Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 872 017 km-t sportoltatok
Bogárka blog
Első utcai félmaratonom
SzBogárka | 2009-06-29 21:38:47 | Nincs hozzászólás!

Feladat kipipálva. Jó közérzettel, jó hangulatban, mosolygósan lekocogtam életem első utcai félmaratonját. Korábban 10 km volt a leghosszabb táv, amit aszfalton futottam, mert a terep közelebb áll a szívemhez. Azt hittem, fájni fog, de a tappancsaim jól bírták a kiképzést. Térdem, bokám sem jelzett, oldalam nem szúrt, nem volt semmi nyűgöm :-))

Volt egy időtervem 2:15-re, bár a fő szempontom az volt, hogy a Nike félmaraton 2:30-as szintidején belül legyek. Mivel a pálya meglepetésemre igen szintes volt, és kilométer hosszú emelkedők voltak, a 2:15-ről inkább letettem, óvatos voltam, mégiscsak ez az első ilyen jellegű futásom. A 3 nagykörön 2-2 perccel voltam lassabb a tervezettnél, ezáltal 2:21 lett a vége. Adott körülmények között ezzel teljesen elégedett vagyok, egyenletes 9 km/h körüli átlag, és ami a legfontosabb, korántsem csoffadtam el a végére, úgy éreztem, bőven tudnék még tovább menni.

Jó alapnak látom én a 12 hetes maratoni felkészülésre. Ha sérülés nem hátráltat, úgy érzem, menni fog. :-)

Hétvége

SzBogárka | 2009-06-22 08:47:55 | Nincs hozzászólás!

A hétvége nagyon jól telt. Érdemes volt elmennem szombaton. Családias hangulatú, jó kis futóversenyen kerek 5 perccel futottam jobbat 10 km-en, mint októberben a Coca-Colan. 58:35. És még jól is éreztem magamat. :) Az eső is csak a célbaérkezés után kezdett esni, igaz akkor masszívan, így este a levezető kevélyeki utat szakadó esőben tettük meg. Elég sokat nyirmogtam, hogy nem akarok felmenni, de végül nem bántam meg. :) Vasárnap délig bent ragadtunk fedél alatt az eső miatt, de még így is százszor jobb volt, mint a városban tölteni a hétvégét.

VIZIT
SzBogárka | 2009-06-19 22:03:34 | Nincs hozzászólás!

Vége a vizsgaidőszaknak.

Ami annyit tesz, hogy jöhet(ne) a VIZIT, a VIzsgaidőszakot Záró Irdatlan Tivornya. De nem nekem, és nem most :)) Nekem holnap más "missön" van, valami futómozgást kellene imitálnom, kb. 1 órán keresztül, mert a hétközben igencsak elhanyagoltam a témát, pedig vészesen közeleg a jövő hétvégi félmaraton. Ma délutánra már kezdtem eléggé növényjellegűvé válni, amolyan se nem élő-se nem holt zombi állapotban tengődtem, amitől egészen jól sikerült megszabadulnom a későesti átmozgató kocogással.

Egy a lényeg, szépen kikészítem a kedvenc zoknimat, előhúzom a futómotyókat, izolöttyöt bekeverem, a hűtőbe éjszakára beteszem, és holnap egy futó megmozduláson fogok VIZITelni :))

Elhatározás

SzBogárka | 2009-06-10 17:13:06 | 2 hozzászólás
Az elmúlt két hétvégén letudott 20 km körüli terepkocogások, és néhány Szigetkör után elhatároztam magamat, végre kipróbálom magam egy "rendes" utcai, aszfaltos félmaratonon.

Sejtem, hogy unalmasabb, monotonabb lesz, gyanítom, esetleg fájni fog majd terephez szokott kis csülköm, de már nincs meghátrálás, előnevezés elment, szóval június 27-én Szombathelyen át fogok esni ezen a tűzkeresztségen is!

És ha sikerül (normál félmaratoni szintidőn, 2:30-on belül), lehet hogy július 1-jével edzői felügyelet mellett nekilátok a Spar Budapest Maratonra való felkészüléshez, október 4-re. Továbbá egy jobb időt megpróbálnék elérni a szeptember 7-i Nike félmaratonon. De a kis lépések embere vagyok, ezért egyenlőre a június 27-re koncentrálok. Először is a szigeti kört kiegészítem a háztól-házig tartó két betéttel. Ha két Szigetkört futok, a táv már 13 km-re gyarapszik. A küldetés elindult a mai nappal.

Túrakocogás
SzBogárka | 2009-06-06 14:56:54 | 2 hozzászólás

Most szombaton megint a Vértesbe látogattam kocogás céljából.

Hajnali 5-kor elég nehezen ment az ébredés, de végül sikerült rábeszélni magamat a megmozdulásra. A 6:40-es vonattal mentem Tatabányáig, majd onnan átszálltam egy másik vonatra, ami elvitt a mai napi célhelyszínig, Oroszlányba. A város maga nem éppen turista látványosság, ám az Oselions Kószák szakosztálya már 3. éve rendez nagyon színvonalas, jól kitalált teljesítménytúrát a környéken, különböző távokon. Két éve a 40 km-est volt alkalmam teljesíteni, idén sajnos egyéb elfoglaltság miatt nem volt lehetőségem a hosszabb távokon végigmenni, sietősre kellett venni a figurát. Így maradt a 20 km, kocogva.

