Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 659 804 km-t sportoltatok
hmm..
elmélkedés - várakozás közben
monique | 2009-12-01 13:14:50 | 7 hozzászólás

na, végre odáig jutottam, hogy folytathatom, és most ahol vagyunk, kis sétányira találtam egy jó bár nem túl nagy parkot a Tiananmen Square közelében, így minden tökéletesnek tűnt, de kiderült, hogy sötétedés után bezárják, én meg 6 körül indultam volna.. az utcákon meg nem futhatok most egy darabig, mert itt túl sok az ember :) mivel a 17 milliós főváros kellős közepén vagyunk..
holnap próbálkozok megint de nem ígérhetek semmit, mert a nap nagy része azzal megy el, hogy elmegyünk és megnézzük a nagy falat :) 

 


addig leírok pár dolgot.

 


először is egy megfigyelés és az abból következő kérdés.

észrevettem, hogy általában az első 10-15 perc után jön egy kis mélypont. valamiért kicsit szar érzés lesz a futás. ekkor -bizony őszintén bevallva- azt szeretném csak tudni, hogy mikor lesz már vége az edzésnek. ilyenkor megpróbálom mentálisan kisebbíteni a távot/időt ami még előttem áll.
pl. otthon a pályán ahol 800m-esek a körök, és ahol a 2. kör elején már előjött ez, azt mondom magamnak, hogy most már csak 1 kört kell befejeznem, hogy a 3.-at kezdjem, és akkor máris a felénél vagyok, hisz az 5km az 6 kör (és még egy kicsi). :) utána meg jobb is lett, nem kellett több biztatás.
no de ez még az utazás előtt volt, és nem is gondolkoztam el a dolgon. itt viszont változott, mert 10-15 percnél jön elő (tehát később), és ezért tűnt fel, hogy létezik ez a mélypont. addig annyira korán előjött ez (pár perc, talán 5 perc után), hogy azt gondoltam, biztos csak simán nehéz a kezdet :) de most már nincs a kezdettel gond, később kezd szar lenni.
aztán 20-25 perc után kezd jó lenni, és onnantól már sose állnék meg :)

de miért van ez? mi ez egyáltalán?? másnak van ilyen?

 

akkor most arról írok, miért jó a futás és miért kezdtem el :)
de előbb leírom azt is, hogy mikor nem jó - ha nem mehetsz, mert akármi miatt nem lehet.. :) (meg a fenti mélypontos izé)

 

motivációk, miért kezdtem el és hogyan:

1. mindig álmom volt egy maraton! :D (meg triatlon, talán...)
2. ha már sportolok vmit, akkor ez, mert nem kell hozzá sok cucc és tipikusan az ilyen állóképességi sportokat szerettem mindig (bicikli, úszás, túrázás is volt, sajna nagyonrégen. ezeket, főleg utóbbi kettőt szeretném megint csinálni!).
és a futást mindig szerettem régen is, sajnos csak addig amíg ki nem fáradtam :)
3. régebben fogyni akartam a futással pár kilót. de (na kis előélet részletezése!) akkor mindig abbahagytam 2-3 alkalom után, mert túlságosan kifárasztottam magam: kezdő edzésnek futottam kb. 5-5:30 perces 2 km-eket, igen, pff, most tudom már hogy ez nem helyes kezdésnek.. ez kb. 5-8 éve lehetett; kb., mert többször is nekifutottam a dolognak.
a pár kiló végül is lement máshogy... ez is külön sztori lenne a metabolizmus módosulásairól, hogy hogyan kerültek fel a kilók és hogyan tűntek el! majd 1x megírom;
most egyáltalán nem súlykontroll a cél, mert nincs mit leadnom, egy grammot se :)
jobb is így, viszont nem rossz a futás a súly megtartására biztosan. bár hozzáteszem hogy 5 éve tartom a súlyom mindenféle odafigyelés nélkül, de sebaj..
4. egészséges a sport általában, olvastam egy tanulmányt nemrég, hogy heti 5x 30p mozgás a rák kockázatát az élet során 50%-kal csökkenti; ez egy hosszú távú kutatás volt, és cigi stb tényezőt kontrollálták.
ez adta meg nekem a végső lökést - mert pl. idén tavasszal is mentem már párszor futni, 5 év full tunyulás után; de túl sokat próbáltam, abbahagytam szokás szerint.
nem sokkal azelőtt, hogy a tanulmányt olvastam idén szeptemberben, valaki mutatta ezt az oldalt, és amikor ezt a végső durva lökést kaptam a tanulmány által, elkezdtem azt a 6 hetes tervet és most itt vagyok!
arról, hogy miért izgatott fel ennek a kutatásnak a végeredménye, nem nagyon akarok belemenni, legyen elég annyi, hogy (szerencsére csak közvetetten) meglegyintett az esetleges halál szele más történések kapcsán.

hogy most miért nem hagytam abba, annak oka nemcsak ez az extra motiváció, hanem a remek 6 hetes 5km-es terv is, köszi edzésonline! :) bár; az ismerősöm aki mutatta az edzéstervet, és aki bele is kezdett szintén, sajnos abbahagyta mikor beteg lett, és nem kezdte újra a gyógyulás után :( inkább visszatért a konditermes tervekhez. úgyhogy biztosan affinitás kérdése is, hogy valakinek jó-e a futás vagy sem... de ez az edzésterv akkor is marha jó, mert segített elkerülni a túledzést.

