Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 167 043 km-t sportoltatok
VNC 2013

Kullancs csipés!

levytee | 2012-06-11 20:02:39 | 10 hozzászólás

Nem vagyok nagy blogozó, de gondoltam leírom a kullancscsípésem történetét.

 

2012.05.31-i edzésem alkalmával elhagytam az erdei utat. Mindig próbálkozom új útvonalakkal és van, hogy ez bekényszerít az erdő sűrűjébe. Na most eléggé be kellett mennem, kb. 1 kilit nyomtam le a sűrűben. Már tudtam erre többet nem jövök, de ha már elindultam ezen az ’ úton ’ végig megyek rajta. Mikor hazaértem a jobb combomon belül kidörzsölés szerű nyomok voltak. Kicsit furcsálltam, mert a nadrág széle nem oda esett, sőt az a nadrág nem szokott bántani.

2012.06.01.-én a jobb combomon a dörzsölés szerű, mára már nagy hevennyé duzzadt, meleg piros nagy folttá nőtt. Valami megcsípett. Bekentem rázókenőccsel.

2012.06.02- án a jobb dérhajlatomban is látok valami csípésszerű dolgot, de ez inkább szúnyogcsípésnek vélek.

2012.06.03-én a térdhajlatban is megnőtt és belobbant a csípés. A combon belül már nem olyan heveny, de nem szép. Inkább már úgy fest minta rávertek volna egyet, közepén egy kicsit kezd más színben játszani.

2012.06.03- án Irány a Klinikai ügyelet. Hát belgyógyász ügyeletes azt mondta szerinte valami fertőzőt szúnyog lehetet. Kenjem fertőtlenítőszerrel, és menjek szakorvoshoz.

2012.06.06-án voltam futni és a bal lábamon is lett folt. eleinte nem volt durva.

2012.06.11-én Olvastam a Lyme-kór okozta betegségről. Kicsit megijedtem, mert az én tüneteim is ilyenek, sőt az utolsó folt is belobbant. Elmentem a város bőrgyógyászatra dr. XY nézet meg. hát gyerekek, ez le sem bagózta, hogy akár le is bénulhatok. Én illedelmes ember vagyok, köszöntem elmondtam mik a tünetek. Ránézett, szinte csak rá sandított, majd utasította az asszisztenst, hogy gyorsan lámpázzon meg a Biotronnal, az egyik tanulónak, meg hogy kenje be. Kérdeztem, hogy lehet Lyme-kór, hát úgy nézett rám mintha az eper árát kérdeztem volna meg. Közölte egy hónap múlva kellene vért venni abból meg lehet állapítani. Kérdem, hogy akkor miben maradjunk, megint 'úgy néz rám' és közli majd jelentkezzem, ha újabb folt lenne. Viszlát!

2012.06.11-én Magánrendelés. Egyből antibiotikumot írtak fel, és azt mondták, hogy vetessek le vért, mert 2hét után már meglehet mondani az eredményt. Nem értette a doki, hogy a dokinő miért nem kezdte el az antibiotikummal a kezelést, mire vár a bénulásos tünetekkor már nagyon nehéz lesz kezelni. Persze azt is mondta, hogy csak úgy nyakra-főre nem lehet az antit szedni, de prevenciós adagolással sokat tehetünk egy nagyon rossz szövődmény megelőzéseként. Mondta, hogy a vérvételre jelentkezzem holnap, mindenféleképpen ragaszkodjak hozzá.

Most itt járok. Olvastam, bár a magán doki is mondta, hogy Monspart Sarolta karrierjét is a fertőzött kullancs vágta ketté (tudom nem Lyme-kór).

 Kicsit 'félek', pedig nem vagyok félős ember. Szeretnék továbbra is úgy futni, hogy nem foglalkozok az egész kullancs témával, ahogy több éven keresztül tehettem eddig, de valami azért kicsit mégis megváltozott bennem...

