Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 773 km-t sportoltatok
hmm..

pár dolog

monique | 2010-03-19 22:30:31 | 15 hozzászólás

nem írtam vasárnap/hétfőn, van aki hiányolta a heti összefoglalót :) azért nem írtam, mert nem jutott eszembe semmi új. letudtam a 2. hetet, és elkezdtem a harmadikat, nagy-nagy türelemmel.

mondjuk most kedden átmenetileg szar volt a kedvem edzés közben, és azon gondolkoztam, hogy még hány hét mielőtt tuti a kukába dobom az egészet :) szóval kell az a türelem. ja, most nem így gondolom :)

amit eddig megfigyeltem, mi változott és hogyan:

1. az első néhány edzés ugyanolyan szoktatós volt, mint régebben is mindig, amikor lejjebb vittem a pulzuszónát. ilyenkor jelentősen lassabban megy, mint amit ki lehetne számolni a magasabb zónákban nyújtott teljesítmény alapján. de néhány edzés után mindig feljön egy reálisabb szintre a teljesítmény. ez a MAF-ozás sem kivétel ez alól, úgy néz ki. szóval 9 percen túli tempókkal kezdtem még sík terepen is, ez mostanra beállt 8 és 9 között vhol. mondanám, hogy 8 és 8:30 között, csak a mai nap erre rácáfol kicsit :P
arra számítok, hogy most marad itt egy darabig, amíg nem történik egy fejlődési ugrás.

2. az első 2 hétben jelentősen vissza kellett venni a távokból, mert a lábam nem bírt volna többet. a lassú tempó miatt értelemszerűen a futással töltött idő még így is jóval több, mint korábban valaha. nos, egész konkrétan, az elején 10km-től kissé kidöglöttek a lábaim, sok volt ez nekik, illetve a pulzus is elment az egekbe 70-80 perc után (nálam mindig kb. ennyi idő után sikerül neki felmásznia, úgy tűnik) és bele kellett gyalogolni a végefelé sűrűn. gyorsan vissza is vettem, ilyen 5-8 kilométeres távok maradtak. a 2. héten sikerült egy 11km, és ez volt kinevezve a "hosszú futásnak". siralmas, ha azt nézzük, hogy korábban a 11km egy átlag edzés távja volt :)
persze tisztában vagyok vele, hogy az idő a lényeg, nem a táv. hihetetlen, hogy 6,5 órát töltöttem el a dologgal első héten, a másodikon meg 7 órát. és ebbe nincs beleszámolva a bemelegítő gyaloglás, az kb. 80-90 perc hetente.
itt változás: szép lassan sikerült növelni a távokat, de a lábam még mindig nehezen bírta a dolgot. viszont ma jó volt! több, mint 12km sikerült, ezt már lassan hosszú futásnak lehet nevezni :) (majd pár hét múlva biztos), és ami a legfontosabb, a lábaim simán tudtak volna még tovább menni. na ez eddig nem volt MAF-ozva.

3. mi a jobb? futás+gyaloglás váltogatása vagy futás? nos, az én esetemben egyértelmű a válasz: az utóbbi! az még elmegy, ha a pulzus csökkentése érdekében kell néhány lépést gyalogolni, max. mondjuk 10mp-et, de ha hosszabb séták vannak, az katasztrófa. onnan tudom, hogy tegnap kipróbáltam ezt: futottam néhány kört, aztán 400m gyaloglás - 400m futás ment további néhány körön át. bár idővel kezdett nem jól esni a futásra váltás.. utána még egy kis folyamatos futást akartam pár km-en át, de hamarosan (kb. 1,2 km után) kezdtek meghalni a lábaim. és nem hiszem, hogy a táv volt nekik sok, mert ilyet még soha életemben nem tapasztaltam: az edzés végét nagyrészt gyalogolnom kellett, mert totál megdöglöttek! két baromi rozoga lábon próbáltam futni az utolsó 200m-t, hogy legalább a célba futva érkezzek, hát szörnyű volt. :) (egyébként tudtam volna végig futni, de nem láttam érdemesnek.)
szóval részemről egyelőre hagyom a gyaloglósdit. bemelegítésnek jó de ennyi :)

