Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 660 817 km-t sportoltatok
"Ne engedd, hogy amit nem vagy képes megtenni, befolyásolja azt, amit képes vagy véghezvinni."

Bukta, azaz így buktam el a 48 órás versenyemet

pecsenye | 2013-05-15 14:09:47 | 16 hozzászólás

Pedig minden olyan jól indult. Az egyik fő versenyemnek tekintettem az idei évben, rengeteget agyaltam rajta az edzések során, tervezgettem a frissítéseket, a távokat, a tempókat. Egy vmit nem, a pihenőt. Úgy gondoltam, úgy éreztem, ha lefekszek, akkor annyi, elszáll minden tervem. Vmiért az ilyen hosszabb pihenőktől mindig tartottam. Az jár a fejemben, ha ledőlök fél órára, akkor bukok min. 3-4 kilit és kétséges számomra, h visszatudom-e hozni. Nem tudom, jó lenne egyszer kipróbálni, kár, h csak egy 48 órás van kis hazánkban. Nagyon sok mindent felépítettem erre a versenyre, nagyon akartam. Hogy ne stresszeljem túl magam, 3 tervet agyaltam ki: a minimum a csúcsom megdöntése, majd Kiss Zoli absz. csúcsa (382km-es csúcsa) és a nagy álom, a 400 km. Az elsőt reálisnak tekintettem, a második és a harmadik, ha nagy küzdelem árán is, de elérhető lett volna. És itt a volna, sajna. A külső körülményekre nem fogok semmit, mindenkinek ugyanúgy esett, ugyanúgy fújt éjszaka. A frissítőasztalon levő cuccok rendben voltak, jó volt a szakács is (Soós Peti), a saját frissítésem is úgy érzem nem volt rosszul megtervezve, hiszen eléhezésem talán nem is volt. A NUTREND teljesen jó volt, óránként ment gél v. vmi szilárd, 2 óránként amino, mg, sótabi, karnitin. Iso-t pedig folyamatosan kortyolgattam. Ráadásul remek segítőim voltak Edit és Norbi személyében. Első nap még Ágiék is besegítettek, így egész kis komoly team igyekezett a céljaim elérésében. Plusszban még Réthy Pali alapos és gondos kezei által kétszer is át lettem gyúrva. Péntek reggel időre lementünk, az adrenalin már a hegyekben volt. Rajtszám átvétel után még bevásároltam, olyan dolgokat amikre úgy éreztem még szükségem lehet. Segítőim is szép lassan megérkeztek, nagyon türelmetlenül vártam a rajtot. Nem indult neki nagy mezőny a versenynek, de ez nem is volt lényeg.

kep kep2

 

A tervem az volt, h az első 24 órát 225 km körül tudjam le, a maradék időben pedig a lehető legtöbbet gyűjtsem be. Az eddigi 48 órás versenyeimen (2x-er volt), mindig a második felét rontottam el, első alkalommal 120, második alkalommal 140-et mentem. Gondoltam a fejlődés ütemét nézve, min. 160 meglehet. Ezt (is) elszúrtam. Lelkes voltam, fogyasztottam a köröket rendesen, az első 12 órát gyakorlatilag holtpont nélkül. Közben ránk sötétedett, kettőig nem is volt semmi baj. Ott viszont elemi erővel tört rám az álmosság. Futás helyett poroszkáltam, szédelegtem. Koffein tabi nem segített, ahogy a kv sem. Fél 4 után viszont helyreálltam, számolgattam a fejemben, h milyen tempójú köröket kell mennem, h sikerüljön a 225. Úgy voltam vele, h nem dőlök a kardomba, ha pár kilivel elmaradok, az még behozható lett volna. Végül 222 lett, akkor úgy döntöttünk egy kicsit muszáj pihenni. No nem annyit mint tavaly, de így is ¾ óra lett a vége. Csak a pálya szélén feküdtem el.

a

aa

Majd muszáj volt továbbmenni, nem volt mese. Nagyon nehezen indultam neki, lassan lendültem vissza a futásba. De ment, ez a lényeg. Féltem a következő éjszakától, tudtam, h az lesz a mérföldkő. A terv szerint 300 kili után jött volna egy 20perces pihenő, ez vmikor éjfél után következett be. Lehet, h nem akkor kellett volna, pont egy kisebb lendületben voltam. Lassan elfogytak a futók a pályáról is, majd jött újra a 2 óra. Alámerültem, magába rántott a fáradtság, az álmosság. Egyre kevesebbet futottam teljes kört, futottam, gyalogoltam, majd csak gyalogoltam szédelegve, egyre reményveszetebben.

