Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 908 249 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Egy látványkerékpáros,bulifutó világnézete a versenyzésről.

ORBEA ORCA | 2012-09-16 22:27:24 | 16 hozzászólás

Tour de Pécs kupasorozat senior összetett bajnok

Csak néhány gondolat egy eredményesnek mondható nap végén,ahol 48 évesen kemény hegyi pályán be tudtam érni a szűk élmezőnnyel,elite versenyzőkkel a célba.

Miért is versenyzek?

Egszerű a válasz,nyerni szeretnék.....De mindenkinek ilyen egyszerű?Nem,nem igazán.Van,aki sosem fog nyerni,bármit is tesz érte.Egyszerűen a szervezete teljes potenciáljában sem képes olyan teljesítményre,ami szükséges hozzá.Fizikális adottságok,keringési rendszer,anyagcsere,mentális tényezők....Mind mind szükséges ehhez.

Sok évnyi kemény munka,akkor is,amikor az ember úgy érzi,hogy semmivel sem lett jobb,gyorsabb,erősebb,kitartóbb az éves topforma elérésekor.

Állandó nyomás,hogy mikor lesz már meg az első igazi kiugró siker,ami mindent megváltoztathat....Egy győzelem,ami azt a hitet adja,hogy ha összemérem magam másokkal épp annyi esélyem van,mint nekik,és az nyer,aki aznap jobban hisz magában.

Az első versenyem amin azt éreztem,hogy bárkivel egyenlő esélyekkel szállhatok harcba már 12 éve volt....

Persze sosem felejtem....

A Hungaroringen gyakorlatilag egy magyar bajnokságnak megfelelő mezőny....Én ismeretlenül a nagy,ismert nevek mellett...Amatőr világbajnok a mezőnyben a Biondobol...Pro csapatokban edző amatőrök....

És a cél előtt 1km-nél egy íves kanyarból kirobbanva 20m előnyt meg tudok őrizni a befutóig.Egy pillanat,egy jó döntés,ami győzelmet ért....Ez után jött a többi a sok sok év alatt,sokszor rutinból akkor is,ha nem voltam igazán jó formában....Mert fejben dől el minden,harcolni kell akkor is,amikor úgy érzed kiszakad a tüdőd,tűzforró a combod,és úgy ég,mint a pokol tüze....Menni kell...Mert másnak is épp ilyen nehéz,ha feladod,te vesztesz....

Igen,szeretek a határaimon akár túl is menni a versenyeken.

De nézzétek meg a mai 2 versenyemet,amik homlokegyenest más koreográfiával mégis egyenlő örömöt okoztak nekem.

Egy verseny,ami nem az eredményről szólt,vagy pontosabban nem az én eredményemről,hanem a csapattársaméról.Épp úgy dolgoztam érte,mint magamért,és az,hogy sikerült végigvinni azt,amit elterveztünk épp akkora örömöt adott,mintha én nyertem volna.HA nem segítek neki,végig utazok,akkor 50-50% eséllyel mehettem volna Sebestyén Lacival az első helyért a sprintre.

DE akkor csak eggyel több győzelmem lett volna,ha sikerül,abból pedig van most már valóban számtalan....De ez most,hogy Attila végül ennek köszönhetően is végül második lett többet jelent nekem.

És a másik verseny...

Ahol ismét segítő szerettem volna lenni,de aztán megérezve a "vérszagot" a versenyzői ösztönök a cél felé hajtottak tovább,és életemben először sikerült Borbély Gyurit megverni hegyen,ami nem kis szó magyar senior mezőnyben...Ez tehát kivételes győzelem volt,olyan,ami ritkán adatik meg.Fentről vigyáztak rám,és Attilára,aki segítség nélkül is megszerezte végülis az összettett 2.helyet.

A szezonban volt pár szép eredményem,kritérium bajnokság otthon,hazai közönség előtt a Gemenc-Kupán,Elektrolit kupán elmenésben,magyr bajnokság outi senior3.hely,vagy épp a múlt heti kritérium amatőr magyar bajnoki cím.....És persze a Pécs kupa győzelmek,helyezések,az időfutam OB 3.hely....Nekem ez épp elég,mint írtam van,aki sohasem fog nyerni.....Sőt lehet helyen sem lesz....

Idei szezontól kezdve a Pécs-kupán a senior korosztály immár nem csak 40 felett van,hanem új korosztáylként 50 felett is.

