Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 132 257 km-t sportoltatok
Feszegetős mese

Feszegetős mese

eberenyi | 2011-08-29 20:26:02 | 10 hozzászólás

Feszegetős mese

Az ember mindig a saját határait feszegeti. S ahogy öregszik, egyre kevesebbszer van rá módja. Nem viszi már rá sem a lélek, sem a test.  Egyre inkább jó az, ahogy van. És végül is ez nem baj – a belső nyugalom megtalálása legalább akkora érték – manapság egyre nagyobb…

Aztán néha történik valami. Vagy ezért, vagy azért…  Így történt, velem is kb. két éve – egyszer csak azt vettem észre, hogy futok.  Futottam, vagy egy hónapja, már csak 5 km után köptem ki a tüdőmet, de ez a „feszegetés” valahogy nagyon feszegetett. ”Fél éved van a maratonig”. Szűk, de miért is ne? Április, Oxigén Maraton. Jó lesz? Jó. Szilveszter előtt félmaraton, aztán egyre feljebb, egyre feljebb – de 30 fölé nem igazán merészkedtem – azért lett egy 36, egy 40 – nyalogattam a „dolgot”. Áprilisban lefutottam.  4:21. Jó volt, jó lesz ez.

Azt követően kis nyugi, de a kis ördög mindig ott volt. Szeptemberben újabb maraton, áprilisban megint egy. OK, de hát hova tovább. A szellemi feszegetés is érdekes, de miben mérjem? Hány embernek találok agydaganatot? Vagy sérvet? Ez így nem mérhető. Mérhető a fizikai teljesítmény, még ha oly esendő, sérülékeny emberi test függvénye is.

Az edzesonline-on valószínűleg ezért van az, hogy jóllehet jelenleg 32 ember edzéseit követem, az első ezek közül „pecsenye” volt. Hát persze, majdnem annyi idős, mint én (azért fiatalabb), valaha ő is rendbe akarta rakni magát (mint én) – és hát micsoda csudafutásai vannak. Micsoda „feszegetős” egy fickó ez!  A másodiknak rögvest „mjoci”, a harmadiknak „bozot” kéredzkedett fel a „Kedvencek” közé, aztán jött „mateve”, majd „picikata”. De hát miért is figyelgetem itt mások teljesítményét?  A leskelődés ennyire meghatározó? Nem, nem. Ezek az emberek valami módon „mesebeli” figurákká változtak, „hősökké”, akik győzedelmeskednek.

Az ember 50 felé egyre inkább elveszíti a kapcsolatait a mesével – én abból a szempontból, hogy még van kinek mesét olvasni (6 éves a kisebbik fiam) szerencsés vagyok. De a mesék ennek ellenére távolodnak. Ezek a „futóbolondok”, meg valami módon csak „mesebeliek” – nem is léteznek a valóságban. Csak a net szemfényvesztései.

Aztán a határok feszegetése, és a mese valahol összeért. Hát itt van ez a „pecsenye” gyerek. Ez mán megen nem bír a seggén ülni, megen szervez valamit. Ráadásul valami „határfeszegetőset”. Na nézzük csak meg. Tényleg hús-vér? És én is abból vagyok? Na jól van, csak Ladány-Debrecen – az is több, mint amit valaha futottál.

5:01-es személy, vasárnap hajnal, tele buli utáni fiatalokkal. Kicsit furán megnéznek a futócuccban – vagy csak én hiszem. 6 előtt, jó fél órával az indulás előtt, már ott vagyok a polgármesteri hivatal előtt. Relax. 6:20 még nincsenek itt. Biztos csak mese volt az egész.  De nem, mert Pestről is jött egy őrült pár, csak ők a telefont is a kezükbe veszik – én valószínűleg elüddögéltem volna még ott pár órát – hisz egy mesebeli figurát csak nem lehet felhívni…

Na nem húzom, 7-kor elkezdtem futni velük. És röhögtem magamban, hogy így még sosem jártam, hogy megelevenedett mesefigurák futószerkóban tolják a kiliket körülöttem.

40 körül kicsit megborultam, 50 körül be is kellett kb. 15 percre szállnom a kocsiba, de az utolsó 13, ha szenvedve is, de sikerült. 62 lett a vége. No azért ettől még nem érzem ultrának magam, azért még sokat köll rohangálnom. De azért alulról megnyaltam. Az se rossz… J

Megint van mit feszegetni, aztán lassan már nem maga a feszegetés lesz a téma, hanem maga a futás. Mert az a lényeg.

