Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 916 412 km-t sportoltatok

IM 2.0

Daniloo | 2012-08-02 23:38:18 | 14 hozzászólás



Tavaly Nagyatádon, amikor 12:10-nél átszakítottam a célszalagot, nem is gondoltam bele, hogy mekkora szerencsém volt.

Ott, akkor összejött minden, sikerült és hetykén megfogalmazódott a cél:

 
„a következőt 11 órán belül!”

 
Nem gondoltam bele, hogy a környezetemtől minden támogatást megkaptam, és a felkészülés alatt hagyták, hagy sanyargassam magam. Hagyták, hogy szombaton a hosszú bringa miatt szinte egésznap kimaradjak, hogy másnap a futás miatt a vasárnapi ebédről lógjak, ami előtte nem volt megengedhető senkinek.
Hogy a felkészülés alatt elkerült a betegség, a sérülés, és ez által a teljesen autodidakta módon összeállított tervet végig tudtam csinálni.

Szerencsém volt a verseny napján az időjárással is.
Az úszás alatt engedélyezett volt a neoprén használata, a bringán eső nem esett, defekt vagy más technikai probléma nem nehezítette teljesítést.
A futás alatt durva meleg nem volt, görcsök nem kerülgettek sem belül, sem kívül.
Folyamatosan több segítőm is volt, akik buzdítottak, figyeltek rám, lesték minden kívánságom.
Hoztak, vittek, etettek. Nekik köszönhettem, hogy nem kellett foglalkoznom semmivel, amivel nem akartam.
És mekkora szerencsém volt, hogy a célban volt kivel ünnepelnem, hogy a családom és a barátaim velem együtt örültek a sikeremnek!

De akkor, ott a versenyen minden magától érthetőnek tűnt. Természetesnek és egyértelműnek.
Dehogy jutott eszembe, hogy a hosszútávon minden előfordulhat, és hiába a szakmailag jól komponált, és sikeresen megvalósított edzésterv, sok mindenen bukhat a dolog.

… és most itt vagyok a futópályán, a harmadik körön és már nagyon szenvedek.
Szenvedek, de most nem annyira a fájdalomtól, inkább a futóedzés hiányától.
Szükség lett volna még arra a két és fél hónap futásra. Kellett volna ahhoz, hogy felkészült legyek, hogy jó legyek, hogy meg tudjam csinálni azt és úgy, ahogy elterveztem.
Nem így terveztem. Szerettem volna lazábban, mosolygósabban, szurkolva és a többiekkel együtt pacsizva, mint tavaly.
Pár régi cimborára kíváncsi voltam, és megnéztem volna, hogy sikerült a felkészülése, mikor előz meg és mennyit fejlődött tavaly óta. Kíváncsi voltam pár új arcra is, akikkel keveset vagy csak a hipertérben találkoztunk, szurkolni nekik az elsőhöz, együtt örülni velük, és így egy kicsit a részesévé válni a teljesítésüknek, az örömüknek.
Ehelyett most itt vagyok egyedül, befordulva önmagamba, erősen koncentrálva a célomra, és próbálok kizárni mindent, hogy semmi se tudjon kizökkenteni eltökéltségemből, s közben rettegek a gondolattól, hogy elfogy a lelkierő és kiállok, és hogy feladom.
Néha megmagyarázhatatlan érzések futnak át rajtam, egyik pillanatban eufória, a másik pillanatban a pánik, egyszer tisztán látom a célt, másszor teljesen zagyva minden.
Furcsa szerkezet az emberi agy!

Kell ez a szenvedés, ahhoz hogy ne felejtsem el ki és mi a fontos.
Ráébreszt, hogy mekkora szerencsém volt, hogy elsőre sikerült egy igazán jó időt produkálnom minden professzionális háttér nélkül, ami azután mindvégig a felkészülés alatt motivált és hajtott.
Kell ez a szenvedés, hogy rájöjjek, ha könnyebben szeretném ezt megcsinálni, akkor többet kell edzeni. Edzeni kell keményen, de hogyan?
Ez a mostani sérülés komolyabb, mint amit csak úgy félvállról vehetnék. Lehet, hogy ez a sérülés a szervezetem jelzése, hogy ez így már sok volt. Vagy a mennyiség, vagy az iram. Vagy lehet, hogy lassabban kellene mindkettőt növelni, és csak reménykedhetek abban, hogy nem azt jelzi, hogy ennél többet már nem bír.
Pedig biztos vagyok abban, hogy a következő IM-re többet kell edzenem, vagy végig kell csinálnom legalább azt az edzésprogramot, amit erre az évre is meg kellett volna csinálni.