4. a pulzuskontrollról... hát ugye nehéz volt 153 alatt tartani, és ez idővel kezdett az agyamra is menni, mert ha éppen jól mentek a dolgok, kezdtem izgulni, hogy na meddig fog ez még jól menni, és akkor persze felment a pulzus úgy 155-ig, 156-ig :)) de ha pl. a tempó volt túl gyors és úgy láttam mondjuk 155-öt, az nem izgatott. fura ez. a lényeg, ez elfárasztott mentálisan néhány nap után, de aztán találtam rá megoldást. mostanra sikerült annyira hozzászokni ehhez a pulzushoz, hogy rájöttem, képes vagyok beállítani egy tempót, amit ellenőrzök, hogy a pulzus bírja-e, és ha igen, akkor azt nyomom tovább, és max. pár percenként egy kis ellenőrzés, hogy nem gyorsítottam-e be véletlenül. azt találtam, hogy nem, úgy látszik jó a tempóérzékem. :) ez remekül működik, és nincs mentális terhelés, stresszelés sem.
korábban az volt, hogy elindultam valahogy, és állandóan túl gyorsan mentem, ezért figyeltem az órát. most sokkal jobban megy ez. csak akkor kell állítgatni a tempót, ha változik a szintemelkedés.
jut eszembe erről, a másik probléma a pályák egyhangúsága volt. ez általában nem zavar, de ennél a lassú tempónál vmiért elkezdett az agyamra menni néhány nap után. de hogy most végre jó meleg lett, ezentúl összevissza fogok futkározni amerre épp kedvem lesz :) nyugodtan megtehetem, mert már elég stabilan megy ez a MAF pulzus. ma is ilyen edzést csináltam, tök jól elvoltam!

5. az előzőhöz köthető: észrevettem, hogy ezzel az új tempóbeállításos módszeremmel általában az jön ki, hogy icipicit lejjebb megy a pulzus, úgy látszik így sikerül a tempót beállítani biztonságosan, ez nem is baj, ha alacsonyabb a pulzus. azonban a vádlimnak nem tetszik valami, mert azóta azt csinálja, hogy az edzés első részében totál haldoklik, néhány perc után baromira elkezd feszülni, ez egy elég égető érzés. ilyenkor pár lépést teszek sétálva, addig megkönnyebbül... aztán újra kezdi :) ma direkt figyeltem, hogy hány perc után sikerül lenyugodnia, az első pár perc tünetmentes, 5. perc környékén nagyon döglődött, 10. percre icipicit jobb lett, 15. percre már alig volt, és utána elmúlt.
elmélet? talán újabb eddig edzetlen, még lassabb rostokat edzek ilyenkor :)) azért is gondolom, mert vmelyik alkalommal sikerült véletlen olyan lassú tempót állítani, hogy az addigra már tünetmentes vádli megint (szinte azonnal) beszólt, akkor "belegyorsítottam", mert a pulzus is úgyis csak 146 körül volt, és azonnal megnyugodott a lábam is.
amúgy nem vagyok benne biztos, hogy a vádlinak melyik része ez. valahol alsó részen, talán az achilles felett közvetlenül.

összefoglalva, eddig elértem: képes vagyok rendesen folyamatosan futni (még felfelé is, de csak max. pár százalékos emelkedőn), a gyaloglásra nincs szükség már, és végre hosszabb ideig is tudok futni így, ez utóbbinak különösen örülök.

még egy, számomra érdekes gondolat :) olyan ez, mintha újra full kezdő lennék. és valóban az is vagyok, kezdő a teljesen aerob zsírégető zónában, kezdő a lassú rostok használatában. :) nagyon vicces így gondolni erre az egészre. azért, mert ugye a kezdő az, aki gyorsabban nem tud menni, mert kifárad (itt az analógia, hogy kifárad a pulzus) és nem tud menni sokáig sem (a lassú rostok nem szokták meg a távokat) stb. stb. ez utóbbi szerencsére már alakul!

amúgy meg örülök a tavasznak; már egész langyosnak nevezhető a levegő, határozottan nem tél :P

15 hozzászólás

miki 5144 napja
miki képe

Biztos vagyok benne, hogy ha Maffetone lenne az edződ, csökkentené a távjaidat. Több példa is van a könyveiben, ami arról szól, hogy valakinek ilyen-olyan kisebb problémákat okoz a futás, hasonlókat, mint amit írsz, vagy éppen nem fejlődik, és a megoldás, hogy felével-harmadával csökkentette a mennyiséget.

Ezt nem én javaslom, hanem legjobb tudásom szerint ő mondaná.