d as

 

Reggelre már minden erőm elszállt. Képtelen voltam egy lépést is tenni. Beszerettem volna menni, nem érdekelt már semmi. A szívem vitt előre, még mindig akartam a célomat, ami egyre távolodott. Aztán puff, muszáj volt bemenni. Remegtem, vacogtam, úgy éreztem, h a csontjaim is átfagytak. Gyakorlatilag széthullottam, mikor visszamentem még erőlködtem egy kicsit, majd úgy döntöttem vége. Mikor tavaly ősszel egy versenyen úgy éreztem, h elértem azt a bizonyos határt amit az ember szeret feszegetni, azt hittem nem lehet rosszabb. Tévedtem ez a versenyen közelebb kerültem a határhoz. Felmerült bennem, h okos dolog-e belehajszolni magam a csúcsdöntésbe, az egészségem kockáztatása révén. Nehéz döntést hoztam mikor úgy döntöttem h kb két és fél órával a vége előtt nem megyek tovább. Bementem a szobába, eldőltem mint egy zsák. Nem tudtam hol vagyok, mindig azt hajtogattam, h kinn nem is verseny van, hanem vmit gyűjtögetni kell. Néha úgy éreztem magam, mint januárban, mikor a mentőben tértem magamhoz: ürességet, zavartságot. Pedig 12 kili hiányzott volna a saját csúcsomhoz. De már nem érdekelt, a nagyobb cél nem jött össze. Ennyi volt. Az elmúlt napokban nagyon sokat gondolkoztam, h mi vezetett ide, a totális csődhöz. Az edzéseimen mindent megtettem, becsülettel felkészültem úgy érzem. Nem tudom, akik ott voltak, akik ismernek valszeg jobban tudják és talán sikerül megoldani a titkot. Nagyon szeretném, még nem tettem le az eredeti céltól. Vhogy a pihenést kell megoldanom, vmit kitalálni. Vagy nagyobb önbizalmat begyűjteni, bátrabbnak lenni. Vagy csak egyszerűen ne értékeljem ennyire túl magam? Végülis benne van a pakliban, h ennyit tudok és slussz. 

sa

Sok pihenő nincs, nyakamon az UB. Nagy reményeket nem fűzök hozzá, nem tudom mennyire tudok ilyen rövid alatt normálisan regenerálódni. Nekiindulok azzal a céllal, h körbeérjek, menetközben meg majd meglátom.
Nagyon köszönöm segítőimnek a türelmüket, a lelkesedésüket, a gratulációkat, a vigasztaló szavakat, a leszúrásokat (ezt jó értelembe kéretik venni). Nekem ez most sokat segít, h a kudarcomat feldolgozzam, h mehessek tovább azon úton, amit elterveztem.
Búcsúzóul engedjétek meg, h egy gratulációt beidézzek. Nem vagizásból teszem, hanem azért mert jó érzés és erőt adó az a sok szeretet amit kaptam tőletek.
KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!
“Kedves Csaba! Ugyan egyszer már futottunk pár kört még a sportos csütörtök keretében a Halesz parkban, de gondolom millió emberrel találkozol, így nem biztos ,hogy emlékszel rám. A lényeg: Nagyon büszke vagyok rád, már régóta figyelgetem a szebbnél szebb eredményeidet, olvasgatom írásaidat a futásokról. Fantasztikus ember vagy! Gratulálok a hétvégi futásodhoz is, csak így tovább! Remélem sok szép eredménnyel gazdagodsz a továbbiakban is, én meg tovább ámulhatok és mesélhetem a barátaimnak (futóknak, nem futóknak), hogy hááát a Lajkó Csaba, láttátok már megint mit ment??? “

 

16 hozzászólás

sultan albertovics képe

Csabi!

Ez ugyan nem úgy jött össze ahogy akartad, de azért így is hatalmas eredmény!

Soha rosszabb kudarcot senkinek!

Bozót 3971 napja
Bozót képe

Nem voltam ott, így nem akarok okoskodni a távolból. Valami nem klappolt, remélem, hamar rájössz, hogy hol volt  ahiba. 

Persze, az is ehet, hogy nem. Ez a műfaj tényleg elég extrém, apróság is okozhatja, hogy borul az egész....