De lesz-e rá elég időm?! És mit szól ehhez a családom és a közvetlen környezetem?!
Már így is elmaradtak a vasárnapi nagy, családi ebédek, a szülői látogatások. De eltűntek a baráti pecák is a régi cimborákkal - még az engedélyt sem váltottam ki -.Arról nem is beszélve, hogy az állandó fáradtság és az ebből adódó gyakori ingerlékenység miatt a gyerekeim, a feleségem is kezdte már unni ezt az elvakult sportolást.
És ez itt a nagy kérdés: meddig tolerálható ez az AGYBAJ?!
Mert tudom, ha beindulnak a komolyabb és hosszabb edzések a napok megint rövidülni fognak, megint nem lesz időm semmire és senkire és megint nem számíthat rám senki.
Van-e így értelme az egésznek?! Van-e határa az edzés mennyiségnek? Hol van az a határ, amikor már nincs arányban az elvégzett munka, az általa remélt fejlődés, vagy a lemondások hosszú sora?
Ér-e annyit ez az egész cirkusz? Vagy edzek, ha van időm és annyit, amennyi időm van, és minden elvárás nélkül, és teljesítsem, ahogy sikerül, mert az út maga a cél??

… és most itt vagyok a futópályán, az utolsó körön, küzdök tovább, és már rég nem az idő a cél! De tudom, ez már megvan, még ha nem is, úgy ahogy én szeretném.
És Ági, aki végig a pálya mellett szurkolt és frissített, és otthon, a számítógép előtt ülő gyermekeim, szüleim és testvérem kedvéért még erősítek egy kicsit, mert tudom, hogy nagyon szorítanak a 12 órán belüli időért ....11:58:34!
Beérek, kivagyok, de a kérdés még mindig itt motoszkál a fejemben: kapok-e még időt és lehetőséget arra, hogy az álmaim valóra váltsam?!

Mert ha belevágok nincs visszaút, és akkor a cél:

 a következőt 11 órán belül.

14 hozzászólás

kipage 4284 napja
kipage képe

Hú a hideg rázott. Kemény kérdéseket feszegetsz szinte végig a blogban. Szerintem az edzés mennyiséggel nincs baj, inkább többet kellene pihentetni a lábad. Jövőre egy 100%os lábbal nagyot tudsz majd futni, az első két szám nagyon rendben van. Ja és "Dani a depókirály" úgyhogy azzal sem lesz gond :))

pudingman 4284 napja
pudingman képe

Gratulálok!

Nagyon jó kérdéseket teszel fel magadnak, már csak meg kell keresni rá a jó választ:-))

 

Egy biztos: munka, család, gyerekek mellett nagyon nehéz sokat edzeni.

Miért ragaszkodsz a 11óra alatti idöhöz? Miért nem jó, ha kevesebb stresszel "csak" 12óra körül érsz célba?

Megnéztem az edzésnaplódat, és láttam, hogy amatör létedre sokat úsztál, ami nagyon idöigényes. 

Én a helyedben csökkenteném az úszást kb. 100-120km-re, és az ott megspórolt idöt a futásra szánnám.

 

Sok sikert jövöre, ha mégiscsak a 11órán belüli célt akarod elérni:-))

 

stojesz 4284 napja
stojesz képe

Átérezném a helyzeted, de nem tudom. 28 vagyok, gyermekek nélkül, egy mindenekfelett türelmes és elfogadó menyasszonnyal. Ennél szerencsésebb csak akkor lennék, ha néhány évvel korábban kezdem el a sportot és mostanra már tizenéves múltam van benne. (Ja és kombim lenne, nem szedánom, abba könnyebben befér a bringa.)

De nem tudom átérezni. És közhelyeket sem szeretnék puffogtani. A célt megtalálni nehezebb, mint elérni, úgyhogy én ehhez kívánok Neked sok sikert!

