Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 657 929 km-t sportoltatok
Sport és a rák

Ironman

bálint | 2011-08-01 22:34:42 | 15 hozzászólás

Megkésve bár, de feledve nem írom az örök emlékeket :)

 

Az év versenye :) erre a napra készültem több mint egy éve. Szinte mindent az ironman-nek áldoztam be. A felkészülés azt mondhatom zökkenőmentes volt. Nem voltak komolyabb hátráltató tényezők sérülések, egyéb. Úszásra és bringára fektettem a hangsúlyt a felkészülésben mert ott voltak/vannak a legnagyobb hiányosságok. Az utolsó héten már nem sok mindent csináltam. Kedden még tekertem egy laza 70est közben bejárva a pályát. Úsztam egy felmérőt, hogy ha full lazán úszok akkor mennyi lehet az idő. Ez 1:07lett gondoltam akkor 1:05 a versenyen reális.

 

Pénteken megtörtént a rajtszámfelvétel, beültem negyed órára a masszás fotelbe, beszéltem pár ismerőssel és irány haza. Aznap kaptam meg a neoprént. Egyből az volt az első otthon, hogy felpróbáljam és mérjem az időt meddig tart átöltözni :) Az első felvétel vagy 10percig tartott. Kicsit meg is rémültem a másnapi 6:15ös indulástól, hogy nem lesz elég idő Nagykanizsáról gyékényesre menni és rajtig elkészülni. Ezért már itthon felraktam minden rajtszámot, belsőt... Összeállítottam bringás zacskót frissítőket is bele raktam. Apa volt a frissítőm összeraktam neki mindent elmondtam mit miben talál. Nem is tudom, hogy jól aludtam vagy nem de korán keltem. Gyorsan elmentem a kürtöskalácsoshoz vettem 2 kürtöst. Egyet megettem reggelire meg izót ittam rá. Ilyet még sose csináltam de gondoltam úgyse árthat. A másik kalácsot bringán gondoltam, hogy majd ráhúzom könyöklőre és majd onnét csipegetem :) Ez nem következett be mert bőven volt még nálam. Vittem zsebemben 5müzli szeletet 1bart és 4gélt.

 

6:45körül érhettük Gyékényesre. Gyorsan ki bringa kulacsokat megtölteni izóval pumpálás és irány a bringás cuccal a depó. Depó megvolt akkor irány a WC. Na ez egy olyan pont volt amitől végig féltem a versenyen. A héten voltak vele gondok és 100%ra vettem hogy most is lesznek. Hihetetlen de az egész verseny alatt 1x kellett folyóügyeket intézni a futás előtti öltözőben ezt le is tudtam. Aggódva vártam a toitoi-nál a soromra. Az idő csak ment és még nem voltam wc-n. Végre sikerült letudnom. Indulok a rajt felé még utcai ruhában. Hallom, hogy Attila mondja 8perc a rajtig. Na gondolom végem annyi idő alatt fel se veszem a neoprént. Gyorsan bokor tövében átöltözés és irány a víz. Melegíteni fölöslegesnek tartottam. Csak annyit mentem be, hogy érezzem milyen hideg a víz és a neoprén alá bemenjen a víz. Amúgy szerintem a vízhőfok tökéletes volt. Aztán megszólalt a várva várt zene. A második sorba álltam be. Vártam az ágyúszót. Egy könnycseppet eleresztettem az úszószemüveg alatt. Ez volt az a pillanat amit már oly régóta vártam. Aztán már dörrent is az ágyú irány a víz. Órát nem vittem gondoltam majd megnézem amikor jövök ki a vízből. Kicsit tartottam az úszástól mert ez volt a 3. triatlon versenyem és az előzők medencések voltak úgyhogy tóban még nem úsztam így ezért kicsit furcsa volt a tájékozódás. Még az elején nyeltem egy hatalmasat a tóból utána már nem voltak ilyen gondok. Szerintem én nem tudtam jó irányba menni ezért az elején néha úgy éreztem, hogy keresztben akarnak rajtam átúszni. Szerencsére 2-3száz méter után elcsendesült a környék. Fogalmam nem volt hányadik helyen úszhatok arról meg pláne nem, hogy épp hol úszok a tóban. Csak követtem az előttem úszót. Voltak bóják amik fel sem tűntek, hogy elúsztam mellettük. Egyszer meg is lepődtem a tó túlvégén. Felnézek és sehol senkit nem láttam. Nem értettem mi van. Hátranéztem és látom mögöttem a bója 5m-rel és mindenki úszik már vissza fele. Vége lett az első körnek. Kerestem az órát a kapun de nem találtam sehol. Naná hogy nem mert nem ott kellett volna keresni. Mind1 reméltem 32körül meglett a kör. Már futottam is a következőre. Megkezdtem a 2. kört. Olyan érzésem volt mintha széttépte volna valami a talpam ez a kavicson való futás nagyon nem tett jót neki. De nem törődtem vele úsztam tovább. Utólag tudom, hogy az első kör 28:17 a második 30:42 lett. Ez a 30.helyhez volt elég. Nem hittem a fülemnek amikor az öltözőben hallom, hogy mondják a partra érkezőknek, hogy órán belüli idő. 58:58 hol van a tervezett 1:05höz képest. Pedig egyáltalán nem erőltettem csak ami még épp jól eshet egy ironman-en. Soha se úsztam még neoprénben úgyhogy nem tudtam, hogy ennyit számít. A depózás 4percet vett igénybe nem tudom az jó vagy rossz de én ott mindent cseréltem bringás gatyát húztam...

