Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 149 131 km-t sportoltatok

Hogy a ...?

sheppie | 2010-09-08 22:44:28 | 17 hozzászólás

Forrtyogok magamban. (milyen fura szó ez így leírva...). Na jó, hangosan. Ma egy véletlen folyamán tudomásomra jutott, hogy egy pár évvel ezelőtti lakótársam futott a Nike félmaratonon. Kb. ez a megrökönyödésem oka egy mondatban. (ez is milyen hülyén néz ki leírva...)

Ha nem nézne ki hülyén, akkor most üvöltve dühöngenék ezen. Nyilván nem tehetem, az olyan gyerekes lenne. :)

Kifejtem:

1. kövér - nyilván ez nem akadály, de magamból kiindulva az, mert 20 kiló plusszal futni nehéz

2. ??? - amikor ismertem is futott, igaz, kb a 2 kilóméteren megragadt akkoriban majd' 1.5 évre

3. mégiscsak - hogy lehet, hogy pont Ő le tudta futni, s nekem feláll a szőr a hátamon, ha arra gondolok, hogy nekem is el kéne jutni idáig? A múltkori 11,2 km már igen húzós volt, ha pl akkor még hozzágondolok plusz 10-et, felfordulok helyben

4. hogy - jutott el idáig??? Ahogy ismerem, kb brahiból a barátokkal ment.

Feltételezések. Irigység. Meglepettség. Kihívás.

17 hozzászólás

monique 5002 napja
monique képe

ha lassítod a tempót tuti neked is ment volna szintidőn belül a nike...szóval csak nyugi :) persze azért jobb a fokozatosság. remélhetőleg ő is edzett rá és nem csakúgy odaállt a starthoz...

amúgy meg ismerős a dolog :P... volt gimiben 1 lány akinél gyorsabb voltam a rövid futós teszteken (cooperek), de egyszercsak odaállt elém és megkérdezte tőlem hogy az jó-e ha 1ó 8p alatt futotta a vivicittát :)) nekem meg leesett az állam h hogy lehet h ennyi idő alatt legyűrt 10km-t. én el se tudtam képzelni h tudnék 10km-t egyben futni (pedig tuti ment volna, ha tudtam volna h hogy kell a tempón lassítani...). aztán kijavította h nem is 10 hanem 12, na az volt a végső sokk... :P

aztán tessék idén én is lefutottam :) mondjuk eltelt közben 9 év :) mert addig nem kezdtem edzeni :) sebaj, ha ez a kihívás arra sarkall, hogy eddz, akkor jó az, hajrá! :P :)

Bozót 5002 napja
Bozót képe

Mindig lesznek ilyenek, nem érdemes fortyogni :)

sheppie 5001 napja
sheppie képe

Tudom, mégis ledöbbentett. Pedig aztán nekem nem hiányzik a félmaraton, most mégis a lelkem megnyugtatása miatt ki van tűzve a cél. Kell a tudat, hogy jobb vagyok, mégha ez most elég gyerekesen hangzik is :)) Egy bolond százat csinál :D

monerd2: persze az 5 km is olyan volt fél éve hogy: én??? Soha :D
De. Hogyan lassítsak az időn? Jelenleg futópadon futok (sajnos jobb lehetőségem jelenleg nincs), így könnyű sok szempontból, beállítom 9,5-10,1 közöttire (változó), aztán futok, majd kb az utolsó két km-en gyorsítok, épp amennyit bírok. Ezzel jött ki az utolsó edzések alkalmával a durván 6 p/km. Lassabb tempóban a 9,2-n futok, az alatt meg kb mintha gyalogolnék vagy lötyögnék, olyan a feeling. Mi a középút ahhoz, hogy épp ésszel legyen 21 km? Hol kell kezdeni gyorsulni? Lehet utána kéne olvasnom, hogy ne tegyek fel bagatel kérdéseket :)

lala 5001 napja
lala képe

A futópadon "lefutott" teljesítmény nem egyezik meg a valódi futással. A futópados eredményeket nem fogod tudni a valóságban is megfutni, mert a gépe csalnak.

sheppie 5001 napja
sheppie képe

lala: lehet hogy így van, nem tudom. Amit eddig tapasztaltam, hogy a "valóságban" sokkal gyorsabb vagyok, időben ugyanazt a távot jobb eredménnyel futom, azonban teljesen más érzésre a futás.

Bozót 5001 napja
Bozót képe

Ha azt a 9,5-10 km/h-t kényelmes tempónak érzed(nem fulladsz ki, nem fáj, stb) akkor teljesen jó, bár egy icipici lassítás belefér. Nem célszerű minden edzés utolsó 2kilijét megnyomni, főleg nem úgy hogy utána rögtön megállsz. Legyenek szép lassú, kényelmes futások ami végig ilyen és hetente 1-2 alkalommal beletehetsz ilyen tempószakaszt, de a közepébe, hogy utána még szépen lenyugodjon a pulzus. Majd a kitűzött verseny előtt pár héttel ráérsz egy kis gyorsító edzést hozzátenni, addig inkább a távolság(méginkább futással töltött idő) óvatos, folyamatos növelésére koncentrálj, míg a hosszú futás el nem éri a másfél- két órát. Sok sikert!

A futópad tényleg nem ideális, de a semminél jobb. Ha akad lehetőséged, néha fuss a szabadban is.

pátyalso 5001 napja
pátyalso képe

Bozót jókat mondott, ezeket érdemes megfogadni,kipróbálni.

