Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 145 425 km-t sportoltatok
Újrakezdés

1. szösszenet
Tesco gazdaságos mellúszás, avagy minden mozdulat felesleges, ami nem előre visz

zakka | 2010-02-17 13:49:56 | 7 hozzászólás

Íme, a mellúszásról szóló első szösszenetem. Ha tetszik nektek és hasznosnak vélitek, akkor megírom a többit is.

Elsősorban a hosszútávú mellúszás optimálissá tételéhez adok tanácsokat. Rövidtávon én is másképp úszom, mint hosszabb távokon. Mi a különbség? Rövidtávon a sebesség az elsődleges, tehát olyan mozgássort kell végrehajtani, ami a legnagyobb gyorsaságot biztosítja – csakhogy ez nem gazdaságos. Kimarad (vagy legalábbis alaposan lecsökken) egy olyan fázis, ami a hosszútávú úszásnál viszont igencsak kellemes és hasznos, ez pedig a siklás.

Nézzük sorban a testrészeket, milyen mozgások fordulnak elő velük kapcsolatban.

A KÉZ

A kezeddel húzol egy nagy adag vizet magad alá, hogy abba belerúgva továbbhaladj. Van (illetve lehet) négy olyan feladata a kezednek, ami voltaképpen improduktív, tehát a továbbhaladás szempontjából felesleges:
a) Stabilizálhatod az egyenes haladásodat.
b) Feljebb emelheted a felsőtestedet, hogy a fejed kiemelkedjen a vízből és levegőt vehess.
c) A húzás után vissza kell juttatni az eredeti pozíciójába.
d) A siklási fázis

Az a) esetről egy későbbi szösszenetben még mesélek, a lényeg, hogy NEM a kezed dolga, hogy stabilan (azaz egyenesen, billegés nélkül) ússz. A kezeiddel szimmetrikusan kell dolgoznod, mert az a leghatékonyabb. Ha nem tudod megítélni, mennyire úszol szimmetrikusan, kérd meg egy ismerősödet, hogy nézze meg a stílusodat úszás közben víz alól.
A b) eset furcsának tűnhet. A levegővétel felesleges? Nos, igen az. Pár évtizeddel ezelőtt a mellúszó-versenyeken úszás közben döntően a vízfelszín alatt voltak és csak 3-4-szer jöttek fel, levegőt venni. Az efféle versenyek eléggé unalmasok és nézhetetlenek voltak a közemberek számára, épp ezért szabályváltoztatás keretében kötelezővé tették a tempókénti egyszeri fejkiemelést. Ezzel természetesen lassították a futamokat, de látványosabbak lettek.
Mit jelent ez a lassulás? Sokat. Egyszer próbából 25 m-es, vízfelszín alatti versenyt nyomtam egy békalábas úszóval – és lehagytam. Mivel a teljes testtömegedet a víz tartja és neked csak az előre haladásra kell koncentrálnod, sokkal hatékonyabb ez a forma. Persze lehet (csak nem szabályos) több tempónkénti levegővel úszni (volt, hogy a Balatont kettes-tizes levegővételekkel úsztam át), viszont gyorsabb és kevésbé fárasztó. Amit meg kell szokni, az az oxigénhiány, de erre is lehet (és érdemes) külön gyakorlatozni (ez egy újabb szösszenet témája lesz).
A normál, szabályos mellúszásnál arra kell törekedned, hogy a tested minél kevésbé hullámozzon fel-le, a fejedet csak annyira kell kiemelned, hogy éppen tudjál levegőt venni. A fenekednek/csípődnek teljesen egyenesen, vízszintesen kell haladnia.
A c) esetben megint arra kell törekedni, hogy a haladási iránnyal ellentétes mozgás minél kevésbé lassítson le. Az ujjaidat és a kézfejedet szárnylapátként használva törekedj rá, hogy minél közelebb legyen a vízfelszínhez előretolás közben és a fejedet tedd a vízbe, a kezeid közé, ezzel védve a fejedet a közegellenállástól.
d) Van, aki imádkozó pózba teszi a kezét siklási fázis közben, de szerintem ennél jobb, ha inkább 45-45°-os szögben (tehát egymáshoz képest derékszögben), lazán, de egyenesen előrenyújtva tartom. Az ujjak összezárva, a hüvelyk- és a mutatóujjam hegye összeér. Ha szükséges, akkor finom kézmozdulatokkal korrigálom a siklás közbeni esetleges félresodródást vagy irányvesztést. A kézfejeimet épp a vízfelszín alatt tartom, az a jó, ha érzed, hogy megtöröd a saját magad által keltett pici finom hullámaidat. (Ha nagy hullámokat keltesz, az a fel-le billegés jele, ami nem jó.)

 

A kéz jellemző hibái:
a) Túl széles húzás. Amikor szélesen húzol, voltaképpen oldalra tolod a vizet és idegesíted a sávod többi úszóját. Bőven elég, ha vállszélességig húzol. Persze, az sokkal fárasztóbb tud lenni, de tessék megtanulni. :-)
b) Stabilizálás. Nem a kéz feladata, tehát csak energiapazarlás.

