Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 868 665 km-t sportoltatok
Sportolok mert jólesik!

25. Spar Budapest Maraton avagy életem első maraton távú futása

kissg | 2010-09-29 14:02:18 | 2 hozzászólás

Ide rögtön tehetnék egy pipát, hiszen megvan kipipálhatnám, de ennél többet jelent, többet ér.
Had idézzem „edzőbá” ( https://edzesonline.hu/adatlap/dinyus/4073 ) tavalyi, rólam készült jellemzését: „1 éve nulla sport, sportolókkal szóba se állt”. Igazat megvallva nem erre az évre terveztem a maraton táv teljesítését. Tavaly ilyenkor úgy gondoltam, hogy bőven elég lesz nekem ha sikeresen lefutom a félmaratoni távot.
A tél végi, tavaszi felkészülés során azonban sikerült annyira formába hozni magamat, hogy meg mertem próbálkozni az Orfűi félmaratonnal. Hozzátartozik, hogy a rendezvény közelsége és a csapatunk ( http://fittbike.hu/ )létszáma, lelkesedése is segített ezen döntésem meghozatalában. A távot sikeresen teljesítettem. Ez mint minden teljesített táv, legyen az rövidebb, hosszabb ad egy lökést a következő kihívás felé.
A célom a Nagyatádi Ironman táv váltóban történő ismételt teljesítése volt.
Szerencsére sikerült egy olyan jó kis csapattal készülni, akikkel rengeteget fejlődhettem. Futásaim során egyre gyorsabban egyre nagyobb (10-20 KM) távokat sikerült teljesítenem egyre kevesebb fáradsággal. Tervben volt további félmaratoni távok teljesítése, de a versenyek időpontjai sajnos nem feleltek meg.
A tavalyi évben sokat hallottam a Nike félmaratonról, a teremből többen mondogatták, hogy ők is menni fognak, szinte természetesnek tűnt hogy leadtam a nevezésemet, majd egy komolyabb megfontolás után leadtam a nevezésemet a Spar maratonra is, célom a táv teljesítése lett volna.
Majd jött Nagyatád, ahol sikerült szép teljesítményt nyújtanom. ( http://fittbike.hu/ironman2010_kiss_gabor.htm )
Nem álltam le, folytattam a futásaimat és készültem a félmaratonra. Ekkor adódott a lehetőség, hogy kolléganőmmel ( életem első hosszú futását teljesítsem. Ez sikerült.
A Nike félmaraton teljesítése nagyon jól sikerült, nagyon hangulatos verseny, nagyon jó kis csapattal voltunk jelen, így sikerült a tavaszinál jobb időt futnom, ami igazolta, hogy a nyáron ráfordított edzésmunkával javultam.
Lassan közeledett a maraton ideje, egyre elszántabban vártam, és folytattam az edzéseket, hosszú futásokat.
Ismételten népes csapat szerveződött, ketten 7 kilométert, négyen 30 kilométert és ketten maratont futunk.
A versenyhétvége kicsit sűrű programmal kecsegtetett, de vállalható volt.
Csütörtökön meghallgattam „edzőbá” utolsó taktikai tanácsait, mivel már itt bizonyos volt az esős hétvége. Pénteken a Pécsi belvárosban rendezett trapp napon vettem részt, sikeresen teljesítve a maraton előtti utolsó futóedzés 6,3 kilométerét, majd csapatépítő tréningen vettem részt a sétatéren.
Szombaton még egy kellemes szemétszedési, megmozduláson voltam a malomvölgyi tónál ahol kiélveztük a nap utolsó sugarait. Nehezen aludtam el, korán ébredtem, rendbe szedtem magam, összepakoltam, és szomorúan vettem tudomásul, hogy a combjaim enyhe izomlázról közvetítenek jeleket. Hat órakor indultunk négyen vidám hangulatban ecsetelve az előttünk álló igen nedves feladat fekete humorú oldalát. Igazából még sosem úsztam 42 kilométert. Nevetés 
