Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 506 752 km-t sportoltatok
Locsogás

Hasznos tanácsok pancser úszók részére...

necromedve | 2011-03-15 20:32:00 | 9 hozzászólás

...fülgyulladás kezeléséhez, megelőzéséhez, illetve füldugók használatához.


Mikor bő két éve úgy döntöttem, hogy mozogni fogok, többek között olyan sportot igyekeztem választani, amiben szinte lehetetlen lesérülni, ha amatőr szinten űzi az ember. Az úszás szerintem ilyen. Bár egyszer hallottam valami tagról, aki pillangózásnál a hossz végén ráharapott a medence szélére, de szerencsére pillangózni nem tudok, így ez a veszély nem fenyeget.:)


Viszont egy komoly gonddal találkoztam bő fél év múltán. Ez másoknál is előjöhet, ha valaki ne adj' isten, érzékenyebb a koszra. Hallójárat-gyulladásnak hívják a komoly gondot, állítólag gyakori probléma.


Így néz ki:

Nem a felszúrandó, középfüles verzióról van szó. Itt pár baci bebújik a benedvesedett fülbe, ahol a felázott hámsejtek igen sérülékenyek. Ha belepiszkálok ilyenkor a fülembe, könnyen felsértem, kész a gond. A bacik szeretik a nedves, meleg helyeket, úgyhogy úszás után jól érzik magukat. Előbb picit érzékeny lesz a fülem, ha alulról nyomogatom a fülkagylót, az kicsit fáj. Ezek a fránya bacik olyan gyorsan elszaporodnak, hogy mire orvoshoz érek a gonddal, már súlyos a probléma, olyankor már nem igényel nyomogatást a tünetek előcsalása. Nálam kb egy-másfél nap után jött az a stádium, amikor - bár ellene vagyok minden gyógyszarnak - elkezdtem enni a fájdalomcsillapítókat, mint a cukrot. Ráadásul nálam mindig péntek este jön elő a gond (Murphy), hétfőn tudok vele leghamarabb fülészhez menni. Szóval érdemes hamar felismerni a gondot.


Kezelése:

A vény nélkül kapható cseppek és a kövirózsa csepegtetése fityfenét sem ér. Van még egy népi gyógymód, miszerint meleg sót kell a fülre rakni. Erről engem az orvos lebeszélt. Lehet, hogy a középfülre jó, de ezzel csak meleg környezetet teremtünk a baciknak, ahol jobban szaporodnak. Kezdeti stádiumban egyébként egy vényre kapható, Otosporin nevű antibiotikummal lehet segíteni a dolgon. Jó, ha ilyet tart az ember a hűtőszekrényben a baracklekvár mellett, mert doki nélkül is egy-másfél nap alatt helyre lehet jönni vele, ha idejében kezdi az ember a kúrát. Ha már súlyosabb az eset, akkor sajna doki kell, aki kitisztítja a fület. Beszűkül ugyanis a hallójárat, hiába csepegtet az ember, nem is nagyon szívódik fel a gyógyszer. Előtte érdemes fájdalomcsillapítót bevenni, mert baromi szar érzés. Utána napokig fél fülére süket lesz az ember, ugyanis gyógyszeres-fertőtlenítőszeres gézt töm bele a doki.


Megelőzés:

Ezekből jól látszik, hogy érdemes a problémát minél előbb felismerni, de leginkább megelőzni. Ha egyszer ugyanis megkapja az ember a hallójárat-gyulladást, utána visszajáró vendég lesz. Én két éve, nyár elején szedtem össze, mikor elkezdtem három órákat úszni az egyébként elég sok emberrel telített, tehát igen szennyezett úszómedencében. Másnál is előjöhet a gond, persze, ha valaki ritkábban úszik, kevesebbet, akkor nyilván kisebb eséllyel szalad bele egy ilyenbe, de nyáron, strandolásnál már könnyebben előfordulhat bárkivel, érdemes vigyázni. Sajna elég nagy balfék vagyok, így sok mindent meg kellett tanulnom a saját hibáimból. Lehet, hogy másoknak ez evidens, de ha netán akadna pár hozzám hasonló hülye, akkor őket talán megkímélem pár kellemetlenségtől, ha elolvassák a tippjeimet.


