Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 030 532 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

Komárom 24 órás futás.

miki | 2010-08-01 17:23:30 | 32 hozzászólás

Elég rossz állapotba kerültem, nehezen szánom rá magam az írkálásra, de most érdemes, mielőtt beindul a szelektív felejtés és hamis képet kaptok :-)


A kör futás szempontjából kimondottan jó, persze lehetne álmodozni róla, milyen az ideális, de hát az csak a mesében van. Volt felbontott szakasz, sajnos egy Lidl parkolóját építették, nem lesz kellemes ennek a bejáróját keresztezni a jövőben. Sajnos többször is rossz arcú emberek jelentek meg a főút melletti szakaszon, volt, aki kötekedett is, ide majd érdemes lenne biztonsági őröket állítani.


A vesenyközpont egy nagy rendezvénysátor, belül asztalok, székek, frissítőasztal, tetszett. Kedves és segítőkész szervezők. A szervezés nem igazán interaktív, próbáltam mailben érdeklődni, mi lesz a frissítő kínálata, nem jött rá válasz. A verseny mindenképpen megérdemelne majd egy honlapot.


A frissítő kínálatából a 24 órásoknak nagyon hiányzott a leves, lehetőleg bármikor elérhető formában. A sok ripsz-ropsz hatásásra eléggé émelygett a gyomrom. Nekem a leves nagyon sokat segít. Kínomban sózott dinnyével próbáltam sót pótolni, aztán lett kősó, de leves kellemesebb lett volna. Mellesleg hol lehet ilyen darabos kősót venni, egész praktikus.


Majdnem a legelejétől 11 óra versenyidőig 40 másodperc séta, másfél perc futás váltogatással mentem. Ezt ilyen következetesen még nem próbáltam versenyen. Úgy érzem bevált, nagyon jó állapotban maradtak a lábaim, annak ellenére, hogy a gyaloglást egyátalán nem gyakoroltam edzésen. Éppen ezért nem erőltettem a sebességét, inkább könnyű séta volt.


Ezenkívül beállítottam a timert, hogy a 200 kilométeres részidőnek megfelelően (14:12) jelezzen minden körben, és ehhez igazítottam a sebességet. Utólag értékelve ez nem volt jó ötlet, mert mikor féltávnál kezdett kiderülni, hogy ez erős, túl sokáig ragaszkodtam hozzá. Igazából a tempó ment, de ahhoz, hogy leüljek a kocsiban a saját frissítőmhöz vagy vacsorázni, nem tudtam elég tartalék időt csinálni.


Mivel, hibásan, ragaszkodtam hozzá, hogy legyen meg a 100 kilométer féltávra, ki kellett hagynom 11:20 versenyidő után a sétákat. Ekkor persze felgyorsultam, de 13 óra körül éreztem, hogy el kéne engedni, mert baj lesz. Így is történt, de túl későn.


Nagyon sokat mentem Kiss Zolival, akit ultrafutó mentoromnak is érzek egy kicsit. Aki nem ismerné, ő tartja a 48 órás magyar csúcsot, többször is ment 380 km körül. Sokáig alkalmazkodott a futás-gyaloglás taktikámhoz, de aztán, mikor ezt a részidők miatt elengedtem, folyamatosan futottunk, egy hosszú gyaloglással körönként egyszer, a frissítő után. Éjszaka meg jól elbeszélgettünk és ellustultunk, hosszú szakaszokat sétáltunk.


5 és fél órával a vége előtt rájöttem, hogy így még a B terv, az egyéni csúcs is veszélybe kerül, több mint egy maraton volt még hátra a sárvári 183 kilométerhez. Elkezdtem dolgozni rajta, de nem nagyon ment a tempó, kevergett a gyomrom, nem akart lemenni a frissítő. A lábam még mindig meglepően jó volt, most kivételesen nem a combfeszítőm volt a leggyengébb láncszem.


Másfél órával a vége előtt aztán komolyan el kellett kezdeni futni, mindketten dolgoztunk a saját célunkért. 5-6 helyen voltunk. A dobogós helyekért hatalmas küzdelem folyt közben. Ez az utolsó másfél óra viselt meg igazán, enélkül azt mondanám, laza volt. Végül túl is lőttünk a célon, meglett a 185, az utolsó percig végignyomtuk. Nem kis fogcsikorgatással.


Sajnos éjszaka elkezdett húzódni a bal achillesem, majd roppant egy nagyot. Most csúnyán néz ki, többszörösére dagadt és nem olyan, mint amivel mostanában futni kéne. Érdekes, eddig sosem volt baja, mindig a jobb szokott jelezni, ha túlterheltem. Éreztem, hogy fáj, de igazából csak akkor kezdtem komolyan venni, mikor a célban megnéztem. Lehet, vége a szezonnak ezzel. Persze nem lehet tudni, talán nem komoly.