Kilenc órakor érkeztünk, borult felhős, se hideg, se meleg idő, de nem esik, viszont az éjszakai esőzések miatt minden nedves. Itt még imádkoztam, hátha ilyen marad, persze én sem hittem benne. Nevetés Rajtszámfelvétel és irány az öltöző sátor, és már esett is. Találkoztunk csapatunk előzőnapon érkezett tagjaival is, akik közül Kata ( https://edzesonline.hu/adatlap/szk1270/5090 ) bohóc jelmezbe öltözve várta, hogy megtegye a 30 kilométert. Igyekeztem a lehető legkényelmesebben – értsd felvettem azt az egy ruhát amit magammal vittem – öltözni, megfelelően be krémezni az izmaimat, és irány a rajt.
Legnagyobb sajnálatomra lekéstem a edzésonline találkozót.
Rengeteg induló, rengeteg külföldi, eszméletlen hangulat az esőben is, megannyi szurkoló, aki még nem volt ilyen helyen nem is tudja elképzelni, hogy mit jelent ez.
És már dördült is a rajtpisztoly, pedig még átgondolni sem volt időm, hogy mi vár rám, lehet épp ezért nem mentem azonnal haza. :) Az első kilométerek nagyon jólestek, rengetegen, mondom még annál is többen voltak az utak mentén. Az esőt hamar megszoktam, az izmaim szépen dolgoztak. A taktikám 5 perces kilométerek, ezzel kicsit rosszabb félmaraton mint a hó elején, nehogy kifussam magam, majd a fáradságomnak megfelelően ebből lassulok, de szeretnék 4 órán belül beérni. Az eső hol jobban hol kevésbé esett, a lábaim lassan nehezültek, de a látvány, az érzés feledtet sok mindent. A félmaraton 1 óra 46 ami kilométerenként 5 perc és a frissítőknél történő megállásoknak megfelelő. Ezt a tempót sikerült tartanom egészen a 29 kilométeres jelzésig. Közben találkoztam csapatunk több tagjával, ez mindig adott egy egy lökést. Innen emelkedett a pálya és erősen fáradtam tőle úgy, hogy eljött a lassulás is. A pesti rakpartra fordulva eleredt az eső istenigazából, és megérkezett egy erős szél szemből. Nem nevezném holtpontnak de rettenetesen megerőltető volt. Igyekeztem beállni az előttem futók szélárnyékába, de így is éreztem, hogy kezdek nagyon fáradt lenni. A 32 kilométeren levő frissítő állomáson kissé összeszedtem magam gél, izotóniás ital banán és indultam tovább. Sikerült rendbe jönnöm, és ugyan lehajtott fejjel de 6 perces kilométerekkel haladtam tovább. 37-nél a gél másik felét is elfogyasztottam. 3 óra 18 at mutatott az órám a parlament előtt elhelyezett 38-as táblánál. Gyors számolás: ha 5:30/KM-el megyek 22 perc kell még és 40 körül beérhetek, ez az általam előzetesen kitűzött 4 órához képest fantasztikus lehetne, de ehhez tempót kéne váltani és még előttem van két komoly emelkedő a felüljáró a Westendnél és az aluljáró a Dózsa György úton. A lábaim itt már nagyon beálltak, fájtak, de összeszorítottam a fogam és megindultam.
Megint csak a hangulat a nézők a minden.....
A cél felé futva hallottam a nevem, nagyon jó érzés.
Nagyon elfáradtam, menni alig tudtam, de megvan, nyakamban az érem, és Babi kiabál a kordon mellől és készíti a fotót, igaz percekig tart mire mosolyogni is tudok. :)
Az idő bruttó 03:43:22 , nettó 03:40:45, félmaratonnál 01:46:45 férfiak között 636. korosztályomban 131.
Csapatunkból mindenki célba ért, mindenki teljesítette az általa választott távot, még ilyen extrém cudar körülmények között is.
Szigeti Kata 30 KM jelmezben! (https://edzesonline.hu/adatlap/szk1270/5090 )
Kosaras Judit 30 KM
Angi Mária 7 KM
Dobos Évi 7 KM ( https://edzesonline.hu/adatlap/doboseva/5239 )
Ludvig Karcsi 30 KM
Páll István 30 KM ( https://edzesonline.hu/adatlap/palli/3465 )
Radó Jani 42 KM
Hazafelé a kocsiban folyamatosan sztoriztunk, hogy kit, mit, hol láttunk, micsoda nézők, versenyzők voltak, és micsoda hatalmas élmény ez mindannyiunknak.
Ahogy Nagyatád után is, ezért is Dinyus a hibás, de köszönöm, és köszönöm annak a sok ismeretlen, lelkes, fantasztikus embernek akik a pályán vagy mellette lelkesítettek, segítettek.

2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)