Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 911 281 km-t sportoltatok
hmm..

a váltás utáni első teljes hét :)

monique | 2010-03-07 22:23:17 | 24 hozzászólás

befejeztem az első olyan hetem, ahol csak MAF alatti pulzussal edzettem.

hát nagyon érdekes élmény így edzeni heti 6-szor úgy, hogy ez 6 és fél órára oszlik el, így persze minimális mennyiségű kilométerszámmal naponta, de összességében azért megvan 43km, ez már csak nem túl kevés. úgy olvastam, hogy 30km már túl kevés ahhoz, hogy lehessen a fejlesztő hatást érezni. (egyébként jó sok mindent olvastam megint össze. folyamatosan próbálom összeszintetizálni a tudást úgy, hogy tényleg mélyen megértsem az edzéselmélet tényeit, már amit lehet érteni a jelenlegi ismereteink mellett.)

a legérdekesebb, hogy nem érzem, hogy egyáltalán edzettem volna valamit a héten... lehet hogy ez tényleg a legjobb edzésmódszer? :) úgy fejlődni, hogy elkerüljük a túlzott terhelést? hmm, tetszik ez nagyon! :) persze mindig így gondolkodtam, de azt képzeltem, hogy heti 5-ször 160-165-ös pulzussal futás nem sok. nos lehet egy kezdőnek mégis sok. érzésre nem volt olyan sok, de 3 ilyen hét után már lehet, h a terhelés felhalmozódott. más okot nem igazán találtam arra, hogy 1) regresszió történt 2) napközbeni pulzus 10-15-tel is magasabb volt, és ez sajna stabilan. az a véleményem most már, hogy nagy valószínűséggel kicsit eltúloztam és ennek a hatása az lett, hogy először jó nagyot fejlődtem, ezt a szintet tartottam 2 hétig, utána pedig visszaesés kb. az előző szintre, hát ez utóbbi volt az ami nagyon nem esett jól.
bárcsak folytattam volna a korábbi jól bevált stratégiám, ami az volt, hogy fejlődés után azonnal lejjebb vinni a pulzuszónát 5 ütéssel, így a korábbi lassú tempóban folytattam, de kisebb terhelés mellett. ha ezt betartottam volna legutóbb is, akkor már rég MAF-oznék :) (mert eszerint le kellett volna vinni a 150-154-es zónába és ott mentem volna simán 7:10-7:30 körüli tempókat.)

de most a jó útra sikerült talán rálépni, mert végre normálisan alacsony pulzusokat látok edzés előtt, amikor felveszem a szíjat. ezt előtte egyszerűen nem sikerült elérni sehogysem! (pihenő, kevés futás, akármi, sehogy.)

szóval, ez nem volt valami nagy terhelés a testemnek és jól esett neki. a korábbi pulzus mellett a heti 5 épp tartható volt azonnali túlterhelés nélkül, a heti 4 meg könnyedén kellemes volt, de emellett az alacsony pulzus mellett a heti 6 edzés 6 órában is nagyon kellemes, talán könnyebb, mint a 4 volt 4 óra alatt. az nem érdekes, hogy a kilométereket nézve kevés, mert időben viszont jóval több, mint korábban.

na jó, a lábaimnak azért elég nehéz feladat volt a 9 perces tempó tartása, nem esett annyira jól nekik, térden és achillesen kívül a vádlinak és a lábfejnek is nagy terhelés jutott. a 8:30-as tempó valamivel könnyebb, már nincs akkora terhelés rajtuk, ma pl. semmit sem panaszkodott a térd. meg az achillesnek és a térdnek is kicsit betett a szerdai lejtőn futás, be kellett ismernem hogy a havas időkben elszoktam tőle, túl nagy adagot irányoztam elő, szombaton így már csak 2 kört adtam magamnak a 3 helyett, és így rendben volt.
mentálisan sem volt egyszerű főleg az elején. amikor már sikerült átlag 8:30 körüliben menni, onnantól jóval könnyebb lett mentálisan (is).

ha sikerül a kb. 8:30-as tempót tartani, akkor egyáltalán nem lesz nehéz feladat MAF pulzussal edzeni hosszabb ideig sem. szóval folytatom! :)) de persze tök jó lenne mondjuk 8:00-n belülre kerülni hamar, akkor már olyan lesz, mint "régen" :) és akkor már be merek iktatni hosszabb távokat is úgy, hogy időben nem lesz képtelenül sok meg a térdeimnek stb. sem lesz sok. jó lenne eljutni oda, hogy 15-20km hosszú futás minden héten. :)

