Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 989 622 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

Frissítés, kiszáradás, sóhiány stb

miki | 2012-08-16 08:27:41 | 25 hozzászólás

Felkerült egy kiváló cikk, ahol a téma orvosi szaktekintélyeinek véleménye olvasható a Western States 100 mérföldes verseny kapcsán: http://www.irunfar.com/2012/08/waterlogged-part-ii-trials-questions-and-suggestions-regarding-hydration-and-ultramarathons.html

 

Mivel bizonyos pontokon eltér az uralkodó közfelfogástól, megpróbálom pár pontban összefoglalni, sajnos rendesen lefordítani nincs erőm.

 

- Túl sokat inni még veszélyesebb, mint túl keveset. Pontosan annyit igyunk, amennyit kívánunk, ami csillapítja a szomjúságunkat. Nem kell arra törekedni, hogy kevesebb súlyt veszítsünk, mint az eddig javasolt 2 %. Ihatunk vizet vagy izót, mindegy. Célbaérkezés után se igyuk magunkat halálra.

 

- Nagy jelentősége van a folyamatos és nagy mennyiségű energiapótlásnak. Ez végső soron cukor, persze lehetnek a modern maltodextrin alapú gélek és izók, illetve szilárd étel is. A javasolt mennyiség 60 gramm/óra, vagyis húsz percenként egy gélnek megfelelő szénhidrát. Ez sok, kevesen esznek ennyit.

 

- A sópótlás szerepe kisebb, mint eddig feltételezték. Ha nem iszunk túl sokat, nem leszünk sóhiányosak. Ettől persze még lehet sótablettákat használni, de ne várjunk tőle csodákat.

25 hozzászólás

Bozót 4278 napja
Bozót képe

Olvastam már a könyvről  (Noakes bácsihoz méltóan részletesnek tűnik) és jó a cikk is. Igazából a javasolt szénhidrátmennyiség tűnik brutálnak....óránként 3 gél?!

 

Czeglédi Ferenc 4278 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gél: kinek mit vesz be a gyomra, mert a gél, az gél, az étel az meg étel. esetleg ha banánnal számolunk akkor esetleg mennyi, mondjuk 1,5 óránként egy banán az már nem is hangzik olyan soknak...ha jól tudom egy banán kb 20 dkg....nagyhirtelen a szénhidráttartalmát nem tudom, de jó is ha van valami a gyomrunkban.

Ha melegben futunk hosszabb (2 órán túl) távot akkor izzadunk is, és kell némi folyadék is, viszont az izzadsággal sok só is távozik, én inkább ebből az irányból közelíteném meg.

Lehet, hogy én egy mezei futó vagyok, de 2 dl sós vízzel többre megyek mint egy tablettával, ami ráadásul még folyadék is.

Még egy kérdés: a sótablettában, gélben mennyi E számú dolog van?

Bozót 4278 napja
Bozót képe

Feri, az E számok csak az élelmiszeripari jelzések, nem minden E-szám jelent mesterséges cuccot :)   Egyébként a szinezék és esetleges aroma van a gélben, amúgy különféle cukrokból áll, nem is ezzel van bajom, inkább az állagával és főként a költségével. Óránként saccra 1500 pénz alsó hangon?!  No way....

A sótabletta leginkább nátrium-klorid, gondolom, meg a tablettázáshoz szükséges adalék (hogy egyben maradjon, kijöjjön a formából, stb)  Én - laikusként - azt gondolom, inkább azért kívánjuk a sósat, mert megcsömörlünk a sok édes izótól, gélektől,mazsolától, stb.  és nem feltétlen azért, mert a szervezetnek ténylegesen szüksége van a sóra....

tazvagyok 4278 napja
tazvagyok képe

Így van. Óriási félreértés van a köztudatban az E számokról. Egyszerűen csak rövidítések. A vitaminoknak is vannak E betűs kódjaik. 

mjoci 4278 napja
mjoci képe

Szerintem  nem csak az energiát, hanem sót is vissza kell tölteni. Legutoljára pont az UB-n szenvedtem meg miatta. A bevitt só nem tudott olyan gyorsan beépülni, mint amilyen gyorsan vesztettem. A nadrágom fehér volt és kemény a sok sótol. Vonyarcnál már fetrengtem miatta az izomgörcsöktöl. Az ott bevett nagydózisú só és ásványianyag pár óra alatt megszüntette a görcsöket.

Bozót, a sókapszulákban nem csak konyhasó van.

Czeglédi Ferenc 4278 napja
Czeglédi Ferenc képe

Esetleg konyhasó egy pohár vízben feloldva?

