Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 646 294 km-t sportoltatok
Amit az edzésnapló nem tud

Popó probléma

ancsa0603 | 2014-06-23 22:12:28 | Nincs hozzászólás!

Nemrég belefutottam egy cikkbe, amiben a New York Egyetem RunSmart klinikájának szakértői arról számolnak be, hogy a futók nagy részének általános problémája farizmaik gyengesége.

Köztudott, hogy a futás komplex mozgásforma - szinte a test összes munkaizma részt vesz benne, azonban a lényeges terhelést a láb kapja. Ugyanakkor a testtartás megtartásában a törzsizmok is kiveszik a részüket, illetve a karok munkája sem elenyésző. Ha egy izom elfárad vagy túlerőltetik, akkor működése beszűkül, vagy esetleg más izomcsoportok töltik be a szerepét. Értelemszerűen, a helyettesítés többletmunka és nagyobb megterhelés, ami a sérülés veszélyét hordozhatja magában.

És, mi van akkor ha egy izom nem is működik - mármint, nem tölti be a funkcióját? A gluteus maximus és a gluteus medianus általános gyengeségét onnan eredeztetik, a RunSmart szakértői, hogy rajta ülünk. A gyenge izom, szinte olyan mint egy bénult izom - meg kell neki újra tanítani a mozgást.

Hiába az anatómiai tudás, és hiába szenteltem futás közben testem minden mozdulatára a figyelmemet nem tudtam eldönteni, hogy az én farizmaimmal mi a helyzet. Bizonyíték nélkül nem jelenthetem ki, hogy a "popó probléma" engem nem érint. Tettem egy próbát: száz méteren keresztül csináltam kitöréseket, a lehető legszabályosabban és másnapra tökéletes izomlázzal számolhatttam. De ez volt a célom. Aztán elindultam futni a megszokott tempóban, a megszokott útvonalon. Ismét figyeltem a testemre, és vártam a fájdalomingereket. A "kis tesztem" eredménye az lett, hogyha kicsit gyorsabban futottam akkor éreztem az izomlázat, viszont sem a dombon felfelé, se pedig a megszokott tempómban nem éreztem. Arra jutottam, hogy én is kímélem a farizmaimat, így esélyes lehetek esetleges sérülésekre. (Tény, hogy a mostani tempóm nem épp a legjobb, ezen igyekszem javítani.)

A keresztedzéseimben eddig a hasizmokra koncentráltam, ezentúl beleveszem a farizom erősítő gyakorlatokat is - mint pl. a kitörést. Ami a futást illeti, úgy tűnik ha gyorsabb a tempó beszáll a popó is a munkába - ezt fogom megragadni.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!