Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 234 246 km-t sportoltatok
Újrakezdés

Egy újabb húzós úszás

zakka | 2010-02-19 18:25:44 | 8 hozzászólás

A pörgős-fárasztó tegnap és 5 óra alvás után nyűgösen keltem, hogy reggel úszni menjek és ez a nyűgösség a medencéig megmaradt. Azt éreztem, hogy a mai betevő ötezer is menni fog, de a minőségében voltak kétségeim. :-) Úgy kezdtem, hogy minden hossz elején pár tempót víz alatt nyomtam, és az abból születő oxigénhiányt vezettem le az adott hossz végéig. Most elég sokan voltak a medencében, köztük sok szééép leányzó :-), na de a zsúfoltság akkor is gáz, ha kellemes látványt nyújt. Eleinte próbáltam igazodni, evickélni és óvatosan előzgetni kb. a táv feléig, amikor kialakult egy olyan kombináció, amikor nem jött szembe senki – na akkor kirobbantam helyemből, egy maxra nyomott hosszal beelőztem. A lendület bennem maradt, tetszett a tempó, és bár szándékosan laza tempójú úszásokat terveztem februárra, a táv második felét erőből lenyomtam úgy, hogy a gyorsúszóknál is gyorsabb voltam. Órát még mindig nem vittem (ma délután hoztam el a szervizből), úgyhogy fogalmam sincs a pontos sebességről, de ígéretesnek tűnt. :-)

A mai edzés volt az első az újrakezdésem óta, ami lefárasztott. Lehet, hogy ebben a kezdeti fáradtság is benne volt, de tény, hogy a legerősebb edzésem volt a mai. Hétvégén pihenni fogok. :-)

Jó jel, hogy az edzések kezdete óta már 5 kilónyi felesleget leadtam és beleférek a két számmal kisebb nadrágokba. Kezdetnek nem rossz, de ennél sokkat nagyobb változást akarok. :-)

Rendben, pár napon belül megírom a következő szösszenetet is, a címe "Stílus és stabilitás, avagy a hasizmod fontosabb mint hinnéd" lesz. Elolvassa, aki akarja. :-)

8 hozzászólás

Nyúl 5209 napja
Nyúl képe

Nagy gratula az 5 kiló mínuszhoz! de örülnék én még ennyinek is... a nagy változások is a kicsi 5kilókkal kezdődnek, úgyhogy hajrá hájle!! :-)

lucas 5208 napja
lucas képe

Nagyon érdekes amit irtál, mindig keresem a cikkeket amik az úszástechnikát részletezik, na nem azért mert versenyúszó vagyok, de érdekel és szeretem javitani a stilusom.
Foglakoztat a gondolat, hogy a lábak összezárását dinamikusan kell e végrehajtani, képez e ez a mozdulat tolóerőt? Valamint amikor a könyököt huzom befelé ehhez kell e plusz erőt kifejtenem.

zakka 5208 napja
zakka képe

Nyúl: Köszi, igyekszem! :-)

Lucas: A lábak zárásának ösztönösen kell mennie. Önmagában a zárás nem tol előre, de csökkenti a lassulást, mivel áramvonalasabbá tesz. Rövidtávon, gyors tempónál figyelni kell rá, hogy erőből zárd össze (mégpedig a végső lábfejes beletolás részeként), de hosszabb távokon az erőből történő zárás nem hatékony. Külön érdemes gyakorlatozni rá, hogy a sima rúgásból ösztönösen zárd a lábad, külön energiabefektetés nélkül. A siklási fázisban pedig ernyedten, pihentetve, de összezárva húzod magad után a lábad.

A könyökömet nem szoktam befelé húzni, végig a vállaimmal egy vonalban tartom.

lucas 5207 napja
lucas képe

Azt olvastam, hogy a húzási fázisban a könyököt fel kell emelni váll magasságba?
A karok előrenyújtását pedig minél mélyebbről alulról kell inditani? Igy van ez?

zakka 5206 napja
zakka képe

Lucas: A húzási fázisban a vállad rögtön kiemelkedik a vízből, el sem tudtam képzelni, hogy miként működhet a húzás vízből kiemelt könyökkel. Na de ma kipróbáltam neked! :-) Elárulom: sehogy. A húzási fázisban gyorsabban tudtam magam felé húzni a kezemet, viszont a visszatoló fázist sehogy sem tudtam megoldani, mert a kezeim sorompóként helyezkedtek el a testem előtt és tolták maguk előtt a vizet, bármit is csináltam. Összességében gazdaságtalan volt.

Tehát a lényeg: szerintem nem működik a vállmagasságba emelt könyök. Én az oldalamig húzom és onnan vissza.

A karok előrenyújtásánál az a lényeg, hogy az előtte lévő fontos fázist, a húzást hol fejezed be. A húzásnak az a lényege, hogy magad alá, a lábaid felé tolj egy nagy adag vizet – tehát a húzó fázist minél inkább a melled alatt fejezd be, amennyiben épp maxra tolsz egy hosszt mellben. Viszont ha energiatakarékosan szeretnéd csinálni, akkor elegendő a fejed alá húzni a vizet és onnan vinni előre a kezedet.

lucas 5206 napja
lucas képe

Rosszúl írtam, amikor előrenyúlsz akkor javasolják a könyököket emelni, amik a húzás fázis végén a mell alatt szinte összezárnak dinamikusan?

zakka 5206 napja
zakka képe

Előrenyúlásnál igen, a könyökeidet picit emeld meg, hogy védd az áramlattól a fejedet.

A húzás végén szerintem felesleges a könyökök összezárására törekedni, mert nem a könyöködnek kell a melled alatt lennie, hanem a kézfejeidnek. Én a könyökeimet az oldalamhoz zárom.

lucas 5205 napja
lucas képe

Valamit ha tudsz a hátúszásról, az is érdekel. Ebben az úszásnemben legnagyobb energiát arra fordítom, hogy visszatérjek az egyenes irányba. Ez igen zavaró és nemcsak nekem.
Köszönöm az eddigieket, próbálkozom. Bár néha az uj légzéstechnikával majdnem belefulladok.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2007-02 hó (1 bejegyzés)
2006-10 hó (3 bejegyzés)
2006-09 hó (1 bejegyzés)
2006-08 hó (1 bejegyzés)
2006-07 hó (8 bejegyzés)