Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 646 130 km-t sportoltatok
Amit az edzésnapló nem tud

Falusi Fakutyák

ancsa0603 | 2014-06-21 16:51:40 | 9 hozzászólás

Két és fél évvel ezelőtt a családommal városból faluba költöztünk. Én városban nőttem fel, sose vágytam családi házba, főleg nem egy kisközségben. Gyerekként én is tölöttem nyaranta pár hetet a Mamánál, akik "kertes házban" laknak. De nem volt akkora élmény, hogy osszam a lelkesedést a költözés iránt.

Városban elfogadott dolog, hogy reggel és este elindulnak a futók és a kocogók edzeni. A városi legenda úgy tartja, hogy a futáshoz csak egy jó cipő kell. Őszintén? Mint, minden embert a futót is az öltözékéről lehet a leginkább megismerni - ami, ugye nem csak egy cipőből áll. (Természetesen maga a mozgás is adhat gyanakvásra okot.) Egyedül, vagy párosan - Budapesten egész rajban. Mindenkinek megvan a kedvenc útvonala, és nagyon érdekes, de békén vannak hagyva. Mármint, nem akarja őket megállítani senki, nem beszél hozzájuk senki, nem kérdezi meg senki hogy merre megy az illető. Egyszerűen tudja a futó környezete, hogy ez a személy így sportol. Egy kajakost kirángatunk a csónakból, hogy megkérdezzük most azért edz, mert jól esik neki, vagy azért mert célja van vele? Ugye nem...

Azonban a falu egy teljesen más világ. Itt aki sétál, az buszhoz igyekszik. Aki biciklizik, az vagy boltba megy, vagy kocsmába, vagy a komájához. Itt nem létezik céltalan utazás, sőt futás sem. Minek? Hiszen ott a bicikli, ha hamarabb akarsz a célodhoz érni, mint gyalog.

Ezek után nem mondok újdonságot azzal, hogy rendkívül érdekes, ugyanakkor bosszantó is futni faluban. Kikerülhetetlen, hiszen el kell indulnom és haza kell érnem. Az érdekes rész addig tart, ameddig csak néznek és nem igazán tudják eldönteni, hogy mit is csinálok. Nem értik, én viszont csak mosolygok. A bosszantó az, amikor idős nénik látva engem lepattannak a bicikliről és elkezdenek hozzám beszélni. Köszönök, és mutatom hogy "nem hallom", mert zenét hallgatok futás közben. Nem értem őket. Tudom, hogy semmiféle rossz szándék nincs bennük, de csak nem gondolják, hogy le fogok állni velük beszélgetni futás közben. Vagy igen?

A jó időben a kocsma teraszán ücsörgő férfiakról nem is beszélek. Ők jóval hangosabbak - sajnos, meg szoktam hallani amit mondanak, és nem épp biztató szavak ezek. Volt egy-kettő, akinek bemutattam - nem vagyok büszke rá, de az én türelmemnek is van határa. Ugyanez a helyzet azokkal, akik a hátam mögött kinevetnek és beszólnak. Meguntam azt is, hogy a "jófejkedés" beszólásokba megy át. Kezdve a szájjal generált pukitól, egészen a gyorsasági mérlegelésig.

Szerencsére vannak olyanok is, akik már átléptek ezeken a "falusi korlátokon". Az ő edzésükből is elkerülhetetlenek a falu utcái. A minap egy kerékpárossal menet közben összepacsiztunk, és két kocogóval is találkoztam, akik nagy mosollyal kiálltották, hogy "hajrá!". Ilyenkor kicsit megenyhülök, elszáll a haragom, és abban reménykedem, hogy ők nem kapnak ennyi tüskét, mint én.

9 hozzászólás

oszanna 3666 napja
oszanna képe

Nem vagy egyedül, nem egyszer tapasztaltam én is ezt... :/ Az elején még nagyon érdekelt, ki mit gondol, azóta már (szinte) egyáltalán nem. Úgy vagyok vele, semmi közük hozzá; nem zavarom őket, akkor ők se zavarjanak; illetve próbálkozhatnak csak, úgy teszek, mintha nem hallanám. :P Jó, néha már elszállt az agyam, akkor visszaszóltam, bemutatás nekem is volt. De szerencsére úgy néz ki, egyre kevesebb a hülye ember, és egyre több a sportoló, futó ember itt, falun is. :) Jó futásokat, így tovább! ;)

ancsa0603 3666 napja
ancsa0603 képe

Köszönöm a hozzászólást! :)
Ez a tipikus "vagy megszoksz, vagy megszöksz" szituáció. Én nem szököm meg, ők pedig remélhetőleg megszoknak. :)