 

Kezdődhetett a tekerés. Nagyon nyugodtan álltam neki tudván, hogy már 6perccel a tervezett időn belül vagyok. Egyből frissítettem ittam meg ettem egy müzliszeletet. A cél az volt, hogy atádra 33as átlaggal minimum beérjek. Az első frissítőpontig úgy gondoltam lazább tekerés lesz. Csak ráhangolódás képen tekertem mentem az előttem levőkkel (nem bolyban :)). Ágneslaknál benyomtam egy gélt és nyugodtan feltekerte az emelkedőn. A tetőn elvettem egy izós kulacsot meg bart. Aztán vérszemet kaphattam :) annyira tetszett a jó minőségű út és a jó terepviszonyok, hogy amikor valaki elment mellettem nagyobb sebességgel fogtam magam és utána eredtem. Ettől fogva megállíthatatlan voltam :) 40el száguldoztam böhönyéig és el sem fáradtam. Nagyatádig az a pár hosszú emelkedő néha elvette a kedvem de még így is majdnem 35ös átlagot tekertem 75km-en és nem éreztem jelét fáradtságnak. Az első kör elment de a második volt a holtpontom. Nem tudom más is úgy érezte de nekem hatalmas szembe szélnek tűnt. Szenvedtem vele nagyon. Be is nyomtam gyorsan gélt meg ettem ami volt nálam hátha eléheztem. Aztán jött a 3. kör. Számomra a szél nem sokat csillapodott de valamivel jobban esett már. Lehet helyre rakott a kajálás meg a tudat, hogy mindjárt vége. Amúgy nagyon gyorsan elszállt az idő nem tűnt olyan hosszúnak és viszonylag jól is esett. Az edzéseken jobban szoktam szenvedni :) 6:25kor leszálltam a bringáról. Még mindig jóval a tervezett időn belül és a fáradtság jelei nélkül. Gyors öltözés, wc és irány futni. Ez a depó 5percig tartott. Futásnál a már megszokott fura érzés de semmi gond.

