Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 414 088 km-t sportoltatok
"Előttem kilométerek, mögöttem mérföldek."

Futva a munkába ...

eftomi | 2010-05-30 14:50:28 | 4 hozzászólás

Mint minden hobbinak, a futásnak is meg van az ára. A legdrágább összetevője a nem megfelelő napszakban ráfordított idő. Sok spori már tudja, én csak nemrég szembesültem vele igazán. Mivel ez egy igen időigényes hobbi, ezért érdemes azt úgy végezni, hogy nem menjen más fontos dolog kárára. De hogyan?

Hétköznap háromszor futok, esetenként egy - másfél órát, ezeknek az edzéseknek minimum két - két és fél óra az időigénye az egyéb járulékos tevékenységgel együtt.
Ha este mennék futni, akkor későn végeznék, és a fáradtság legyőz másnap. Ha délután munka után futnék, akkor félhat - hatkor végeznék. Ekkor már nem sok mindent lehet kezdeni, mert elment a délután nagy része, ráadásul háttérbe szorul sok fontos dolog pl. családi élet, bevásárlás, ügyintézés és napi teendők (edzésen kívül :-) ). Ráadásul sokszor kellett kompromisszumos megoldásként az edzésről lemondanom más program javára.

A megoldandó helyzet: Az aktív délután háromtól este nyolcig tartó időintervallumot szabadon hagyni, és a heti kilométerszámot tartani. Ha nem szeretném radikálisan csökkenteni a futókilométereimet, akkor nem marad más megoldás, mint Futva a munkába ...


A munkába ingázás nekem napi kétszer 30-40perc. Legalább egy órát pocsékolok el, kizárólag A pontból B pontba jutással és vissza naponta. Hogy ne menjen kárba ez a drága idő, ezért ezt a bő órácskát be kell építeni az edzésprogramba.


Némi plussz teendőt megkövetel a munkába futás. Szükség van öltözőre, meg némi logisztikai feladatot is meg kell oldani. Kedden, csütörtökön és pénteken futok a munkába. Ezért hétfőn és szerdán kell megoldanom a vasalt ingek, váltó ruha és törölköző bejuttatását a munkahelyemre, a szennyes kijuttatását a munkahelyemről. Ott rendelkezésre kell állnia váltófutócipőnek és futózokninak is eső esetére. Az edzés napjain kis hátizsákban cipelem magammal a futócuccaimat visszafelére, és a reggeli futócuccot haza.


Előnyei:
- reggel tiszta a levegő még a legnagyobb városokban is
- egy nap két edzés (akár két féle)
- a tervezett edzések 100%-os edzésvégrehajtása. Mert – „Nincs De!” - menni kell, ráadásul hazafelé is! :-)
- nincs emissziós kibocsátás és üzemanyagköltség


Hátrányai:
- az esti filmnek annyi (szerintem nem a TV-zés a hobbink)


Az előző soraimat azon sporik bátorítására írtam, akik tervezik a munkába futás projektet, de bizonytalanok annak kimenetelével kapcsolatban.
Azt tudom mondani – sokunkkal egyetemben – nem szól ellene semmi! Csak nyerni lehet vele! Hajrá!

4 hozzászólás

Mozg 5020 napja
Mozg képe

Régóta próbálkozom én is hasonló dologgal.

Nálam csak arra van lehetőség, hogy hazafussak hetente 2-szer kedden és csütörtökön.

Időnként a bevásárlás vagy más szállítás miatt nem jön össze, de folyamatosan próbálkozom.

Sajnos nem tudom megoldani a futás utáni zuhanyozás átöltözés dolgot munkaidő előtt. A hivatalban nincs erre lehetőség más helyet a közelben meg nem találtam.

Nyáron szoktam olyat csinálni, hogy lefutok Zánkára, hátizsákban magammal viszem a ruhám, a szabadstrandon uszok egy rövidet, ott lehet zuhanyozni hideg vízben, gyors öltözés és még épp elérem a vonatot.

Ez csak jó időben járható út.

Az az átkozott logisztika az a legnehezebb.

 

MungDaal 5019 napja
MungDaal képe

Én ezt a család mellett igyekszem előadni, több-kevesebb sikerrel. Kora tavasz óta sikerült is vagy 3x hazafutnom :DDD. Igaz nekem min. 14km akkor a főúton, körbe 17km. Április óta átálltam a kerékpárral munkába járásra, ezt heti 3 alklalommal sikerül is előadnom.

ui.: Mi az a TV??? 2 havonta 1 max. 2 film fordul elő akkor is DVD-ről, hatalmas bűntudattal, mert ezt a sz@rt bámulom ahelyett hogy edzenék. A TV-s filmeken konzekvensen elalszom. Nincs az az ember aki rá bír venni, hogy egy vacak filmért 6-8 reklámmal fizessek!

A logisztikáról meg annyit, hogy mióta így van, sporttáskával közlekedem, akkor is ha kocsival vagyok. És ha nyílik egy kis (1-2 órás) időablak az életemben, akkor bizony irány futni. A mai edzés is így fog összejönni, csak kissé bosszant, hogy otthon maradt a fejlámpám és a láthatósági mellényem. Eredetileg körpályán tejsav küszöbtoló edzést terveztem, de a sportpálya kapujára kiakasztották, hogy úszósapka használata kötelező! Ennyit a logisztikáról ... :)

zorin 4972 napja
zorin képe

Hát igen...Én például az utcánk másik oldalán dolgozom, így ezt a megoldást nem rám találták ki: korán kelni meg nem nézni a Tv-t pattogatott kukoricával és kólával az ölemben, nem nézni a celebeket, a híradót és a Fókuszt, Barátok közt-et....neeee mááá...

Komolyra fordítva a szót, fogadd elismerésem, hogy ezt rendszeresen megcsinálod. Hajrá!!!

Anika78 4659 napja
Anika78 képe

Dunaújvárosi vagy, mint én, mégsem ismerlek. :) Mondjuk én pár éve elkerültem onnan. Hiányzik nekem az uszoda, amiben felnőttem. :) Én Budapest - Dunaújváros között ingáztam a munkahelyemre, nem tudtam volna futva menni. :)

Most nézem ez nem mostani írásod, nem baj. :) Végül megvalósítottad ezt a dolgot?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2009-08 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (1 bejegyzés)
2008-08 hó (3 bejegyzés)
2008-05 hó (1 bejegyzés)
2008-04 hó (1 bejegyzés)
2008-03 hó (1 bejegyzés)
2007-11 hó (1 bejegyzés)
2007-09 hó (1 bejegyzés)
2007-07 hó (1 bejegyzés)
2007-06 hó (1 bejegyzés)
2007-05 hó (1 bejegyzés)
2007-04 hó (1 bejegyzés)
2007-03 hó (1 bejegyzés)
2006-12 hó (1 bejegyzés)
2006-11 hó (6 bejegyzés)
2006-10 hó (3 bejegyzés)