Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 986 524 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Újra itt a tél,tehát aktuális...Gyorstalpaló kezdőknek testépítés tantárgyból.Part2.

ORBEA ORCA | 2011-11-23 11:41:15 | 20 hozzászólás

1

 

 

Egy kis Láb edzés.

Mindenki azt gondolja,a legfontosabb a testépítésben a fekvenyomás,meg a bicepszezés.

Az első kérdés egy bodyshoz,hogy mennyivel nyomsz fekve,és mekkora a bicepszed...

Nem az,hogy hányszor tudod magad felhúzni szélesen,vagy még inkább mennyivel tudsz 2 kezes evezést döntve rúddal,elemelést,de legfőképp guggolást csinálni.

Pedig mindig minél nagyobb izomcsoport,sőt izomcsoportok dolgoznak egy gyakorlatnál annál hatékonyabb.

Ebben pedig a király a guggolás,és az elemelés.A fekvenyomás valahol csak az 5.6.helyen van a rangsorban,a nyamvadt kis bicepsz pedig szinte utolsó....

Kis izom,kis súlyokkal lehet rá dolgozni,sokan mégis 4-5 féle gyakorlattal bombázzák,és nem értik,miért nem fejlődik mégsem.

A válasz a láb edzése.Általában ők nem lábaznak.Pedig a body az arányosságról szól,és arról,hogy ez a sport képes egyedül arra,hogy célirányosan lehet is változtatni az arányokon.De sokak számára könnybb azon az úton járni,hogy a body derékig az igazi....Erre mondta első edzőm,Csapó János/Abdul/,hogy BMW kaszni trabant futóművön....:-)

Pedig ha valaki nagy izomcsoporttal kemény munkát végez,az duplán profitál,mert az izomrendszer mellett a hormonháztartás,az anyagcsere,és a keringési rendszer is erősebb lesz.Tehát igazán anabolikus felépítő fázisba lehet kerülni,kibillen a szervezet a nyugalmi állapotából.

Ezért írtam az előző részben,hogy nagyon az otthoni edzéssel nem lehet megváltozni,sok ismétléses kis súlyos gyakorlatokkal,legfeljebb némi izomtónust szerezni,zsírt égetni.

Mire kell figyelni láb edzésnél?

Elsődleges a fokozatosság.Főleg ha valaki elhanyagolta,és mondjuk 2 éve edz már felsőtestre akkor ne akarja a lemaradást 3 hónap alatt behozni.

A térd,és a derék bemelegítése természsetesen nagyon fontos.Nekem sosem volt komolyabb térd,vagy derék sérülésem,az edzések 80%-át melegítés után lábnyújtó gépen kezdem,így jól bemelegszik,felkészül a terhelésre a térdem is.A guggolást mindig piramis rendszerben növekvő terheléssel csinálom,ha egy súllyal dolgozok akkor kisebbel,és magas ismétlésszámmal,általában 20 ismétléssel.

Nem vagyunk erőemelők,így 3-4 ismétlés alá sosem megyek,nincs értelme,nagy a sérülésveszély.

Nem megyek le teljes mélyguggolásba,ahhoz főleg a törések óta már nem vagyok elég laza,de körülbelül vízszintes combig lemegyek.

A lábnyújtók edzését követi a láhajlítóé,ami általában egy lábhajlítógép+merev lábú felhúzás nyújtás.

Az edzésem,ami most egy erő edzés volt,10-8-6-6 ismétlésekkel.:

1

2

Guggolás

Melegítés lábnyújtógép 20kg X20 ism. Guggolás 60kg 2X10 ism

A sorozatok:100/10....110/8....120/6....130/6....140/4

Itt látható a képen,hogy van egy biztonsági keret,ami arra jó,ha bármi történik a súly azon biztonságosan landol.Mögöttem egy segító,aki ha nem megy az ismétlés rögtön tud segíteni.