Somogyi Zoli már 50 felett volt,de velünk "fiatalokkal"kellett versenyeznie évekig.Nem is tudott nyerni persze,sőt a dobogóra sem fért fel....Egyszer egy kora tavaszi futamon még gyenge formával egy hegyes versenyen vele együtt értem a befutóhoz,és szinte végig ő vezetett egy 5-6 fős bolyban....A cél előtt betámadták 2-en is seniorok,nem tudtuk,de a 3.hely volt a tét....Én is megindultam persze,és sprinter lévén megdorgáltam őket....Csak edzésként mentem,azt gondoltam,nincs már hely,voltak erősebb seniorok is.

Amikor megkaptam az érmet,azt odaadtam Somogyi Zolinak,aki megérdemelte,de még soha nem nyert érmet....Nekem elég volt a jegyzőkönyvbe beírt pont,2010-ben történt,meg is nyertem a kupát összetettben akkor...Zoli most már,hogy van +50 kategória szorgalmasan gyűjtögeti az érmeket,ma ő nyrte a hegyet!!!!:-)

Somogyi Zoltán Pécs kupa hegyibajnok

És a futás.

Ott is járok versenyekre.

Vajon miért?Azért,hogy győzzek?

Nem,sem alkatilag,sem mentálisan nem lennék rá képes.

Mégis elmegyek.

Miért?

Mert nincs rajtam az eredménykényszer,ami mondjuk sokszor bringán nyomaszt.Nincs kudarc,nincs utána elemezgetés,hogy mikor mit hogyan kellett volna másként....Csak élvezem a futást,azt,hogy olyanokkal vagyok együtt,akiknek erőt adhatok a jelenlétemmel,motivációt....

Igen,beszélgetünk,és hamar eltelik az idő ami annyi amennyi....

Biztosan tudnék sok perccel jobbat is teljesíteni egy távon,de nem azért megyek,hisz az is még erősen középmezőnyös lenne,nem igazi versenyzés,ami azt jelenti,hogy egy elite futóhoz képest szánalmasan vánszorogtam....

De épp olyan boldog vagyok a befutón,mint aki elöl meccselt a kategória,vagy akár az abszolút helyezésekért.

Kérem,hogy akik azon vitatkoznak,hogy vajon mi az igazi sportteljesítmény ezt a blogot ne kommenteljék,mert igencsak középúton vannak....

Sem az elitben,sem pedig az örömfutók között.

Egy igazándiból leginkább látványbringás véleménye,aki néha azért odaér a magyar elitbe is.

16 hozzászólás

PecsiPeter 4238 napja
PecsiPeter képe
Szeretem olvasni írásaid.Motivál és szinte felforr a vérem,megfeszülnek izmaim :).Vagy mentálisan tölt fel.Vagy csak egyszerűen szórakoztat,mert egyedi módon humoros.Melyik-milyen :).Tovább már nem "nyalok" :),megyek inkább dolgozni.Még sok-sok sikert és élményt kívánok Neked,mert megérdemled!
eriik 4238 napja
eriik képe

KIRÁLY lettél, sikerült a korona megszerzése emberileg is !

 

Fari 4238 napja
Fari képe

az elitmezőnyelejére nem lehet odaérni véletlenül..ezt még Te mondtad vagy 2éve...az meg hogy 50leszel nemsokára,az semmit se jelent(negatív értelemben)mert számtalan versenyen látom,hogy a seniorok,és a master 3asok,nagyon erősek,és főleg rutinosak..

Gandi 4238 napja
Gandi képe

Gratulálok a tegnapi versenyeidhez! Bár nem értek a kerékpározáshoz, mégis szeretem elolvasni az edzésleírásaidat, mert valahogy az süt belőle, hogy nálad igazán helyén vannak a dolgok a sportoláshoz való hozzáállás terén...

És hajrá a hátralévő versenyeidhez :-) 

Fredi Kacsa 4238 napja
Fredi Kacsa képe

Gratulálok az eredményeidhez! Az írásra LIKE :))

(azért ne keseregj, ha nem lesz 125komment :))

Briel 4238 napja
Briel képe

Elismerésre méltó a teljesítményed, és tök jó dolog, ahogy a futáshoz hozzáállsz, ha jól érzékelem, egyre közelebb! :)

A tegnapi versenyekhez és az összetett helyezésedhez pedig szívből gratulálok!

csezo 4238 napja
csezo képe

"Mert ha önzetlenül adsz az élet sokszor visszadja azt"
Nagyszerű teljesítmény, sportoló, ember!
Köszönöm hogy leírtad!