Bozót 5001 napja
Bozót képe

Danke schön, Herr Zé :)

sheppie 5001 napja
sheppie képe

Hétvégén tudok menni szabadba futni, de csak a köv. egy hónap hétvégéi totál be vannak táblázva (elfoglalt ember vagyok :) )... már régóta nem kifogásokat keresek, ténylegesen ki vannak számolva a perceim, aminek nyilván nem örülök, de most ilyen a helyzet.
Télen - és/vagy hidegben - nem tudom, hogy lehet futni szabadban, hogy az ember ne fázzon meg állandóan. Persze, ez még kicsit odébb van, csak most eszembe jutott a kifogásokról :)
köszönöm a tanácsokat, megpróbálom. :)

Shrek 5001 napja
Shrek képe

sheppie, ne vedd az esetet a lelkedre, viszont a fentebb leirtak tényleg hasznos tanácsok. Felkészülni egy félmarathonra nem kis dolog, és ne hasonlitsd magad másokhoz (vagy másokat magadhoz). Neked csak magadat kell legyőzni, meg a távolságot. Nekem sem a legjobb érzés, hogy gyűjtöm a kiliket egész héten mint egy güzü, aztán szombaton vagy vasárnap valaki benaplózza az én heti futásomat (vagy  másfélszeresét) egyetlen edzésre. De ez van, el kell fogadni.
Nagyon tudom ajánlani a Maffetone-féle módszert. http://powerhiker.freeweb.hu/wantspeed.htm  Pár hónap és vége a verseny szezonnak, kezdődik a téli alapozás. Ha kitartóan csinálod 3-4 hónapig, jövő ilyenkor már csak nevetni fogsz a mostani blogbejegyzéseden. Sok sikert! Ui: A futópaddal semmi baj, de szabadban futni sokkal ingergazdagabb!

monique 5001 napja
monique képe

valszeg a 20kg túlsúllyal a barátnőd is csak "lötyögve" futotta le a félmaratont (persze az is lehet hogy nem! csak tippelek), mármint 9,5-10km/h-nál lassabban. simán elképzelhető, sokan futják le így. de az is futás! nekem az első pont 9,5km/h körül volt :)
ha jelenleg nem bírsz 11km-nél többet úgy a 9,5-ben hogy ne halj bele, de hosszabbat akarsz futni akkor lassítani kell, akkor is ha lötyögésnek érzed... ez az egyik lehetőség, a másik meg hogy türelmesen futogatsz amíg 21km-en át is megy a 9,5km/h :)
amúgy a maffetone módszer amit shrek javasol, azzal is csak "lötyögnél" jelenleg.

sheppie 5001 napja
sheppie képe

Shrek: nálam a dolgok úgy működnek, hogy vagy akarom és megcsinálom, vagy nem. A köztes út állandóan behal :) A futást is úgy kezdtem, hogy egy-két alkalommal, amikor az elipszis nem volt szabad, nem terveztem, hogy ez lesz az új hobbim. Aztán ott ragadtam, s megszületett a döntés: csinálom. Azóta nem teher, nincsenek kifogások..stb. Rögtön egyértelmű volt, amikor csatlakoztam az edzésonline "csapatához", hogy vannak nálam százszor jobbak. Nem zavar, lenyűgöző, hogy ilyenre képesek emberek :) Igazából hirtelen kapott el a felháborodás, hogy egy olyan ember, mint Ági (a lányzó) csak úgy elment és lefutotta, holott kb tisztában vagyok a hátterével... akaratlanul is hasonlítgat az ember ;)

monerd2: nem tudom, hogy a 2 óra 23 perc mennyire lehet lötyögős 21 kilóméteren sajnos, de kb 6,5 p/km körül lehet... Kicsit húzom a szám, de meg fogom csinálni, meglátjuk, hogy mi az a módszer, amit magaménak tudok érezni ezügyben, kipróbálok mindent :)

monique 5001 napja
monique képe

2:23 alatt futotta? az 8,85km/h (6:46 p:mp/km), szóval igen, neked "lötyögős" tempó :P

sheppie 5001 napja
sheppie képe

:)))))

Bozót 5000 napja
Bozót képe

Ez a téli megfázósdi érdekes. Futó ismerőseim között nem nagyon tudok olyat aki megfázna a hidegben futástól, az a barátnőm viszont aki egész télen bent ül a kályha mellett (meg a melóhelyen a radiátor mellett) az kb azonnal megfázik ha kimegy a kölökkel szánkózni :P

Annyi a trükk, hogy hozzá kell szoktatni magad az időváltozáshoz. Aki egész évben a szabadban mozog annak automatikusan áll át a szervezete. Figyelni kell az öltözködésre is, a túl meleg gönc felesleges, de a futás után igyekezz rögtön átöltözni szárazba. 

ikerkaszat 4997 napja
ikerkaszat képe

Télen futni felemelő:-) Friss pár cm-es havon meg olyan, mintha egy nagy fehér szőnyeget terítenének eléd. :-) Életem egyik legnagyszerűbb élménye volt és remélem még sokáig lesz ilyen futásokban részem:-)

Mike01 4995 napja
Mike01 képe

Szia,

olvastam a blogodat. Szerintem fokozatosan novelve fel tudsz keszulni. En oktober elejere tervezem a felmaratont, versenyre nem biztos, hogy megyek, de a tav ua. lesz. Nem tul reg kezdtem en is, de a fokozatos es folyamatos edzes meghozza gyumolcset. Sok sikert.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-06 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (4 bejegyzés)
2010-08 hó (2 bejegyzés)
2010-07 hó (1 bejegyzés)