április 11-ig tervezem, hogy csak ilyen MAF alatti futásaim lesznek, utána kipróbálom h nem felejtettem-e el gyorsan futni... aztán pedig vivicitta 18-án. nem várok el magamtól valami hű de nagy időt, a BSI-s online nevezéskor 68 percet írtam be várt időnek. :)) azért pont annyit, mert január végén ment volna úgy, meg még egy másik ok miatt is. szóval ez a versenyke inkább tapasztalatszerzésnek lesz jó. ha valami csoda folytán meg annyit fejlődök, hogy jóval jobb lesz 68 percnél, akkor meg örülök, de ezt a lehetőséget csak bónusznak fogom fel. :P (hogy ne akarjak a teljesítménykényszer csapdájába kerülni.)

utána is a legtöbb edzés ilyen MAF-os lesz, májusban vmikor meg félmaraton, arra is készülgetek majd akkor. arra is van pár időeredmény tippem, de ezen még gondolkozom. ezen túl még van 1 verseny amit a nyár elejére kinéztem, a kékes csúcsfutás!! persze jó nagy falatnak tűnik a combfeszítőim jelenlegi fejlettségét elnézve. de nagyon nem szeretném kihagyni :D

a hosszútávú cél az, hogy MAF alatt tudjak tök jó tempót futni és ezt tudjam tartani jó hosszú távon át. a tök jó meg a jó hosszú persze egyéni dolog, de feltétlen valami 6 percesnél nem rosszabb (de minél gyorsabb, annál jobb, szeretek gyorsan futni!) és mondjuk minimum 20 km. a még hosszabb távú cél meg ennél is jobb lenne, ami azt jelenti, hogy igazi könnyed maratont tudok futni, miközben alig fogy el a glikogénraktár egy része - persze ettől függetlenül próbálnék a maxon is pár maratont futni, vmi jóóó kis időeredményért :)). nos, azt nem tudom mikor jutok el ide, de amikor sikerül, elmondhatom, hogy igazán a véremben van a futás!

tehát hogy miért tetszik ennyire ez a MAF pulzus körüli/alatti futás? pontosan ezért, mert ez az a teljesítmény, amit az ember mindig fenn tud tartani nagy terhelés nélkül, amihez nem kell külön készülni mindenféle X hetes edzéstervekkel. másképp számomra kevésbé van értelme a dolognak :) és ezt mindig így gondoltam, csak nem tudtam, hogyan kellene elérni, milyen pulzus stb. mellett lehet azt mondani, hogy ez most így jó. most megvan ez az érzés :)

PS: érdekesség, hogy a gyaloglással jelenleg már így vagyok, nagyon jó az aerob fejlettségem benne, pedig arra sose edzettem. olyan 8 perces tempóban csinálom a negyedórás bemelegítő gyaloglást 130 alatti átlagpulzussal, na ha a futás is így menne, khm...

24 hozzászólás

mjoci 5162 napja
mjoci képe

Mindig rácsodálkozok, milyen tudományos alapossággal végzed a futóedzéseidet.
Azon se lepödnék meg, ha közben szakirodalmat olvasnál.:))))))))))

torolt_885 5162 napja
torolt_885 képe

az ilyen lassú edzésekhez kell ám a fegyele!,rohangálni sokkal könnyebb,pláne aszfalton.hajrá monerd2:)

Bozót 5162 napja
Bozót képe

A sok módszerben leginkább azt kedvelem, hogy mindnek legalább annyi ellenzője van, mint követője :) De a jó alapozás mindenképp hasznodra válik. Hajrá!

 

A Kékes jó buli! Az elején azt hiszed, hogy jaj, mit nyafognak ezen, semmi az egész, aztán mire a tetejéhez érsz és hirtelen baromi meredek lesz, no akkor mindenki elenged egy csendes sóhajt =) Ne hagyd ki a lefelé kocogást/túrát sem, azlegalább akkora buli, főleg ha nem a legforgalmasabb úton mész le! Én itt mentem tavaly: http://bozotfut.blogspot.com/2009/08/kekes.html

monique 5162 napja
monique képe

:) szakirodalmat csak annyiban olvasok, amit neten találok, mert könyvem sajnos nincs. de tényleg jó móka az elmélet is, főleg ha még alkalmazni is lehet a gyakorlatban!

kékes: Bozót, mész idén is? látom nagyon ismerős neked a verseny :) én nem veszem olyan könnyen ám, már próbáltam itthon kb. a táv harmadát kb feleannyi szintemelkedéssel, és az sem volt annyira egyszerű, szóval ha ezt a nehézséget megszorzom 6-tal, az úgy már igazán kemény. :) nagyon jó bulinak látszik.