10 hozzászólás

cica66 4646 napja
cica66 képe

Érdekes ez a feszegetős mese..:)..azt gondolom,hogy mivel már belekóstoltál véged van..:)..ezután egyre csak jönnek és jönnek majd a kihívások az ultrában..majd meglátod milyen jó lesz..:)..Nagy-nagy gratula Neked!!!...és azért tegyük hozzá,hogy az időjárás is extrém volt ám..:)

Bozót 4646 napja
Bozót képe

ööö..izé...megtisztelő

....a másik oldalról pedig rém ciki, de hirtelen nem tudlak beazonosítani..   Mindenesetre megagratu, szép távot toltál le!

Mamba 4645 napja
Mamba képe

Jó kis írás. :) Ott van benne a lényeg. Segít az embernek észben tartani, hogy az életben minden így válhat valóra. Gyerekként még hiszünk benne, hogy sikerülhet... , aztán elfelejtjük. Eszembe jutattad HP-t, mikor az első személyes találkozásunk alkalmával azt mondta: ,, Te vagy a kedvenc Nicem. " :DD Sokat morfondíroztam ezen egy ideje, mert azt gondoltam, ez az egész nem is igaz. Nem valódi, csak egy nagy illúzió. A társadalom terméke, mellékcselekvés. ....stb.... Nagyon sok időbe telt, mire rájöttem arra, amire te. Írhattál volna egy kicsit előbb! :DD

pudingman 4645 napja
pudingman képe

Gratulálok! Tényleg így van, ahogy írtad. Sok ember idövel elfelejti az álmait (soknak nem is volt:-)), belefásul az életbe, és kifogásokat keres, miért ül a tv elött, miért hízik. Á, ö nem lusta, ez normális már ebben a korban...

Én 54 éves vagyok, és a környezetemben nem hallok mást:  minek csinálod?, vedd tudomásul, hogy már nem vagy fiatal, vegyél vissza, ne edz ennyit stb. 

Elöször idegesített, aztán rájöttem, hogy irigykednek. Azóta inkább sajnálom öket, mert a sport által szerzett örömöket nem lehet pénzért venni. Ez a lehetöség mindenki elött nyitva áll, csak be kell lépni a kapun.....

 

Igen, alulról megnyaltad, de pl. jövö áprilisban Sárváron, a 12 órás futáson, már "középen" is megnyalhatod:-))

Nagyon jó hangulatú verseny   http://sarvarikinizsise.gportal.hu/

Ott leszel?:-)  

 

kkoos 4645 napja
kkoos képe

Bozót: http://www.haon.hu/kepek/2956686-2

Pecsenye és Mateve között.

pecsenye 4644 napja
pecsenye képe

megtisztelő, h a kedvenceid közé soroltál. örülök, h velünk voltál. ez csak a kezdet, hidd el egyre finomabb lesz..

picikata 4643 napja
picikata képe

Ervin,...most zavarban vagyok a nevemet olvasván....

De már sejtem ki vagy... :)

Együtt ültünk akkor a kocsiban...és a Doktore épp mérte a vérnyomásod...Ugyi?

...és valóban MI még csak alulról "nyalogatjuk"...kiváncsian....

Gratulálok, ez az élmény már a tiéd!

ORBEA ORCA 4643 napja
ORBEA ORCA képe

Gratulálok!

Még nálam is öregebb vagy egy évvel,de szépeket futsz,megnéztem a naplódat.Azért 20.30 km-eket nem lehet lefutni csak úgy edzetlenül rendszeresen.

Jó úton jársz,és ez látszik a pulzus adataidból is,sokan itt fél óra,óra futásokkal próbálnak előrébb jutni,ami halott dolog.

PudingMan-nal értek egyet,akár 50 felett is lehet valaki nagyon jó edzettségi állapotban,csak épp többet kell érte edzeni,mint fiatalon,és érdekes módon a mi korosztályunkra ez jellemző is,a fiatalok még a 30-asok is lusták,kevés,aki bevállalja a hosszú edzéseket,állóképességet akar egy év alatt napi egy órákkal....

Mindig meg fognak nézni,hogy ez a vén marha mit parádézik itt....Tudom,velem is így van,de teszek rá.

Nem szeretnék velük cserélni,nekem meg az a fura,hogy pld a mai fiatal 16-18 éves lánykák nem vehetnek fel miniszoknyát az "elefánt"lábukra,derékbőségük meg vagy 80-90,és reng rajtuk a háj....Mi lesz velük 10-20 év múlva?

pudingman 4642 napja
pudingman képe

Szerintem nem öregebb, csak idösebb:-)

Az ellen meg nem tudunk mit csinálni, mert a Föld csak forog, forog....

eberenyi 4642 napja
eberenyi képe

forog, forog... öregebb, idősebb...

mihez képest...

mindannyian fiatalok vagyunk - a magunk módján. szerintem.

legalábbis ebben a közösségben

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!