Általában nagy súlynál ez a terpesz szélesség,a térdek az enyhén kifelé néző lábfejekre kell hogy nyíljanak végig.Széria guggolásnál fontos a teljes légcsere,sok levegő,de sosem szabad a légutakat teljesen lezárni,mint a max súllyal történő guggolásnál,ezt Peter barátunk is jól tudja.Nyílván lefelé mindig belégzés van,felfelé pedig kilégzés.A légcsere nagyobbik része a felső mozgási tartományban történik.

Írtam,nem megyek le teljesen mélyre,de az sem jó,amikor valaki szinte csak rogyasztásokat csinál 10-20cm mélységekkel,legfeljebb akkor,ha ezt normál guggolás mellett teszi a nagyobb súlyok szokása miatt.

A 140-ből nem sikerült az alsó pozícióhoz közeli kép,ez a bemelegítő100-nál készült.Látható így a hiba amit belülről nem érzek annyira,a bal lábam azért még gyengébb,mint a jobb,ezért ferde a rúd,majd idővel javulni fog.

5

6

A Lábnyújtás.

40X10...50X8...55X6...60X6 ismétlések.

Csakúgy,mint a többi gép,pad,sőt akár kézisúlyzó ez is saját tervezésű,gyártású gép.

Nagyon kevés igazán jó lábnyújtógép van,ami bár egyszerű gépnek tűnik,de nem az.A térdizületben folyamatosan tevődik a terhelés,így optimális esetben a gép forgáspontjának is változnia kellene egy elliptikus pályán.Ez nehezen kivitelezhető,de én úgy érzem a sok teszt után végleges formájában elég izület barátra sikeredett,és a húzási görbéje is optimális.Ez azt jelenti,hogy szinte az egész mozgási tartományban egyenletes terheléssel lehet dolgozni a végpont felé enyhén erősödik az ellenállás,ahogy kell.

A gyakorlat végrehajtása lehet dinamikus,de mindig kontrollált,a felső ponton kis szünettel.

Én mindig semleges bokatatrtással végzem,senkinek sem ajánlom,hogy kifelé,vagy befelé forgassa a lábfejét,mert akkor ide és ide megy....Csak sérülés lesz belőle.

7

8

A lábhajlítás.

A gépnek mindig törtnek kell lennie,hogy tehermentesítse a derekat.

Itt is nagyon kevés jó,egyenletes húzású gép van,a jó tervezésüeken a gyakorlat bármely fázisában körülbelül egyforma erővel kell tudni megtartani a súlyt,a felső pont felé enyhén erősödve.

60/10...70/8..75/2X6

Szintén dinamikus,de kontrollált végrehajtás,fent kis szünet,törés a mozgásban.

9

Merev lábú felhúzás

Merev lábú felhúzás. 60X10...70X8...80/2X6

Egy nagyon jó kis gyakorlat annak cáfolásásra is,hogy a body mennyire merevít....

Nos,a body jól végrehajtott gyakorlatokkal sokkal komplexebb szinte minden sportnál,mert lehet teljes nyújtástól teljes feszítésig dolgoozni,míg szinte mindenhol máshol csak rész tartományban való mozgások vannak.Amikor elkezdem a bodyt bringa után bár elég laza vagyok ezt nem tudom megcsinálni ilyen széles fogással.Nyújtott térddel legfeljebb  a lábfejemre teszem a tenyeremet.Itt pedig látható,hogy fél-fél méterrel szélesebben is leér a tenyerem.

Ez a gyakorlat nagyon szép lábbicepsz ívet ad,átmozgatja a farizmot,és a csípő feszítőket,derekat.

Megfelelő szint után dobogón végezve eddig lehet vele fejlődni.

Volt olyan srác a teremben,aki előre hajolva épp csak a térd vonala alá ért le....2 hónap a gyakorlattal,és le tudta érinteni az újjhegyét...:-)

Persze középen,de szerintem az is nagy eredmény.