Úszás után általában zenét hallgattam, fülbe dugható hallgatóval. Na, ezzel sikerült is felsértenem a fülem. Ebből sikerült megtanulnom, hogy a fülbe feleslegesen nem szabad dugdosni semmit, nem arra alkotta meg az evolúció. Még csak fültisztító pálcikát sem: elvileg a fül öntisztuló. Mivel ezen a honlapon leginkább futók vannak regisztrálva, ezért nekik is javasolnám: válasszanak inkább fülön kívülre akasztható, idétlenebb kinézetű fülest, mert ha valaki esetleg leizzad futásnál, akkor a fülében ugyanúgy fel tudnak ázni a hámsejtek, mint nekem úszás közben.


Ezek után vettem magamnak az úszáshoz füldugót. Drágán, márkásat, mert ezen nem akartam spórolni. Kiderült, hogy nem passzentos a fülembe, bement alá a víz. Ami, mint tudjuk, mindenhol utat talál, elég egy fél mm rés is. Mivel spirál formája volt, a kihúzgálásnál faszán felsértettem vele a beszivárgó víztől felázott fülem, jött a következő gyulladás.

füldugasz - nélküle sehova:)


A következő körben csináltattam a fülemről levett minta alapján egyedi füldugaszt. Mint a képen látható, totál másként néz ki a kettő, ráadásul egyik se hasonlít a gyári füldugókra. Kb háromszor annyiba kerül, mint egy gyári darab (max 5-6000 ft), de ez alá tényleg nem megy be a víz, mivel nincs meg a fél mm helye se. Mellesleg, ha tudom, hogy ilyen egyáltalán létezik, hát tuti csináltatok magamnak gyulladástól függetlenül. Ugyanis összehasonlíthatatlanul jobb érzés ilyennel úszni. Nincs tele a fülem negyed órán át úszás után, nem érzem, hogy átmossa a víz az agyamat, viszont egy kellemes csobogást lehet hallani közvetlenül a fülem mellett, nekem sokat segít relaxálni úszás közben. Szóval, ha egészségügyi okokból nem is muszáj ilyet venni, de kényelmi szempontból az egyik leghasznosabb beruházás a füldugó az úszószemüveg mellett. Azonban akadhatnak vele gondok, ha az ember olyan hülye, mint én. Ezekre térnék ki a következőkben.

Tárolása: még véletlenül se nejlonzacsiban. Én természetesen abban vittem, bár utána hazaérkeztemkor mindig kivettem belőle. A stanicli viszont nem száradt ki rendesen, a vége az lett, hogy begombásodott a fülem. A dugót tehát érdemes minden alkalommal szappanos vízzel lemosni használat előtt, illetve papírdobozban szállítani.

Fontos dolog, hogy bár jó dolog úszás közben, meg a zuhanyzóban leállni trécselni, de elég nagy hülyeség, ha az ember a fejének a szárazra törlése előtt kiveszi a füléből a dugaszt. Kezdetben leúsztam a két órámat, utána a zuhanyzóban meg kivettem, ne zavarjon már a beszélgetésben. Hiba volt. Ezt is érdemes elkerülni. Persze, ha valakinek még nem volt fülgyulladása, akkor megteheti lazán, de ha igen, akkor fontos a fület minél inkább elzárni minden nedvességtől.

A dugót pedig érdemes nem közvetlenül fülgyulladás után megcsináltatni, teljesen tiszta fülről levetetni a mintát. Nekem sajna a jobb oldali fülem még ici-picit szűkebb volt a gyulladás miatt, mikor csináltattam a dugaszt, tágult is azóta egy ici-picit, úgyhogy most már befolyik egy-két csepp víz edzés végére (a balba továbbra is nulla), ami a jelek szerint elég lehet egy újabb gyulladáshoz. Szóval még egy tanács: ha valaki érzi, hogy ereszt a már meglevő füldugója, ne halogassa az új beszerzését, mint teszem azt én immár 2-3 hete. Mert a baj olyan, mint a Duna: mindig jön.

Nem igazán terveztem blogot vezetni, de ha már egyvalaki okul a hülyeségemből, megéri. Remélem, így lesz.

2017-12 hó (2 bejegyzés)
2017-10 hó (1 bejegyzés)
2017-09 hó (1 bejegyzés)
2017-05 hó (2 bejegyzés)
2017-02 hó (2 bejegyzés)
2016-12 hó (1 bejegyzés)
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2016-10 hó (1 bejegyzés)
2016-05 hó (1 bejegyzés)
2015-02 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (3 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)