Nem volt sok nevező, talán 10, de ennek ellenére igazán színvonalas verseny alalkult ki, főleg a dobogós helyekért. Galopp lett az első 223-mal.


Köszönet a szervezőknek, tetszett. Azért remélem, nem Sárvár kiváltásának főpróbáját láttuk. 

32 hozzászólás

pátyalso 5027 napja
pátyalso képe

Örülök ,hogy az ultrafutás befejezése helyett futottál egy egyéni csúcsot.Gratulálok,szép volt!
Remélem minél előbb rendbejön az achillesed/vagy a bokád?/.Jó pihenést!   

monique 5027 napja
monique képe

gratulálok a csúcsdöntéshez :)  én kerestem egy csomót hogy online nincs-e fent vmi a versenyről, pl. élő eredmények verseny közben, de nem...
achillesnél nem jött be az a sarokra támaszkodva érkezős stílus amiről beszéltünk a múltkor? gyors felépülést!

yoyo 5027 napja
yoyo képe

Hű Miki ! ez csodaszép eredmény  Nagyon Gratulálok hozzá ,ami írtál a végére az nem jó hír :/ 

főleg,hogy most a másik lábad . Neked nem kell tanács,hiszen nekem is te adtál anno ;) ezért ccsak jobbulást kívánok,,sajnos nem kevés idő, mint írtad is . A verseny pedig ,majd biztos felfejlődik az éveke alatt,a leves csodákat tesz tényleg,nekem is mindíg azért csorog a nyálam ;)

VéZsé 5027 napja
VéZsé képe

Gratulálok Miki,szép futás volt!

dilisuni 5027 napja
dilisuni képe

Hatalmas gratula, tényleg szépen mentél... és még azt is elárultad, hogy miért csipog az órád :))
jön a sétálóidő... illetve utána a futóidő :))

pecsenye 5027 napja
pecsenye képe

Gratula a PB-hez. És mielőbbi jobbulást!

szasza 5027 napja
szasza képe

EZ meglepett, mármint a bejegyzés, örülök, hogy a korábbi ultrás posztod csak egy hiretelen "leirat" volt. Néha elgondolkodok, hogy nekem is egyszer ki kellene próbálnom magam valami ilyesmin,  csak nekem ehhez nincs fejem, ellenben Neked van. Ez a futásod is bizonyítja! Gratula!

mateve 5026 napja
mateve képe

NAGY-NAGY GRATULA!!!! Nagyon szuper voltál! Reméljük a lábad is hamar rendbejön!

Jó pihenést....mer te megérdemled..... :)))

Littleyu 5026 napja
Littleyu képe

Gratulálok Mosolygós Miki! :)
Örülök, hogy sikerült a B-terv, legközelebb biztosan meglesz az A is. Nagyon szépen mentél!
Remélem a jutalom-szalonna is megvolt utána. :)

miki 5026 napja
miki képe

Yu, köszi a szurkolást, nem volt szalonna :-)

Vézsé, milyen kiszámíthatatlan dolog ez, van, hogy egyszerűen nem megy, mint neked most vagy nekem a Balatonon. Egyszerűen nem értem, miért.

Yoyo, már tökéletesen meggyógyult a tavaszi sérülésed? Én eddig nem nagyon hittem az ilyen derült égből villámcsapás dolgokban, de nekem tényleg semmi baja nem volt előtte.

Monerd, persze, hogy mindig úgy próbálok futni, hogy a legkevésbé terheljem az éppen legfáradtabb részeket, ebből elég érdekes mozgás jön össze néha. De hát, ha átmegy rajtad a gyorsvonat, mindegy, hogy tartod a lábad :-)

Éjszaka a pálya hátsó részén át akart előttem futni egy őz, őrült sebességgel. Néha jött csak autó, de most igen, az őz nekirohant nagy csattanással az ajtajának. Szerencséje volt, ő ütötte el az autót, nem fordítva, így felugrott és visszafutott. Az autó jól behorpadt.

Jópár sün is volt.

Bozót 5026 napja
Bozót képe

Gratulálok, nagyon szép futás volt!  Bocs ha az sms gúnyosnak hangzott, nem az volt a szándékom, tudhatod. Remélem a lábad hamar rendbejön, az a roppanás-bedagadás nem hangzik valami jól!

miki 5026 napja
miki képe

Dehogy hangzott. Kár, hogy nem jöttél, megnyerted volna :-)

forgi 5026 napja
forgi képe

Gratulálok én is. Gyönyörű szép eredmény, s valaki életében nem fut összesen ennyit.