Óránként 1500 Ft? Aranyár....

 

monique 4278 napja
monique képe

hmm, tehát 240kcal kalóriapótlás kell óránként? ultrafutásnál sztem ez teljesen reálisan hangzik. miért lenne ez sok? már persze ha nem költséges gélként viszi be az ember :)

 

Bozót, mi a gond a gélek állagával? én eddig egyfélét próbáltam (a múltkori 30-ason), teljesen bejött az állaga, nagyon jól eltalálták, sokat tudtam volna még enni belőle ha kell :) olyan kis pépes volt, almadarabkákkal. ez biztosan szubjektív, hogy kinek mi jön be.

 

egyébként a megcsömörlés az állandó édes íztől lehet nem véletlen, hiszen kell azért sóbevitel is a szervezetnek, és ha sokáig csak édeset eszik az ember, az aránytalansághoz vezet

Bozót 4278 napja
Bozót képe

Móni, nem tudom, milyen gélt próbáltál, de ha gyümölcsdarabok voltak benne akkor feltételezem, hogy nem gél hanem gyümölcspüré volt. Az se rossz, csak kalória szempontjából töredéke a géleknek. A kifejezetten kalória (és egyéb)pótlásra kitalált koncentrált gélek kb takony állagúak már bocsánat a képzettársításért. A szeletet viszont nehezebb megenni...ahogy a szilárd kaját is. Marad a saját készítésű turmix :) Tesztelése tervben.

Az "édes" gélek és szeletek is tartalmaznak valamennyi sót, a kérdés tényleg az, hogy mennyire van valóban szükségünk, kell-e már menet közben pótolni az izzadással elvesztett mennyiséget vagy van bőven tartalékunk. Ez egy érdekes terület, lehetne kísérletezni.

Gandi 4278 napja
Gandi képe

Na, én is pont azt akartam írni Móninak, hogy olyan, mint a takony, csak édes :-) Nekem nem jön be, és nemcsak az ára miatt. Visznont irigylem azt, akinek bejön, időt lehet spórolni vele, mert egyszerűbb, mint végigrágcsálni egy szendvicset :-)

Sópótlás témához: hát, aki egyszer megtapasztalta a sóhiányos állapotot, azért többet nem megy bele abba az "utcába" szerintem. Bizonyára nehéz eltalálni, mikor kell, én úgy kerültem sóhiányos állapotba, hogy azt hittem, pótolom. Közben meg nem volt elég. Sz@r volt, nem szeretném mégegyszer átélni...

Bozót 4278 napja
Bozót képe

Nem akarok mindenáron az ördög ügyvédjének tűnni, de ha tényleg gondolkodunk a témán akkor felmerül a kérdés: ha valaki sóhiányos állapotba kerül futás közben, az vajon nem hyponatremiás állapot-e valójában? Vagyis, mi van ha nem is a só volt kevés hanem a víz sok?

miki 4277 napja
miki képe

A sóhiányt a hyponatrémia hétköznapi fordításának szántam.

Gandi 4277 napja
Gandi képe

Elméletben jól hangzik, de hogy lehet ezt eltalálni a gyakorlatban. 38 fok felett a pl. Káli medencében futva árnyék nélküli helyeken én folyamatosan szomjas vagyok :-) Túl sok volt folyadékot vittem be? Meglehet. De honnan tudom, mi az elég? Persze érdekes lenne kipróbálni másképp frissítve, de részemről ez tuti nem mostanában lesz :-)

szaboaron86 4277 napja
szaboaron86 képe

Én azt tapasztaltam hogy a gél, 2-3 óra futás után tud hasznos lenni ( vagy erősebb intenzitású futásnál), előtte kiváló frissítés lehet a  banán vagy aszaltgyümölcs, sópotlásra akár az olivabogyó ,egy kis extra sózással elég jó, igaz ezt kicsit macerás magunkkal vinni. Ízre még a sós limonádé is jól tud esni a sok édes után. 

Bozót 4237 napja
Bozót képe

Miki, megvolt ez is? http://www.iol.co.za/lifestyle/noakes-s-big-fat-mistake-1.1266751#.UGNUIa5Urcj

Noakes's big fat mistake

Comment on this story


Professor Tim Noakes, professor of sports science and exercise at the University of Cape Town, says it's not carbohydrates we should be loading, but protein and fat.

After years of advocating a high carbohydrate/low fat diet for athletes, Professor Tim Noakes has done a nutritional U-turn.