20 hozzászólás

necromedve 4544 napja
necromedve képe

Egylábas guggolásokat szoktál csinálni? Szerintem az még egy jó gyakorlat, csak kicsit pudding vagyok hozzá, mindig iszonyat izomlázam lesz már pár félig kivitelezettől is, aztán inkább hanyagolom.:)

A másik kérdés: van valami konkrét oka annak, hogy az utolsó képen úgy tartod a fejed, ahogy, vagy csak a fényképezőgépbe akartál mosolyogni?:) Én csak nyújtani szoktam ilyesmi gyakorlattal, esetleg 2x5 kg kézisúlyzóval de ott mindig hagyom elernyesztve lelógni a fejemet, nem feszítem be a nyakam. Ez jó valamire?

ORBEA ORCA 4544 napja
ORBEA ORCA képe

Nem,soha nem csinálok,és senkinek sem ajánlom az asszimetrikus terhelés miatt túlterheli a térdet.Ez megint csak olyan látványgyakorlat,amit előszeretettel 50-60 kilós dugólábú emberek szoktak csinálni vékony felsőtesttel,így kis súllyal.

Ha egylábas guggolást akarsz,akkor csináld a kitörést,az nem csvarja a térdet,így biztonságos,jó gyakorlat,főleg ha nem kilépegetve csinálod,hanem egyhelyben folyamatos kontrollált formában.

Az az egyik legjobb lábformáló gyakorlat,én is szoktam csinálni,amikor már elég erős vagyok,és tudok legalább 50-60kg súllyal dolgozni,addig elég a formázóból a dobogóra fellépés.

Egy lábbal esetleg a lábnyújtó gépen lehet dolgozni akkor,ha valakinek sérült mondjuk az egyik térde,és rehabként szép lassan,kontrollálva,és kisebb súllyal dolgozik,mint az egészségessel.

Mint mondjuk Gyuri barátunk,hozzám járnak a helyi kosarasok kézisek,ott is sok térd sérült-műtött szokott lenni,ilyenkor a lábnyújtót ajánlom,és a lábtolót kis súllyal féllábasan is.

Kérdésedre az utolsó képen azért tartom így a fejem,mert ha csak lehet minden gyakorlatot tükörrel szemben csinálok.Nem azért,hogy gyönyörködjek magamban,hanem mert az izom kontroll sokkal jobb,és tökéletesebb a végrehajtás,szimmetrikus,nézem a mozgástartományt,teljes pályát.Nem feszítem túl a nyak izmaimat ehhez,bár egyébként is épp elég erősek,nehéz őket túlterhelni:-)

empirke 4544 napja
empirke képe

A lábhajlítás gyakorlat nagyon jó, mondjuk ilyen eszköz kell hozzá, ennek lenne jó egy otthoni alternatívája, de még nem találtam ki mi lehetne :(

Viszont az utolsó gyakorlatot kezdők biztosan jól meg tudják csinálni? Ha teljesen feszes lábbal engedném le a súlyzót, majd állnék fel, akkor szerintem teljesen megterhelném a gerincem (ágyéki rész). Vagy ezt a gyakorlatot rosszul értelmeztem?

Bocs ha hülyeségeket kérdezek, de én tényleg akarok ebből tanulni, és kezdő is vagyok :)

ORBEA ORCA 4544 napja
ORBEA ORCA képe

Hát,sajnos a lábhajlító gépnek nincs otthoni alternatívája ez tény.Bokasúlyokkal lehet egy lábon állva,a másikat pedig pld egy fotel ülőtámlájának kitámasztva a lábnyújtót fixálni,és így emelgetni  a sarkat fel,jól megfeszíteni egy mp-re majd leengedni.Csak a gondmhogy ahogy erősödsz nem tudsz elegendő súlyt feltenni,ami szükséges inger az izom válasszhoz.Az ismétléssszámot hiába növeled mondjuk 50-ekre,az igazándiból maximum formálni jó.

