Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 655 242 km-t sportoltatok
hmm..

első 10km-em :)

monique | 2010-10-19 00:57:15 | 15 hozzászólás

nos, megvan az első 5km után az első 10km is. mármint versenyen. :)) eddig a legközelebbi táv a vivicitta 12km-e volt, amúgy semmi tapasztalatom nem volt ilyen távon. a coca-cola jó lehetőségnek tűnt, gondoltam jó lesz a hangulat is, ez be is jött! :)

 

a céltempó belövésekor volt egy kis dilemma... nem tudtam biztosra, hogy fejlődtem vagy sem, bár elvileg kellett volna addigra, mire a verseny napja eljött :). meg ráadásul féltem is, hogy megint megfájdul a lábfejem tetején a sípcsonti elülső izom (ennek van vmi neve?) tapadása, aminek ugye kell a bemelegítés, hogy bírja a gyorsabb tempót. a várható tömeg miatt nem tudtam h a bemelegítés után mennyi időt kell kibírni a rajtig. a biztonság kedvéért ezért 5:30-as tempóban akartam az első 500m-t és a második 500-at meg 5:00-ban. emellé úgy számoltam, h ha nem fejlődtem akkor egy 4:55-öt tudok tartani utána a végéig, és persze, ha esetleg marad kis erő, akkor begyorsítok a végén. ebből kijött volna egy 49:30, ami végül is 4-essel kezdődik :))

 

a valóság kicsit másképp alakult :) kezdjük ott, hogy a verseny előtti éjjel elég rendesen sikerült aludni az első 4 órában, aztán fel-felébredtem, közben álmodtam, mindenfélét összevissza a versenyről :) az egyikben az volt, hogy 47:xx-ben érek be :)) (talán 47:30, vagy ilyesmi) persze felébredve csak legyintettem rá, azzal hogy ez biztos nem jön össze, és sajnáltam h csak álom volt. :)

 

a helyszínre kiérve valamiért egy örökkévalóság volt a dolgok megtalálása (pl. ruhatár..), és senkit nem láttam az edzesonline-ról, szóval jót bénáztam :) azt se tudtam h a rajt hol lesz de amiatt nem aggódtam, mert úgyis csak követni kell az embereket, amikor látom h beállnak vhová. :) aztán leesett hogy most már be kéne melegíteni. összekaptam magam, kocogtam pár percet, de lassúnak éreztem magam, nem ment könnyen a begyorsítás a végére, de aztán egyszercsak kattant valami, és végre jól esett a gyorsabb tempó. :) elkezdtek az emberek a rajthoz állni, úgyhogy ezzel be is fejeztem a bemelegítést, és odafurakodtam az 50p alatti táblához, de onnan már nem mertem sokkal előbbre állni. :)) meglepett h mennyien állnak előttem így is.. sajnos ez az óvatoskodás rossz ötlet volt, mert így az első párszáz méteren rohadtul nehéz volt előre menni, csomóan nagyon lassan futottak (ami amúgy nem baj, mert ugye nem jó dolog elfutni az elejét!), és nehéz volt kerülni. ez tuti triviális másoknak, de nekem eddig ilyen problémám még nem volt versenyeken. :)

 

hajlamos voltam korábban negatívan állni a versenyekhez, a vivicitta egy jó példa erre. de a múltkor az 5km-nél vhogy sikerült pozitív gondolatokat táplálni a fejembe, és meg is lett az eredménye. :)) úgyhogy most is erre koncentráltam a 10km rajtjánál, átadtam magam annak a pozitív gondolatnak, hogy de remek lesz itt mindjárt versenyezni egy jót. :)) meg öö, fogalmazzunk úgy, h lekapcsoltam a külvilágot, amikor elkezdett idegesíteni a hangzavar a rajt előtt. ez a trükk is bejött már pl. a kékesen. most is a 10km-en végig nem zavartattam magam a hangokkal utána :)) (mondjuk arra már nem emlékszem h a kékesen végig így mentem-e. de arra határozottan emlékszem h baromira zavart a vmilyen hangszóró a közelemben a rajtnál, és ezért inkább kizártam jól.)

