Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 600 515 km-t sportoltatok
hmm..

regenerálódás

monique | 2011-06-30 23:33:27 | 22 hozzászólás

na, sajnos ma se voltam sokkal jobban hangulatügyileg a nap nagy részében, még mindig megvan ez a szarság, de futni azért volt kedvem. azért ez jó :) sőt az is jó, hogy úgy érzem, blogolni is van egy kis kedvem végre. mert már egy ideje akartam írni erről a témáról, lásd lejjebb.

 

kezdjük ott, ami picit lehangolt a most esti futás után, az volt, hogy mégis mi ez a lassú regenerálódás izomzatilag??? mondjuk most csak a combhajlítók voltak gázosak, minden más ok, semmi izomláz sehol.

 

rendben, hogy futottam sokat elég gyors tempóban az UB-n, és azt ki kellett pihenni, de szerintem akkor se normális ez, mert kb. mindenki más edzett már rendesen 2 nappal a verseny után. igaz, nem hasonlítom magam másokhoz elvileg, ez csak egy jelzés nekem hogy milyen a normális üteme az izomzat regenerálódásának.

 

szóval, ha nekem abnormálisan lassú, akkor a kérdés h miért és mi a megoldás??

 

vasraktárak nem oké még? más anyagból is hiányom van? ha igen, miből? vagy simán csak ilyen az izomzatom? genetika vagy edzettség javulásával jobb lesz ez? sok a kérdés....

 

azt tudom hogy a kevés vas is bezavar, de azért már szedem 2 hónapja mégis. és minden más tünet elmúlt, szóval biztos hogy felszívódik rendesen, amit szedek. oké, valszeg még nincsenek teljesen feltöltve a raktárak... igazából az is a baj, hogy nem tudom, hogy mire számítsak 2 hónap után.

 

emiatt pl. úgy érzem, hogy egyelőre a gyorsabb futásokat se biztos hogy jó ötlet rendszeresebben csinálni - mondjuk heti 1-2x jó lenne pedig... a lazább futásokkal nincs gond, legalábbis ilyen futásokból 3 nap egymás után nem volt probléma egyáltalán, semmit nem éreztem a futások után. de én szeretnék tempózgatni is, mindig lenne kedvem, de emiatt nem merek, mert utána napokig épülhetek fel. úgy 2-3 napig. nem az UB az első eset sajnos.. csak az UB extrémebb példa erre, mert 4 nap se volt elég egyelőre. igazából örültem, hogy a 2. futást az UB-n probléma nélkül tudtam elkezdeni. :) (menet közben már nem volt mindig problémamentes, a második felében..)

 

és ami még fontos: ez az egyik fő oka annak, hogy miért érzem úgy hogy én egyelőre nem vagyok igazán hosszú távokra kitalálva. :( azért továbbra is él a reményhal, hogy ez változik idővel. én szeretnék futni hosszabbakat is, na 24 órásat azért nem, de annál valamivel rövidebbet igen, akár több napon át (sorozatterhelés).

 

úgy értem, megy a hosszú táv futása, de ha nem nagyon lassú tempóban megy, akkor utána napokig regenerálódik valamelyik izom, mindig valamelyik másik izom a gyenge láncszem. és addig nem lehet futni meg semmit. pl. tavaly nyáron a bozótos 30km után a vádlinál volt valami, idén a buék futás után a hátsó sípcsonti izom(asszem), sokszor a combfeszítők, a múltkori 17km hegyen-völgyön futás után combfeszítő mellé ráadásnak valahol valamelyik másik izom(nem tudom megmondani melyik, de valahol a combnál), most meg a combhajlítók.