holovacz 3666 napja
holovacz képe

:) Hmm :) Én is városban nőttem fel, 'dobozban', de tulajdonképpen börtönnek éltem meg... viszont voltak gyerekkori falusi élményeim (tulajdonképpen minden nyár :)), amik örökre meg is fertőztek... így soha nem tekintettem magam városinak, holott eddigi életem 90%-át ott éltem le... de soha többé vissza... :) ... Hiába, nem vagyunk egyformák... én max annyi időt töltök ott, amíg bemegyek dolgozni, amíg elintézem a dolgaim, szóval csakis kizárólag célirányosan ... nem tudom, hogy tudtam ott élni és azt sem tudom, hogy tudnak emberek azokban a dobozokban élni, amiben én is éltem... (panelház) ... persze, tudom, lehet, sőt sokan kifejezetten szeretik, nekem spec nem jött be... Szerencsére kikerültem az 'őrületből', vagyis a városból :) ...

 

Ami a falusi futásokat illeti, meg kell hogy nyugtassalak, mert ebben igen nagy tapasztalattal bírok... :) ... Voltam én is csodabogár, még sokszor ma is az vagyok, pedig a lassan másfél év alatt, mióta futni kezdtem, igazán megszokhattak... de azért még mindig feldolgozás alatt vagyok :):) ... én ezt viszonylag jól viselem, szóval nem igazán zavar... vannak már állandó 'futóbarátságaim', biciklisek, traktorosok, kocsmába-, -ból igyekvők, buszhoz, -tól menők, jövők, szóval elég színes a társaság... de a kezdeti 'nemtudomhovátennihogyezmostmér'csinájjjaezthaesikhafújhasütanap' már elmúlt náluk :) ... köszöntenek, én viszont, van egy bácsika, ő hazafelé ha találkozunk, mindig megállapítja, 'Nnnna, vége az edzésnek?', ez nála afféle köszönésféle... :):) ... meg ilyenek... ha nem akarsz megállni futás közben beszélgetni, mosolyogva, határozottan haladj tovább... érteni fogják... nekem is volt már olyan, bár néha megállok, váltok pár szót, de ha fontos az idő és mérem, vagy iramjátékozok, ilyesmi, akkor nem állok meg, és ezt akár meg is mondom, hogy most nem tudok megállni :) ... A falusi emberek mások, teljesen más síkon gondolkodnak többségükben (főleg az idősebbek), mint a városiak... a hasznos, praktikus dolgokat értékelik, ami 'csakúgyélvezetből', azt próbálják megérteni, de nehezen boldogulnak vele, hidd el, ez nem rosszindulat bennük :) ... A beszólogatósokkal meg nem kell foglalkozni, itt be, ott ki... ez Nálad is be fog következni, minél többet futsz, immunis leszel erre-arra... Jó lesz idővel, meglásd, adj nekik időt, hogy feldolgozzák... hogy feldolgozzanak Téged :)

 

Szép futásokat!

ancsa0603 3666 napja
ancsa0603 képe

Kedves holovacz!

Nagyon köszönöm a soraidat. Igyekszem türelemmel, kedvességgel viseltetni az emberek iránt - tudom, a bejegyzésemből nem ez tükröződik, sajnos elszakadt a cérnám. Persze, adok nekik időt és magamnak is. Én megmaradok városinak, városi futónak - hiszen, az aszfalt is visz valahova. :)

A bántó szavak ellen pedig nem tudok mit tenni. Jó lenne ha nem is találnának be a fülembe, jobban szeretem ha futás közben a fejemben is együl vagyok.

monique 3665 napja
monique képe

sztem tök nyugodtan mutass be nekik, ha nem hagynak békén... amúgy passz :) hagyd őket figyelmen kívül és ennyi :) ilyen hülye emberek mindig voltak és lesznek is :P

 

ja, én mindig városban éltem és meg is maradok városinak :P mondjuk zöldövezetben laktam mindig... családi házban is éltem sokáig. de szeretem a belvárost is, bár ott még nem laktam.

torolt_2457 3665 napja
torolt_2457 képe

Én is "falun" futok. Sőt! Ott is dolgozom. Kifejezetten élvezem, hogy egyre többen futunk, és minden futó tud egymásról. Név szerint ismerjük egymást egy szuper kezdeményezésnek köszönhetően: a "főfutók" létrehoztak egy már klasszul működő futóklubot, ami egyre növekszik, mint a kisgömböc. Így többnyire ráér valaki pont, amikor én, futunk itt is párban, csapatban, de néha egyedül. Versenyekre isígy járunk- valaki feldobja, hogy menjünk ide, vagy oda, aki ráér, és van számára megfelelő táv, az megy. Együtt megyünk. Néha tartunk kajás-italos összejöveteleket, élménybeszámolókat.