2012.06.25 Megvolt a vérminta levétele. Eredmény 3 hét múlva várható. 

2012.07.16 Az első eredménye a Borrelia tesztnek: pozitív. Ismételt vizsgálatra majd csak júli 31.-én tudok jelentkezni a dokinál, mert szabin van addig. Elkezdtem 20 napig szedni ismét a magán doki ismerősöm utasítása alapján a Doxycyclin 100AP-t

2012.07.31 A városiba majd szeptember 11-re adtak időpontot, hogy akkor majd leveszik a vért ismét. Onnan megint 3 hét. Csúcs!

2013. január - Még mindig mennem kell vérmintát leadni, 2  Doxycyclin kúrán vagyok túl. Tüneteim nincsenek. 

2013- február 21 Vérvétel.

2013-április csökkenő borellia eredmény.... na ez mit takar? 

2014.november 04: Azt hittem ezt a blogot lezártnak tekinthetem. De lehet mégsem? Tavasz óta fáj a jobb térdem, röntgen semmi elváltozást se kopást nem mutatott ki. Gondoltam megerőltettem. Pihentettem, szedtem DONA-t, majd Scitek-es cuccokat. Egész évben hol jobban fájt, hol kevésbé, sőt volt, hogy egyáltalán nem. És volt, hogy amikor pihentettem már egy hete, akkor fájt a legjobban. Pár napja egy hosszabb futás eredményeként a bal térdem is elkezdte ugyanezt. Tiszta jó ez a sztereo. Ez már sok, nem lehet ez még mindig a Borrelia? Örület! Na most megyek szakrendelésre, bőrgyógyó és reumatológia. Persze a cipő és a futótechnika szerintem rendben van, mert cipőkét is cseréltem azóta és figyelek arra, hogy a talpélre érkezzem, ne sarokra.  

2014.11.06 Levették a vért, eredmény november 27 körül.

 

 

 

foly. köv.

10 hozzászólás

RunKa 4361 napja
RunKa képe

Ó, némelyik orvost nem is értem, ha neki lenne, jobban igyekezne...sztem ha orvos csak magán, de ez szomorú, bár vannak lelkis körzetisek is.

Köszi, hogy leírod, sztem tanulságos és folytasd, érdekel hogy vagy !

Jobbulást, reméljük nem lesz komolyabb !

miki 4361 napja
miki képe

Na de hol a kullancs? Miből gondolod, hogy az volt? A kullancs nem tűnik el, míg sok óra alatt tele nem szívja magát, vagy ki nem szeded.

Czeglédi Ferenc 4361 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nagyon tanulságos....mielőbbi jobbulást kívánok.

Érdekes ez a kullancs, még nyolcadikosok voltunk mikor csináltak egy erdei vetélkedőt, a barátomból másnap 17 db-ot szedtek ki, belőlem, aki ott volt tőle  végig 2-3 méterre egyet sem...még soha nem volt bennem egy sem..lekopogtam...sőt szunyog sem szokott megcsipni....

Vannak emberek akik szinte vonzák őket...

levytee 4361 napja
levytee képe

Tévedés, van hogy nem marad vagy nem tud fent maradni. Egyszerüen leesik. A tünetekből állapítható ez meg.

levytee 4361 napja
levytee képe

Köszönöm Missrunka és Feri.

Bozót 4361 napja
Bozót képe

Nem értek túlzottan a témához, de eddig azt szűrtem le, hogy nagyobb a pánik, mint a valós veszély és ennek tudatában a dokik is lazábban veszik. Persze így fennáll a veszély, hogy tévednek.....és senki sem szeretne az x ezerből egy lenni aki tévedés miatt lesz nagyon beteg.  

Kullancsot leesni max csípés előtt vagy degeszre szívott verzióban láttam csak, tudtommal a szájszervük sem "enged" könnyen akárcsak a méh fullánkja például.  

