Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 897 819 km-t sportoltatok
Bogárka blog

Vakinfó - öntsünk tiszta vizet a pohárba

SzBogárka | 2011-03-06 22:14:29 | 13 hozzászólás

Erős személyes érintettségem folytán nap mint nap tapasztalom az emberek körében az ismeretek hiányát és a teljes képzavart a vakokkal, látássérültekkel kapcsolatban, miközben saját érdeklődésem, tenni akarásom irányukba - saját családomon túlmutatóan - nőttön nő.

Csökkentlátó, látási fogyatékos, látáscsökkent...? És egy kifejezés, mely viszi a prímet, és kiverte nálam a biztosítékot: látászavaros :))

Így összehoztam ezt a bejegyzést, míg aliglátó párom edz.

Forrás: Az MVGYOSZ és Vakrepülés Színtársulat honlapja.

Fogalmak tisztázása

Gyengénlátó (1): Akinek látáscsökkenése a Maschke-táblázat szerint a 67 %-ot eléri vagy meghaladja, de a 95%-ot nem éri el. (MVGYOSZ)

Gyengénlátó (2): Gyengénlátó az a személy, akinek a látásmaradványa 10-33% között van, azaz látásvesztesége 67-90%-os (a pedagógiai osztályozás szerint).

Vak (1): akinek látáscsökkenése a 95%-ot eléri, vagy azon felül van, vaknak minősül. (MVGYOSZ)

Vak (2): A WHO definíciója szerint vakságnak nevezzük az állapotot, ha a látásélesség a jobban látó szemen nem haladja meg a 20/400-ot, vagyis az 5%-ot, illetve a látótér nem nagyobb, mint 20 fokos.

Vak (3): Tudományos értelemben vak a fényérzékelés nélküli szem (amaurosis).

Vak (4): Általános értelemben vakságról (caecitas) akkor beszélünk, ha mindkét szem vak.

Vak (5): Pedagógia szempontból vak az a személy, akinek látásvesztése 90-100%-os, tehát legfeljebb 10%-os látásmaradvánnyal rendelkezik.

Vak (6): Teljesen vak személy, aki a fényt nem érzékeli (vizusa 0).

Vak (7): Társadalmi szempontból vaknak kell tekinteni azt az egyént, akinek látásélessége a teljes látásélesség egy tizede.

Vak (8): Szakmai (professzionális) vakságról akkor beszélünk, ha valaki a munkakörét gyenge látása miatt többé nem tudja ellátni. (Ennek határai különbözőek, általában az olvasóképesség elvesztését jelenti.)

Fényérzékelő: Az, aki a fényt érzékeli, annak irányát meghatározza, viszont megkülönböztető képessége gyakorlatilag nincs. Ez olyan emberre vonatkozik, aki közvetlen környezetében se tud a szeme segítségével tájékozódni. (Egyik szemével se tudja 1 m távolságból a kéz felmutatott ujjait megszámolni).

Aliglátók: Gyakorlatilag vakok, hiszen az ép látás maximum 10%-ával rendelkeznek. Mégis hatalmas különbség van köztük és vak sorstársaik között, hisz ők fizikálisan látnak, ha ez a látás mégoly csekély is. E kis látásmaradvány nagy segítséget jelent számukra a mozgásban, tájékozódásban, a mindennapi életben, de kevés ahhoz, hogy a síkírás-olvasást elsajátítani vagy azt ismeretszerzési eszközként használni képesek legyenek. 2 csoportot különböztetünk meg:

Aliglátók/Ujjolvasók: Azok, akiknél a megkülönböztető képesség még létezik. (A felmutatott kéz ujjait 0-4 méter-ig terjedő távolságról is észlelik.)

Aliglátók/Nagytárgylátók: Nagytárgylátóknak nevezzük azokat, akik mozgó háttérrel jól kiemelkedő nagyobb tárgyakat észrevevő látásteljesítménnyel rendelkeznek.

Az aliglátó személyt, bár rendelkezik valamennyi látóképességgel, a munkaerőpiacon mindenhol vakként könyvelik el. Gyakorlatilag az ő esetükben beszélhetünk a szakmai (professzionális) vakságról. Külön figyelmet érdemel a látásmaradvánnyal rendelkezőknél, az un. kettős peremhelyzet, ami a legnagyobb pszichikai teherként nehezedik rájuk. Ennek oka az azonosulás hiánya. Az aliglátó személy gyakran nem tud beilleszkedni, mert a vakok látóként, a látók vakként kezelik. További problémát jelent, hogy látása gyakran cserben hagyja. Életmódjában is ez a kettős peremhelyzet nyilvánul meg. A továbbiakban is fellelhető lesz velük kapcsolatosan az a már említett kulcsfontosságú tény, hogy esetükben a látásromlás még nem fejeződött be, ezért a maradéklátás megőrzése illetve minél jobb kihasználása alapvetően meghatározza tevékenységük legnagyobb részét.

Párom az aliglátó/ujjolvasó kategóriába tartozik.

Vaksport besorolás:

B1-es kategória: alsó határa fényérzékelés teljes hiánya mind két szemen, felső határa az, hogy érzékeli a fényt, de nem ismeri fel semmilyen távolságról és irányból a kéz alakját.

B2-es kategória: alsó határa a kéz alakjának felismerése, felső határa a 2/60 látásélesség és/vagy az 5 foknál szűkebb látótér. 2/60-as látásélesség: 2 m-ről látja meg azt a tárgyat, amit ép látású ember 60 m-ről.

