Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 600 505 km-t sportoltatok
hmm..

ösztönösen futás

monique | 2011-02-23 22:34:07 | 66 hozzászólás

a címben a lényeg. miért javasolja annyi emberke itt az "ösztönösen" futást?

 

jobban fejlődik-e tőle az ember, mint ha egy strukturált edzéstervet követ?

 

vagy milyen más előnye van? tényleg nemtom.

 

nekem az a bajom az ösztönös futogatással, hogy nem esik jól.

 

időről időre amikor épp nincs edzésterv, akkor nagyon nehéz kontrollálnom magam. ha pedig nem kontrollálom magam, akkor nagyon szarul esik főleg mentálisan.

 

legutoljára tavaly novemberben volt ilyesmi. akkor pl. azt csináltam, hogy elindultam, elég hamar felfokoztam a tempót 4:50-esekbe, aztán pár km után amikor elértem az anaerob küszöböt (szubjektív érzés alapján meg a pulzus is megerősítette), elegem lett belőle, akkor "regenerálódtam" 5:20-as tempóban, aztán amikor már eléggé regenerálódtam, akkor megint begyorsultam 4:50-be pár km-re, aztán persze a küszöb elérésekor megint tök fosul éreztem magam, akkor megint 5:20 és így tovább. az átlagpulzus 1 órára szépen kijött olyan 188-190 környékére emiatt.

 

szóval volt pár ilyen őrült ösztönös edzésem akkoriban. elegem is volt belőle hamar :) inkább lekontrolláltam magam, bár terv nélkül sokkal nehezebben ment a kontroll, de azért ment, hogy mondjuk X pulzus alatt tartottam magam. aztán hamarosan kaptam megint edzéstervet szóval utána minden király volt megint, mert csak be kellett tartanom a tervet, amiben nem voltak ilyen őrültségek, az intervallok is kontrollált tempóban és pihenőidőkkel mentek, úgy meg nekem jobban megy a dolog.

 

áruljátok már el, h miért lenne jó az nekem ha így rohangálok minden edzésen? tényleg érdekel h milyen logika alapján javasoljátok. :)

félreértések avagy lol. :)

monique | 2011-02-17 01:42:03 | 14 hozzászólás

még 1 blogbejegyzést meg akarok írni arról h nagyon viccesnek találom h olyan könnyű félreérteni egymás edzéseit ill. kijelentéseit.

 

először is "cikiztek" többen is, ja nem veszem rossz néven amúgy!, szóval azzal, hogy mennyit futok de mégis 170-hez közeli pulzus a 6p-es tempó, hogy lehet h ilyen szörnyű magassal nyomom a relatíve lassú 6p tempót (amúgy nem is 170, inkább 165 azóta már!), aztán meg azzal, hogy miért futok 6:50-ben, hisz ez baromi lassú. :) nos szerintem a lassú relatív. :P 
és a 170-es pulzussal kapcsolatban csak azt felejtitek el, hogy félmaratont simán 190bpm környékén nyomom úgy, hogy nem haldoklom... :P szóval ez is relatív.

 

de ez önmagában még nem lenne érdekes, de most mindjárt az lesz, mert aztán néhány nappal később valaki más óvatosan, persze teljesen jószándékúan!, azt tanácsolta, hogy ne hajtsam magam, szerinte túl sok futós erőedzést végzek, mármint az állóképesség helyett ezek az edzéseim már inkább erőt edzenek, pedig nekem állóképességet kéne edzenem meg hogy ez a tempózás sérülésveszélyes. én kérdezem, mire gondol, mert egy 6:50-es tempójú edzésemhez írta ezt, válaszul azt kaptam, hogy nem a tempótól függ hogy milyen edzés, hanem a pulzustól, eddig rendben is van, csak azt tudnám hogy honnan vette hogy nekem a 150-es pulzus egy erős tempófutás?? :P pedig sepi már kijavította a pulzustartományos programhibát, tehát helyesen írja ki már a pulzusterheléses százalékokat mindenki edzésénél. (köszi sepi!!)