Bozót 5162 napja
Bozót képe

Még nem tudom. Nagyszerű buli, de drágállom a nevezést. 

prókátor 5162 napja
prókátor képe

Én még nem olvastam a szakirodalmat (kicsit szégyenlem is) csak futok. Szerintem ez is elég. Orvosnál sem voltam, hogy nem okoz-e valami problémát a heti 6-7 mozgás. Lehet el kellene mennem (45 vagyok). 

Monerd írj egy-két címet  légyszi ahol tudok a pulzus meg egyéb hokusz pokuszróll olvasni.

miki 5162 napja
miki képe

Meg lehet rendelni Maffetone könyveit az Internetről, nekem megvan A Maffetone Method, ami inkább az egészséges életmódról szól, és a Training for Endurance, ami sportolóknak való. Pár hónapja megjelent egy új könyve is, azt nem ismerem. A Training for Endurance szerintem mindent tartalmaz, amire szükség lehet futáshoz. Mármint annak, aki ezt a módszert követi. Azért azt tudni kell, hogy elég szűk szubkultúráról van szó.

Mostanában már kevésbé érdekli a sport, inkább zenél meg egészségi dolgokkal foglalkozik. Ennek persze része a nem versenyszerű sport is.

monique 5162 napja
monique képe

prokátor: hát alapból miki oldala van magyarul (tudod, powerhiker.fw.hu). milyen nyelven beszélsz még?

miki: amazonról rendelted őket? mire gondolsz azzal, hogy szűk szubkultúra? vallásos imádattal közelítenek az elmélethez és soha nem hajlandóak magasabb pulzussal futni? :))

MungDaal 5161 napja
MungDaal képe

kilométereket nézve kevés,
Mármint mihez képest? A heti 120km-hez képest rohadt kevés! ;)

bemelegítő gyaloglást 130 alatti átlagpulzussal, na ha a futás is így menne, khm...

Úgy fog menni!

Hát én most kicsit gyorsítottam és visszavettem a távot 6.8-ra (egyszer kimérem 7km-re esküszöm) bár a heti adagot szeretném visszatornázni 45km-re. Szeretnék az elkövetkező 6 hétben sok dombot futni, kicsit fartlekezni, de legfőképp szeretném beállítani a lábaim a 180-as lépésfrekire. Majd vissza süppedni a lassú edzésekbe (jó lenne összeházasítani a 140bpm-es pulzust a 6.00 kilométerekkel) 6-8 hétre, na ott viszont terep orrvérzésig, hajnali túrák a Bükkbe, képbe jönnének a 20-30 km-es hétvégi husszúfutások gyilkos szintekkel megspékleve.

Igy talán Júniusra kikerekedik, hogy milyen esélyekkel vághatok majd neki a júliusi Bükki Hegyimaratonnak, csak így zsigerből. Úgy döntöttem, hogy ha nem sikerül 4 óra alatti stabil időt megcéloznom, akkor csak egy félmarcsi lesz, de az magabiztosan. Közben szeretnék sokat teljesítménytúrázni.

Ősztől viszont, én is el szeretnék kicsit merülni az edzéselméletben, de addig maradok az örömfutkosásnál. :)

miki 5161 napja
miki képe

Az amazon.co.uk -ről szoktam könyveket rendelni legtöbbször. Ezek már legalább hat éve megvannak, az endurance-t azt hiszem nem olyan könnyű már megszerezni.

De valóban, az Interneten megtalálható a lényeg. Talán az a különbség, hogy a könyvből jól látszik, hogy az edzés csak egy kis szelete az egész programnak, míg az Interneten könnyű olyan képet kapni, hogy fuss 180-életkor pulzussal és már mindent megtettél.

Legalább ilyen fontosnak írja a szénhidrátban szegény táplálkozást, ami szintén hatalmas különbség a normál "futódiétához" képest. Sőt, szénhidrát nélkül nem is igazán lehet sem sokat, sem gyorsan futni. Talán éppen ezért, a Maffetone edzés általában mennyiségileg sem sok más módszerekhez képest.
 