HarcsaBarna 4238 napja
HarcsaBarna képe

köszi az írást és nagyon remélem futunk még együtt sokszor!

nikola3 4237 napja
nikola3 képe

Én ezen a koksz témán agyalok amióta olvastam a beszámolód. Szerinted Bozsó "tolhat" valamit? Egy világ omlana össze bennem :) Ha végülis szedne valamit, akkor a futásán is kellene hogy látszódjon nem? Mert igazából csak kerékpáron kiemelkedő a teljesítménye, illetve nem kiemelkedő hanem az elit közelében/velük egy szinten van.

kipage 4237 napja
kipage képe

Ő a párom volt szóval én írtam az előzőt is, csak ő volt belépve.

Csandy 4237 napja
Csandy képe

már ezért érdemes volt bejelentkeznem...ismét egy elgondolkodtató blog és írója egy EMBER, Te, aki sikeres versenyzőként is két lábbal a földön maradt.....örülök, hogy személyesen is megismerhettelek :)

Bozót 4237 napja
Bozót képe

Ez nem az az oldal, de én lájkollak :-)

Daniloo 4237 napja
Daniloo képe

Gratulálok!
Az évek nem múlnak el nyomtalanul! :-))
Kívánom, hogy még sokáig legyen erőd, egészséged, motivációd a versenyzéshez

pudingman 4237 napja
pudingman képe

Tibi, 

gratula az eredményeidhez, és az íráshoz:-))

 

Nagyon remélem, hogy egyszer már futunk együtt valahol. A tekerést nem írom, mert az én tempóm jelenleg olyan lassú, hogy neked fájna....:-))

ORBEA ORCA 4237 napja
ORBEA ORCA képe

Köszönöm szépen Mindenkinek:-)

Azt is köszönöm,hogy egész évben mellettem voltatok,olvastátok sok edzésemet,versenyemet,és kommentjeitekkel ti is adtatok erőt nekem főleg amikor kemény edzésem volt,vagy versenyen nehéz helyzetem,és nem adhattam fel,mert azt nem írhatom a naplómba,hisz nem voltam sérült.Sokszor már a versenyek befutőja előtt arra gondoltam,hogy mit fogok írni....:-)

Persze ilyenkor már várható volt,hogy jó eredmény lesz,mint amikor Gemenc-kupa kritériumon nyertem a hajrákat,vagy az Elektrolit kritériumon elmenésben tartottuk az előnyünket a mezőnnyel szemben összedolgozva ketten....

Az idei év elsősorban a kritériumok/ez nem meglepő azért,de eddig inkább a hajrákon gyorsasággal szerzett pontokkal nyertem,vagy szereztem dobogós helyezéseket,most pedig erőből,elmenésekkel/és az időfutamok éve volt /vagy pontosabban lett volna,ha lett volna doppingkontroll a bajnokságokon/.

Persze,specializálódtam.

Nem lehet mindenben egyszerre jónak lenni ma már.Épp úgy,mint az igazi profiknál,az alkathoz,adottságokhoz legjobban megfelelő műfajban lehet topon valaki.

Tempómenés/időfutam---Hegyi----Sprint.

Idén sokat fejlődtem-erősödtem időfutamban.Talán mondhatni lassan specialista leszek...:-)

Igen,49 évesen 43-44-es átlaggal 15-20km-en egyéniben,és párosban ,vagy csapatban bőven e felett már azokkal kell versenyeznem,akik szintén specialistái az időfutamoknak.Ki annak köszönhetően,hogy hosszú évek alatt lassan lassan egyre gyorsabb lett az időfutam edzések domináns voltától,az időfutam bringájának "tuningolásától",ki pedig annak,hogy  bexedte a fél gyógyszertárat,hisz nincs dopping vizsgálat a versenyeken.

Igen,nehezen hihető,hogy egy triatlonos tisztán megveri időfutamon jelentős különbséggel azokat,akik specializálódva egy számra készülnek,szuper technikákkal,míg neki egy outi vaságya van,könyöklővel....Sőt,megveri a magyar kerékpáros élmezőny jeles képviselőit,akik közül van,aki fontosabb versenyek rajtja előtt félórákat tölt a Wc-n,vagy a szobájába zárkózva....Aztán meg mint legutóbb vérhigító kezelésekre járva....