Jobbulást a lábadnak!

monique 5026 napja
monique képe

"derült égből villámcsapás" -> hát azért fájt már közben is, nem? tehát nemcsak utána. de amúgy tényleg fura, h azelőtt soha az X évnyi futás közben... amúgy múltkor a jobb lábaddal volt gond, nem lehet h akkor inkább a balra terheltél emiatt és mostanra lett neki elég az extra terhelés?

azt el sem tudom képzelni, hogy néz az ki, amikor az őz üti el az autót. :)))

miki 5026 napja
miki képe

Monerd, nem kell túlagyalni. Persze, hogy fájt, mindene fáj az embernek 15 óra után. De előtte nem. A másik lábam, amiről szó volt pár hete, nem volt komoly. Mindig is úgy voltam, hogy volt egy heti kilométerszám, régen olyan 100 körül, most talán 160, ahol már kezd jelezni a jobb achilles. Ez nem sérülés, csak kezdem érezni, hogy létezik, nem esik jól megfogni. De a bal sosem.

Mostanra jól bedagadt az egész bokám, nem is tudom terhelni, de mégsincs olyan érzésem, hogy ez "rossz" fájdalom lenne. Sajnos ez miatt nem tudom abbahagyni a futást, jobb okot kell találni. Pedig izgat a dolog, mire lennék képes evezésben, de a futás mellett sosem fogom megtudni :-)

Ilyenkor gondolkozom, milyen lehet a többnapos, 48 órás vagy hatnapos futás. Mikor az ilyen kis problémákat menet közben kéne kezelni. Izgalmasan hangzik. Ha Gyula nem rendezi meg Sárvárt, bosszúból megyek Gols-ba 48-ra. Bozót, nem mozgatja meg a fantáziádat :-)?

miki 5026 napja
miki képe

Na, ha már futni úgysem tudok, írtam egy szösszenetet a powerhikerre jópár év után először: http://powerhiker.fw.hu/ultrarunwalk.htm
A futás-gyaloglás módszer újratárgyalva.

monique 5026 napja
monique képe

miért hívja mindenki túlagyalásnak azt, ha vkit érdekel vminek az oka...?

amúgy a heti 160 szép magas limit. :)

mikor lenne olyan érzésed, hogy "rossz" fájdalom? :P

48 óra, a káros szenvedélynek egyre magasabb a toleranciaszintje/ingerküszöbe..? ;)

miki 5026 napja
miki képe

Ne haragudj, bután fogalmaztam.

A rossz fájdalmat nem tudom megmagyarázni, túlagyalás lenne belőle :-)

12 órát/Kinizsi Százast már volt, hogy rutinból tudtam futni. Ekkor elvesztettem az érdeklődésemet, kezdtem 24-ezni. Ez sokáig kitartott, sokszor "koronázta siker a kudarcot célzó erőfeszítéseimet". Ha egyszer stabilan menni fog, keresek olyant, amivel megint elleszek egy darabig.

monique 5026 napja
monique képe

semmi gond. közben elolvastam az új cikked. :) sztem én büszkeségből nem akarnék sétálni, ez lehet a legnehezebb része a stratégiának... :P (pl. ma sikerült 9p-esre lassulnom a végére, mondjuk nem éreztem 9p-esnek, de ha tudtam volna h annyi, akkor se sétáltam volna.. :D szerencsére ez nem 24 órás futás volt. :) )

Bozót 5025 napja
Bozót képe

Monerd, sztem azárt mondjuk túlagyalásnak, mert tudjuk, hogy nem jutunk sokra azzal se ha töprengünk rajta. Továbblépünk és kész :) Gondolkodni jó és hasznos, de azt gondolom, hogy az ultratávoknál már annyit számít a mentális aspektus, hogy a tisztán logikán alapuló megközelítés nem mindig vezet eredményre.

 

Miki, basszus, megint ugrott egy potyadobogó :) Kénytelen leszek felfejlődni a komoly mezőnyhöz.

Ja, és kősó! Két kilós tömbökben nyalják az állatkáim, vihetek neked ha gondolod ;-) :)

 

Bozót 5025 napja
Bozót képe

Hmmm...48órás? :P Kicsit válóperveszélyes :)))))

pleko 5025 napja
pleko képe

Miki? Lehet, hogy sportágat kelenne váltani, új kihívásokkal???:))))

Persze ez csak poén...Nézd szerintem ha neked a 48-asra van ingerenciád ki kell próbálni...