 

és most, hogy miért jó a futás - a sorrend nem fontossági, csak ahogy eszembe jut.

0. egyszerűen jó csinálni. felpezsdítő mint minden sport - ha jól csinálják. valamint jó haladni, eljutni valahová (ha nem fix pályán futok) :)
1. az egészségi szempontra már nem szoktam gondolni, de nagy bónusz :)
2. alvásigényem lecsökkentette: nem tudom ez a hatása meddig fog tartani, de váratlan nagy bónusz volt! korábban tudtam 10 órát aludni simán, és akár 14 óra után se nagyon keltem fel, hacsak nem kellett valamiért, mert tudtam volna tovább is aludni, akármeddig. most meg 7-8 óra után felkelek mert nem érzem, hogy aludnék még.. :) (kivéve, ha előtte egész nap utaztam, akkor megbocsátható egy pihentető 10 óra..)
3. lábaim stb. formálja.. :) szerintem már van változás.. :) meg biztos lesz is még. sőt majd nyáron biztos jó módszer lesz napozásra. :D amúgy azt nem szoktam, mert baromi unalmas a napon feküdni.. brr.
4. teljesen kikapcsolja az agyam közben, elmegy az idő észrevétlenül, ez jó, mert máskor nem nagyon áll le az agyam, hacsak nem mondom neki de ritkán szoktam megmondani neki és az külön koncentrálást igényel aztán (de felfrissítő).
5. tervmegvalósítások, mint pl. a maraton :) nagyon jó dolog valamit kitűzni és azt megcsinálni, elérni! most ebben a pulzusmérés külön poén, nagyon nagyon jó dolog pulzuskontrollal futni! nem is értem, ezt miért nem fedezte még fel mindenki. én 4 héttel a kezdés után már vettem egy pulzusmérőt! :)

biztos van még ami jó benne, most ennyi jutott eszembe.

7 hozzászólás

MungDaal 5232 napja
MungDaal képe
Szerintem a futás közbeni falak hátterében a nem megfelelő tápanyag-vitamin bevitel,
bemelegítés hiánya, és egyébb pszihés eredetű problémák húzódhatnak meg.
Ilyenkor jön némi endorfin a vérbe és hussssss ...

Csikókorombeli futásaimból rengeteg emlékem van ilyen holtponton túli állapotról, mikor az ember rohan az erdőben, és rohan, és rohan. A végén persze összeesik a kimerültségtől a buszmegállóba, és zsíbbadó arccal vigyorog az őt összekanalazó haverjára :)))




MungDaal 5232 napja
MungDaal képe
Ezt meg valahol olvastam:
-100 kilométeren ne legyen az embernek holtpontja, mert akkor megette a fene.
Persze 70 – 80 kilométer után már érzi, hogy nehezebb, de azt már ki lehet bírni. :DDD
Bozót 5231 napja
Bozót képe
Szerintem ami pár perc (akár 15 perc, fél óra) könnyű futás után jön, az nem fal. Legalábbis nem abban az értelemben. Talán túl gyorsan kezdesz, bemelegítés nélkül, és ez sokkolja a szervezetet kicsit: a pulzus túl meredeken emelkedik, a test küszködik, hpogy az izmokhoz eljusson az oxigén, stb. Aztán beáll a rendszer az egyenletes mozgásra és minden oké. Próbáltad már, hogy pár perc bemelegítés után indulsz csak el és akár az első 2-3km után nyújtasz egy picit? 

Ami az alvásszükségletet illeti, ez csak egy bizonyos heti mennyiség alatt lesz így :) 

Hajrá!
monique 5231 napja
monique képe

köszi a válaszokat :D

na, 100km-t azért még nem biztos hogy bírnék... :D vagyis futva nem, gyalog igen:)


tényleg nem nevezhető falnak, csak simán nem olyan kellemes. egyébként néhány perc sétával melegítek be mindig, mivel ki kell sétálni a helyszínre.

na de, érdekes módon ma nem volt semmiféle mélypont.. (ugyanannyi séta előtte, mint máskor, és elég lendületesen kezdtem) ki érti ezt!

Bozót 5230 napja
Bozót képe
Hát ha ennyire változó, akkor igaza lehet Mung sporttársnak a tápanyagokkal és a pszichés dolgokkal kapcsolatban....
MungDaal 5230 napja
MungDaal képe
Mung sporttárs folyamatosan küzd e fent említett gondokkal. :)
monique 5230 napja
monique képe

konkrétan mit lehet érteni pszichés tényezőkön ezzel kapcsolatban? tényleg nem tudom, azért kérdezem. :) ja, ma se volt mélypont. :)
Mung sporttársnak küzdenie kell vmivel? :O

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)