Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 660 187 km-t sportoltatok
Sport és a rák

IRONMAN 2012

bálint | 2012-07-30 15:11:41 | 4 hozzászólás

Egy ironman soha nem lehet egyszerű. Túl hosszú az út a célig valami szinte mindig történik. Ez adja az egyik szépségét egyben buktatója is lehet.

 

Idén mindenképp javítani akartam a tavalyi időmön. A felkészülés nagyon jól indult. Úgy döntöttem az úszás idén kicsit hanyagolva lesz és majd egy intenzív utolsó 1.5hónapos rákészülés elég lesz egy legalább olyan úszásra mint tavaly ami 59perc volt neoprénben. Úgy gondoltam nem ér annyit a sok úszó edzés reggel 6kor, hogy fáradt legyek és csak pár percet nyerhetek vele úgyis.

Nagyobb hangot fektettem télre a futásra amivel nagyon elégedett is voltam több 30km-es edzés is volt elég jó tempóval. Tavaly a futáson vesztettem rengeteg időt. Nagyon vártam már hogy kijöjjön a jobb idő, mert bringán gyenge vagyok görgőm meg nincs és sok km-t kellett letekernem Atádig. Azt hiszem ezt sikerült is megtennem elégedett vagyok az idei bringa teljesítményemmel sokkal erősebb vagyok.

Aztán sajnos túlzásba vittem a futást egy 50km-es verseny/edzés kombóval hidegben, esőben és hegyre fel-le futkározással. Következménye valami makacs térdfájdalom lett amitől nem tudtam edzeni. A gyors futások közben nem fájt csak másnap éreztem. Egy darabig csak a résztávos edzésekre jártam aztán rájöttem nincs értelme. Ezért ez utóbbi 3honapban a futás hanyagolva volt összesen 300km körül a 3honapban ami semminek mondható. Féltem hogy előjön verseny közben de semmi jelét nem adta, hogy lenne J

 

A verseny előtt azért még adódott pár probléma. Volt egy bringás edzésem amikor elkaptam egy oszlopot és az egyik könyöklőm letört én repültem előre fejjel tompítottam sisak eltört de szerencsére tovább bukfenceltem és lényegében komoly sérülés nélkül megúsztam sértetlenül bár az aluvázat kicsit behorpasztotta a fájos térdem ami miatt pár napig jobban fájt.

A könyöklő sufnitunninggal lett megcsinálva ami miatt nagyobb erőhatás következtében elforgott. Edzéseken nem zavart mert nem terhelem úgy csak a bedepózásnál a bírok. Ezért gondoltam aláteszek egy kis pluszt hogy szoruljon. Na ez olyan jól sikerült, hogy verseny előtti este 9kor túlfeszítettem és elpattant. Teljesen kétségbe esetten álltam, hogy most akkor mi lesz. 5perc alatt ott voltam az egyetlen ismerősömnél akitől hirtelen kölcsönkérhettem másnapra. Nagy szerencsémre megkaptam. Kb éjfélre kerültem az ágyba de fél5kor már fent voltam. Fél6kor irány gyékényes. Rettegtem, hogy nem lehet neoprént használni hát sajnos be is következett. Mentem depózni bíró átnézte bringát tolom a helyére. Fel akartam váltani könnyebb fokozatba az indulás miatt, amikor hirtelen elpattant valami. Nézem és látom a hátsó váltó bowdenház széthasadt és ahogy váltottam összeugrott de a váltó nem mozdul. Hirtelen 200 a pulzusom most mi lesz még el sem indultam és már vége a versenyemnek? Sprint Attilához hogy mondja be hátha tud valaki kölcsön adni mert nálam nem volt se a szerviz kocsiban. Nem akartam elhinni de 2percen belül jött Törőcsik Károly hogy neki van. Hatalmas köszönettel tartozom ezért neki. Gyorsan kicseréltem és 7óra pár perckor bedepóztam. Elég stresszesen kezdődött a verseny és még sok vissza volt a végéig. Neoprén nélkül az úszást 1:05körül reméltem. Nem tudom, hogy csináltam de kerek 1órára kint voltam és csak 1perccel volt lassabb a tavalyi neoprénes úszásomnál. Idén nem öltöztem ezzel időt spóroltam és kb a tavalyi részidővel indultam a kerékpárnak. Nagyon féltem a bringán, hogy nehogy valami gond adódjon. Diákként elég problémás megoldanom a bringa fejlesztését, szervizelését. 2 ragasztott belső meg még 1 tartalékként és egy kölcsön külső a biztonság kedvéért. Az elején csak arra gondoltam, hogy Ágneslakot  éljem túl. Aztán már csak arra mentem, hogy a 75ről érjek be onnét ha kell már a hátamon is beviszem. Sajnos az időjárás nem segített. Az edzések alapján 5:15ös bringás idővel terveztem hát sajnos 2perccel elmaradtam a tavalyitól is 5:29 lett. Az is biztos, hogy jövőre 5helyett 6gélt viszek és futásra is 3helyett 4et. A bringát túlélve gondoltam a nehezén már túl vagyok és nincs semmi gond még. A 9:45ös célidőről viszont le kellett itt már mondanom tudtam, hogy nem sikerülhet.

Most már csak le akartam futni egyenletesen a maratonit mert tavaly nagyon elszúrtam. 3:30as volt terv ami az elején úgy látszott menni is fog. Féltem, hogy 3hónap kihagyás futásban meg fog látszani de bíztattam magam, hogy mivel eredetileg futó voltam azért a múltam miatt nem okoz gondot az 5perces km-ek. Szerencsére a lábam nem fájt ezért jól haladtam. A gond a nagy meleg volt. Folyamatosan öntöznöm kellett magam és a célegyenesben a frissítést mindig gyalog csináltam addig is had hűljek. Ez miatt és a 3perc wc miatt sajnos kicsit kicsúsztam a tervezett időből de nyugtatgattam magam, hogy nincs gond ez most brutál verseny nem itt lesznek rekordok na meg nem kis nevek kiálltak már meg rengetegen sétálnak. Ezért mentem a komótos tempóban és csak magammal törődtem helyezésekben pedig egyre előrébb léptem.

 

Végeredményben 10óra 18perc abszolút 19. korcsoportos 3. hely. A tervezettől jócskán elmaradva de még így is 4perccel a tavalyi időn belül. Összességében elégedett vagyok mert 30helyezést előbbre léptem az előzőhöz képest és már az is jónak mondható hogy javítottam mert ezt sem sokan mondhatják el.

 

Jövőre újra ott új célokkal J merjünk álmodni ezért megcélzom a 9:30as célidőt persze kedvező széljárás neoprénes úszás és 25fok körüli hőmérséklet mellett J

 

Gratulálok minden célba érkezőnek kemény menet volt. Köszönöm a segítségeket, szurkolást

2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (2 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-07 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (2 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (18 bejegyzés)
2010-03 hó (4 bejegyzés)