Mondjuk mindenkinek más az ízlése....Én nem félek,pontosabban félnék az izmos lányoktól...:-)Ha lennének..:-(

De mindenki fél...Nem edzek súlyokkal,mert akkor túl izmos leszek,meg vastag....Ez a közhiedelem.

A valóságban sajnos szerintem az nem elég ahhoz,hogy egy nő jól nézzen ki,hogy vékony.A nő alap formája én szerintem a kellemes gömbölydedség.Nem félreértendő,nem a ducikra gondolok.Hanem egyszerűen arra,hogy egy női fenék legyen gömbölyded,és feszes...És a lábhajlítónak is legyen szép íve,miként a vádli is nagyon sexi lehet,ha szép formás....Meg minden egyéb...:-)Na persze sokat számít az alakti adottság,azokkal is tisztában kell lenni.

Nagyon kevesen születnek kivételes szinte tökéletes genetikával.Akár férfi,akár nő,ezért nem is versenyeztem én sem soha,tudom a helyem,határaimat.Ezért nem megyek bár hobbyból épp tehetném öregfiúk bajnokságra,ahová ráadásul épp olyan szorgalmasan kellene szedegetnem az anabolikákat,mint a többieknek....47 évesen ...na ja,mert hülye azért nem vagyok...Az nem az én utam lenne.

Szóval a lányokra visszatérve az a gond,hogy sokan úgy gondolják,hogy minél vékonyabb valaki annál jobban néz ki....

Végül már lóg rajta minden a sok fogyástól,tönkremegy a bőre....Míg egy normális kompromisszummal egy adottságilag testesebb nő akár kis túlsúllyal is sokkal vonzóbb lehet a lágyabb formák miatt,és mindenképp egészségesebb,kiegyensúlyozottabb lelkileg is.

Jól elkalandoztam....

Szóval a felhúzás.

Én 2 félét is csinálok,egy hagyományos erőemelő gyakorlatot a hát edzések végén,és ezt.

Az elemelésnél merev a hátam ahogy ott írtam,minél feszesebb végig a gyakorlat folyamán,és ott sokat dolgozik a combfeszítő is,gyakorlatilag szinte egy részguggolás,nem csak a hátammal húzom fel a súlyt.Ott ha erős vagyok akkor 140-150kg-al dolgozok gond nélkül.

Ennél a gyakorlatnál 90 kg felett nem voltam még,tehát kisebb a gerinc terhelése.Lefelé teljesen gördülékenyen engedem a súlyt,így a csigolyákon eloszlik a hajlás.akkor lenne gond,ha ezt a gyakorlatot egyenes háttal próbálnám meg kivitelezni,mert akkor az ágyéki 5-ös csigolya kapja szinte a teljes terhelést,az pedig nem képes egyedül akkora szögben hajolni,ez nyílvánvaló.Lazának kell lenni a gyakorlat alatt,és ugyanazon a pályán lazán kell visszahúzni a súlyt.

Ez épp olyan,mint a hasizmozás.Ott sem szabad teljes merev nyújtott háttal dolgozni,mert akkor szintén az ágyéki csigolya fog túlterhelődni,míg ha kicsit púpos,laza a gerinc,akkor a hasizom folyamatos feszülés alatt van,és annak a hossza fog változni a gyakorlat alatt,nincs szükség akkora gerinc mozgásra,mint sokan gondolják.Legjobb példák a hasprések rövid pályája.

pleko 4544 napja
pleko képe

Hát igen, az én nyújtotrt lábum ehhez sehol nincs...Én merevebb vagyok, nem megyek le ilyen mélyre...

leviatan 4544 napja
leviatan képe

Nagyon jó ez a "gyorstalpaló"! Sok könyvet elolvastam már ami ezzel a sporttal kapcsolatos, de még mindig tanulok. Köszönjük az építő jellegű hozzászólásokat is! Azt hiszem, hogy az egész blogodnak újra nekifutok (ez itt stílusos:)) csak most alaposabban,mert ÉRDEMES! További sok sikert kívánok!

