Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 996 800 km-t sportoltatok
Feszegetős mese

Hortobágyi számvetés...

eberenyi | 2011-07-10 08:02:47 | 14 hozzászólás

9 km után fejre álltam - utána séta, majd megint futás - 14 km-nél kiszálltam

9 km után fejre álltam - utána séta, majd megint futás - 14 km-nél kiszálltam

tanulságos. több szempontból...

no, akkor itt van életem első "blog"-ja...

Kiszállás végiggondolva - "tudd mikor kell kiszállni". Jóllehet versenyt még sosem adtam fel, mégis mikor a második körben éreztem hogy elkezdek "zsiborogni", pulzus lassított temponál is 180 felett, vegetativ tüntetek, diszkrét rosszullét, no akkor séta. és akkor csodálkoztam rá igazán a "rónánkra". Valahogy átkattant az agyam - no meg, hogy azt ígértem meg a családnak, hogy, ha úgy érzem akkor nem erőltetem. Úgy éreztem. És egy fajta boldogság is elöntött, mikor 4x fokban gyalogolni és nézelődni kezdtem a rónát és a futókat.

Tanulságos, mert jóllehet eleve visszafogottan akartam kezdeni, felkészülve a melegre (még a másfeles camelbak-em is velem volt), elfutottam az elejét. 36 perc körül nyomtam le az első kört. no comment. A másodikban a jó 4 km-es sétafikálás után az utolsó kettőt megint futottam, jól éreztem magam, tán tovább is tudtam volna menni, de valahogy ami a rónán megfogott, azt mondta, hogy kell egy ilyen verseny amikor az ember tud kiszállni. Ki kell tudni szállni - bármiből. és így jó volt. Most ez jobban épít, mintha végigcsinálom. Ebben most is biztos vagyok.

Tanulságos, mert ahhoz képest, hogy októberben lesz két éve, hogy elkezdtem futni (ez idő alatt lefutottam pontosan 2914 km-t - ezen belül Hortobágyig három maraton, 4 félmaraton versenyt, idén az UB-n 32-t, Tihany-Köveskál, edzésen számtalanszor 30 felett, de volt már 51 is), nem vártam volna, hogy egy félmarcsi "megadásra" késztet. De a sport ebből is áll, ettől is szép...

Mióta az edzesonline-on vagyok, számos embernek követem az edzésnaplóját, bejegyzéseit. Nagyon sokat tanulok tőletek. Két ember őrülete különösen megfogott, Pecsenye és Mjoci teljesítménye lebegett a szemem előtt. De az idei UB arra mutatott rá, hogy nehéz megtalálni az összhangot az edzésteljesítmény, edzésmennyiség és a "kihívások" között. Igazán nem is versenyeknek nevezem ezeket, hisz valahol mi már nem leszünk soha "klasszikus" "elit" sportolók - nem is az a célunk. Így az 50 felé közeledve (jómagam a 48-at taposom – illetve futom…) önmagában az, hogy egy-egy edzés után jólesően érzed valamennyi izmodat, ne adj isten egy igaz „örömfutás” után vagy, abban segít, hogy teljesen más színben lásd a világ mindennapjait, beleértve a munka vagy a magánélet csúcsait, völgyeit. Amikor egy hajnali 10-es után bemegyek dolgozni – nekem már igazán senki semmi rosszat nem tehet, valahogy mindenen átlátok, és egy belső nyugalommal „szemlélődöm” – a kihívások is könnyebben oldódnak meg, kerülnek helyükre.

Pecsenye és Mjoci edzésteljesítménye, az időzítés az UB-n soknak bizonyult – de mindketten tudtak kiszállni, és bizonnyal mindketten levonják a tanulságokat – mint ahogy mi edzesonline-osok is elgondolkozunk egymás teljesítményén, gondolatain. Ezek azok a dolgok, amiket többek között, egymásnak köszönhetünk. Én is ezért gondoltam azt, hogy gondolataim most papírra (illetve monitorra) vetem, hogy ezzel is köszönetet mondjak mindannyiótoknak, hogy láthatatlanul is segítitek mindennapjaim.

