Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 659 943 km-t sportoltatok
zoles73

SZIGETKÖZ MINIMARATON legendája

zoles73 | 2014-03-21 18:17:37 | 4 hozzászólás

A SZIGETKÖZ MINIMARATON LEGENDÁJA -

műmese  (kapaszkodj ha van időd)

Egyszer volt,  hol nem volt, még az M1-es autópálya leágazáson is túl, ahol a MOTIM kéménye sem füstöl már, volt egy kisváros a Szigetköz szívében. Itt lakott várában az öreg király , aki szomorú volt, mert már évek óta  eltűnt a lánya. Azt tanácsolta neki az öreg bölcs,hogy hirdesse ki:  aki megtalálja a lányát és megfejti a rejtélyes feladványt az nagy jutalomban részesülhet: erősebb, fiatalabb, kitartóbb, boldogabb lesz.  A talány így szólt: hogy lehet megtenni egy körutat úgy, hogy közben 2 folyón kelsz át , de csak 1-szer mész át, és kétszer  jössz vissza hídon, és csónakot, vagy más eszközt nem használhatsz.

Sokan törték a fejüket a városban, de még az egész országban sőt külföldön is, de senki nem tudta a megoldást.

Itt lakott 3 jó barát: az egyik kövér volt, a másik túl sokat pihent, a harmadik pedig évről évre öregebb volt, fáradtabbnak érezte magát. Élték az életüket becsülettel, de valami mégis hiányzott.  Mikor meghallották a hírt egy pillanatra elgondolkoztak, hogy milyen jó lenne  ha az öreg király jutalmát elnyernék, de mivel ez olyan teljesíthetetlennek tűnt, nem is tettek semmit.

Eközben messzeföldön egy öreg szipirtyónál lakott egy fiatal lány aki csak dolgozott, végezte a hétköznapi munkákat: főzött, takarított, sepert, és amit legjobban ki nem állhatott: mosott. Egyszer álmában megjelent egy Tündér és azt mondta neki: nemsokára eljön a Te időd és egy titkos mondatból tudni fogod mit tegyél, hogyan találhatsz rá a nagy Ő-re, hogyan szabadulhatsz meg a mindennapi munka rabságából.

Mikor felkelt a banya már ki is adta a parancsot: - Itt van ez a 2 méter magas ruhakupac, ezt estig mosd el, mert különben…

Ezt már a fiatal lány sem bírta tovább és elkiáltotta magát:  Mosson maga, Ő vár…!!!- és elkezdett szaladni - szaladni 7 határon 7 országon át…..közben csak gondolkodott gondolkodott, mi is lehet az a titkos mondat ami majd megmenti. És ekkor egy galamb szállt a vállára aki emberi hangon szólalt súgta meg: hiszen már ki is mondtad, csak vedd észre a jeleket. Ekkor kezdett derengeni a lánynak hogy mit is mondott a banyának: Mosson maga, Ő vár…. ez az!- kiáltott fel: Mosonmagyaróvár!!!- hiszen az egy város, oda kell elmennem!!

Mikor a pici lány, akit Máriának hívtak, de csak Marcsinak, pontosabban Minimarcsinak becéztek beért Mosonmagyaróvárra,  észrevette őt a 3 jó barát a Városközpontban.  A kövér eldobta a libazsíros kenyeret és a marhavelős csontot a kezéből  ,felugrott a pónilovára; a másik felpattant az ágyból, abbahagyta a renyheséget, lustaságot, otthagyta a cigarettát és whisky-t is a szobában,  az öregebb harmadik meglátva a lány friss, szökellő, üde futását ismét erőre kapott, fogott egy szál rózsát a kezébe és követték, szaladtak utána mindhárman.

