Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 646 347 km-t sportoltatok
Amit az edzésnapló nem tud

A kezdetek...

ancsa0603 | 2014-06-11 22:11:39 | 5 hozzászólás

Mindig is szerettem blogot írni. Voltak régebben próbálkozásaim, de valahogy mindig megszakadtak az irogatások. Vissza-visszatérnem, mindig más témát érintve, új arculattal. A blogjaim velem változtak.

Jó pár éve vezetek hagyományos naplót is - kikapcsol, segít újragondolni az ügyes-bajos dolgaimat. Tanulmányaimból - konkrétabban pszichológiából - ismerem a tényt, hogyha ki tudom fejezni szavakkal azt,  ami a fejemben van, az védi az egészségemet. Most azonban nem ez a célom, inkább a "dokumentáció".


A napló/blog lényeges eleme az őszinteség, annélkül sajnos nem megy. És, a fenti gondolathoz itt is egy kapcsolódási pont.

A középiskolai testnevelés tanáromnak köszönhetően keveredtem a városi atlétika csapatba. Ez úgy működött, hogy voltak az atléták és én. Hihetetlen de annyi figyelmet kaptam, amennyit a profi versenyzők, pedig én a közelükbe se értem. Világi életemben utáltam futni. Valahogy ez a tanár rá tudott venni és képes volt motiválni. Egyszerűen együtt nevettünk, amikor az első 2 kilométeremet le tudtam futni. (Hozzáteszem a legelső tavaszi atlétika edzésen 400 méter se ment.) Átformált ez az ember - a futással.

Sajnos az atlétika edzéseknek végeszakadt, de a futás megmaradt. Otthon találtam egy kis beton "pályát", ami egy kb. 450-500 méteres kör volt. Ott kezdtem el ismét edzegetni a saját szakállamra - edző nélkül. Sokszor akadt edzőpartnerem, hol a barátnőim, hol egy-egy fellekesült szomszéd.
Innentől fogva kezdtem el vezetni az edzésonline-on az edzésnaplómat, komolyabb futócipőt vettem, pulzusmérő órát kaptam a családomtól. Felfejlődtem odáig, hogy életem első futóversenyén sikerült lefutni 7 kilométert.

Aztán megint szünet következett. 25 kilométerrel odébb lévő faluba költöztünk, ahol megszóltak azért, amiért futni indultam. Elkezdődött az egyetem. Kaotikus volt az első évem, se Budapesten, se pedig itthon nem futottam. De volt mellette egy másik gondom is. Nem volt itthon "pályám". Nem találtam az útvonalam. Az első körben nem esett jól a sok domb, aztán rájöttem, hogy a halas tavat nem lehet megkerülni, ha pedig a faluban futottam, nos ott  "túl sok volt az ember". Sokszor azt se tudtam mennyit futok.

Végül feladtam? Lehet. Mindenesetre lecsillapodtak a futás utáni vágyaim, egészen mostanáig.

5 hozzászólás

monique 3675 napja
monique képe

hajrá!

"hogyha ki tudom fejezni szavakkal azt,  ami a fejemben van, az védi az egészségemet"

erről tudnál többet írni? :) hogyan védi?

Bozót 3675 napja
Bozót képe

Ezt csinálják a gyerekek is, úgy dolgozzák fel a problémákat, frusztrációjukat, hogy eljátsszák, lerajzolják A felnőtt már inkább megfogalmazza :)  

monique 3675 napja
monique képe

jó de ez miért védi az egészséget, vagy mi ez az egész, ez érdekelt

most attól h kifejezem szavakban, még nem fog megoldódni a probléma, legalábbis én nem így működöm

meg gyerekként se problémákról rajzoltam vagy játszottam. rajzoltam és eljátszottam mindenféle sztorit de sose problémákról szólt

ancsa0603 3675 napja
ancsa0603 képe

Én nem pszichológusnak tanulok, hanem egy-egy tárgy keretében tanultam csak pszichológiát. A szakpszichológus docens nő arról beszélt egy előadásában, hogy különböző személyiség típusok hogyan küzdenek meg a stresszel. Na, és itt tértünk le egy kicsit az előadás vonaláról és elkezdtünk beszélgetni a megküzdési technikákról.

Természetesen a legjobb a rekreációs tevénység, mint például a futás :) túrázás, vagy a festés. Viszont ezek inkább a feszültség levezetésére valók, nem koncentrálnak a probléma megoldásra. Itt jött a képbe az írás, vagyis inkább megfogalmazás. A megfogalmazás megmozgatja az idegrendszerünket. Úgy hat, mint amikor rejtvényt fejtünk. Elolvassuk a feladványt, majd a követközőt és a következőt, végül eszünkbejut a legelsőre a megoldás. A stressz feloldásának irányába mozdít minket, enyhíti a stressz hatását. (A stressz terheli a szívünket, lassítva az immunrendszerünket, alvászavarokat okoz, ami szintén kihat a testi funkcióinkra.) Tehát, védi az egészséget.

Megválaszoltam a kérdésed? :) Köszönöm a hozzászólást! :)

 

monique 3675 napja
monique képe

köszi, igen ;) és szívesen :)

amúgy addig rendben van részemről, hogy a probléma megoldásának megtalálását segítheti a szavakban való kifejezés, mert tényleg segíthet :) 

a futás stb nekem amúgy nem vezet le semmilyen feszültséget. ez is érdekes, másnál olvastam már h náluk igen. nekem ez túl közvetett módja lenne a levezetésnek, asszem.

szóval, érdekes h mindenkinél más működik :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!