A másik oldalon van Bozót, ki „hisz ez a leány még annyit sem futott idén mint én”, és mégis megcsinálta az UB-t. No most akkor így Hortobágy után hozzam előre jövőre azt az álmom, hogy letolom a 212-t? Lehet. Majd meglátjuk. Egy biztos, hogy ha az edzések megvannak, az alap kész van, akkor már minden fejben dől el. Hisz mi valójában nem az időre hajtunk. No jó, néha azért arra is…

Persze, persze gyaloggalopp külön kategória… Hm. Hisz csak 78-as… Na persze – ahogy 6 éves fiam mondaná. Utólag is gratulálok.

Most, hogy így ez a blog kerekedik, soha vissza nem térő alkalom arra, hogy ezzel a közel két évvel kapcsolatban, minden szempontból számvetést készítsek. Ami még kiemelendő, hogy van egy 15 éves fiam (16 lesz szeptemberbe) ki megfertőződött valahogy a futással (no azért focizik…), és először tavaly a Nike félmaratont futotta végig velem, majd idén a 4run sorozatot. Mielőtt még valaki azt mondaná nem vagyok normális megjegyezném, hogy 185 cm magas, és onnan néz le rám (172)… Minden egyes futáson párszor mondogatjuk egymásnak amikor már kicsit sok, hogy „apa menj ha tudsz”, vagy „Andor nyugodtan fuss egy jót, nekem ez a tempó épp elég”, de valahogy mindig úgy jött ki, hogy egyszerre futunk be – és kézenfogva. Ő fogja meg a kezem… Ez mindent megér… No comment…

Fura „blog” – se eleje, se vége…. Így a végén hadd mondjak még egyszer köszönetet mindenkinek, aki teljesítményét, gondolatait, érzéseit megosztva segíti e kis közösség mindennapjait – köztük az enyémet is…

 

14 hozzászólás

mjoci 4682 napja
mjoci képe

A hőségben futás nagyon kemény dolog. Szerintem jól döntöttél, hogy a problémák miatt feladtad, így el tudtad kerülni, a napszúrást, hőgutát és társait.

Kicsi 4682 napja
Kicsi képe

"Fura blog", de mégis megindító...

Gratulálok a hortobágyi átszellemüléshez, ezt is meg kell érni/élni, ahhoz tudjuk értékelni eddigi és későbbi teljesítményeinket.

Bozót 4682 napja
Bozót képe

Sokszor gondolkodtam a feladás témáján (szerencsére én magam még nem kerültem olyan szituba, hogy fel kellett volna adjak "versenyt"), egyik oldalról, valóban tudni kell, mikor kell feladni, mikor rombolnál túl sokat vagy vállalnál túlontúl nagy kockázatot azzal ha tovább csinálod. Csak te tudhatod, hogy egy-egy helyzetben valóban erről van szó vagy csupán a pillanatnyi gyengeségnek engedsz és önigazolást keresel a körülményekben. 

A tegnapi időjárás valóban húzós lehetett, azt gondolom, bizonyára jobban jártál a verseny feladásával és a róna privát felfedezésével, mintha a mentőből szemlélhetted volna az eseményeket :-)

A többi elmélkedéshez csak annyit, kösz, hogy leírtad.