 

de hát ez van, nyilván azért van, mert baromira másképp működik a pulzusom mint egy átlag 185bpm körüli max pulzusssal rendekező srácnak... én totál megértem h 180-185-ös max mellett a 150-160-as pulzus már kellemetlen, erős, laktátküszöb közeli intenzitás lehet, ez viszont köszönőviszonyban sincs azzal, amit nekem jelent ez a 150-160. az én anaerob küszöbömhoz tartozó pulzusszám nagy valószínűséggel magasabb, mint az előbb említett max.pulzusszám. :) hát mindegy, sokat nem tehetek, csak szokom a félreértéseket. :)

 

a másik félreértés, amit most viccesnek találtam: leírtam, hogy nem szeretem nagyon hajtani magam, és ebből arra következtettek (Orbea Orca), hogy még nincs meg bennem a versenyszellem és nem érdekel engem a versenyeredmények javítása. korábban meg éppen arról beszélgettem Hauanitával, hogy miért is olyan központi téma nekem, hogy fejlődjek a futásban, meg hogy miért vannak időcéljaim, amiket baromira el akarok érni. Hauanita kicsit furának találta, hogy ennyire fontos nekem. ja, lényeges dolog, hogy az élvezet pont annyira fontos nekem, mint a fejlődés.
szóval ez is egy tényleg vicces félreértés. ;) főleg ha hozzávesszük, hogy más meg azt hitte, hogy állandóan hajtom magam a 150-es pulzusommal! :P

 

írok még egy kicsit erről; a hajtósabb futások tényleg nem olyan kellemesek nekem, max ilyen heti 1-2 alkalommal vagyok hajlandó rá. ilyen szempontból pont jó az edzéstervem nekem, a kis kényelmesnek... :) ugyanis van benne pont annyi erősebb edzés, amennyi még rendben van részemről, anélkül h mentálisan elegem legyen belőle. meg az a gyanúm h elég is annyi ahhoz, hogy fejlődjek. a többi edzés meg baromi kellemes könnyű laza addiktív. :)
sőt, pontosan erről van szó: az erősebb terhelésű edzéseket én nem érzem addiktívnak. csak ezeket az alacsony pulzusos edzéseket érzem annak. nem tudom miért van ez velem így, úgy tűnik hogy ezzel a hozzáállásommal eltérek a többségtől...

 

persze a gyorsabb tempót magát szeretem, sőt!, imádom! a lábaim imádnak gyorsan menni... csak sajnos a keringés terhelése szempontjából már nem mindig esik olyan jól a 175-185 vagy afeletti pulzus, mint amikor valahol 150-170 között futok. muszáj először "bemelegednem", mielőtt jól esik a 175 feletti. és lehetnek rossz napok, amikor még a bemelegedés után se olyan jó érzés. 160 alatt soha nincs ilyen, ott mindig jól esik! tökmind1 milyen nap van... :P és be se kell melegíteni hozzá, rögtön jól esik.

 

úgyhogy szerintem az nem felel meg a valóságnak, hogy a futás törvényszerűen néha jól esik néha meg szarul. ha az ember elég alacsony intenzitáson tolja, akkor gyakorlatilag mindig kellemes! kivéve, ha vmi gáz van, pl. beteg az ember. szóval egyáltalán nem törvényszerű... ez a mondás onnan származhat, hogy az annál magasabb intenzitáson valóban nem mindig esik jól az embernek!

 

aztán, a hajtósabb tempó utáni "kellemes fáradtságérzet", amit mások nagyon szeretnek, hát én megvagyok enélkül is. nekem ez az érzés simán semleges.
kontrasztként megemlítem, hogy múltkor olvastam egy kezdő naplójában, hogy ő jelenleg még csak azt élvezi a futásban ahogyan a futás után érzi magát. na nekem sose tűnt fel hogy olyan király érzésem lenne egy kemény futás után. olyan se rossz, se jó. azaz valamit érzek, de erre nem vágyom különösebben.
kezdőként se volt másképp ez velem, sőt ha túl gyorsan mentem minden edzésen, attól csak abbahagytam a futást, mert mentálisan kicsit "kiégtem", nagyon hamar, 1-2 hét alatt.
és emlékszem hogy amikor a második 5km-emet futottam egyben, akkor vhogy kicsit agresszívnak éreztem magam utána, az se esett jól. utána döntöttem el, hogy tényleg megpróbálom lejjebb vinni a pulzusom. nos akkor volt az, hogy megpróbáltam 180-as pulzus alatt futni és... ekkor szerettem bele a futásba! :)

