Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 660 538 km-t sportoltatok
zoles73

micsoda bajok.....

zoles73 | 2011-06-03 15:02:34 | 5 hozzászólás

Interneten akadtam a következőre...

Na ehhez mit szóltok, vigyázzon mindenki!:)))bár szerintem m.o-n még tvol állunk attól hogy népbetegségekről beszéljünk......

 

Egy ártatlannak induló fogyókúra a későbbiekben átcsaphat komoly és beteges étkezési zavarokba. A 21. század legújabb betegségei az anorexia és bulimia után az ortorexia, exorexia és drunkorexia.

Az elsőre furcsa és mókás hangzású táplálkozási problémák valójában csöppet sem veszélytelenek, és minden esetben komoly pszichés zavar áll a háttérben. Lássuk mit is jelentenek ezek pontosan.

Ortorexia:

Ez egy teljesen új keletű táplálkozási zavar, az ortorexiát, mint betegséget Dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus definiálta először 2001-ben. Az ortorexiások olyanok, akik betegesen figyelik, hogy mi mennyire egészséges és szinte csak és kizárólag „bio" élelmiszereket fogyasztanak. Jellemzően kórosan soványak, mániákus étkezési szokásaik vannak, pszichés zavarok gyötrik őket. Belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy édességet.

Az ortorexiások a vitamin kapszulák és a szénsavmentes ásványvíz elkötelezett hívei. Ezek az emberek, ha nem találják meg azt az egészségesnek hitt ételt, amit megennének, akkor inkább koplalnak és nem esznek semmit. Úgy tartják, hogy az egészséges életmódfüggőségnek leginkább fiatal nők és túlképzettek esnek áldozatául, de mindenképp olyanok, akik jómódúak és megengedhetik maguknak a jóval drágább bio élelmiszereket.

Az ortorexiások, a többi étkezési zavaros betegségben szenvedőkhöz hasonlóan, táplálkozási szokásaik, diétájuk miatt általában elszigetelődnek, kirekesztődnek a családi, baráti, társadalmi kapcsolatokból. A betegek az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülhetnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelen és esztelen elkötelezettség valami mellett éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein.

Exorexia:

Azok, akik a testedzés függőjévé vállnak és egészségtelenül betegre sportolják magukat, azok az exorexiások. Mindenhol azt halljuk, hogy jól kell kinézni és remekül érezni magunkat a bőrünkben, a reklámok is azzal bombáznak minket, hogy legyünk fittek, karcsúak, szépek és egészségesek. A fogyni vágyók közül pedig egyre többen választják a testmozgást a koplalás helyett.

Ez a betegség is leggyakrabban egyszerű hétköznapi egészséges életmódra való törekvéssel indul, majd később öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé. Ebben az esetben is leginkább a fiatal nők a veszélyeztetettek. Hiába azonban a mértéktelenül sok testmozgás, az illető továbbra sem elégedett a külsejével és ezután is kövérnek, puhának látja magát a tükörben.

Ezért egyre gyakoribb, hosszabb és kimerítőbb edzések következnek, a beteg viszont nem érzi ezt károsnak és rossznak, mivel azt gondolja a sportolás egészséges dolog. A napi edzés elmaradása pszichés elvonási tüneteket okoz, úgymint szorongás, feszültség, ingerlékenység. A legsúlyosabb esetekben a sportolás megtervezése foglalja le minden idejét, személyes kapcsolatait és sok esetben a munkáját is elhanyagolja.

5 hozzászólás

Tündüs 4682 napja
Tündüs képe

Hétfőn otthonról hozott bio salátát ettünk csirkemellel, aminek az eredetét nem tudom...., tegnap szó nélkül befaltam egy pizzát, ma fincsi lesz a túrós tésztán a szalonna.

Mg-t bogyóban viszem be, mert görcsöltek éjjel a vádliim. Szerintem teljesen normális vagyok, de akkor mitől lettem ingerlékeny ??? DDD

 

A drunkorexia micsoda?

Gabi1 4682 napja
Gabi1 képe

Hááát, szerintem, akik képesek a táplálkozást és a külső megjelenést ennyire komolyan venni (túl komolyan), azoknak valami hiányzik az életükből, és ez egyfajta pótcselekvés lehet... Én ápr. eleje óta "fogyókúrázgatok", ami nem koplalást jelent, hanem hetente 3 edzést, és a húzósabb kcal tartalmú ételek mással helyettesítését. Amikor megkívánom a kakaóscsigát pl, ugyanúgy megeszem, csak akkor aznap más édességet már nem... Fogytam 3 kilót a 2 hónap alatt. Nyilván többet is tudnék, de sanyargatni nem fogom magam:)

necromedve 4682 napja
necromedve képe

Jómagam az utóbbiban szenvedek, de még mindig kevésbé káros az egészségemre, mint mikor 3-4 évvel ezelőtt betoltam a most sportolásra fordított időmben heti 40 sört, meg napi 30 cigit.

zoles73 4682 napja
zoles73 képe

Drunkorexia: röviden a teljesség igénye nélkül.:vannak főleg "partikra" járó fiatal nők, akik a kalóriát alkohol formájáan viszik be, és hogy ne hizzanak ezért alig esznek, mely szintén "nem javítja egészségi állapotukat". Mik vannak.....

Peggy 4681 napja
Peggy képe
Köszi, hogy megosztottad. Elgondolkoztató, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni. Én egyenlőre a lassan szokásommá váló kólaivásról akarok leszokni, vagy megelőzni a szokás kialakulását, elsősorban az miatt, hogy ne legyenek izomgörcseim. Ugyanis szokásommá vált, hogy 1-1 nehezebb étel után, vagy pizza, kínai után megiszom pár pohárral. A napi fél órás sportot egyenlőre nem érzem túlzásnak, de majd figyelek. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)