Slybacsi 4682 napja
Slybacsi képe

szerintem is jól tetted, hogy nem erőltetted. attól nem leszel több, hogy kicsinálod magad. bölcs ember ésszel feszegeti a határokat :)

nekem még sokat kell várnom, hogy az ikrekkel együtt fussak egy félmaratont, de remélem még képes leszek rá, mire ők már képesek lesznek rá :)

Via 4682 napja
Via képe

Köszönöm a soraidat, gondolataidat! Hasonlóképp jártam én is tegnap, én is megígértem a családnak, hogy addig megyek, annyit teljesítek a távból amennyi "könnyedén" megy. Ezt sok-sok félmaraton után ígértem nekik ( nem is gondoltam egészen komolyan), de ott a pusztán  a hőségben eget verő pulzussal kicsit átértékeltem.....és séta közben én is hasonlókon töprengtem. Szóval köszönöm, hogy leírtad nekem, nekünk!

pen 4682 napja
pen képe

Jó volt ezt olvasni, köszi, hogy leírtad.
A feladás józan döntésnek tűnik - lesz még úgyis sok-sok célbaérkezésed.

mrfuci 4682 napja
mrfuci képe

A feladás engem is most környékezett meg igazán. Ha nem lett volna hideg narancsos sör minden körben, valószínű én sem mentem volna tovább az első kör után. Bár, szerencsére ismerem a szervezetemet, az utóbbi 3 év futásom alatt rájöttem, hogy ha állóképességből nem is, de kitartásból még meg lehet csinálni... még ha a félmaraton 45r perccel rosszabb is, mint amit képes voltam valaha. DE, minden elismerésem, hogy meg tudtál állni! Hiába nem elit versenyző az ember, hiába csak hobbi, de pont az edzések és a kitartás az, ami minket egy kicsit többé tesz egy átlagembertől, és ez nagyon megnehezíti az ilyen döntéseket. Gratulálok, és ahogy olvasom, ez nem vette el a kedved a további futásoktól!

Nekem 6 éves a nagyobbik, de nekem is az a vágyam, hogy kézenfogva fussak be vele majd egy hosszabb versenyen... a családi futás már megy :)

HAJRÁ, csak így tovább!

Sneci-ke 4682 napja
Sneci-ke képe

Tényleg elgondolkodtató az írásod, köszi, hogy megosztottad velünk a gondolataidat.

monique 4682 napja
monique képe

jó volt az írásod, blogolhatnál máskor is :)

szerintem sem egészséges ekkora sokkot okozni a szervezetnek. én csak 8-at futottam és nem jutottam el a zsibbadásig de így is levontam a következtetést: legjobb el sem menni az ilyenekre :) vagy a gyalogtúrás verziót választani :) (ha jól emlékszem (???) van egy olyan verzió is a hortobágyi rendezvényen)

HarcsaBarna 4681 napja
HarcsaBarna képe

Szép írás, benne van minden. Gratulálok a futáshoz, és nem baj, hogy feladtad... ez nem von le semmit az utóbbi két év teljesítményéből...

dilisuni 4681 napja
dilisuni képe

jó döntést hoztál, kalapot emelek. És főleg azért, mert nem gyötörnek kétségek, tudod, hogy jól döntöttél és nem emészt a dolog. Gratula.

Nagyon nehéz meghozni egy ilyen döntést, nekem csak egyszer sikerült (pedig hány versenyen agyaltam ezen), készültem rá, tudtam, hogy kb. ott meg kell lépnem és mégis (pedig már több mint 2 hét telt el az UB óta) máig marcangol belülről. De jövőre megpróbálom kitörölni ezt az emléket.

monique 4681 napja
monique képe

ugyanmár ez nekem eszembe nem jutott még h egy verseny feladása levonna bármit amás versenyek stb teljesítményéből :)

Tündüs 4681 napja
Tündüs képe

Nagyon szimpatikus vagy és elgondolkodtató az írásod.

Mindig csak utólag derül ki az életben, hogy jól döntöttünk-e, de ilyen esetben csak a rossz döntések következményei az amit viselnünk kell, ezért ez jó döntés volt.

Fel ne add, hajrá továbbra is, csak a jóra emlékezz!

cica66 4679 napja
cica66 képe

No..ez tényleg jóra sikerült...és én tudom,hogy jól döntöttél...már eddig is sokat elértél..biztos vagyok benne,hogy a mostani tapasztalat sokat segít az elkövetkezendő versenyeknél is..

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!