 

amúgy azért termel a szervezetem endorfint az erősebb futásnál is, nemcsak a lassúnál. de szerintem a lassúnál többet :) vagy nem tudom... és a gyorsnál van 1 intenzitászóna, amit szinte zavaró tényező nélkül tényleg élvezek, mert ott már termelődik az endorfin és valahogy a lábaim is ebben a zónában egyre jobban akarnak hajtani, olyan jó érzés nekik. ez pulzusban 190-194bpm között van. azaz pont az anaerob küszöböm alatt/környékén. azért fontos h még nem lépem itt túl a küszöböt, mert addig nincs jelentős szenvedésérzet. ha túllépem, akkor elkezd jönni a szenvedés. valamennyire tetszik azért ez az egyensúlyozás, a szenvedés határvonalán. de így is mentálisan megterhel, ha túl gyakran csinálok ilyet, úgyhogy ebből is elég nekem heti 1-2 max...
még azt le akarom írni, hogy hegyen felfelé futva valamiért igazán jó ez a 190-194-en közvetlenül küszöb alatti futás. jobb, mint síkon. erre mondom mindig, hogy kékes-feelingem van. és jó. :)
ja, a haldoklás az pedig olyan 200bpm körül/felette valahol kezdődik, körülményektől függően.

 

aztán ez alatt van az az intenzitás, ami kb. a 175-189bpm közötti pulzus. ez se rossz néha, bemelegedés után... rosszabb napokon nem jó, amúgy tud egész elviselhető lenni. ha nem kontrollálnék semmit, csak nekiindulnék futni és kész, akkor 185-193 között tolnám, régi tapasztalatok alapján. :) aztán kiégnék jól. :) de mondjuk ha csak 175-180 körül tartom a pulzust, akkor abból heti 2-nél többet is elviselek. részben megszokás kérdése is. szóval vannak fokozatok ebben. de alapvetően kényelmes vagyok. biztos elrontott a pulzusmérő, jól, haha! :P

futok, szárnyalok!

monique | 2011-02-17 00:31:47 | 3 hozzászólás

jaj de jó futni, menni előre, falni a kilométereket. :) csak úgy szárnyalok. akkor is ha 6:50 a tempó. :)

most ezt így le kellett írnom :)))

 

az edzésterv jelenleg ebből áll: annyi 1 órás 150-es pulzushoz közeli futás (mindenképpen 155 alatt), amennyi belefér, és mellette minden 3. nap (heti 2x) egy gyorsabb futás. jó lenne összesen heti 75km... vagy amennyi megy. a gyorsabb az 3féle:

 

1) hosszúfutás, itt majd 2 órásakat fogok futni, 70% vo2 intenzitáson, de most egy kis csavar is van benne, az, hogy ha a pulzus túlságosan túlmegy kb. 164-en, akkor onnantól inkább a pulzust tartsam, ne a tempót. addig a tempót. ebből már csináltam 1 futást, 168-ig engedtem a pulzust. jó volt, pont kb. 5:59 tempó, 90 percig, 166-os átlag, talán lassacskán végre eljutok oda hogy 160 körüli átlaggal 2 óra 20km! :)
2) kétféle tempó, 75% 30 percig, aztán 80% 30 percig, a 75% most 5:30 tempó és a 80% az 5:10. na ebből is volt 1, kicsit keménynek éreztem, de azért megcsináltam. a 80% 30 percig az én szintemen tényleg egyelőre elég kemény sajna de majd persze jobb lesz :). ráadásul 5:10 helyett 5:03 lett.
az edzettség javulásával jobban kell bírnom ezt a 80%-os intenzitást... azért jó ez már most is, mert ősszel a 75%-ból elég volt nekem az akkori 40 perces futások is, nemhogy még 80%-ot rátoltam volna utána.
3) 75% 1 órán át és utána 12x100m maxon tolva, 100m sétával köztük. a 75% sztem semmi extra nem lesz, feltéve hogy iszom eleget edzés előtt :P de a 100m-eket várom :) nincs meghatározott tempó, csak annyi hogy kb. maxon toljam őket de lazán mozogva.