 


A LÁB

A lábaddal a kezeddel húzott (és a tested alatt átcsorgott) víztömegbe belerúgva előrébb lököd magad.
Szintén lehet a lábnak stabilizációs feladata, de ez sem a láb dolga lenne, ideális esetben.
A lábbal kapcsolatban három kritikus szakasz van:
a) a rúgás előtti felhúzás
b) a rúgás folyamata
c) a siklás közbeni helyzet

Az a) eset voltaképpen improduktív (sőt, káros a továbbhaladás szempontjából), de nem lehet megkerülni, tehát minimalizálni kell a veszteséget. Húzás közben minél jobban tartsd össze a térdeidet és a lábfejedet.
A b) esetet is könnyű elrontani. A hátrarúgás kezdetén a lábak picit szétnyílnak, mert úgy jobban bele tudsz kapni a víztömegbe. Ebben a szakaszban a lábfejed nyugodtan tartsd lazán, mert a közegellenállás miatt amúgy is előrefeszül, nem érdemes erőből feszíteni. Arra figyelj csak, hogy az esetleges örvények ne lengessék be a lábfejedet, mert akkor nem haladsz. (Ha örvények vannak, akkor vagy valaki mögötted úszik vagy te magad úszol gazdaságtalanul.) A rúgási táv utolsó 20%-án kell indítani a lábfej erőből történő hátrafeszítését és a teljes erőből történő rúgást, ez pontosan olyan mozdulat, mikor szökdécselsz. Ennek kell a legnagyobb erőkifejtést adni az egész úszási folyamat során. Figyeltem már meg olimpikon mellúszókat élőben, közelről, vízfelszín alól, és láttam, hogy a kezükkel kb. akkorát húznak mint én, de a lábukkal 2-3-szor erősebbet rúgnak (pedig én is erőset rúgok), úgyhogy még nekem is van hova fejlődnöm. :-)
A c) eset gyors tempójú mellúszásnál gyakorlatilag nem létezik, de a hosszútávnál érdemes odafigyelni rá. Itt a lábaknak már nincs szerepe, ballasztként húzod magad után. Az az ideális, ha a lábaid áramlási szempontból pontosan a tested vonalában vannak, hogy a lehető legnagyobb legyen az áramvonalasságod. A lábizmaidat lazítsd el, pihentesd az erős rúgás után, de azért figyelj rá, hogy nagyjából legyenek összezárva. (Ezt külön érdemes gyakorolni.) A lábfejet elvileg teljesen hátra kéne feszíteni (tehát úgy kellene tartani, ahogy a rúgás után maradt), de ez hosszútávon fárasztó tud ám lenni, ha a lábszerkezet miatt ezt izomból kell megoldani, érdemes szárazföldi nyújtással természetessé, könnyeddé tenni a hátrafeszített állapotot, akinek ilyen problémája van.


A FEJ

A fejjel csak gond van, mert mindenképpen akadályoz az úszásban. Nagy a közegellenállása, nagy a tömege (mindkettőn lehet segíteni szilikonos úszósapkával), és a kézmozgást is akadályozza. A húzás első fázisában minél kevésbé kell kiemelni a vízből, a kézvisszatolás szakaszában pedig vízfelszín alá kell tolni (hogy legyen felhajtóerő és könnyebb legyél), viszont akkor meg közegellenállás van, ezt pedig a karjaiddal ölelő mozdulatával véded ki. A fej vízből való kiemelésében is segít a szilikonos sapka.
Kutyaúszásnál (amikor fejmunka voltaképpen nincs, mert mindig a vízfelszín felett van) a közegellenállás elhanyagolható, viszont plusz energiákat kell felhasználnod a testtartáshoz.


A TÖRZS

A törzsed dolga, hogy a lábaddal történő rúgás energiáját megtartva egyenesben tartson téged, mert akkor tudsz optimálisan előre haladni. Szintén a törzsed dolga, hogy az esetleges stabilizációt (nem szimmetrikus úszás, oldalsodrás, hullámzás, kanyarodás) megoldja. A húzás erejének zömét a hátizmok és a mellizmok adják, tehát az úszás folyamatához is hozzájárulnak. A mellúszás jó móka, mert gyakorlatilag minden izmot be lehet vonni a közös munkába, így praktikusan a hasizomra érdemes hárítani a stabilizációs feladatokat.

7 hozzászólás

pen 5205 napja
pen képe

Ez nagyon érdekes volt, köszi Zakka!
Már látom, hogy a légvételen és a rúgás erősségen kell elsősorban javítanom. Megyek és gyakorolok :o)

eftomi 5204 napja
eftomi képe

Igen. Én is a rúgás erejének optimalizálásában látom a tempó növelésének lehetőségét.

gyaloggalopp 5204 napja
gyaloggalopp képe

Ez nagyon jó! Bár egyelőre még tényleg úgy olvasom, mintha a Rövidnadrágos Holdraszállás Elmélete címet viselné, de közben el-elképzelem magamat a különböző bekezdéseidnél, hogy hogy is csinálom (természetesen rosszul). Mert ellébecolok a vízben ugyan, de most legalább már sejtem, hogy miért előznek meg a járókeretes nénik is a vízben. Szóval azt hiszem, ezt az írást - és a többit is, ami várható - szépen kimenem egy doksiba és tanulmányozom. Nagyon köszi! Remekül összefoglaltad a dolgokat! Még, még! :)

monique 5204 napja
monique képe

tényleg tök jó ez. kérlek folytasd. :D

Hauanita 5203 napja
Hauanita képe

Na. Én meg már látom, hogy "cseszem el", hogy bemegyek a vízbe úszok, és marhára nem érdekel, milyen gyorsan haladok, mennyire úszok hatékonyan vagy hatástalanul, csak jól érezzem magam :)

Nyúl 5201 napja
Nyúl képe

Nagyon csúcs, sokat segít! Tessék sokat írni!!

Slowfoot 5164 napja
Slowfoot képe

Ezeket holnap ki is próbálom! Köszönöm! Remélem még olvasok hasonló szépeket Tőled, és talán akkor sikerül keresztülérni a Balatonon :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2007-02 hó (1 bejegyzés)
2006-10 hó (3 bejegyzés)
2006-09 hó (1 bejegyzés)
2006-08 hó (1 bejegyzés)
2006-07 hó (8 bejegyzés)