Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 646 043 km-t sportoltatok
Amit az edzésnapló nem tud

Hipersomnia

ancsa0603 | 2014-06-19 13:06:09 | 3 hozzászólás

A testedzéshez szorosan hozzátartozik a táplálkozás, amelynek során az anyagcsere ellátja a szerveztetet a megfelelő tápanyagokkal, és energiát szolgáltató vegyületekkel. A ki-mit-egyen kérdéskörrel sokan, sokféle szemszögből foglalkoztak már, de az alvásról, mint a mentálkondi karbantartójáról valahogy nem ilyen divatos beszélni.

A futás a legjobb állóképesség növelő tevékenység. Állóképességről viszont nem csak az izommunka során beszélünk - munkában és iskolában is fontos tényező, hogy mennyire bírunk el a  kihívásokkal. Testünk szakaszos működéséhez igazodott az idegrendszerünk is. Az alvás kihat a nappali tevékenységünkre, és testi kondíciónkra. Az álmatlanság, vagy a túlalvás betegségek előjele, tünete lehet.

Azt tapasztaltam, hogy az éjszakákba nyúló tanulás, a rendszertelen ébredés sem tesz jót az általános testi-lelki állapotnak. Saját magamon figyeltem meg, hogy vannak periódusok, amikor kevesebbet alszom, de az alvás minősége jobb, mint amikor többet, de azt felületesebben.

Egy-egy nehezebb időszak után akár 16-18 órát is át tudtam aludni. A fejemnek nagyon jót tett, ismét friss voltam - de a testem... Mindenem fájt, pedig a hagyományos értelemben nem "aludtam el" semmimet. Fájt a hátam, rosszul esett ha ültem, a vádlijaim sajogtak. Az emberi testet mozgásra tervezték, nem fetrengésre.

Egyébként 6-8 óra alvástól már frissen ébredek, és az hogy újra futócipő van a lábamon segít elkerülni ezeket az "alvásos túlkapásokat". Egy jó pár kilométerrel a hátam mögött könnyebb is elaludni, és sokkalta jobb másnap reggel felkelni.

Én az esti órákban szeretek testmozgással foglalatoskodni, főleg ha napközben nagyon meleg van, ráadásul a nap végére már közel sincs annyi feladatom. Lehetséges, hogy megpróbálkozom a reggeli edzéssel, kíváncsi vagyok miennyiben más, mint az esti edzés.

 

3 hozzászólás

monique 3668 napja
monique képe

érdekes, ez is egyéni lehet. nekem nem fájt semmim tőle ha sokat aludtam. az tény, hogy amikor elkezdtem futni, lecsökkent a 10-14 órás alvásidőm 8-10-re. :) 8 akkor, ha elég korán van a fekvés.

6 óra alvástól viszont csak akkor ébredhetek frissen, ha máskor megvan a 8 óra átlag... szerencsés vagy, ha neked alapból elég 6.

ancsa0603 3668 napja
ancsa0603 képe

Bevallom, a 6 óra nálam is így működik - előtte meg kell lennie a jó átlagnak. A 8 pedig az alaphang, és ha 6-nál kevesebbet alszok (sajnos, előfordul egymásutáni négy órai keléseknél) akkor pedig jönnek a túlkapások, és átalszom az első szabadabb napot. Időkidobás, és nagyon zavart.

Volt egy időszakom, amikor kettő, vagy akár három órákat voltam a kondicionáló teremben. Annyira megerőltettem magam, hogy gyötört este az álmatlanság. (Visszanyalt a fagyi.)

Nem tudom pontosan, mi a testmozgás szerepe élettanilag az alvás szabályozásában, de ígérem utána nézek! :)

monique 3668 napja
monique képe

jó, akkor te is az emberek azon 97%-ához tartozol, akiknek nem elég a 6 óra alvás. állítólag vmi 3%-nak van egy génje amivel elég. :D

 

alvás szabályozása egy bonyolult de érdekes téma. mozgásnak annyi köze van hozzá ebben az esetben h ha nagyon terheled magad, akkor a szimpatikus idegrendszer túlműködhet utána egy darabig, tehát "felpörögsz". és akkor úgy nehéz aludni. vagy ha este edzettél akkor a testhőmérsékleted mehetett fel túlzottan, az alváshoz meg le kell essen a testhőmérséklet. ezeket leszámítva a mozgás ugye általában jó, elfáraszt, mélyebb utána az alvás, így termelődik közben szépen a regenerálódáshoz/fejlődéshez a növekedési hormon dopping nélkül is ;).

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!