Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 986 675 km-t sportoltatok
Briel blogol

merülés

Briel | 2010-11-10 18:23:08 | 5 hozzászólás

Valamikor tavasszal azon képedtem el, hogy miért fulladok én ki attól, hogy felmegyek a másodikra a munkahelyemen, és azon gondolkodtam, miért nincs itt lift! Itthon is a másodikon lakom, és szépen áttértem a lift használatára. Jött a nyár, a nyaralás, sokat mászkáltunk, jólesett, kicsit helyrerázódtam. Viszont felkúszott néhány kiló.

 

Itthon nyaralásos fényképnézegetés, elszörnyedés. Pénztárca helyzetfelmérés, gyors döntés: legegyszerűbben kivitelezhető sport: futás. Egy korábbi, sportáruházban dolgozó diákom javaslatára ugyan utcai cipőnek, de futócipőt vettem, ezen kívül kell még short, póló, na akkor uccu.

 

Ajjaj, ez így nem lesz jó. Internet, futófórumokra bukkantam, hű, ez klassz. Edzésterv is van! Végre némivel szisztematikusabban kezdtem futni. Torokfájás, plusz egy hét. Sebaj. Fogorvos is beiktatódik, itt-ott egy-egy nap csúszás, ez se baj, tovább.

 

Második nekirugaszkodásra megvan a Szigetkör. Eufória.

 

Hogyan tovább? Kicsit megpróbáltam beleásni magam a dolgokba, olvasgattam itt a neten, mások edzéseit, véleményeit, élményeit. Azt láttam, hogy gakorlatilag aki az én korosztályomba tartozik, az x év kihagyás után igyekezett újra formába lendülni, de a zéró sportmúlttal unikum vagyok. Így is jó, legfeljebb lassabban fejlődöm... Viszont elkeserítettek a rosszabb napok, miért nem megy ez jobban? Kaptam tanácsokat, megfogadtam, igazuk van! Lassan futok, tovább bírom. Nagyon lassan, kicsit tovább. Nagyon nagyon lassan. Még annál is. Ebben is unikum vagyok! Csiga-biga...

 

Na jó. Nem nyafogunk, utánaolvasunk, tudományosan közelítjük meg a kérdést. Na, itt totál elakadtam. Max pulzus meghatározás, nyugalmi pulzus, pulzustartomány, aerob edzéstartomány, anaerob edzéstartomány, laktát szint, lassú izmok, gyors izmok, anyááááám....

 

Én csak úgy elkezdtem futogatni, kicsit bele is szerettem, a neten keresztül egy "láthatatlan" közösség tagja lettem, csak nem értem, miről beszélnek. (Egyelőre annyit tudok, hogy ha sokat futok lassan, akkor edzettebbé válok.) Idegen nyelv, idegen fogalmak. Fogalmam sem volt, hogy ez lesz belőle.

 

Na, most kell továbblendülni.

5 hozzászólás

monique 4922 napja
monique képe

dehogy vagy unikum. én is nulla sportmúlttal kezdtem tavaly ősszel. és én is futottam a 8:30-as tempókat alacsony pulzuson, ha megnézed az edzésnaplóm láthatod. :) a fejlődés meg azt jelenti hogy idővel már nem kell ilyen lassan! :))

nem muszáj tudományosan is megközelíteni a kérdést ha ez túlságosan zavaró. az anaerob edzéstartománnyal főleg ne is foglalkozz most. :)

Tündüs 4922 napja
Tündüs képe

Értem miről írsz.

Én is nézek nagyokat, mikor egy-egy blogba beleolvasok.

Tartsunk össze!!DD

Már csak azért is ,mert sokan itt bizony a teljesítményért dolgoznak, ami nekünk sokkal lassabban fog összejönni.

Viszont nagyobb a nyereményünk, mert míg ők már egymással versenyeznek, addig mi saját magunkkal.

Egyenlőre érjük be azzal, hogy tök jó nézni a  naplóban, hogy kint voltunk egy órát vagy lement a héten 15 kili.

Jó idők vannak még, gyerünk menjen az a sziget kör, ha döcögősen is!!!!

 

Bozót 4922 napja
Bozót képe

Nem vagy ám annyira unikum, személy szerint többeket is ismerek, akik nulla (vagy régen el is feledett) sportmúlttal kezdtek futni, akár 30-40-50-60 évesen és rengeteget fejlődtek, többen versenyeznek is eredményesen, akár ultrákban is (Lencsés Éva néni rulez! :)

A tudományos rész ne zavarjon, a lényeg, hogy menj és fuss és élvezd! A többi majd jön amikor itt az ideje.

RunKa 4922 napja
RunKa képe

Ácsi :)) Dehogy kell most mindent értened :)) Az a lényeg szerintem, ha tudsz futni már egy szigetkört, -már ha most ez a max- akkor ne akard görcsösen, hogy ennyit neked  mindig muszáj tudnod, és ne várd el magadtól, ha ment 5 kili, akkor mennie kell 8-nak is a köv.héten, és ne emelj kiliket nagy adagokban. Szokjad, élvezd, pici emelés.

Tündüs: nem másokhoz mérten futunk, hanem magunkhoz mérten :) Akik a teljesítményért futnak, ők nem ma kedzték, már megengedhetik magunknak, hogy 12 percet lefaragjanak a félmaratoni idejükből. Jöhetsz Te is is fórumozni, szeretjük biztatni a "kicsiket" :))) Mi is a nulláról kezdtük, úgyhogy előbb-utóbb ti is hosszútávfutók lesztek egy csomó éremmel az otthonotokban!

A naplónézés tényleg tök jó, van úgy hogy megnyitom, hogy nézegessem és gyönyörködjek benne egy kicsit :)

Tündüs 4920 napja
Tündüs képe

run-ka: ezt az éremgyűjtést kártyából olvastad ki vagy kávézaccból jósltad? :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)