 

na még írok egy kicsit a lassúfutásokról. ez elvileg a 60% intenzitás, és 6:50 tempóról indult, de néha lecsúszik 6:40-re, ezt megbeszéltük, hogy rendben van addig amíg a pulzus elég alacsony. :) viszont a korábbi 156-160 közötti pulzust illetve az ahhoz tartozó tempót nem találta elég alacsonynak edző-tanácsadóm. jaj de ciki félreértés. na jó, nem olyan vészes.

 

azért futottam azon a pulzuson/tempón hetekig, mert nem esett le, hogy pontosan milyen intenzitásra van szükség... úgy lett 156-160, hogy eredetileg (pár hónapja) 6:50-et írt elő tempónak az edzéstervben és az első pár ilyen futáson a pulzus 158-162 körül volt, aztán hagytam leesni 156-ra a 158 helyett, aztán a tempó is gyorsult ezen pulzus mellett és én gondoltam akkor most már simán a pulzuszónát tartom és hagyom h a tempó gyorsabb legyen. ezeket a futásokat egyenletes tempóval csináltam, nem lassítottam a végére, tehát picit emelkedett a pulzus, 1 óra végére 160-ig legalább.

 

na a probléma csak annyi volt, hogy ez nem "recovery run" intenzitás nekem. és most megbeszéltük h félreértettem és nekem ezt kell futnom igazából. mármint recoveryt.
ezzel szemben a 156-160 zóna ugyan nagyon könnyű és kellemes és sérülésveszélytelen intenzitás ráadásul rendkívül addiktív, szerintem nekem ez a kedvenc pulzustartományom futásban - de nem biztosítja azt az "extra energiát" nekem, amit a kb. 153-as pulzuson futás. ezért nem esik annyira jól azok mellé az erősebb futások beiktatása. megoldható, de vhogy soknak érződött. de jó volt végül is az a 156-160, amíg nem voltak gyorsabb edzések beiktatva. fejlődtem attól is, úgy érzem.

 

jah, az extra energia annyit tesz, hogy minél több ilyen 153-as pulzus körülit futok, annál jobban érzem magam :)) napközben is. és annál inkább készen érzem magam arra h fussak egy tempósabbat is. ezt még tavaly tavasszal-nyáron figyeltem meg, tök érdekes jelenség :) én meg amúgy is félek a túledzéstől néha, mert már volt egyszer régen, és úgy érzem, ezzel az intenzitással az biztos nem reális veszély.

 

szóval az edzésterv szerint 150 körül kell tartani a pulzust, ami elvileg 6:50 tempó, de ha mégse akkor icipicit lehet lassabb... 150, esetleg pár ütéssel magasabb, ezt mondta. nos, én engedem a kb. 153-as pulzust is, mert korábbi tapasztalatokból, amikor még maffoztam, abból tudom hogy az is pont ugyanolyan hatású nekem. a 160, az már nem. nem tudom 100%-ra h hol a határ, de sejtem, szerintem ilyen 158-160 körül. abból gondolom, hogy amit eddig csináltam 156-160 között, ott az elején 155-157-en indultam, akkor az mindig pont olyan érzés volt mint a 152-154-es pulzus. azonban mire elértem a 160-at, vhogy változtak kicsit a dolgok. még mindig nagyon könnyű, de más mint az alacsonyabb pulzus és kész. valami extra "terhelést" mintha bekapcsolna a motor. :) biztos több szénhidrátot kezd égetni, nemtom :P tehát az h 1 óra után 160 a pulzus, az nem ugyanaz mint félórával korábban 157, hiába lenne elvileg természetes 1 kis pulzusemelkedés vagy mi. na és ez az érzés elmarad, ha valahol 155 alatt tartom a pulzust. ez egy fontos különbség. amúgy nem rossz érzés az, amit 160-nál érzek! valójában ez az érzés is hozzátesz ahhoz, hogy nagyon addiktív legyen nekem a futás. de azért szeretem a 153-at is. :)