B3-as kategória: alsó határa a 2/60-nál nagyobb látásélesség és /vagy 5 foknál nagyobb látótér, felső határa a 6/60 látásélesség és /vagy 20 foknál szűkebb látótér.

Párom a B2 kategóriába tartozik.

Jó program a Láthatatlan Kiállítás: www.lathatatlan.hu 

Hasznos infókat tartalmaz: http://www.ki-latas.hu/etikett.html 

 

13 hozzászólás

monique 4796 napja
monique képe

ez nagyon érdekes volt. tök rossz volt belegondolni abba, hogy milyen nehéz az élet így. nagyon át tudom érezni a kettős peremhelyzetes dolgot is. az ilyen határeset dolog az lelkileg néha sokkal kínzóbb lehet annál, mintha teljesen a másik oldalon lenne az ember. hiszen nem tartozik sehová igazán, és ugyanakkor azt is láthatja hogy mi az amiről lemarad.

monique 4796 napja
monique képe

párodnak pedig minden csodálatom, hogy így fut! és még jól is! utaltál arra, hogy nem mindenkinél fejeződött be a látásromlás. ez nála is így van?

SzBogárka 4796 napja
SzBogárka képe

Köszi! Igen ez így van sajnos. Ezért is keresünk futókísérőket, csak nem találunk.

Bozót 4796 napja
Bozót képe

A társadalomban tapasztalható meg nem értés, intolerancia gyakran az ismeretek hiányából fakad. Már a pici gyerekeknél kéne elérni, hogy ne valamiféle csodabogárként, netán szörnyként lássák azt aki valamiben más. 

Kabócának szörnyen nehéz lehet, pláne ilyen minimális látással (terep)futni  - sokan még tökéletes látással is esünk-kelünk. Remélem hamarosan jelentkezik megfelelő kísérő! 

monique 4795 napja
monique képe

segítenék én, csak nem bírom azt a tempót :))

monique 4795 napja
monique képe

Bozóttal meg egyetértés...

SzBogárka 4795 napja
SzBogárka képe

Aranyosak vagytok, köszönjük! :)

Bozót 4795 napja
Bozót képe

Ilyen is van, hogy egyetértünk =)  Remélem benne lesz a hírekben :))))))

monique 4795 napja
monique képe

na azért sztem nem ez az első eset:)

nedus 4795 napja
nedus képe

Mikor elősször "összefutottam " Kabócával ( 2009-es No,megállj csak ) , nem akartam elhinni , hogy Ő alig-alig lát ! Átéltem a , sajnos, szokásos zavart , miszerint nem tudtam , hogyan fordúlljak hozzá , nem tudtam eleninte kommunikálni sem rendesen . Aztán később , mikor jobban megismertem , mikor többször is futottunk együtt rá jöttem arra az egyébként nyílvánvaló igazságra , hogy pontosan ugyanolyan ember , mint mi , látók . Sőt , akadályoztatása okán több dologban még több , jobb is .

  Nekem ez a szembesülés kicsit nehéz volt . Valamilyen okból kifolyólag a mi társadalmunkban nagyon mélyen benne van egyfajta idegenkedés , félelem , előitélet mindazokkal szemben , akik mások mint mi . Az Ő , (ŐK ) példája , élete , a közös küzdelmetek nagyon sok mindenre megtanított engem . Más szemmel tudom már nézni azon embertársaimat , akik ilyen , vagy hasonló problémákkal küzdenek .

  A lányomnak sokat meséltem Kabóról és kis családjáról . Mutattam videókat , és próbálom a kis fejébe elültetni a megértést és toleranciát . Sajnos azt kell látnom , hogy a környezete , az iskola , a net már ráragasztotta ezeket .

monique 4795 napja
monique képe

nedus, a kommunikálással mi volt a gond? elfogódottságból nem mertél beszélgetni vele? bocs, csak azért kérdezem, mert nem vagyok benne biztos, hogy jól értem.

Ezüsthegyi 4795 napja
Ezüsthegyi képe

Mikor nem sokkal a rajt után csatlakoztam Nedushoz, bemutatkoztunk, én szóltam, hogy nem sokat látok, csatlakoznék hozzá, ha nem baj. Ő beleegyeeztt, rögtön tudtam, hogy egy barátságos fickó. Mondta, hogy nem egy beszédes, relaxál futás közben, de ez nem volt baj, igyekeztem a köves terepen követni.aztán az egyik korai ponton szólt, hogy itt a pont, megállt, én meg belerohantam hátulról, majd' fellöktük a pontőrt:) na, így futottunk össze:)))

nedus 4795 napja
nedus képe

Szia Monerd ! ( sajnos a neved nem árulod el , így csak ezen tudlak szólítani )

Egyszerüen csak zavarban voltam , mert valami hülye beidegződés miatt szégyeljük azt , hogy nekünk nincs ilyen problémámk . De már kezdem kinőni ....

Kabóca !  Olvastam , hogy hosszúfutásra keresel partnert . Milyen tempót szeretnél ? És merre ? Ha esetleg nem aszfaltos futást tervezel ( lehet síkon is , az nekem is jó lenne most ) akkor talán tudnék segíteni . ( most próbálltam visszakeresni , de én nem nagyon igazodok el itt . A mikor is fontos lenne )

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (6 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)