ORBEA ORCA 4544 napja
ORBEA ORCA képe

Köszönöm szépen.:-)

Pleko hidd el,hogy elég rövidnek mondható idő alatt nagyon szépen le lehet nyújtani a lábbicepszet,és a hátizmokat ezzel a gyakorlattal.Mondjuk ma éreztem rendesen 80 kiló azért az már húz rendesen....De végülis ma volt a nagytestvére a rendes  felhúzás,és ott nem volt gond,bár mondtam,az inkább a lábnyújtókkal együtt célozza a derekat-mélyhátizmokat,sőt még a csuklyát is.

Levi a lényeg,hogy mindig lehet tanulni,soha nem szabad bezárkózni,nyitottnak kell lenni,és szerintem minél változatosabban edzeni főként a bodyban az hozza az eredményeket.De ha olvasol akkor láthatod,hogy az itt bevált technikák,edzésmetódusok nagy részét átépítem a kerékpáros edzéseimbe is,ami így elég egyedi.De én nem szeretek a sok szürke egyen középbe tartozni semmilyen téren sem.Legyen az embernek egyénisége,és találja meg a hozzá,és habitusához illő egyedi edzéstervet.Mert az egykaptafa nem igazán működik szerintem.

RemAti 4544 napja
RemAti képe

Gratulálok! Nagyon kellett már egy ilyen blog!

necromedve 4544 napja
necromedve képe

Ezek után megvan a "kifogás", miért nem csinálok egylábas guggolást.:)))

Ugyanez a helyzet az összes félkaros gyakorlattal is? Pl egykezes húzódzkodás, vagy fekvőtámasz? Olyanokat falmászáson kellett csinálni a "kemény legényeknek", ha jól emlékszem. Nekem nem volt hozzá szerencsém, úgyhogy azoknak a terhelő hatásairól nincs személyes tapasztalatom.

lilla 4544 napja
lilla képe

Necro: a párom falmászókat edz, és elég keményen erőfejlesztenek bizonyos időszakokban...de félkarral senkinek semmit nem kell csinálnia.

lilla 4544 napja
lilla képe

jó blog, tényleg Tibi! grat !

zsolaaa 4544 napja
zsolaaa képe

Köszönjük az újabb útmutatót!

ORBEA ORCA 4544 napja
ORBEA ORCA képe

Gymnasztikában az összes egykezes gyakorlatot,amit írtál én csak amolyan hú de fxa gyerek vagyok,megy nekem egykézzel is az amihez másnak kettő kell mentalításnak tartok,ami nem visz sehová.Leginkább nem erő,hanem jó technika kell hozzá,és mint írtam alacsony testsúly.

Írtam,ha valaki nehezíteni akar mondjuk a fekvőtámaszon,akkor házilagosan egyszerűen növelheti a terhelést,ha felvesz egy hátizsákot,és folyamatosan egyre több súlyt tesz bele.Ez biztonságos gyakorlat marad így,és hatékony.

Szerintem férfiaknál egy egész tisztességes izomrendszert,és keringési rendszert lehet felépíteni a testmagasság/kg képlet alapján.

Tudom,az optimális előírt "tudományos" vagyis laikus képlet az ideális testsúlyra a magasság-10%.....

Vagyis egy 180 magassághoz 80-10% azaz 72kg lenne az optimális.Szerintem az optimális pedig a 10% nélküli lenne,viszont 10-12% testzsírszázalékon belül,amiről egy kanyi kurta említést sem tesznek sehol.

Mert még 72 kilósan is lehet valakinek 15-20%testzsírszázaléka is totál edzetlenül,így valójában túlsúlyos.