 

erről jut eszembe, hogy ez a 155 alatti pulzus még azért is szép, mert egyelőre nem találok olyan jelenséget hogy pulzusemelkedés vagy azonos pulzus melletti érzékelhető tempólassulás. legalábbis 1 óra alatt nem. :) régen tavaly nem volt ez ilyen konzisztens :) néha volt néha nem.
a maffetone-képlet szerint amúgy 153 a maf pulzusom de szerintem nem. pont azért nem, mert nem emelkedik a pulzus. a maf teszt leírásában meg az van hogy illene a tempónak lassulnia. 156-tól felfelé már asszem h lassul. de tökmind1, mert úgyse maff alapú edzéstervet csinálok.

még mindig futok :)

monique | 2011-02-07 00:14:09 | 30 hozzászólás

egy kis helyzetjelentés. nagyon bírom ezeket a 60% vagymifene futásokat :) kb. semmi se fáj, még a fantomfájdalmak is eltűntek majdnem mind, és mindig van elég erő ahhoz, hogy fussak tovább, ha kéne, meg a 75% se volt gond, amikor azt kellett futni. ősszel 40 percig kellett a 75%-os tempókat nyomnom, és ugyan tudtam volna tovább menni, de örültem h csak 40 percig kell. most 1 órát kellett futnom ezt a tempót/intenzitást, és teljesen jól elvoltam végig!! ez még nem tempófutás amúgy, hanem egy annál könnyebb intenzitás, de tuti hogy ennél az intenzitásnál már nem a zsírégetés van ilyenkor előtérben, hanem a szénhidrátok égetése van túlsúlyban. szóval nem a könnyűfutás kategória, de nem is nehéz. nem csinálnám mindennap, mert mentálisan én csak a könnyűfutást bírom csinálni olyan gyakran. ha mindennap tempóznék, akkor hamar "kiégnék" mentálisan. egyszerűbben megfogalmazva, nagyon kényelmes vagyok. :))) de heti pár alkalommal teljesen oké az erősebb futás is...

 

a tavalyi maff-os edzésekkel összehasonlítva 2 fő különbség tűnt fel:

 

1) van mindig elég energiám, de nem érzem azt hogy jajistenem muszáj most ezen a hegyen jó tempósan felfutnom, tehát nincs annyi felesleges energia. ettől függetlenül még szívesen beletempóznék! :) de nem őrülök meg attól h nincs hova levezetni az energiát. a maffetone-os futásoknál ez volt a helyzet.

 

2) érzem, hogy valamit "csinálok", tehát futok és valamit terhelek, mittomén mit, ez egy ilyen szubjektív érzés. nagyon könnyű de mégis érzem hogy edzek vmit, talán a keringési rendszert, vagy a zsírégető funkciót vagy valamit. a maffetone-os futásoknál úgy éreztem hiába futok 2 óráig vagy 2,5 óráig, nem terhelek vele semmit, se a keringési rendszert, se az izmokat, se semmit. és én örülök ennek az érzésnek, hogy úgy érzem teszek vmit az edzésekkel. :D

 

+1: ebből következik viszont, hogy nem futhatnék büntetlenül heti 20 órát ezzel a kb. 60%-os tempóval, a maffetone-nál bezzeg lehet büntetlenül :)) (csak az ITB szalag a térdnél nem biztos h örült volna neki tavaly.)

 

érdekes volt még megfigyelni a héten, hogy a 75% futás után következő két napban még alacsonyabb volt a pulzusom, mint valaha. vagyis a pulzus u.a, de a tempó "gyorsabb" volt picit. ez a szuperkompenzáció vajon átmeneti vagy végleges? :) mondjuk aztán utána majdnem megfáztam, így volt egy szar magas pulzusos nap... de gyorsan le is küzdöttem, úgy tűnik...? :) nem biztos még. ja, emiatt 63km lett a hét, 70km helyett (27-et terveztem a hétvégére). de ez nem baj.

 

mindenesetre, elég jó stratégiának tűnik eddig h néha egy kicsit magasabb pulzusú futás. :)) picit a Hadd-os laktáttolóra hajaz a dolog csak a hozzá tartozó pulzus más, magasabb... bár lehet h pont ilyen magasnak kéne lennie?

 

dupla futás meg nem volt, mert nem akartam a 75% előtt és után olyat, pénteken meg nem jött össze, szóval a hétvégén akartam, de akkor meg a torokfájás szólt közbe. sebaj, legyen ez a cutback week. :P

2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)