Az is érdekes,hogy az itthon brillírozó időfutam menő,vagy triatlonista komolyabb világversenyen lebetlizik,és még a középmezőnybe sem tud bejönni,pedig csak verseny utáni doppingvizsgálattól kell tartania maximum,a felkészülés alatt azt xed amit csak akar.Hát igen,úgy lehet keményen edzeni,gyorsan regenerálódni.....pár hónap alatt mondjuk felkészülni a semmiből egy világcsúcsra,ami után max egy vizeletmintát kell adnia...

Két út van.

Az első,vegyünk egy példát a testépítésből.

Fiatal kissrác 60 kilójával félénken bemegy az edzőterembe,ott egy hústorony kokszos teremvezető.Az első kérdése a fiúnak az,hogy mitől lettél ilyen erős?

A válasz ettől...és a kezébe nyom egy doboz gyógyszert...Ha ezt xeded,szépen megerősödsz,persze edzegetni is kell....Hát,ha beszedi,akkor innéttől kezdve világéletében ehhez fogja kötni azt,hogy hogyan lehet előrébb lépni,akár a testépítésben,akár az élet más területén valami segítséggel,nem önerővel,akarattal.

Ugyanő szerencsésen benyit egy terembe,ahol az edző lehet csak fele akkora,mint a behemót,de azért látszik rajta,sok éve edz,és akkor sincs gondban,ha fel kell menni a 3.emeletre lift nélküli társasházban,inkább a földszinten lakik,mint a nyugdíjasok...Szóval itt azt a választ  kapja a kérdésre az edzőtől aki jelentős súlyokkal dolgozik,hogy ugyanezt ő is elérheti,ha igazán kitartó,és szép lasssan évről évre erősödik.

Nagyon sokat kell majd dolgoznod,de meg fogod látni,nincs lehetetlen,csak igazán akarnod kell.Tartásod lesz,és meg fogod tanulni azt is,hogy ha az életben nehéz feladatok előtt állsz majd akkor ott sem másra fogsz várni,meg csodára,hanem küzdeni fogsz,mint most a súlyokkal...

Több ezer fiatal kezdte nálam a bodyt 20 év alatt.Persze nagyon sokan az első hónapban-pár hónapban lemorzsolódtak,feladták,mint az életben sok más dolgot.....Aki megmaradt hosszabb időre,az mind erősebb lett mind fizikálisan,mind pedig mentálisan,büszke vagyok az eredményeikre,és arra,hogy ha megkérdezik tőlük ki volt az első edzőjük,akkor az én nevemet mondják akkor is,ha előtte jártak más terembe.

Most nagy harcot vívunk közösen a terem megmaradásáért,és egy emberként áll ki ezért mindenki aki hozzám jár,bár van még 2 terem a városban.

Épp úgy küzdenek a teremért,mint edzéseken,és ez nagyon jóleső érzésekkel tölt el,remélem jó irányban dönt a város,és úgy látják szükség van a teremre,ahová a fiatalok 3500ft/hó áron bejuthatnak,edzhetnek egy jó közösségben a termet alapozásként használó kosarasokkal,kézilabdásokkal,kerékpárosokkal együtt.

Végezetül egy reakció egy kedves barátnak,Sanyi,futunk még együtt,én is remélem,sőt tekerhetünk is együtt,nekem nem fáj,ha közben beszélgetünk...:-)

Ja és tök edzetlenül futásban ott leszek a Bonyhád-Bátaszéken és ott is szeretnék együtt futni pár EO-ossal jó kis bealvós pulzussal...:-)))

 

 

 

 

 

 

zoles73 4237 napja
zoles73 képe

Most nagy harcot vívunk közösen a terem megmaradásáért,és egy emberként áll ki ezért mindenki aki hozzám jár,bár van még 2 terem a városban:

Az egyik kedvenc filmem és a grund jut eszembe,és amikor az álmokat összetörik és hirtelen felnövünk,és belecsöppenünk a rideg valóságba(1:38,00-tól):

http://youtu.be/Em9g-hPupAY

Kivánom hogy sikerüljön!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)