Valahol különben arra jutottam, több módszer kisebb nagyobb következetességgel történő kipróbálása után, hogy ha rendszeresen és az ésszerűség határain belül edzek, akkor nagyjából ugyan oda jutok. Vannak egyéni csúcsaim MAF-ból is, LSD-ből is, résztávból is.

Innét továbblépni viszont nem sikerül, hiába várom türelmesen a nagy áttörést.

Bozót 5144 napja
Bozót képe

LSD-vel könnyű csúcsot futni :P Heroinnal talán még könnyebb. A csúcs. A futás nem valószínű.

monique 5144 napja
monique képe

miki: nem egészen értem, miért kellene csökkenteni a jelenlegi távokat. ha a vádlira gondolsz, az a futás első tíz percében van, azt igencsak nehéz lenne kivédeni, hacsak nem csökkentjük le a futásokat napi 2 percre :))) de biztosan félreértettem, hogy mire gondolsz.

a módszerekről: azért nem ilyen egyszerű, hogy minden ugyanolyan jó mindenkinek, mert akkor azt is tehetném, hogy mindig 185bpm-en edzek, persze ennek megfelelően jóval kevesebb edzés lenne, hogy ne legyen túl sok - de ez a módszer nem tetszik nekem. mégis van itt az edzesonline-on is olyan, aki így edzett, és bejött neki.

Bozót: próbáltad? :)))

monique 5144 napja
monique képe

vádli ügyben update: amikor ma a bemelegítés végig emelkedőn volt (így jött csak ki, sajna), akkor a  végére 1x beszólt, 2mp-re kb. de ugyanaz a fajta érzés volt. érdekes.. de a futásnál 3. perc után nem panaszkodott többet.

arra kíváncsi vagyok továbbra is, h milyen problémára gondoltál, ha esetleg mégsem erre.
még egy dologra tudok gondolni: arra, ahol írtam, h nem bírta olyan jól a lábam ezeket a rövidke távokat MAF pulzus alatt edzve. nos MAF felett edzve semmi ilyen gond nem volt soha :)) és most már MAF alatt sem, úgy tűnik hozzászokott az újfajta edzésekhez.

monique 5144 napja
monique képe

(ja, a bemelegítés természetesen séta volt, nem futás, kb. 10-12 perc.)

miki 5144 napja
miki képe

Nem akarok érvelni, csak ilyen benyomásom volt. Van egy szimpatikus nevű amerikai edző, Jack Daniels. Nagy szaktekintélyként tisztelik. Nincs tőle könyvem, mert nem foglalkozik azokkal a távokkal, amik engem érdekelnek, de azért az interneten olvastam egy igen érdekes elképzeléséről.

Arról van szó, hogy bizonyos edzésmennyiséghez vagy edzésintenzitáshoz versenyeredményekkel és edzésmúlttal kell kvalifikálnod magad. Ha túl keveset vagy túl lassan mész, legfeljebb majd később ráteszel egy lapáttal. Ha túl sokat, talán sosem fogod megtudni, mi volt a baj, miért nem megy.

Nincsenek meg a pontos adatok, de talán érted, mit akarok mondani. Hat, nem is éppen rövid edzés neked még felesleges. Ha túllősz a célon, éppen az állhat a fejlődésed útjába.

Ez volt a szentbeszéd, nem hiteles tőlem, mert én sem úgy csinálom, ahogy a könyvek szerint kéne. A futás legalább annyira szenvedély, mint tudomány.

MungDaal 5143 napja
MungDaal képe

Tegyük hozzá ahhoz amit miki mondott (nem mintha védeni akarnám a hölgyet), hogy monerd valóban magasra pakolta a mércét, a távot és a pihenőnapokat illetően, de ezzel együtt a tempót tisztességesen visszavette. És ha ehhez hozzáadjuk, hogy két edzés között gyaníthatóan nem igen mozog sokkal többet.
Nekem azokon a napokon, amikor nem edzek az össz mozgás annyi, hogy elmegyek az irodaháztól a kocsiig.