8:15-kor rajtoltam. A rajtban volt lehetőség indító feles pálinkát magához vennie annak, akinek kell a lélekerősítő a gyalogtúrázáshoz :-)) Én nem éltem ezzel, inkább a hátizsákomat megőrzésre leadva, egy Gatorade-vel a kezemben indultam el. Az 1. pecsétet hamar begyűjtöttem a víztoronynál, majd kocogtam tovább a városban, a példásan kiszalagozott útvonalat követve, míg elértem a település határát, és rátértem a Majkra vezető erdei útra. Majk környéke már 2 éve is nagyon tetszett, sajnos most a pecsét+ kapott Sport szelet begyűjtése után menni kellett tovább. Olyan sok szalag volt kirakva, hogy esélyem sem lett volna eltévedni!

A csáki műutat elhagyva kb. 6 km hosszú, pusztán átvezető, enyhén emelkedő, köves-homokos szakasz következett. Előztem néhány gyalogost, láthatóan nekik sem nőtt a szívükhöz a túra ezen szakasza, de azért engem biztatgattak, ami jól esett :-) Pedig az én tempóm sem volt sokkal gyorsabb az övéjüknél. A nap tűzött, a szél az arcomba fújta a homokat, és a rossz talajon nem ment a kocogás. Csak sokára jött el a Várgesztesre bevezető műút. Ennek mentén jutottam le a faluba, ahol már ezerszer jártam, és amit mindig szeretek. Végighaladtam a főutcán, majd befordultam a várhoz vezető útra. Az emelkedőn felsétáltam, ekkor fogyott el a Gatorade utolsó cseppje, még jó hogy nálam volt a rajtban kapott frissitő jegy, be is váltottam egy fél literes ásványvízre, ami olyan hideg volt, hogy szinte fájt tőle a kezem ahogy fogtam! :-) Pár szót váltottam az ep.-n szolgálatot teljesítő két lánnyal, aztán indultam vissza Oroszlány felé. A várból lejövet visszafordultam az erdőbe, ahol útbaigazítottam két túrázót, akik elvétették a vár ep.-jét, még volt némi emelkedő az elején, aztán már nem volt más, csak tökéletes minőségű széles erdei utak és árnyas fák. Az utolsó 8 km-en így már nem találkoztam emberrel. Igazi örömfutás volt a sík vagy enyhén lankás úton a sárga sáv jelzés mentén!

Sajnos a városhatárnál elvétettem a megfelelő utcát, ahol be kell fordulni a célegyenesbe, és megkerültem a fél várost mire visszataláltam a sportcsarnokhoz (nem baj, megérdemli aki nem olvas és nem figyel eléggé). 2:30 lett így a vége, 8-as körüli átlag, elégedett vagyok vele.

A célban finom virsli és málna/bodza szörp várt, oklevél és kitűző. Nagyon jó rendezvény volt, elismerés a lelkes rendezőknek!

Második terepfutóversenyem - Lowe Alpine Félmaraton
SzBogárka | 2009-06-03 15:01:40 | 2 hozzászólás

Kezdő szemszögből.

Mint ahogy azt Szasza helyesen írta, a LAFM tényleg szuperjó terepfutással ismerkedő "mazsoláknak", mint én magam (entry trail run). Ez volt a 2. ilyen rendezvény, amin részt vettem, a februári Téli Margita után. A felkészültségem (fel nem készültségem) azóta sem változott, kivéve hogy leadtam pár kilót, így könnyebb volt felvonszolni magamat az emelkedőkön. :-))

Számoltam magamnak egy 3:00-as időtervet (a szintidő némileg túlbiztosítva 3:30 volt), ennek megfelelő részidőkkel (csak  1:00 óra alatt jussak fel Körtvélyesre, csak 30 perc alatt jussak át a forráshoz, stb.) Még új cipőt is vettem (Saucony Grid Omni TR), amit a verseny napján kívántam felavatni (rossz ötlet volt, mint később kiderült). Az új topogóhoz a szponzor jóvoltából még egy pár (1+1db) csinci rózsaszín Bridgedale zokni is párosult :-))

A verseny előtti este Ezüsthegyivel kint aludtunk a faluban. A szállásadónk egy újságírónő volt, így még a sajtó is képviseltette magát Csanyáéknál :-)) Sajnos az elmúlt két hét a kedvesem sérült lábának az ápolgatásával telt, így nem volt felhőtlen a kedvem a rajtban, azon idegeskedtem, nem fog-e szalagszakadást szenvedni az ember. (Szerencsére megúszta).

A rajt után kiderült hogy a kulacstartós övem úgy vacak ahogy van, közel 10 km-en át, a forrásig küszködtem vele, majd végleg megváltam tőle. Ezt leszámítva minden úgy történt ahogy számoltam, 56 perc alatt értem el az első ep-t, 1:28-nál "dugtam" a 2.-nál, 2:10-nél a 3.-nál. Ekkor már tudtam, hogy meglesz a kitűzött 3 órám. 2:47:01 lett a vége, elégedett voltam magammal, de annak méginkább örültem, hogy a célban várt a kedvesem, mégha sántán is, de egyben. 10km/h feletti átlagot hozott még így is, büszke vagyok rá.

Az új cipő kicsit megette a lábamat, két véres sarok+egy vízhólyag a végeredmény. Ennek ellenére nagyon jól éreztem magamat. A szervezés, a frissítés elsőosztályú volt, a pálya nagyon baráti és jól követhető. Köszönet és gratuláció a rendezőknek, és gratuláció minden teljesítő sporttársnak, különösen a maratonistáknak, akik még 10-15 km-en keresztül áztak az esőben.

 

2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (6 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)