Először Moson felé futottak, a zsidótemető mellett követték a régi gesztenyefasort, de egy hirtelen kanyart követően a régi magtár a FUTURA jelent meg.  Ekkor vették észre hogy Minimarcsi szakasztott úgy néz ki , mint az öreg király lánya! Ettől még nagyobb erőre kaptak. Egész a Mosoni -Dunáig szaladtak, de nyoma veszett a lánynak. Gondolták Győr irányába csak nem szalad visszafelé, így befordultak a Duna melletti erdős park melletti sétányba,  ahol szintén egy fiatal srác szaladt és odaszólt nekik lihegve: - Rudolf vagyok, arra szaladt! - mutatott a Kalandpark irányába. A többiek gondolván itt Rudolf liheg - legyen a park neve Rudolf – liget! Meg is álltak az Engler vendéglőnél, ahol megtudták a vendégektől, hogy a kálnoki híd felé szaladt a lány, futócipőben, fejpánttal és egy szép futópóló volt rajta ,  hát szaladtak tovább át a hídon, a Kalandparkot most kihagyták.  Mária kell nekik- fussatok el Máriakálnokig.  Máriakálnokra érve az öreg barát a templom előtt úgy érezte nem bírja tovább, kitikkadva, csalódottan dobta el a kezében szorongatott rózsát… és lőn csoda….annak helyén kinőtt egy gyönyörű rózsakert amit Rozáriumnak neveztek el, és messzeföldön híres lett az országban. Ekkor az öreg újra előre kapott és a kálnoki templom előtt bedobva egy kis frissítőt, elsuhant tovább a Szigetköz mélye felé. Kiérve a bekötő útra erős oldalszelet kapott, de itt mióta világ a világ mindig fújt a szél, és nem volt árnyékadó fa sem, az út is végtelen hosszú egyenesnek tűnt. De újra megpillantotta barátait, és az előttük szaladó Marcsit. A bekötőút végén balra kanyarodva, az útszéli keresztet elhagyva már látszott, hogy visszafelé tartanak, ekkor tudták már hogy ebből maraton nem lesz, csak Minimarcsi …..hát ez az, ismét eltűnt előlük. Ami viszont előtűnt, az egy gumicsizmás, hálót cipelő ember aki megmutatta az utat egy falu felé….erről a halászról el is nevezték Halászinak a települést.  Itt sikerült behalászni egy kis frissítőt megint, és egy nagy hídon keresztül átszaladva gyönyörködtek a Mosoni-Dunában, majd ráfordultak a Mosonmagyaróvár felé vezető hosszú egyenesre. Itt még a bányatónál körbenéztek, de sehol egy lélek nem volt, mentek tovább.

A királylány, Minimarcsi beszaladt az „óvári” várba, ahol édesapja a  nagy  Ő-reg király nagy örömére  találkoztak, és ennek örömére nagy ünnepséget csaptak.

A 3 barát beérve ismét a városba , elvesztették szemük elől a csodálatos lányt. A park előtt a kövér ember pónilova már nem bírta, és kidöglött.  Az ember bánatában észre sem vette, és nem a vár felé, hanem balra kanyarodott, és a szegény pónit, akit CsikóBőrű Angyalnak hívtak megkerülve szaladt a lovasiskola felé a hosszú egyenesen.  Azóta is a CBA-nál  kell kerülni.  Átkelt a Lajta - hídon barátaival és visszaszaladtak a Városközpontba ahol a király és Minimarcsi már várta őket.

A célban óriás ünnepség  , taps várta őket, de ők ezt nem értették. Pedig  így volt, mindhárman győztek: megtalálták a királylányt, megfejtették a rejtvényt: hiszen az út, amin futottak 2 folyón vitt át , de csak 1-szer mentek át, és kétszer  jöttek vissza hídon, és csónakot, vagy más eszközt nem használtak.  Jutalmukat is megkapták, mert a  futástól : erősebb, fiatalabb, kitartóbb, boldogabb lett mindegyikük.

Máig is boldogan élnek,  ha meg nem haltak. Aki nem hiszi, járjon utána(akár jelentezhet is): www.struccfutoklub.hu

Ennek a legendának az emlékére szervezzük évek óta a „SZIGETKÖZ  MINIMARATONT”  a Strucc futóklub szervezésében,legközelebb:  2014.05.18-án

gyűjtötte: zoles73

 

4 hozzászólás

Tündüs 3661 napja
Tündüs képe

WOW, Zoli! Akárki írta miért nem ír többet????? Óriási!

Nahh egye fene idén is elmegyek megkeresem azt a királylányt, ha már királyfit nem dobott nekem  a mese.

holovacz 3659 napja
holovacz képe

Jó kis írás :)

csabipontkom 3659 napja
csabipontkom képe

Most értettem meg, hogy mi vonzott eddig oda erre a futásra! :)

Naná, hogy az idén is megkergetjük Minimarcsit! :)

Klassz írás! Van felétek még több mesélni való is, lehet folytatni!

zoles73 3656 napja
zoles73 képe
Köszi.Gyertek!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)