 

 Nagyon jól ment a futás. Azt hiszem ezt a versenyt itt buktam el. Vissza kellett volna magam fogni. 42.helyről felfutottam a 29.helyre. Ha jól emlékszem a félmaratoni időm 1:38volt kb. Aztán 23km-től jött a szenvedés. Gyalogoltam már előtte is a körökben de az a terv része volt. 2Körönként géllel frissítettem közben gyalogoltam. De a 23.km-től már 3szor álltam meg egy körben. Megálltam a parktól balra való futás közben. Na az a szakasz volt az én halálszakaszom. Az a balra el és vissza az valami undorító volt az soha nem esett jól és olyan hosszúnak tűnt minden körben attól a szakasztól tartotta. Aztán a parkban jöttek a dinnyézések ami ujjam ürügy lehetett a sétára. De nem is értettem. Hülyének nézhettek az emberek. Amikor futottam lazán mentem el az emberek mellett a gond csak az volt hogy 1km után mindig 100m séta következett. Mindenki azt mondja lassabban kellett volna de megállás nélkül. Hát nem tudom nekem ott akkor a lassú futás ugyanolyan szenvedés volt mint a gyors semmivel nem esett jobban. Ezzel vissza estem a 44.helyre. Amúgy a maraton is olyan gyorsan elszállt :) máshogyan volt ez a verseny szenvedős mint a keszthely maraton :) ott szenvedni kellett a tempóért itt az idővel különösebben nem is foglalkoztam itt azért kellett már csak küzdeni, hogy mozgásban maradjak. Teljesen más a kétféle szenvedés :) az időre futás rosszabb :) A futás elején még próbáltam saccolni mikor érek be. De mivel mindenben jobbat mentem a tervnél így csak azt tudtam hogy 10órán belül lehetnék. Aztán jött a halál a futáson ott kicsit elkenődtem és arra gondoltam hogy most már azért kell küzdeni hogy 11órán belül beérjek. Szerencsére csak én láttam ilyen komoran a helyzetem :) A 3:52es maraton ami kicsit kívül esett a 3:30as tervezetten elég volt, hogy 10:22:51re célba érhessek :) Így abszolút 44.helyen és korcsoportos 3.helyen végeztem. Ezzel még egy álmom teljesült végre dobogóra állhattam egy ob-n:) El nem tudom képzelni mi lett volna 30fokos melegben. Nagyon komoly problémák adódtak volna nekem ezért hálásak lehetünk a majdnem tökéletes időért remélem jövőre kevesebb szél lesz :)Azt nem mondom, hogy csalódott vagyok mert jóval a jobbik tervezett eseten belül értem célba :) csak az zavar, hogy mi lett volna ha... de ilyen a sportban nincs. Ha tényleg sikerült volna a futás is tökéletesen akkor jövőre komoly gondban lennék a csúcsdöntéssel kapcsolatban. Így viszont tudom, hogy a 10órán belüli idő bennem van csak még egy kicsit gyúrni kell rá :) De még van időm bőven és ez elsőre nagyon király idő lett :) Valóra vált az állom :) Jó túl lenni rajta :) néha már hatalmas nyomásként éreztem :) menni kellett mindig edzésre, nem lehetett bulizni és rengeteg időbe került a felkészülés. Egyáltalán nem bánom megérte nagyon most már én is ironman vagyok :) De most jöhet a lazítás amihez épp kedvem van azt csinálom csak :) Sokáig persze nem mert már csak 361nap az ironman :)

 

Másnap az átmozgatás meg is volt már. Azt hiszem nagyon nem haltam bele mert úgy gondoltam megspórolom a haza utat ezért hazatekertem. 60Km volt de csak 22es átlaggal :) További célok idén ? Hát ez egy jó kérdés. Gyorsulni szeretnék 10,21és 42km-en :) a triatlont novemberig kicsit a háttérbe tesszük :)

 

Nagyon szépen köszönöm a szurkolást és hogy gondoltak rám:) És gratulálok minden ironman-nek.



2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (2 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-07 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (2 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (18 bejegyzés)
2010-03 hó (4 bejegyzés)