Aztán jöhetnek még extrémek dolgok...Amúgy szerintem "normális" értékmérővel nézve, már a 12 órás futás is agyament dolog...Meg szerintem elég őncélú ez az egész...bebizonyítani magunknak, hogy megcsináljuk...Szerintem hatalmas egoista gyülekezet a miénk....Ennek ellenére már én is beléptem az előszobájába ennek az őrületnek...Az igazság, hogy a normál élet erőfeszítései nem elégitenek ki, pedig egyre jobban erőfeszít az egész ország velem együtt...De félretéve a tréfát, van abban valami felemelő, amikor az ember kitűz egy célt, és verejtékes edzésmunkával felkészül a megméretetésre....Aztán odateszi magát..vezekkel pár órát...itt-fáj...ott-fáj...és a végén meg van, elértem...Szinte megtisztulva érzem magam ilyenkor...Sárváron is úgy éreztem a 12 órás után, hogy annyit szenvedtem, amely felért egy vezekléssel, és otthagytam a lelkem egy darabját az asztfalton....De utána természetesen nem ülsz a babérjaidon, ha nem már agyalsz is tovább, és kitűzől egy újabb célt amiért lehet égni lobbogni...és vezekelni...

Bocs ha sok zöldséget írtam, mentségemre legyen most ébredtem éjszakás voltam...nekem most hiretelen ezek jutottak az eszembe...

 

monique 5025 napja
monique képe

Bozót: a jövőben még hasznos lehet az infó, sztem. :) de igazad van, nem értek az ultrához. :D

miki 5025 napja
miki képe

Közben megnéztem a képeket, és nagyon csúnyának, felvizesedettnek, öregnek, elgyötörtnek láttam magam, már az elején is. Talán nem is véletlen ez a sérülés, azt jelenti, hogy a mostani formámból, alapjaimból nem lehet sokkal többet kihozni, innét már lefelé vezetne az út, ha erőltetném.

Most kellene jól kipihenni magam, aztán lassan, kicsiben kezdve, új, jobb alapokat építeni tavaszig.

Így is jó volt ez az év, hiszen kijöttem a 4-5 éves süllyesztőből, mikor nem úgy néztem ki, mint akiből még futó lesz. És úgy tűnik, hogy már át tudom fogni agyilag a 24 órát, még ha a test erőtlen is.

Bozót 5025 napja
Bozót képe

De félretéve a tréfát, van abban valami felemelő, amikor az ember kitűz egy célt, és verejtékes edzésmunkával felkészül a megmérettetésre....Aztán odateszi magát..vezekel pár órát...itt-fáj...ott-fáj...és a végén meg van, elértem...Szinte megtisztulva érzem magam ilyenkor...

 

Na igen, bizonyára. Egyszer szeretném megtapasztalni ezt az érzést!

monique 5025 napja
monique képe

Bozót: igen, biztosan jó az érzés, én még nem ismerem, sajnos iszonyú sok munka, akár évek. :) persze a céltól függ h mennyi. :)

Bozót 5025 napja
Bozót képe

Elolvastam a szösszenetet...

Nem ér elbizonytalanítani a szegény ultrapalántát! Épp azon voltam, hogy legközelebb minimalizálom a gyaloglást :)

miki 5024 napja
miki képe

Szívesen átadom a Lanterne Rouge-t :-) Komolyra fordítva, ki kell próbálni. Benevezel két, egymással összevethető versenyre, aztán egyiken így, másikon úgy.

Bár a mi szintünkön nincs nagyon választási lehetőség, vagy belesétálgatsz, vagy Galopp módszerével gyakran megállsz. Végig úgyse futjuk. Szerintem hasonló a kettő, csak az a kérdés, melyik a kisebb kompromisszum, illetve én úgy érzem, a rövid szakaszos váltogatás jobban működik. Kriszta is ezt csinálja különben, sőt sokszor még rövidebbet, szinte csak párszor tíz lépést. Mondjuk ő nagyon jó gyalogló, ha nem fut akkor is halad. Sipi, aki talán a legkomolyabb eredményekkel rendelkezik, olyan három perc-öt perc körül váltogat. Az interneten gyakran olvasható 5-25-öt már próbáltam régen, nem jött be annyira. És akkor még ott van a Maffetone-Mittleman féle egyórázás, igaz, azt hatnaposra szánták.

monique 5024 napja
monique képe

mi, maffetone ultrázik? azt hittem ő csak az egészséges életmódban érdekelt :)

miki 5024 napja
miki képe

Ő nem, csak edzőként. Nem olvastad s Slow Burn-ben a hatnapos taktikát? 35. oldal aljától, ha egyforma könyvünk van.

Mittleman nem néz ki valami fittnek mostanában, néztem egy videót valami jótékonysági futással kapcsolatban, elég kövér.

monique 5023 napja
monique képe

igen, azt tudom hogy edzette mittlemant :) csak gyanús volt az előbbi megfogalmazás.. :D

mjoci 5018 napja
mjoci képe

Gratulálok a teljesitéshez, a lábadnak meg jobbulást kivánok.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)