Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 000 848 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

További agyalás a 24 órás futásról

miki | 2010-03-21 11:34:08 | 8 hozzászólás

A múltkor már úgy éreztem, nagyjából kikísérleteztem, milyen módszerrel juthatok legmesszebb 24 óra alatt, egy perc gyaloglás másfél perc futás váltogatását találtam legkevésbé fárasztónak. Az a lényeg, hogy a két mozgásforma nem teljesen azonos izmokat használ, a "futóizmok" regenerálódhatnak gyaloglás közben, sőt ez talán fordítva is igaz.

Kicsit megingatott azonban Kouros a facebook oldalán írtakkal. Élettanilag talán helyes beosztani az erőt és gyalogolni az első körtől, de mi a helyzet etikailag? Nem illik az ultrafutás szellemiségéhez a tervszerű visszafogottság. Az ókori görög hérosz nem akarja elkerülni a szenvedést és a bukást, keresi a végzetét.

Valahogy fel kell oldani ezt az ellentmondást. A ma reggeli kocogásom közben hirtelen rájöttem :-). Mi lenne, ha nem futást váltogatnék gyaloglással, hanem kétféle futóstílust? Aztán persze a verseny egy bizonyos pontján már bejöhetne a gyaloglás is, ha muszáj.

Valamikor nagyon érdekeltek a futóstílusok, kettőt sokat gyakoroltam és most is alkalmazom őket tempótól és kedvtől függően:

http://powerhiker.fw.hu/pirie.htm

http://powerhiker.fw.hu/futotechnika_mittleman.htm

Az első dinamikus, lábközépen futás, a második sarkon történő, kissé ezoterikus ultrafutó stílus.

Az első jobban adja magát gyors a futáshoz, a második lassúhoz, de némi gyakorlás után ez már nem ilyen szükségszerű, pl. a félmaratoni egyéni csúcsomat sarkon, a 12 órást lábközépen futottam.

Meglehetősen eltér a kettő, más izmokat használnak, talán hasonló elven, mint a futás-gyaloglás ez a váltogatás is működhetne. És mégsem olyan ciki, mint a séta, amivel jól kizárnám magam A VALÓDI futók közül, Mr. Kurosz szerint :-)

8 hozzászólás

monique 5158 napja
monique képe

jól hangzik az ötlet. mostanában kouros-kultusz van mindenkinél? :)

egyébként nem tudom, láttad-e a blogomban, hogy kipróbáltam a futás-gyaloglást, katasztrofális eredménnyel. valszeg igaz az, hogy nagyon edzettnek kell lenni ehhez!

Bozót 5158 napja
Bozót képe

Én úgy gondolom, az lenne etikátlan ha mondjuk görkorival mennél :) Legalábbis mindaddig amíg nincs előírva, hogy folyamatos futómozgással lehet csak haladni...

Monerd, nincs Kouros kultusz, csak eléggé határozott véleményt fogalmazott meg a manifesztójában, amiről többeknek van saját véleménye :P

 

miki 5158 napja
miki képe

Én tisztelem a véleményét, vagy legalábbis az eredményei alapján van súlya a szavának. Megvan a DVD-je, amin bővebben kifejti a filozófiáit, és tudok vele azonosulni. Lehet, hogy azok szimpatikusak számunkra, akik azt modják, amit hallani szeretnénk, hogy milyen nagyszerűek, kemények és hősiesek vagyunk. Igazából az én dicstelen ultrafutó pályafutásom azért megtanított pár dologra, pl. arra, hogy akármilyen keménynek hiszem magam, meg tudok törni és sírdogálni az árok szélén. És láttam, hogy van, aki ilyenkor továbbmegy. Pl. Edit vagy Kurosz vagy még mondhatnék pár nevet, de azért nem olyan túl sokat.

monique 5158 napja
monique képe

megtaláltam kourost a fb-n és elolvastam a notes részben a véleményét :) hát kemény, az biztos. nem vitatkozom vele, mert szubjektív :) mondjuk 1 kivétellel: nem értek azzal egyet, hogy elég szellemileg ott lenni ahhoz, hogy átlag 4:45-ben fusson az ember 24 órát - ezt ő megcsinálta, de ehhez kellett genetika és edzettség is.
az biztos h olyan a véleménye, mint amilyen az ultrázás is lehet... :)

MungDaal 5156 napja
MungDaal képe

4:45-ben 24 órát??? Istenem! Kicsit olyan ez nekem, mintha a fénysebesség fölötti űrrepülésről csevegnétek ...

Érdekes, bár nekem még a Gordon Pirie technika készség szinten történő alkalmazása is kihívás.

Én istenemre, végig olvastam többször is a powerhikert, de a Mittleman metaforákat csak futólag. Most, hogy felhívtad rá a figyelmem, alaposabban szemügyre vettem.

És láss csodát, ez a két dolog valahogy természetszerűen kiegészíti egymást.
Ha fáradok valami ilyesmit adok elő akarva akaratlanul. 

A lépésfrekvencia változik a két stílus között? Gondolnám igen ...

Gandi 5156 napja
Gandi képe

A tervszerű visszafogottsággal még ugyanúgy ki tudod facsarni magad egy ultratávon, hogy az belepasszoljon a Kurosz-képbe :-) Hiszen maga Kurosz is mondott olyat, hogy ultratávokon a gyaloglás elkerülhetetlen, tehát ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy sarlatán vagy :-)

Egyébként a dvd-jéhez hogyan jutottál hozzá? Érdekelne engem is, mert ritka egy csodabogár, bár a facebookon leírtak szerintem is erősek...

miki 5156 napja
miki képe

Amerikából rendeltem egy UD kulaccsal együtt, de nem lehetett Magyarországra, hanem a Németországban élő húgomékhoz kellett vitetni. Ha nagyon érdekel, odaadom egyszer. Lemásolni nem sikerül, valami brutál védelem van rajta. Amúgy tetszik, nem olyan, mint a facebookon és sok archív felvétel is van rajta régi nagy versenyekről.

Gandi 5155 napja
Gandi képe

Na, ezt később olvastam, mint a leveledet :-) Akkor valószínűleg ezért pattantam vissza a rendelős oldalakról, mert ide valahogy nem lehet szállítatni.
Egyébként személyesen én is ismerem őt, és nem tűnik olyannak, mint a facebbokon mutatott arca. Gondolom olyen lehet a dvd-n is... Zárkózott, de ugyanakkor egy teljesen természetes ember, illetve csodabogár :-) 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)