 

elhatároztam még azt is h nem akarom semmiképpen elfutni és hogy inkább hiszek a garminnak hogy ezt be tudjam tartani. :)

 

aztán végre elindulás, hú nagyon működött még mindig a pozitív gondolkozás. :)) aztán áthaladtam a rajtvonalon és onnantól nem kellett gondolkodni. :) előzgettem, nehezen, kevés volt a hely, garmin 6:10 körüli tempót mutat kb. 100m után, "úristen, igyekezni kell!", óvatos+fokozatos gyorsítás, csak szigorúan lazán a sípcsont miatt, helyet is találtam magamnak a tömegben, 500m után már 5:00 közelében volt a tempó, az 1. km előtt 4:50-esekben, ekkor letiltottam a további fokozatos gyorsítást. :) örültem, hogy úgy sikerült a 4:52 körüli 1. km, hogy a lábam nem szólt be, tehát nem veszítettem időt az 1. km-en. :)

 

kb. 2 km után már biztosra láttam, hogy ezek a 4:50-esek nagyon kellemesen esnek, még sokáig ellennék így kocogva, de tényleg iszonyat kellemes volt, ami meglepett, korábban az intervalloknál azért kicsit nehéz volt.. :P de nem gondolkoztam el azon hogy ez azt jelenti, h megvolt a fejlődés. :)) ezért nyuszi maradtam, elhatároztam, hogy 4:53-at tartom, mert az már 49p alatti időt jelent (10mp-cel beljebb a 49-nél). :) aztán láttam, hogy szinte minden km-em gyorsabb ennél egy kicsit, ami néha 4:4x tempót jelentett, de gondoltam, nem baj, elraktározok néhány mp-et, hátha kell később. :))

 

nagyon élveztem, gyanúsan könnyű érzés volt, kellemes steady state, de gyorsítani nem mertem, nehogy elfussam és szenvedjek mint az állat, erősen lelassulva meg minden. reméltem hogy legalább féltávig kellemes marad :) aztán hogy 6km-ig kellemes marad, stb... :) nem is volt semmi gond, a pulzus is 195 alatt maradt, tudtam, hogy amíg 195 alatt van, addig biztos nem lesz szenvedős. sajnos azt nem tudtam, hogy mikor fogja elérni a 195-öt (lehet a jövőben már jobban fogom sejteni!). ja, a 190-193 zónában volt a pulzus az 1. km után, de láttam, hogy emelkedő a tendencia...

 

közben tök jó volt a hangulat, csak csajok :P, és rengeteg szurkoló volt kb. az 1. és 2. km között, de később is voltak, és úgy integettek, mintha külön nekem szólt volna. ez is feldobott. :))
ami zavart: helyenként rendkívül szar minőségű út... de szerencsére csak a legelején meg a végén volt belőle egy kicsi. az andrássyn is jó volt futni, sokáig lehetett látni a másik oldalon futókat és jó volt az útvonal, pedig a térképen nem tetszett. :) néztem a 4.-5. km közben, hogy jönnek szembe a legelöl futók, őket külön nézegettem :), lelkesítő volt, az extra energia innen jól jött :), és kerestem pár ismerősebb edzésonline-os arcot is, de vhogy senkit se ismertem fel. :(

 

5km után 193 még mindig, itt elkezdtem embereket előzni, elvileg nem direkt :)), csak elhúztam mellettük, és mivel megint kevés volt a hely kicsit, be-begyorsítottam pár mp-ekre, hogy hamarabb letudjam az előzést, ilyenkor a pulzus felkúszott 194-re. aztán egy idő után ott is maradt... 6 és fél km után a 194-ből egyre gyakrabban lett 195, és elkezdett hirtelen nehézzé válni a tempó. megjegyzem, ha nem lett volna ez, akkor az azt jelentette volna, hogy bőven túl konzervatív a tempó, és 7km után gyorsítottam volna. hát nem gyorsítottam, a tempó tartása épp elég feladat volt már innentől.

 

nézegettem h jön-e már a 7-es, a 8-as, a 9-es km-tábla?! a lábaim simán nyomták a tempót, de én (közérzet szempontjából) már nem voltam annyira magamnál, de mondogattam magamnak, hogy végül is ez még nem olyan intenzív szenvedés (tényleg nem, de ettől még kellemetlen volt!), ezért még sokáig lehet így bírni, meg hogy egyetlen cél, hogy ne menjek 5-ön kívülre a tempóval, majd esetleg a legutolsó km-en lazítok, de addig nem!, ez jó stratégia volt, mert így nem lassultam be. :) azért így is lemaradtak néha emberek, gondolom ők inkább úgy döntöttek h lassítanak.