 

ha meg lassú tempóban megy, akkor -leginkább sík aszfalton futva- menet közben szar érzés, hogy hol itt hol ott érzek vmi kis szart. ez gyorsabb tempóban nincsen.. gondolom futóstílusom jobb gyorsabb tempóban. igaz azért ezek a kis izék még nem akadályoztak meg még a továbbmenésben. pl.: tavaly nyáron egyszer kipróbáltam h kb. 3 órát futottam alacsony pulzus-lassú tempóban, akkor is ez volt, viszont a regenerálódás ilyenkor nem tűnik problémának, megállás után pár perccel már semmit se éreztem és tudtam menni futni rendesen utána. amúgy kb. másfél óra után jönnek elő ezek a micsodák. de mintha ez is fejlődött volna tavaly nyáron: kezdetben 80p-nél előjött, aztán pár hosszabb futás után már 2 óra is rendben volt, nem éreztem semmit. igaz, a tempó nem volt vmi gyors a pulzuskontroll miatt, olyan 8p-es..

 

aztán az is nagyon zavar, hogy hiába nyújtok, ami másoknak elvileg rengeteget segít, az nekem csak abban segít, hogy az alap mozgástartomány visszaálljon, ami remek meg minden, de nem érzek semmi változást az izomban, tehát az izom továbbra is fájdalmas, továbbra is be van állva, nem lazul, nem tudok jobban futni.
nem tudom hogy mitől függ hogy mások tapasztalják ezeket a pozitív hatásokat, én meg nem.

 

tisztára furán működöm tényleg:) bár van egy ötletem, hogy talán annak annyira hatásos a nyújtás, aki amúgy elég hajlékony alapból (legalább átlagosan, vagy annál jobban). és aki nem, annál kevésbé hatásos valamiért. nem tudom, ez csak egy gondolat, biztos lehet olyan futót is találni, aki nagyon nem hajlékony, pl. előrehajolva nyújtott térdekkel csak térdig megy a keze, aztán mégis sokat segít neki a nyújtás, érzi az izmaiban a hatását meg minden.
nekem amúgy sípcsont közepéig megy le a kezem ebben a pozícióban, még régen gyerekként is kb. addig ment le. ja, reggel felkelés után csak a térdemig megy le, de aztán kilazul hamar és lemegy sípcsont közepéig.

 

azért az jó dolog, h a nyújtás legalább a mozgástartományt visszaállítja, az volt már igen hasznos sérülés elkerülésében-kijavításában. szóval azokkal se értek egyet, akik szerint a nyújtás csak rossz dolog lehet, mert nekem már segített sérülést elkerülni. az a legérdekesebb, hogy ebben a konkrét esetben, nemrégen, még az UB előtt pár héttel volt, fájt a nyújtás után az izom -előtte nem fájt ja és máskor nem fáj nyújtás után-, konkrétan ez a bal combhajlító izom volt. viszont másfél nap múlva már nem fájt és a mozgástartomány rendben volt, és nem húzódott tovább a térdhajlatom futás közben, ami addig eléggé zavart. emiatt a térdhajlatos probléma miatt csináltam az egész nyújtósdit, mert észrevettem h a bal combomon lecsökkent a mozgástartomány. 
nemcsak nyújtás volt hanem kis masszírozás is (elég enyhe, és csak 5-10 percig), lehet az is hozzájárult az eredményhez, nem tudom.

 

még amire nem volt jó eddig nekem a nyújtás: az alap mozgástartomány megnövelésére. de mondjuk erre nincs is szükségem, a lényeg h futni lehessen, ahhoz elég a flexibilitásom. :) de az alaphelyzetet azért meg akarom őrizni. erre alkalmas a dolog.

 

van erről amúgy egy érdekes cikk, hogy nem ugyanaz a a statikus meg a dinamikus hajlékonyság. az utóbbi kell a futáshoz - bocs az angolért, a lényeg a képek a cikk végén. http://www.scienceofrunning.com/2011/04/most-important-information-you-will.html

 

érdekes, de a gyors futások utáni levezetésnek is csak a séta működik nekem, a futás nem. másoknál látom, hogy futnak még mittomén pár km levezetőt lassabb tempóban. én nem érzem hogy nekem az ilyesmi használna. de ha sétálok kicsit a gyors edzés végén, levezető futás helyett, akkor az tényleg használ, érzem hogy jól esik a lábamnak, az izmoknak. ha séta helyett futva tenném a levezetést, akkor nem érezném ezt.