Turning the teaching of the past few decades on its head, Noakes, 61, professor of sports science and exercise at the University of Cape Town, now says it’s not carbohydrates we should be loading, but protein and fat.

So convinced is he of the accuracy of his new-found theories, he has even gone so far as to say that anyone who has his book, Lore of Running, should “tear out the section on nutrition” because he no longer believes the high-carb advice is best for all athletes.

His low-carb teaching is not exclusively for athletes either.

Noakes believes a large part of the population could benefit too.

/.../

miki 4237 napja
miki képe

Azt is mondja újabban, hogy nincs összefüggés a koleszterin és a szívbetegségek között. Én egyre inkább úgy látom, ha valaki nem kövér, és nem eszik kimondottan mérgező dolgokat, akkor nem követ el nagy hibát. Magamon semmi, de semmi különbséget nem veszek észre, sem a közérzetemben, sem a futóformámban, hogy mennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot eszek, szedek vitamint vagy nem.

Bozót 4237 napja
Bozót képe

Na ja... csak ez a nagy pálfordulás olyan érdekes. Egyébként tökéletesen egyetértek veled.

Dio001 4237 napja
Dio001 képe

Érdekes ez a só,víz,gél,frissítés párosítás. Én csak a magam részéről tudok beszélni. Anno mikor 14-18km-ket futottam mindig vittem magammal egy rakat frissítőt, (csoki,Mg víz,sima víz). Mostanság kezdem érezni hogy mi az ami jól esik nekem. Furcsa de én a  Snickers csokira esküszöm( valami 240-250kcal van benne), beküldök egyet futás alatt leöblítem Gyömbér kolával (másik kedvenc) és jó napot. Persze a sok "édestől" kívánom a vizet így néha azt is küldök utána vagy 1-2km-rel! :-) A Snickersben meg ott a mogyoró, meg valami sós izé(mert érzetre van valami sós benne), én ezzel nagyon jól elvagyok,de ez csak 25km-ig van tesztelve és csak akkor ha hiányát érzem! :-) Persze én kis naív kezdő futó vagyok, ki tudja merre visz a sors majd tovább!!!

Bozót 4236 napja
Bozót képe

A mogyoró enyhén sós benne szerintem, ez az amcsiknak nagyon bejön ahogyan a PB is ugye :)

Sok futó fogyaszt Snickers vagy Mars csokit egyébként. Nekem kicsit túl édes, és macera hurcolni mert megolvad. A bite size fazon volna jó, csak itthon nem nagyon kapni...

gaborci 4236 napja
gaborci képe

Bozót

Arra a saját készítésű turmixra kíváncsi volnék. :)

monique 4235 napja
monique képe

bocs, most látom h válaszoltatok :)

Bozót: de, képzeld el, gél volt, hivatalosan is :) Isostar actifood energiazselé. kalória szempontjából a powerbarban kicsit több van súlyra, de ez is elég sűrű :) végül is tényleg takony állagú volt, de finom. nagyon könnyű volt megenni.

Gandi: hát igen, az egyszerűsége nyűgözött le.

ja és izzadás téma, hát ez egyéni tuti... én alig izzadok :P

Bozót 4234 napja
Bozót képe

Móni, csak azért furcsállottam, mert korábban mondtad, hogy gondjaid vannak bizonyos ételek konzisztenciájával, ízekkel. Az általam kóstolt gélek sokmindennek nevezhetőek, de finomnak nem :) ehhez jön a takony-állag...Bár Almádiban sem jött vissza ... ha nem lenne ilyen rohadt drága szívesebben használnám

(megnéztem ezt az isostart, áááá 890 egy darab?! annyiért legyen is finom )

 

Gaborci, egyelőre nem trutymolok :) 

monique 4233 napja
monique képe

Bozót: hát tudod, ez nem kiszámítható dolog nálam :) van amit szeretek, van amit nem, ne próbálj ebben patternt keresni pls :) eddig még egy tipped se jött ha figyelted :P a kaják többségét egyébként szeretem, emiatt sem érdemes tippelgetned meg csodálkoznod.

monique 4233 napja
monique képe

bocs, javítás: "egy tipped se jött" = "egy tipped se jött be"

torolt_12 4233 napja
torolt_12 képe

Nekem pedig jó pár tippje bejött, ahogy másoktól is kaptam hasznos tippeket. :)

Bozót 4232 napja
Bozót képe

Ha rögtrön írod a nevét, hogy én vagy más is utánanézhessünk, nem kérdezek semmit....nem sok gyümölcsdarabos gél van a piacon.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)