 

a 9-es táblánál aztán megkönnyebbültem, mondtam magamnak, hé már csak 1km, 1000m! és mondtam h nem éri meg belassítani mert utólag bánni fogom, elvégre csak pár percig kell kibírni! ráadásul láttam hogy határozottam nem felfelé megy a talaj, pedig attól kicsit féltem, hogy esetleg az utolsó km-en ezzel szívok, hogy nehogy már ne tudjam a tempót tartani. :)) szóval volt benne 2db pár méteres "lejtő", ez leginkább pszichésen segített, próbáltam mindig gyorsítani ilyenkor. garmin: na, már csak 700m, már csak 500m, ... sorban futottak előttem néhányan, leelőztem az összeset. :)) ez segített pszichésen megint, kellett is, mert most már tényleg intenzíven szenvedtem, ami leginkább attól volt hogy már 4:30 körül volt az átlagtempó (az adott km-t mutatta a garmin mindig), de nem is foglalkoztam azzal, hogy vajon nem méri-e félre, tényleg 4:30?!, csak mentem előre, előztem még, és mondtam magamnak, na már csak 300m... már láttam a célvonalat... ekkor is még mindig legszívesebben leálltam volna, miért nem lehet a cél közelebb kicsit?!?! aztán már ki tudtam venni az órát, 47-tel kezdődött, mondom mi van?!, mert a garminom ugye direkt úgy van beállítva, h nem mutatja összidőt... így meglepett. aztán látom, éppen átvált 48-ra, ekkor kapcsoltam, hogy kb. 13-14 mp-nél haladtam át a rajtnál. arra még volt kapacitásom, hogy tudjam akkor bruttó 48:13-on belül szeretnék beérni, arra már nem volt idő, hogy felmérjem, lehetséges-e, elég közel vagyok-e ahhoz, hogy 10mp alatt odaérjek, inkább csak gondolkodás nélkül tempót váltottam, jóval gyorsabban nyomtam tovább, bár nem sikerült sprint stílusban valamiért (eddig máskor igen), és be is értem időben, így lett 47:58 a nettó idő. :)) ami elég is volt a 70. helyre 1150-ból, nem rossz! :)

 

ja, a célban kellett úgy 20mp hogy visszataláljak önmagamhoz, utána már ugráltam, rohangáltam, sőt amikor a chipet leadni visszamentem a földalattiról (1 megállóval odébbról...), azt kocogva sétáltam :))

de utólag nézve, büszke vagyok arra, hogy nem adtam meg magam a szenvedésnek, és mentem tovább, mert 4:23 lett az utolsó km, bár a garmin szerint 4:27, mert kevesebbet mért, lehet az éles kanyar miatt. csak az fura, hogy a pulzus nem akart 198-on túlra menni közben. határozottan emlékszem, hogy az előzések közben volt egy rész ahol már szenvedtem mint a kutya, úgyhogy megnéztem az órát, hogy na biztos már 200 felett van a pulzus, de nem, csak 197 volt. :) valahol volt 198 is, és csak megállás után lett 199. na most vagy megváltozott a max pulzusom, mert az 5km-en se sikerült a sprintben (ott rendes sprint volt) 198-on túlra vinni, vagy a garmin mér konzervatívan pulzust 200-hoz közelítve.

 

ez utóbbira csak azért gondolok, mert a 200 feletti pulzusokat mind a polarral mértem (meg a beurerrel még régebben a polar előtti időkben), a garminnal egyszer régebben volt 201, akkor valami 3:45-ös tempóban 500-600m alatt ment fel oda a pulzus, de utána már hamar belassultam, mert elsavasodtam, mint állat. asszem hogy minden más esetben 200 alatt mért. az alacsonyabb pulzusoknál szerintem ugyanúgy mér mint a polar. pl. egyszer felvettem a polar meg a garmin szíjat is és összehasonlítottam és ugyanazt mérték, bár ha jól emlékszem a garmin icipicit nagyobb tartományban mért, mondjuk amíg a polar 80-at írt ki, addig a garmin 79-et meg 81-et is. vmi ilyesmi. meg edzéseken az x pulzushoz tartozó tempó is stimmel a két órát összehasonlítva. csak itt a 195 feletti pulzusoknál tűnik másnak, de simán lehet h csak én változtam!  :) (ugyan nehezen hiszem, hogy mindössze 199 a max úgy, hogy 193-194-et jó sokáig tartom szenvedés nélkül. szóval nemtom...)

 

még a pulzusról: úgy látszik, nekem már minden versenyem úgy alakul, hogy az 1. km után már 190-193 a kellemes steady state pulzus, tökmind1 mi a tempó, mert az adrenalin "elkeni" a tempótól függő különbségeket (ez volt polarral is!), ami azt jelenti hogy valahol 190 felett látszanak csak a különbségek. :) aztán ezen futok egy darabig, 195 határeset, és 196-tól meghalás, távtól függetlenül. :))) 5km-től 21km-ig, legalábbis. azért a maraton csak nem lesz ilyen pulzusú?!? ezzel amúgy csak az a baj, hogy így kicsit nehéz előre látni hogy mikor jutok el a piros vonalig (195-196). szerencsére a meghalás itt csak annyit jelent, hogy szenvedős lesz, a tempót ettől még tudom tartani néhány km-en át, nem savasodok el (kivéve ha túl gyorsan jutottam el ehhez a pulzusig). pl. 7km tatán, ott 15p után már bőven 199 volt, ami részben a meleg miatt is lehetett, és az utolsó 15p az már 200-204 között ment (fokozatos pulzusemelkedés. polar volt az óra). na, szerintem az volt eddig a legszenvedősebb versenyem. :)) ahhoz képest a mostani 5km meg 10km tök kellemesek voltak végig! :))