 

A megtett távod így is durva, nagyon gratulálok! Pihend ki magad!

alouette 3971 napja
alouette képe

Csabi...tudom ez nem vigasztal, de Neked és Editnek híretek van itt is szűkebb német környezetemben is...Sárvár idején csak Editről meséltem mindenkinek, a mostani hétvégén meg Rólad...mint már írtam, nagyon büszke vagyok rád és arra, hogy egy kicsit ismerhetlek, köszönöm!

powerhiker 3971 napja
powerhiker képe

Kicsit olyan érzésem van pecsenye, hogy téged már az gátol, hogy túlságosan akarod, túlságosan szigorú vagy magadhoz. Lehet persze, hogy te pont ezt keresed a futásban. Jó pihenést, ezt még megfejelni egy UB-vel, this is Sparta :)

faxau 3971 napja
faxau képe

Én is remélem hogy hamar rájössz az okára. Ettől még nagyon nagyot mentél!! Van még amire készülhetsz az idén:) Jó pihit, aztán előre!:)

Briel 3971 napja
Briel képe

Hiszen írod: a pihenőkkel volt a gond, az egyetlen, amit nem terveztél meg pontosan. Tiszta szívemből kívánom Neked, hogy sikerüljön kitalálnod, hogy lehetne másképp, úgy, hogy meglegyen az álmod! Mert ahogy eddigi futóéletedet nézem, meglesz, nem vagy az a típus, aki hagyja magát. 

Hajrá az UB-n!

holovacz 3971 napja
holovacz képe

48 órához képest a 2,5 óra, ami hátravolt tényleg olyan kevésnek tűnik... ez mindenképpen inkább azt jelzi, hogy képes vagy ezt megcsinálni, szóval azt máris elvetheted, hogy esetleg ennyire vagy képes és kész... aki 45,5 órát megcsinál, az a 48-at is biztos hogy meg tudja... én nem értek hozzá, nem is szeretnék butaságot írni, de valóban lehetséges, hogy a pihenőket kellett volna másképpen tervezned, vagyis egyáltalán megtervezned, hisz mint magad írod, azzal nemigen foglalkoztál... Nekem nem kérdés, hogy ez meglehet más alkalommal, ez a 'kudarc' arra nagyon jó, hogy pótold a hiányzó láncszemeket, mert már biztos körvonalazódott, hogy mik voltak azok... De akárhonnan nézem, ez a teljesítmény így is, úgy is lenyűgöző... úgyhogy ne bántsd magad. Gratulálok!

sultan albertovics 3971 napja
sultan albertovics képe

Csabi!

a 48 óra az 48 óra!

Ez nem rövidtáv, hogy a jövő hétvégén újra neki vágok! Ezt nem is szabad évente max 2-szer csinálni!

Mennyivel voltál gyengébb, mint előtte? 5%-al! Ez símán benne van az emberi teljesítménytényezőben!

Nem gép vagy és nem csak felfelé visz mindig az út, néha vannak völgyek is, most kicsit abban vagy, de ne keress igazán okot, felkészültél, jól megcsináltad,ma nem jutottál el a csúcsra, de jó úton vagy a csúcshoz!

Semmi extra változtatás, csak így tovább!

Sneci-ke 3971 napja
Sneci-ke képe

Hát .... a bukásról nekem más fogalmaim vannak...a kudarc szó meg pláne nem jutna eszembe (mint ahogy szerintem senki másnak sem). Lehet, hogy ez nem a tervezettnek megfelelően jött össze, de így is embertelen teljesítmény, szóval mélységes mély tiszteletem.

necromedve 3971 napja
necromedve képe

A 48 órás verseny végeredményei:

1. Lajkó Csaba (magyar) – 344 km
2. Holló Mihály (magyar) – 310 km
3. Bögi Sándor (szlovák) – 291 km

--------------------------

Ezt a hírek között olvastam pár napja. Azért fura volt utána az így buktam el a versenyemet című bloggal találkozni. :P Soha rosszabb elbukást, még ha nem is alakult minden a terveid szerint.

Az nem opció, hogy inkább 12, meg 24 órás versenyekre hajtasz és ott döntögetsz rekordokat? Ha már az sokkal jobban, meg holtpont nélkül megy... Az tuti, hogy kinyírni nem érdemes magad pár extra kilométerért.

empirke 3970 napja
empirke képe

Gratulálok, mert megérdemled! Lenyűgöző teljesítmény, nekem nem fér a fejembe.

