Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 226 681 km-t sportoltatok
Újrakezdés

Újabb elmélkedés

zakka | 2006-07-30 12:55:52 | 3 hozzászólás

Fura dolog ez a futóbolondok csapat. Szétesett klikkekre, ez már egyértelmű tény. Akkor kezdődött, amikor egyes emberek elkezdték magukat a középpontba nyomni (pedig az ilyen viselkedés addig egyáltalán nem volt jellemző a topikra!), majd megmondták, hogy ki számít futóbolondnak és ki nem, valamint elkezdték megszabni, hogy mit szabad írni a topikra és mit nem. Kicsit hasonlít a dolog Orwell Állatfarmjára... Na és persze ott van a Futóbolondok SE is. Az elnök utoljára 4 éve írt be a topikba (legalábbis az eredeti nickjén), az alelnökök közül pedig az egyik nemrég kijelentette, hogy: "Aztán most azt gondolom nem jövök ide többet. Itt mindenki meghibbant." Vagyis megtagadta a saját tagságát, illetve a saját klikkjén kívül esőket.

A csoportpszichológia egyik alaptétele, hogy a csoport halála a zártság, valamint a közös cél hiánya. Ez a csapat mindig is félig zárt volt, bármennyire is szerettük azt a látszatot kelteni, hogy nyíltak vagyunk. Nehéz volt tartósan megmaradni a csapatban egy újonnan érkezőnek, ha nem volt korábbról ismerőse itt. A klikkek között pedig aztán tényleg nincs átjárás. A klikkeknek pedig más és más lett a közös célja, a többi klikkétől eltérő. Persze, lehet azt mondani, hogy a futás szeretete a közös cél. De ez nem cél, hanem állapot. Szerencsére nem ez az egyetlen választási lehetőség, nem ez az államrendszer, ahol vagy beáll az ember a sorba, vagy gázkamrába küldik, itt simán megteheti az ember, hogy szépen eléldegél, sportolgat és versenyezget, a nagy fb burok nélkül. Még nagyobb szerencse, hogy van sok intelligensen gondolkodó és viselkedő csapattag, akik nem veszik fel ezt a marakodó stílust, és akikkel bármikor lehet emberien beszélgetni, futni, edzeni.

 

3 hozzászólás

SkóT 6511 napja
SkóT képe
Azt hiszem ez az út, amit be kell járni, ha egy baráti társaság lassacskán egyesületté, majd üzleti vállalkozássá alakul. Nincs mese.. a régi FB közösség már a múlt ködébe vész....
Évekkel ezelőtt, amikor már nem futottam, még megjelentem pár versenyen,
 mint szurkoló és már akkor látszott, hogy szétesőben van a baráti kötelékeken
 alapuló társaság. Nincs ezzel semmi baj. Aki fontos, azzal fenntartjuk a kapcsoaltot,
 akivel csak a sport a közös téma, azzal csak arról beszélgetünk.
A topik egyébként nem a társaság, hiszen ott már soxor megbántottak, amikor anno a sérülésemről írtam, de személyesen soha.
sepi 6511 napja
sepi képe

Hát én mostanában nem nagyon olvasom a topicot (mert ezt az oldalt gyúrom minimális szabadidőmben:-), de most egy kicsit kíváncsi lettem. Tény ami tény másképpen működik egy húszfős társaság és egy többszáz fős. Elkerülhetetlen, hogy kialakuljanak csoportok. Egy egyesületnek pedig szerintem igencsak mások az elsődleges szempontjai, de ez így is van rendjén...

atom 6509 napja
atom képe

Hihi, érdekes, hogy idd disputálunk a topicról :-).

Én soha nem tartoztam a topik "magjához", meg egyik csoporthoz se, de persze véleményem van az ottani történésekről, még akkor is, ha ennek ritkán látom értelmét hangot adni. Hasonlóan látom a dolgokat, mint SkóT. Én a marakodásokat magánügyeknek tekintem. Igaz, gyakran lehet belőle jókat tanulni mind az egyes megszólalók személyiségére, mind a csoport dinamikájára vonatkozóan, és ez néha akár még szórakoztató is lehet, ha az ember elvonatkoztat a konkrét szereplőktől. Mellesleg néha belepislantok ennél sokkal gyilkosabb topikokba is; azokhoz képest ez szűzlánynevelde :-). Amit viszont bajnak tartok, hogy mostanában jóval kevesebb "szakmai" téma forog. Régebben úgy emlékszem, rendszeresebbek voltak a szakmailag informatív társalgások.

Egyébként a futanetes topik egészen hasonló pályán jár. Kicsit mások az ottani egyéniségek, ezért talán nem látszanak ilyen éles konfliktusok, de ott is voltak ilyenek. A többé-kevésbé azonos célokkal futókból csoportok ott is kialakultak, a kommunikációjukat többé-kevésbé zárttá tették. Sokan kikoptak.

Én azt hiszem, hogy amíg vannak a topik(ok)on "intelligensen gondolkodó és viselkedő csapattagok", addig ők -- egy kis tudatosággal -- a futásra terelve a szót helyre tudják tenni a kilengéseket. Pesze ehhez az kell, hogy ne húzzanak el a topikról, mint pár hete többen "bejelentették", hanem hozzák vissza az értelmes témákat. Aztán ha egy "marakodós" téma kevésbé pörög, úgyis elunják a résztvevők.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2007-02 hó (1 bejegyzés)
2006-10 hó (3 bejegyzés)
2006-09 hó (1 bejegyzés)
2006-08 hó (1 bejegyzés)
2006-07 hó (8 bejegyzés)