Az általad írtakról nekem pókcsípés jut inkább eszembe. Volt nekem is nem is egy ami csúnya piros foltban bedagadt, középen kemény volt és kifehéredett .

tomcsi 4361 napja
tomcsi képe

hú, a XV. ker.-ben is van egy ilyen "laza" dokinő...a kulcs (nem kullancs :-)) a "magán" szón van...érdekes, ha ugyanaz a doki magánrendelőjében (van neki mert általában abból élnek) fogad, tud megoldást, vagy legalább is próbálkozik a megoldáson...jelzem azon keres 5-10 ezret 10-15 perc alatt...míg az állami munkahelyén 5-10 perce van egy betegre...mérik bakker mennyi embert csinál meg...ott a tömegen van a hangsúly...

 

azt hallottam minap, minden 3. kullancs Lyme kóros...persze ez lehet szokásos újságírói lódítás, viszont lehet igaz is...és mivel rengeteg van belőle, asszem valamiért nem írtják, elég nagy a baj...egy ismerősöm rokona halt meg nemrég Lyme kórban...lebénult meg minden...de ott tán egy évig is benne volt a kullancs állítólag...vagy mire dokihoz ment nem tudom...érdemes megelőzni, és a kutyákkal is vigyázni kell, bennük sokkal több a kullancs...

 

várom a folytatást...és jobbulást...megjegyzem a szúnyogok is fertőzöttek lehetnek...

levytee 4361 napja
levytee képe

Köszi tomcsi. 

nyaff 4361 napja
nyaff képe

Szia, én perpill Lyme-kóros vagyok!

Engem vélhetően május 5-én a népszigeti versenyen, vagy azt megelőzően a HHH-en csíphetett meg a kullnancs. A népszigeti versenyen vettem észre a térdhajlatomban egy 5 Forintos nagyságú vörös foltot. Jól megnézték, de kullancs nem volt benne, én akkor pókcsípésre gyanakodtam. Vagy 2 hét múlva szoknyát vettem és a tükörből fedeztem fel, hogy a térdhajlatomban egy 10-12 cm hosszú, 2,5-3 cm széles vérvörös csík van. Az internetten körül szimatolva egyértelmű volt, hogy a lyme tipikus jeje. Orvosnál utána érdeklődve azt mondták, hogy nem sok mindent tudnak vele csinálni jelenleg. Nem tudni, hogy a kullancs fertőzőtt volt-e, ha igen mennyire, hogy az én szervezetem mennyire ellenálló. Figyeljem magam, 4-5 hét a lappangási idő, akkor lehet megállapítani a fertőzőttséget és a fokát. Mivel semmilyen más egyéb tűnetem a folton kivül nem volt, nem nagyon foglalkoztam vele. A folt szépen virult, vándorolt is, majd kezdett eltünni és viszkedni egy kicsit. Közben eltelt a 4-5 hét, így elmentem a Visegrádi utcai Kullncs abulanciára. Itt egy specialista doki rendel, aki erre szakosodott. Nagyon kedves volt, és hozzáértőnek tünt. Nem is volt kérdéses a viszgálat eredménye, az én "foltom" iskolapéldának minősült annak ellenére, hogy már elég halványka volt. A fertőzőttséget a vérvizsgálat is megállapította, nem sokára megyek kontrolra. Mivel a doki maszek, ez sajnos súlyoz ezrekbe jkerült nekem, hajrá TB. biztosítás. Viszont a honlapját elolvasva és a máshelyről hallottak (mármint más orvosok hozzáállása, tapasztalata, stb) alapján nekem a  szakmai tapasztalata megnyugtató volt.

http://www.kullancs.hu/

Én itt voltam, de a netten találsz még másokat is, akik kullancs ambulanciát működtetnek.

Szerintem érdemes elmenni egy specialistához, legalább tud pontosan, hogy mivel állsz szemben.

 

Én is mielőbbi jobbulást kívánok!

levytee 4361 napja
levytee képe

Köszönöm nyaff, elolvastam, és talán már értem miért is nézett rám úgy az orvos :)

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!