 Amikor néha Bp-en futok, az a furcsa, ha nem köszönnek a szembe futók. A falu lakói már megszokták, hogy van néhány (sőt egyre több) futóbolond. Sőt, amióta szerveztünk egy jótékonysági futást az iskola javára, azóta talán még tetszik is nekik. Szóval, csak hajrá! Tudod: egy bolond százat csinál! :-)

somcsi 3664 napja
somcsi képe

Szintén falusi futó voltam-vagyok, és nagyon hálás is ezért. Ha terepre akarok menni, a bemelegedés végén már kint is vagyok a természetvédelmi területen és mindenféle utázás nélkül gyönyörködhetem a legszebb tájban. Ha aszfaltra vágyom, átkocogok a szomszéd faluk egyikébe- sokszor rám dudálnak, integetnek, ismernek az arra járók. Én, mivel régóta futok itt, úgy érzem, a táj része vagyok, a kocsmából is barátságosan szurkolnak nekem, ( főleg, ha a férjemmel körözök) a kutyákat név szerint ismerem- mégiscsak jobb úgy szólni, hogy Morzsika ( három is van az úton) tünés vissza, nem eszünk futó nénit :) Egy megrázó élményem volt, mikor két srác egy elhagyatott helyen megállított, és megkérdezték, hogy tényleg az -e a tesóm, aki. Mikor mondtam,hogy igen, tovább engedtek- azóta nem mentem arra. Kicsit légy türelemmel, ez tényleg egy másik világ, ciki egy kicsit kimenni az eljén, hisz itt mindenki kertészkedik, locsol stb... én meg csak úgy ráérősen futogálok ( bár addira nálam is kész a vacsi és megy az öntöző). De mostanra már elfogadtak, mindenki így ismer, kérdezgetik, hogy merre megyünk, mit tervezünk legközelebb futni. Van néha egy egy kellemetlen beszólás- de régen a Ligetben ugyanúgy volt. Vannak olyanok, akiket a futó ember megjegyzésre késztet- arra gondolj, hogy csak a hátadat nézhetik.

Czeglédi Ferenc 3664 napja
Czeglédi Ferenc képe

Én 41 évig egy 23 000 fős városban laktam, ott futogattam, de ott is elvoltam. Csaknem 1 éve, egy 4500 lelkes községbe költöztem, itt is mindig ugyanazon a futóútvonalon futok, soha semmi problémával nem találkoztam, sokan szurkolnak, már a 80 éves nénik is mosolyogva integetnek, mindig kérdezik, hogy "hanyadik kör?" mikor megyek versenyre sokan kérdezik, hogy mikor kell szurkolni, meg hogyan sikerült....

Tehát én kiválóan elvagyok, sokszor nevetünk együtt, sokszor versenyzek biciklisekkel, nagyon sokszor váltok egy-egy mondatot tök ismeretlen egyénekkel is.

Viszonyulás kérdése, pár hete 80 éves mamikat biztattam, hogy induljanak futóversenyeken, mert olyan jó fiatal pasik futnak ott....az oldalukat fogták a nevetéstől, még a könnyük is potyogot úgy nevettek.

Egy 3,38 km-es körön már csak 2 kutya szokott megugatni, de azok is csak ritkán, főleg ha a gazda látja őket.

Tehát egy kis humorral hamarabb célt értél, de szerintem a kulcs ott van, hogy te nem szerettél volna odaköltözni

ancsa0603 3664 napja
ancsa0603 képe

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, kedves sorokat! Jól esik a támogatás.
Nem vagyok szegyenlős, és megfogadom a jó tanácsokat! :) Egyszer volt szerencsém egy családanyához - még amikor a városban róttam a köröket - aki, arról számolt be, hogy számára mennyire motiváló az, ha engem lát melegben, hidegben, esőben, hóban futni. Aztán egyszer-egyszer elkísért engem pár kilométer erejéig. Hihetetlen érzés volt: "Hogy én, motiváló? Úgyan már! Én csak megyek és kész."
Itt felénk vadászerdők vannak, beton úttal. Jó nehéz terep a sok meredek domb miatt. (Egyszer alaposan megnéztük egymást egy szarvas sutával.  Szegény ott állt az út közepén és nem igazán tudta, hogy mit is lát pontosan.) Azóta nem megyek arrafelé - bevallom, félek hogy sörétet kapok a fenekembe.
Számomra marad az aszfalt, a kukoricást kikerülő ösvény és a falu utcái. Aztán, ahogy írtátok majd megszoknak! :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!