Azért mielőtt visszaállnál a heti 3x5 kilire, próbálj meg rendesen bemelegíteni. Nekem legalábbis (az egész napos ülés után) nagyon kell, hogy átmozgassam magam, kitekergessem mindenem, a térdeimet főleg-főleg. És ha hiszed ha nem, 5-8 perc ugrókötelezés edzés előtt csodákat tud tenni (bemelegednek szépen a vádlik, bejáratódik a motor). A mai terepes edzésem előtt nem melegítettem, a tempó is is siralmas volt, pláne mikor szemből vágott a szél, a lépésfreki lecsúszott oda ahol régen volt. Hetek óta először ismét éreztem a térdeim edzés után!

monique 5143 napja
monique képe

miki: köszi a kifejtést. :) bár még mindig nem tudom mi alapján volt a benyomásod ilyen.
annyit tudok a tapasztalataim alapján mondani teljesen biztosra, hogy heti 36km (januárban) 163-as pulzussal nem volt megterhelő, mondhatni optimális lehetett. (és ebben pihenőhét nem is volt.)
ez a heti 48km 150-es pulzussal, valszeg hasonló terhelés, vagy egy még kevésbé is terhelés, mint a januári. szubjektív érzés alapján legalábbis kevésbé.

Mung: jaja, nem mozgok vagy sportolok mást jelenleg. majd vmikor lesz keresztedzés, de nem sietek. :)
magas a mérce? igazából azzal az 1 szál pihenőnappal kapcs. sem érzem úgy h kellene de óvatoskodom. :)) vhol írtam, hogy a mostani pulzus mellett edzés olyan, mint amikor gyerekkoromban kimentem biciklizni, kirándulni vagy úszni mittomén 2 órát és eszembe nem jutott, hogy akkor másnap muszáj pihenőnapot tartani, egyszerűen nem volt olyan a terhelés. (persze nem sportoltam mindennap, sőt. sajnos!)
bemelegítés: hát, jelenleg van 15p séta bemelegítés, aminek a végére felviszem a pulzust olyan 140-145-ig (ez már kemény tempójú gyaloglás), hogy a zsírégetés beinduljon. nem hiszem, hogy ennél több bemelegítés kellene. így is unom a bemelegítést.

monique 5143 napja
monique képe

az kimaradt, hogy heti 45-48km 160 körüli pulzussal már rezegtette a lécet. :) de a 36 tuti nem.

Bozót 5143 napja
Bozót képe

Nem próbáltam :)

 

Miki hozzászólásához: nekem spec azért különös élvezet monerd edzéseiről olvasni, mert tudom magamról, hogy nem bírnám így csinálni. Nekem kell a "flow" én azért futok :) Talán ha 100%-ra tudnám, hogy x edzésmunkával rekorder leszek, talán akkor megerőszakolnám magam, de lehet hogy akkor se. Az edzéselméletet szeretem olvasni, meg is jegyzek ezt-azt, de a futás szenvedély, élmény. Akkor is ha 5kili mezítláb az erdőmben, meg akkor is 24óra körbe-körbe a flaszteron(utóbbi ugyan még csak terv)  

Ezzel ki is zártam magam Mr Kouros ultra-klubjából ;-) :)

monique 5143 napja
monique képe

:)) szerinted végig azt számolom, mikor lesz már vége az edzésnek? szerencsére MAF alatt is lehet flow-élmény. ;)
Kouros egy őrült vagy egy isten, még nem döntöttem el. :)))

miki 5143 napja
miki képe

A görög mitológia simán engedi, hogy valaki őrült ÉS isten legyen :-)

Bozót, nem zártad ki, ha észrevetted, nem igazán díjazza ő sem a rendszeres és tudományos edzést. Illetve irrelevánsnak tartja a futás valódi céljait illetőleg.

lucas 5143 napja
lucas képe

Folyamatosan látom a visszatérő dilemmádat a különböző tudományos edzésmódszerekkel kapcsolatban. Szerintem próbáld egy időre otthon hagyni a pulzusmérődet és fuss ahogy jólesik.
Főleg örömmel.Bizos vagyok benne, hogy fejlődni fogsz. A szived és az érrendszered hozzáfejlődik az akaratodhoz, az pedig szerencsére bőven van.

monique 5143 napja
monique képe

lucas: köszi a tipped. :) sajnos nálam ez azt eredményezné, hogy túl gyorsan sokat futnék (185 bpm-mel simán). annak meg nem lennének jó következményei :)) de valóban, idővel biztos hozzáfejlődik, akkor már otthon hagyhatom majd az órát.

Bozót 5142 napja
Bozót képe

Az jó ha neked így is sikerül megtapasztalni az élmény részét :) Mások vagyunk és ez így szép :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)