Meg aztán ez a nagyon extrém ultra... Most tényleg... Azt úgyse tudja senki igazán hogyan kell erre jól készülni, milyen edzéstervvel lesz a legjobb az eredmény, mit kell enni-inni, hogy kell pihenni közben. 48 óra... Ti ilyen kísérletezők vagytok, mert erre úgysem lehet forgatókönyvet írni. Idén így, jövőre meg úgy. Majd legközelebb tudod, hogy ha érzed az erős fáradságot, na akkor kell pár perc pihi. Majd a szervezeted jelez, csak figyelni kell rá, talán ezt nem lehet előre tervezni.  

De én sem okoskodok ezzel, mert baromira nem értek hozzá. Csak gondolkodok :)

Hajrá az UB-n!

TiGör 3970 napja
TiGör képe

Nekem kb csak annyi jött át, hogy talán lehetnétek tényleg kicsit rugalmasabbak a pihenőidők tekintetében. Amit írtál is, hogy épp pici lendületben voltál, mikor 300 kilinél megálltál pihenni, mert ezt terveztétek. Utána viszont már a szervezeted val beintett, hogy szórakozz más testével.. ;) - de csak ötletelek.

Meg piciben is igaz, hogy a pihenők visszahozzák magukat. Tehát ne azt nézd, hogy lemaradsz 4-5 kiliről, hanem inkább azt, hogy ha most nem pihensz, akkor lehet a végén maradsz le 40-50 kiliről.. Szóval a megfelelő időben történő megfelelő pihenés inkább hasznos, mint elvesztegetett idő. Talán így érdemes rá tekinteni.

No de mindezt úgy írom, hogy fogalmam sincs, mi van 24h után, meg azt sem tudom már, hogy kb félmaraton után mi van, mert most kb odáig látok. :D Szóval bocsi, hogy okoskodtam, segítő szándékkal történt. 

Tullius 3970 napja
Tullius képe

Igyekszem összehúzni magam, mert elképzelni sem tudom, mit jelenthet ennyi futás, de próbáld meg úgy felfogni, hogy neked 45,5 óra is elég volt hozzá, hogy fölényesen megnyerd a 48 órás versenyt. Azért az elég jó. :) Legközelebb pedig nemcsak a versenytársakat, hanem saját magad is biztosan sikerül majd legyőzni, én drukkolok hozzá!

Ehhez pedig gratulálok! :)

VéZsé 3970 napja
VéZsé képe

Szerintem most vagy  a ,legjobb erőben amióta ismerlek.Rengeteg munkát elvégeztél mégsem jött úgy ki a lépés ahogy azt eltervezted .Ez a táv akkor is elképesztő és én gratulálok mindenegyes kilijéhez .Vár rád még az idén egy-két szép verseny majd ott "javítasz " :-))))

Wojtek63 3970 napja
Wojtek63 képe

Én is azt látom, amit Zsolti. Kisbéren is hatalmas erőd volt, nagy lendületed. És nincs itt semmi gond, menni kell tovább!

Egy hónap volt a kettő között. Nem megoldhatatlan feladat, meg más távok is, de te mindkettőn a csúcsra törtél. És ez iszonyú "felelősség", ami rettentően "koptatja" a fejmunkát, a motiváltságot. Én speciel kezdem azt érezni, hogy évente csak egy-két verseny az, amire jól oda lehet figyelni, a többi meg csak "happy". Bár az is igaz, hogy Te "másból" vagy. :-) Neked nagy az emésztésed! ;-) (versenyek, kilométerek) És lehet nem kell ilyen irány gondolkodnod.

Persze ez a gondolat csak egy kis része az egésznek, hiszen 48 óra rettenetesen hosszú idő, annyi mindent lehet jól, de lehet rosszul is csinálni. Több a változó tényező. :-)

De tudd Csabikám, ez a teljesítmény is csodálatra méltó, és ember feletti! GRATULÁLOK!

 

 

tomcsi 3965 napja
tomcsi képe

próbáltad már hátrafelé?

variád hátha segít :-))

talán az eleje sok...hamá az ember fázik ette meg a fene...

Gratula ezért a "szerényke" eredményért :-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (2 bejegyzés)
2015-04 hó (2 bejegyzés)
2015-03 hó (1 bejegyzés)
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-08 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (2 bejegyzés)
2014-04 hó (2 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2013-12 hó (2 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (3 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (5 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (4 bejegyzés)
2010-01 hó (4 bejegyzés)
2009-12 hó (3 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)