Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 221 km-t sportoltatok
Briel blogol

merülés

Briel | 2010-11-10 18:23:08 | 5 hozzászólás

Valamikor tavasszal azon képedtem el, hogy miért fulladok én ki attól, hogy felmegyek a másodikra a munkahelyemen, és azon gondolkodtam, miért nincs itt lift! Itthon is a másodikon lakom, és szépen áttértem a lift használatára. Jött a nyár, a nyaralás, sokat mászkáltunk, jólesett, kicsit helyrerázódtam. Viszont felkúszott néhány kiló.

 

Itthon nyaralásos fényképnézegetés, elszörnyedés. Pénztárca helyzetfelmérés, gyors döntés: legegyszerűbben kivitelezhető sport: futás. Egy korábbi, sportáruházban dolgozó diákom javaslatára ugyan utcai cipőnek, de futócipőt vettem, ezen kívül kell még short, póló, na akkor uccu.

 

Ajjaj, ez így nem lesz jó. Internet, futófórumokra bukkantam, hű, ez klassz. Edzésterv is van! Végre némivel szisztematikusabban kezdtem futni. Torokfájás, plusz egy hét. Sebaj. Fogorvos is beiktatódik, itt-ott egy-egy nap csúszás, ez se baj, tovább.

 

Második nekirugaszkodásra megvan a Szigetkör. Eufória.

 

Hogyan tovább? Kicsit megpróbáltam beleásni magam a dolgokba, olvasgattam itt a neten, mások edzéseit, véleményeit, élményeit. Azt láttam, hogy gakorlatilag aki az én korosztályomba tartozik, az x év kihagyás után igyekezett újra formába lendülni, de a zéró sportmúlttal unikum vagyok. Így is jó, legfeljebb lassabban fejlődöm... Viszont elkeserítettek a rosszabb napok, miért nem megy ez jobban? Kaptam tanácsokat, megfogadtam, igazuk van! Lassan futok, tovább bírom. Nagyon lassan, kicsit tovább. Nagyon nagyon lassan. Még annál is. Ebben is unikum vagyok! Csiga-biga...

 

Na jó. Nem nyafogunk, utánaolvasunk, tudományosan közelítjük meg a kérdést. Na, itt totál elakadtam. Max pulzus meghatározás, nyugalmi pulzus, pulzustartomány, aerob edzéstartomány, anaerob edzéstartomány, laktát szint, lassú izmok, gyors izmok, anyááááám....

 

Én csak úgy elkezdtem futogatni, kicsit bele is szerettem, a neten keresztül egy "láthatatlan" közösség tagja lettem, csak nem értem, miről beszélnek. (Egyelőre annyit tudok, hogy ha sokat futok lassan, akkor edzettebbé válok.) Idegen nyelv, idegen fogalmak. Fogalmam sem volt, hogy ez lesz belőle.

 

Na, most kell továbblendülni.

Esőben

Briel | 2010-11-03 22:27:23 | 5 hozzászólás

... futni jóóóóó!

Mint egy rendes kezdőnek, minden tapasztalás első most. Első novemberem futásilag, mivel 2 és fél hónapja kezdtem egyáltalán 5x1 perccel. (de rég is volt...)

A mai Szigetkör egészen különleges volt, ahogy egyre jobban ráerősített az eső, és mégis, mégis: most sikerült úgy beosztani az erőmet, hogy tudtam figyelni a sárga levelű fákra, a szarvas bőgésére az állatkertnél, a talpam alatt a lehullott falevelek zizegésére, majd ahogy átnedvesedtek, megváltozott neszezésükre. (ezt a rekortán pályát takarítja valaki?)

Élveztem az esőben futást, egész más hangulata volt, mint a napsütéses futásoknak, nem tudom szavakba önteni mitől volt más, mégis nagyon élvezhető, jó illatú, természetközeli élmény a város kellős közepén.

Ráadásul amikor eldöntöttem, hogy még 1000 métert futok a kör megtétele után (amire eddig sosem futotta szusszal), még nem tudtam, hogy az az ezer méter valami egészen különleges "más" állapotot fog eredményezni, hogy fizikálisan nem is fogok kifáradni, viszont mentálisan egyenesen felfrissülök... Még nem tapasztaltam ilyen érzést, nem is tudom megmagyarázni, mintha az előtte lefutott 5,3 km lett volna a bemelegítés és akkor kezdődött volna az igazi futás.

Nagyon jó, nagyon élvezetes volt!

2015-10 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)