Meg még sok más. Én sokat tanultam belőle, sokáig csináltam is, de vannak részei, amit nem fogadok el, pl. ilyen az erőedzés tiltása.

monique 5161 napja
monique képe

Mung: wow, durva cél, 1 évvel futás újrakezdése után 4 órán belüli hegyimaraton (azaz 5:40-esnél jobb tempó). :) persze nem azt mondom h teljesíthetetlen, csak, hogy szép nagy cél! egyébként a 45km 6,8 km-ekből úgy jön ki, hogy mindennap edzel :P na de jó terepfutásokat. ;)

miki: igen, a diétáról olvastam, de nem hiszem, hogy ennyire fontos, mert sok nagyon jó futó eszik rengeteg szénhidrátot. :) meg el sem vagyok hízva, szóval ezzel a részével nem foglalkozom. pont a futóknak elvileg ideális 50kg-t közelítem ;) ja, azt hogy ez az ideális, vmi weboldalon láttam egyszer ahol volt egy kalkulátor, hogy 50kg-osan milyeneket tudnál futni az eddigi PB-id alapján, hát az én eredményeimen nem sokat változtatott a kalkulátor :D

Bozót 5161 napja
Bozót képe

Igen szerény tapasztalataim szerint a Maff hívők tényleg egyigen szűk szubkultúra. Talán pont a komplexitása miatt, no meg ugye a nagy önbizalommal megáldott sportolók nem nagyon  akarnak lassan futni... De talán a diétának is van ebben szerepe, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy szénhidrát, szénhidrát, erre jön valaki és aszondja, hogy alacsony szénhidrát és magas proteintartalmú étrenden csináljuk. És még erőedzést se végezzünk...jesszus!  ;-) :)))

MungDaal 5161 napja
MungDaal képe

Monerd!

Már bánom, hogy elbrekegtem, de vedd úgy, hogy ez nem egyébb, mint a gyermeki egóm telhetetlen, vakmerő, és felelőtlen felének villanása. :)))) A félmarcsit viszont komolyan gondoltam.

Bozót!

A nagytöbbség nem szeret lassan futni, Ők 400-as sprinterként látják meg a napvilágot, engem viszont édesapám ilyen kis lassúcskának hozott össze, Monerd pedig imádja nevükön nevezni a dolgokat, Ő nem lassan kocog, hanem maffol. Így kerek a világ. :)))

A szénhidrát diétáról meg annyit. Ki indult el étlen, kitörni a téli éccakába??? :)))

miki 5161 napja
miki képe

Ki lehet vajon ragadni egy szeletet, és remélni, hogy attól még működik az egész? Ugyan azt jelenti vajon MAF pulzuson futni úgy, hogy zsíron mész, meg úgy, hogy úsznak az izmaid a cukorban? Többről van itt szó, mint fogyókúráról.

Nem mondom, hogy nem fog működni, ahogy te csinálod, de ismerem Maffetone véleményét.

Bozót 5161 napja
Bozót képe

Mung, félreértesz megint. Nem ítélkezni szándékoztam, csak egy megállapítást és feltételezésemet fogalmaztam meg.

Sose állítottam, hogy én birtokában lennék valami egyetemes futóismereteknek. Csak próbálom megérteni és véleményt alkotni arról amit hallok, látok, olvasok :)

MungDaal 5161 napja
MungDaal képe

Dehogy értettelek félre! Csak marhulni próbáltam, nem sikerült. :)

monique 5161 napja
monique képe

miki: azzal tisztában vagyok (remélem :) ), hogy a rendszer alapja a zsírégetés, mert azon túl h egészségesebb (szerinte), azzal sokkal messzebbre lehet eljutni. ezért is pl. éhgyomorra csinálom ezeket a futásokat. de nem hiszem el, hogy akkora gáz lenne ha utána bekapok valamit amiben van szénhidrát. úgy olvastam, hogy más futók akik maf-oztak, és nagy sikerrel, szintén nem vették ennyire véresen komolyan, hogy egész nap csak fehérje+zsír. ettek szénhidrátot is, magas GI-indexűt is, de egyrészt nem vitték túlzásba annyira hogy elhízzanak, másrészt edzés előtt nem ettek ilyesmit, ez tényleg fontosnak tűnik. és a bemelegítést is emiatt sokkal komolyabban veszem végre (eddig nem eléggé). :) egyébként úgy gondolom hogy nincsen igazán cukorfeldolgozási problémám, mert nem jellemzőek rám a tünetek amikről olvastam. (pl. nem vagyok csokifüggő, nem hízom el normál mennyiségű szénhidrátot tartalmazó kajától, stb.)

Bozót: a lassan futásnak számomra nem sok köze van az önbizalomhoz (mármint nem érzem nagyon cikinek); de nem szeretnék egész életemben 8 percesben kocogni, ez tény :))) az erőedzés annyira nem izgat, de nem hiszem h sokat számítana, ha napi 10 percet fekvőtámaszozik az ember.
viszont olvastam olyanok is vannak akik egy idő után elkezdenek MAF-20-on futni (20-szal alacsonyabb pulzus)... és olyan 7-8 perces tempóban edzenek mindennap (na ez az ami nekem nem menne egy idő után), de a maratonjaikat lazán lekocogják 3 óra vagy 3 óra 30 p alatt (tehát 5 percesben vagy jobban). na ez lehet a szűk szubkultúra. :)

Mung: sose lehet tudni, hogy hova sikerül az aerob alapjaidat felépíteni júliusig! :) (a másik lehetőség h picit szenvedősen mész végig a maratonon.) de ha nem maraton, hát akkor meg jó félmaratonozást :D sík félmaratont nem is tervezel?