 

remek még h tényleg megvolt akkor a várt fejlődés. amikor az 5km-t futottam, tuti nem lett volna 49p alatt  a 10km. :) további jó edzéseket magamnak! :P

 

szóval most örülök mindennek (még mindig!), és nagyon jó volt, még az az utolsó km is, tudjátok, "nem fáj, csak másképp jó"! :D

tovább futogatok

monique | 2010-10-06 00:24:24 | 3 hozzászólás

futogatok, nincs semmi extra hír... de azért írok :)

az 5km verseny megvolt 23:29 körüli nettó idővel, a leírás az edzésnaplóban látható. :) gyanúsan kellemes volt az idő nagy részében, aztán emiatt többen is "letoltak", hogy ellustálkodtam a közepét :) lehet hogy tényleg...? akkor ott a kellemes rész után a közepe tök szenvedősnek érződött, azért tartalékoltam icipicit a végére a 3km-nél és megint kellemesebb lett... nemtom hogy bírtam volna ha kidöglesztem magam, de ha bírtam volna, akkor 4:3x-ben lett volna az átlagtempó, azt meg nehéz elhinni :)) bár a 4:41 nincs olyan messze attól... lehet h az 5-ön kívüli tempónál erőltetni kellett volna egy ilyen 4:50-et legalább... na nem baj, majd legközelebb 23p alatt lesz az 5km, célnak jó ez :P

amúgy ami tök jó, az edző kb. ezt az időt jósolta nekem, és én is saját magamnak. azóta viszont edző kicsit lassított az edzéseim előírt tempóján, ami nem baj. ilyen 10s-t kb. és hogy miért? azt mondta hogy amíg nagyon keménynek érződik a 4:10 körüli 16x300m, addig nem változtatunk a tempón felfelé. ha pedig esetleg nem tudnám megcsinálni a 4:10-et, akkor meg csökkentjük a tempókat az összes edzésnél. de egyelőre ilyen veszély talán nem fenyeget :)

ahogy közeledik a jövő hétvége úgy kezdek lassan izgulni h a coca-colán összejön-e az 50p-es 10km :) remélem igen. de ha nem az se baj. annyit tudok biztosra hogy egy 53p-es 10km az még bőven nem versenytempó. de az annál gyorsabb tempó hosszabb ideig fenntartva egy elég ismeretlen terület számomra... (ja az izgulás nyilván nem egész nap van :)) csak eszembe jutott ma a téma.)

lábamról: a helyesebb futóstílust azóta úgy érzem, szépen begyakoroltam, bár ma nem figyeltem oda, de nem volt belőle nagy gáz, jól tolerálta a lábam. ezeknél a viszonylag lazább tempóknál (=5:30-on kívül) nehéz figyelni ezt sajnos.
ezen felül továbbra is figyelek, hogy a lábam nem jelez-e be valahol, mert eddig tényleg elég alacsony intenzitáson edzettem, elvileg ez nagy váltás. ahhoz képest tök jól bírom :)) szerintem az segít h rövidek a futások. mi az a 70p nekem?? régen az volt a rövidebb edzések ideje :) és most ez is csak heti 1x van...
eddig vmiért achillest figyeltem, de az nyugiban van, a lábfejem tetején a sípcsonti elülső izom tapadása az, amire oda kell nézni, a verseny után 1 napig nem volt túl jó ott... azóta már rendben van. az a baj, hogy sok bemelegítés kell neki, az a 450-500m kicsit kevés volt. :) meglátjuk erősítő gyakorlatnak vajon elég-e a lábfej felfeszítése naponta néhányszor.

fejlődés nem tudom mennyi történt eddig, az szerintem szeptember elején volt legutoljára. de most a keddi futáson gyanúsan nagyon könnyen ment az 5:34 körüli előírt tempó (pulzus megerősíti ezt az érzésem, 180 alatt maradtam végig az 500m-enkénti átlagpulzussal). ez a tempó eddig se volt nehéz, de most bőven könnyebb volt. meglátjuk hogy ez egyszeri anomália vagy mi :)) ami nem egyszeri eset, az az, hogy a 178-as pulzus könnyebb szubjektív érzésre, szeptember elején még nem így volt (akkor se volt nehéz, de van különbség).

2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)