180/ 80 kilósan még elég jó szinten lehet keringési sportokban teljesíteni,ugyanakkor esztétikus,használható izomzattal rendelkezni.

Nekem sem tetszenek a túlfejlesztett izmok,nálam valahol a 180/80 esetében a +10% a határ.Még ott is lehet 10% alatti testzsírszázalékkal esztétikus arányokkal izomzattal rendelkezni,de aerob edzettséggel már nehéz hasonló szinten lenni, a minimum szint pld 5perc/km környéki futó képességet tartani normál pulzustartományban.

Bár itt mindig védem a testépítést nyílván,és próbálom népszerűsíteni,ami némileg talán sikeres,hisz többen ráfanyalodtak a súlyzókra....De azt az "igazi"????testépítést már én sem szeretem.

Ami ma már szinte csak arról szól,hogy az év 11 hónapjában egy nagy formátlan gólem az ember,aztán egy hónapra talán ha tud hozni egy jó formát,amihez beszedi a fél gyógyszertárat,majd drasztikus megvonásokat csinál....

Szerintem az aki komolyan edz,az legyen jó formában egész évben,és csúcsformában amikor épp szüksége van rá évi 2-3X alkattól függő ideig,de max 2-3 hétig.

 

 

Bozót 4543 napja
Bozót képe

Jó magasságban és távolságban rögzítve talán egy erős tornaszalaggal is megoldható otthon a lábnyújtás-feszítés, nem? Persze nem az igazi, de alternatívának jobb, mint a semmi. 

 

Köszi, ismét nagyon tanulságos írás volt. A fotók pedig önmagukért  beszélnek, szép izomzatod van! 

ORBEA ORCA 4543 napja
ORBEA ORCA képe

Köszi Bozót:-)

A látványkerékpáros státuszért azért keményen meg kell dolgozni a teremben...:-)

Igen,tornaszalaggal is megoldható ez a gyakorlat,jó javaslat.Azzal kiváltható még az edzőtermekben vagy inkább fitness termekben divatos nők körében közkedvelt comb közelítő és comb távollító gép is.Lehet kapni gondolom különböző erősségűeket,vagy akár össze is lehet fogni egyszerre 2-őt,vagy többet,hogy nehezebb legyen,és így hatékonyabb.

Szalaggal egyébként sok mindent lehet csinálgatni,nem néztem,de  neten biztosan vannak fent vele gyakorlatok.

empirke 4543 napja
empirke képe

A szalag tényleg jó ötlet köszi! A radiátor alsó csöve pont jó lesz rögzíteni! Éljen a kreativitás! :)

Bozót 4543 napja
Bozót képe

Judit, azért vigyázz, ki ne rántsd a rögzítőbilincset!  Én ágy lábához rögzítettem a szalagot vagy csomót kötve rá a kívánt magasságban rá lehet csukni az ajtót :)

Bozót 4543 napja
Bozót képe

Igen, többféle erősségű szalagot kapni, szín szerint változnak, általában a fekete a legerősebb. Én a gyerekkel is csináltam ilyen lábnyújtást, kölök ráült a kissé visszafeszített lábfejemre (vagyis a sípcsont tövéhez) én meg "hintáztattam" :)   Élveztük mindketten....csak másképp :D

lilla 4543 napja
lilla képe

hűű, ez jó Bozót! köszi a tippet. én szalaggal mellhezhúzást próbáltam, de az nagyon gyatra az igazihoz képest.

ORBEA ORCA 4543 napja
ORBEA ORCA képe

Aztán vigyázni,nem letépni a radiátor csövet a falról....Vagy arrébb húzni a hármasszekrényt,oszt az embör tologathatja vissza izzadva a helyére...

Na most komolyan vigyázat.Nehogy valami baleset legyen,ha véletlenül elszabadul a nem megfelelő rögzítési pont.

Bozót ajánlom,hogy zárd is be az ajtót,nehogy valaki  rád nyisson épp edzés közben,,,:-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)