Remélem együtt verik el a seggünket nem oly sokára a TTT-sek a színpadon! :-)

csetbalu 4284 napja
csetbalu képe

szívből gratulálok itt is drága nemnormális barátom, fantasztikus (sport)ember vagy. a kérdéseid pedig tényleg ütnek, és a hideg kiráz, minden családos és leendő családos embernek ezeket bizony fel kell tennie magának. a válaszok, az odáig vezető kompromisszumok és döntések lesznek nehezebbek.

mata 4284 napja
mata képe

Gratulálok Árpi ! 

Valóban nehéz megtalálni az egyensúlyt a család-meló-edzés hármasban. Az egyik barátom, aki szombaton lett tízszeres teljesítő családi megállapodás alapján a két, egymás utáni év teljesítés, következő év pihenés utat választotta. Tehát jövőre nem megy, holott már akkor TTT lehetne. Ehhez is kell lelkierő.

 

miki 4284 napja
miki képe

Az tesz fel ilyen kérdéseket, aki a lehetőségeihez, körülményeihez, képességeihez képest túlzásba vitte. Meg kell találni azt az edzést és életmódot, amit elbírsz és el fogod érni, amit elérhetsz. A legfőbb érték a pályán maradni. Mint kívülálló, a 11 és 12 óra között nem látok lényegi különbséget, mindkettő tisztességes amatőr idő, nyerni meg úgysem fogsz velük. Hajrá!

pirgelman 4284 napja
pirgelman képe

Gratulálok Árpi!

Ezeket a kérdéseket én is átrágtam már, bár annyit nem edzettem, mint te. Elég jó kompromisszumnak találom, hogy egy év ironman után egy év lazázás következik. Nagyon jó, hogy nem vagyok márciustól nyár közepéig a közelgő verseny miatt stressz alatt, és most, hogy lejárt a pihenő, újult erővel vethetem magam a következő évi felkészülésbe. Illetve az is igaz, amit a többiek is mondtak már, nem minden az idő, hidd el, úgy is lehet élvezetesen felkészülni meg versenyezni, ha nem javítod meg a legjobb idődet. Szóval csak okosan!

snatch 4284 napja
snatch képe

Nekem szeptemberben születik meg az első gyermekem, az idei IM volt az első, ezt még előtte szerettem volna kevésbé stresszes helyzetben "letudni". Így sem volt könnyű a felkészülés, gyerek mellett még nehezebb lesz, pedig egyszerűen kívánja a szervezetem az újabb kihívást és nem is az időjavítás miatt, hanem az élményért, a sportért, ezért az életmódért.

A kérdések, amiket leírtál, nekem is sokszor megfordultak a fejemben. Szerintem aki ezt a sportot műveli, az tud racionális, megfontolt és helyes döntést hozni. Meg lehet találni a tisztes közép utat, kellenek hozzá persze kompromisszumok :).

Sok sikert, hajrá!

adurmi 4284 napja
adurmi képe

Gratulálok Daniloo! Már nagyon vártam a beszámolódat! És imádom ezt az írást!

Daniloo 4284 napja
Daniloo képe

Köszönöm a véleményeket, a bátorító szavakat!
Mindenkinek jó egészséget, és pihenést kívánok!

HarcsaBarna 4284 napja
HarcsaBarna képe

jövő héten valamelyik délután elviszlek pecázni:)

posztizoli 4284 napja
posztizoli képe

Az biztos, jól leírtál mindent!!  A futásnál látszott, hogy mennyire koncetrálsz!! De remekül teljesítettél!! És mért ne lehetne még jobb is!! 

monique 4282 napja
monique képe

gratula és remélem sikerül az időbeosztást megoldani :) az állandó fáradtságtól való ingerültség nekem amúgy túledzéses állapotnak hangzik, lehet h inkább kevesebb edzésterhelés kéne összességében (másképp elosztva), de erre a többiek már írtak tippeket

Fredi Kacsa 4279 napja
Fredi Kacsa képe

Gratulálok!

Ezeket a kérdéseket az teszi fel, akinek fontos a családja, a barátai az egyéb társas kapcsolatai. A vívódásainkat nem tudjuk megúszni szerintem. Pedig én még csak nem is ezt a "szakmát" űzöm, csak egy sokkal kisebbet.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!