MungDaal 5160 napja
MungDaal képe

Nem, nem akarok szenvedős maratont, annak semmi alja. Ugyanúgy ahogy egy 4 órán túlinak sem látom sok értelmét. Kocogni bármikor tudok. ;) Jövőre tutira! Egy ideje már belátom, a futásba beleerősödni valóban évek munkáját igényli.

Igen, szertnék síkon félmaratont futni, de szeretnék rá becsülettel felkészülni (a februárt elsinkófáltam ugye). Egy 12 hetes felkészülés biztos kell még hozzá, pláne, ha azt nézem, hogy most gyorsítok-erősítek picit 4 hét, majd valami tisztességes felkészítő edzéstervet végigcsinálok 8 hét. Két óra körüli idővel már most is menne tuti, de szeretném vigyorogva végigrakni. Valami napsütéses kellemes kis futkosást szeretnék, és májusra talán már fagyni sem fog. ;)

monique 5160 napja
monique képe

a maratonról totál megegyezik a véleményünk. :)

félmaraton, na hát akkor menjünk májusban (én is kinéztem májusi félmaratonokat amiből lehet válogatni) :))

Bozót 5160 napja
Bozót képe

Hehe, én is így gondolkodtam 2008 októberig :)) Aztán kipróbáltam milyen komolytalankodni  egy maratonon és az is klassz volt :) Pedig előtte mindig azt mondtam, hogy csak felkészültem futok maratont, ha 4 óra körülire számíthatok...

monique 5160 napja
monique képe

mitől volt klassz? sikerült nem eléhezni végül is? és amúgy, mennyi idő alatt lett meg? :)

egyébként a 4 óra lehet h kicsit kemény cél, szal lehet azon kívül is picit, de még a jövő zenéje :D

MungDaal 5159 napja
MungDaal képe

mitől volt klassz? sikerült nem eléhezni végül is?
Baxxus, háromszor kellet elolvasnom mire az jött ki amit leírtál :)))

Mer méééé lenne kemény cél??? Ha jobban hallgatsz az öregre, és már januárba elkezded a maffolgatást, neked sem lenne problémás bele-bele csúszni az 5 perces kilikbe, elfogadható pulzussal. De amilyen kitartóan szeded a lábaidat, így is hamarosan menni fog. És ha egyszer már mennek azok a 15-16 kilik 6 perc körüli tempóban, valahol a zsíréető tartományod felső határán, akkor már csak idő kérdése a fent említett időerdemény. Öszre ott fognak vigyorogni az edzésnaplódban a 30km-es, laza 6 perces hétvégi kocogások. :))) Én nagyon várom a nyarat, tudom, érzem, hogy nagyon sokat hozzá fog tenni a dolgaimhoz. Én ilyenkor szinte csak zöldségen és gyümölcsön élek, meg némi pránán ;) (egész, amíg az anyósom ki nem fakad, hogy így nem lehet sokáig húzni), és nincs enerváltság, nyirmogás, miegymás.

monique 5159 napja
monique képe

az 5 perces kilométerek egyáltalán nem problémásak nekem már január óta :), csak az egyénenként változik h mi is az "elfogadható" pulzus.. :D szóval igen is meg nem is.

15km jelenleg menne 6 perces tempóban de sajnos 180-185bpm kellene hozzá jelenleg, nem 153 :DD. a 6 perces egyelőre csak 5-en számít lazának nekem :) szóval emiatt úgy gondolom, hogy még egy kis idő kell.. nagy türelemjáték ez :D

de januárban amúgy se tudtam volna még elkezdeni, mert akkor annyi lett volna a MAF-on futás h csak séta és séta. :)

jó nyarat neked! ;) (mondom ezt, miközben bámulok ki az ablakon a sűrűn szállingózó hópelyheket és a hófehér tájat elnézve... :D francba, itt megint tél van!!)

monique 5159 napja
monique képe

bocs, kimaradt: te mit nevezel zsírégető felső tartománynak? mert ha a 153-at, akkor az még sok idő, de akkor már 4 órásnál jelentősen jobb maraton is menne úgyis:)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)