 

meg nagyon hosszú futás végén is a séta kell nekem, hogy kimenjen az extra vér a lábaimból. bármilyen lassú futással próbálnék levezetni, nem megy ki rendesen a lábamból, nem áll vissza alaphelyzetre, csak a sétával. és persze séta címszó alatt nagyon laza kellemes sétára gondolok, nem tempógyaloglásra. és túl hosszú sem jó belőle.

 

más, ha már említettem a masszázst: egyszer voltam masszázson, az illető aki csinálta, tök ügyes és kedves volt -ha bárkinek kellene masszázs, tudom őt ajánlani!-, csak én nem voltam túlságosan kész a dologra, mert a két vádlim meg a bal combfeszítőm nagyon fájt közben, és másnapra sok fájdalmas zúzódás volt rajtam ezeken a helyeken, és a vádlim szét akart szakadni mezítláb járva. szóval nekem ezt fokozatosabban kéne csinálni, nem baj az se, ha emiatt vissza kell menni többször - és akkor valszeg lenne pozitív hatása is, majd valamikor ráveszem magam megint.

 

viszont, ilyen otthoni "minimasszázs" (saját magamnak végezve, ha könnyen elérhető helyen van a célzott izom) már segített egy fájdalmas pont eltüntetésében. nem is tudtam, hogy ott van, de megtaláltam masszírozva, és utána elmúltak bizonyos tünetek. ez is a bal combhajlító volt, és addig elég zavaró módon piszkálta a térdhajlatomat futás után, na ez a masszírozgatás megoldotta. :)
amúgy eléggé csak idézőjelben volt masszázs, csak arra a pontra koncentráltam, gyúrtam egy kicsit, pár percig, amíg azt nem éreztem, hogy változás van. és utána tényleg olyan érzésem volt, hogy megkönnyebbült ott valami, valamilyen feszültség feloldódott, az izom nem piszkálta tovább a térdhajlatomnál a dolgokat. angol futós irodalomban "release". :) na pl. nyújtás után még sose éreztem ilyet...
(ez az eset amúgy hasonló probléma volt ahhoz, amikor a nyújtás segített, mindkét esetben a bal combhajlító, de ez egy másik eset volt; mindkettő idén történt.)

 

még amit hasznosnak találtam, és ez a tapasztalat újdonság nekem, mert eddig -sajnos- vhogy nem próbáltam: az sima izomlazító sportkrém, most az UB után a combhajlítóim állapotában csak ez okozott érdemi változást. szinte mágikus volt a változás: egy adag krém 5 perc alatt felkenve (pici masszírozással), utána még egy kis ideig (félóra?) hason feküdtem, hogy beivódjon, aztán felkeltem, és alig volt már fájdalom (előtte sok fájdalom volt), és végre lazábbak voltak az izmok (előtte nagyon be voltak keményedve 2 napon keresztül). és végre nem kacsázva jártam. nem mondom hogy 100% tökéletes lett minden egy csapásra, de megdöbbentő volt a különbség!

 

ja, ezekkel a combhajlítókkal az sem könnyű, hogy az ülés egyértelműen rosszat tett nekik, lassította a regenerálódást, de azért nem tudom elkerülni egész nap, hogy ne üljek le néha. azért próbáltam csak a hátsó részemen ülni, az vmit segített, így legalább ülés közben nem fájt.

 

aztán, 1 nap kenegetés után már nem fájt az ülés sem, és már csak picit feszültek a járás közben néha. ma is kb. ez volt a helyzet, de a futás az még nem megy túl jól, úgy néz ki. de hát miért nem?

 

na, vissza is kanyarodtam az elejére, hogy mi a fenéért van ez velem. no, mindegy, ez van, de nem adom fel ....

2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)