Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 748 km-t sportoltatok
Hogyan fuss 3 órán belüli maratont...

Igy futottam a tengeren tul....

galagyuri | 2009-05-19 08:41:35 | 2 hozzászólás
Azt se tudom mi az a Blog, de irok egyet, a témája az OC Maratonfutásom, Los Angelesben. LA-ben van tobb marathon egy evben, ez az Orange Country (Narancs megye) maraton. Hogy az elején kezdjem, Péntek este érkeztünk LA-ba Maszattal, kb 20 órás út után, kissé kimerülve. Szűcs Csabi javasolta, hogy inkább célszerű tengerentúlra épp a verseny előtt érkezni, és nem várni meg míg átáll a szervezet, mert aztan csak meg faradtabbak leszunk, hanem egy jó alvás után futni. Igaza van! Szóval pár órát aludtunk azután Szombaton mentünk az OC Event Centerbe felvenni a cuccot. Igazi Amerikai rendezvény volt, mindenki nyitott, biztató és támogató. Nem túl nagy verseny kb 1300 Maratonos és 8000 félmaratonosra számítottam, ami igaz is lett. Az expo után városnézés Newport Beachen, amibe volt jó kis séta is. Na ez már nem az amit 1 nappal maraton előtt tanácsolnak. Nem sokat pihentünk. Kaja főleg kenyérféle napközbe (ilyen kétszersült féle amit itt kaptam), 1 nagy shake délben, 2 nagy shake este lefekvés előtt (ezt legközelebb korábban kell), ja és két kis saláta, ami nem feltétlen kell.Reggel kelés helyi idősz szerint 3kor, és a szokásos nagy futás előtti átlag reggelim, sok kétszersültféle, amit tegnap vettünk, kicsi tejjel. Alapvetően nem éreztem kipihentnek magam, kicsit fáradt voltam, és a lábaim is csak kb 75%ban pihentek. (1 hét pihenő volt csak az ajánlott 2 helyett). Terv szerint 7:04 merfoldeket fogok futni, ami 4:25-os kmek, kb. A verseny rajthoz a celtol buszok vittek, tokeletes szervezessel ment, a gyors wc-k szama viszont viccesen keves, na ez tragikus szervezes volt, 15 perccel a rajt elott meg ott altunk kb 10-en elottunk, azt hittem el se erjuk a rajtot.... Valahogy megis sikerult. Jo kedvuek voltunk, nem izgultunk tulsagosan, meg Maszat se!

Rajtnal nagyon elol altam, tudtam, az en terv idom itt eros lesz..... Aztan rajt! En a maratonra, Maszat a felmaratonra. Volt helikopter, siros amerikai himnusz enekles a rajtnal, zene nem nagyon.... Ez is Amcsisra sikeredett. Rajt utan jo kezdes 7:08-as elso mile, aztan 6:34...gondoltam gyors lesz, de erzesre jo volt, bar ereztem, h kemeny. A 3. mérföld 6:50 körüli. Nem volt sehol sima az elso néhány mérföld, bar inkabb talán lejtett (legalábbis azt mondták a táv netto lejtő), hirtelen, kemeny emelkedok voltak. Az eleje inkabb kertvaros, aztan tengerpat, aztan meg ilyen tenger bemelyedes féle mellett futottunk. Ez igen bizar de szép vidék volt. Nagyon valtozatos taj volt. Erre meg voltak szurkolok is, foleg a sok felmaratonos miatt. En a tajat figyeltem, a tempomat, ami meglepoen jo volt, es a futotarsakat, ki hogy futja el az elejet....Voltak nagy elfutasok. A sarga rajtszam volt a maratonos, igy konnyen megkulonboztethetőek voltunk, néhányan a maraton első pár mérföldjén úgy hörögtek, mintha az utolsó mérföldet küzdenék. Szoval telt az elso fele, vegig jo tempo, igyekeztem lassitani, ami nem nagyon ment, de jo volt a pulzus. 162korul az elejen, aztan meg csokkent is, néha 155-159 kozott. Sajnos sok volt a hirtelen emelkedo, ami nagyon nehezze tette a tempo tartast. Feltav 1:31:30. 160 koruli pulzus (kiveve az elotte emelkedoket). Itt tudtam jo ido lehet, csak meg inkabb esszel kell tovabbmenni. Ekkor nagyon nagy erőt éreztem a jó első fele miatt. Terv szerint 19 merfoldig visszaveszem, utanna jon a sziv.. Itt valtozott a taj, par merfold 5 savos autout, szurkolo mar alig, igaz ők szurkolnak, aztan uzleti negyed, jardakon, aztan megint 5 sav, aztan jott a csatorna a Terminator 2-bol, ahol az autos uldozes ment, ez volt sokaig, kb 23 mefoldig. Ezek a mérföldek már elég magányosan teltek, számoltam a mérföldeket, az időmet, mindent amit számolni lehetett...:o) De erős voltam, sokakat utolértem, akik elfutották az elejét. Volt aki már megállt nyújtani, sétálni vagy volt aki csak belassult. Megelőztem a női elsőt is, akit motor kísér. Utana kicsi foldut, kicsi kertvaros emelkedovel es vegul a befuto. 20-nal eros voltam, de ereztem, h faradok, 23-nal kevesbe voltam eros, de faradt, viszont jo volt a tempo, meg mindig 7 alatti mefoldek, ahol nem voltam emelkedo. 9 merfoldtol a befutoig 1 ember elozott, en viszont sokat. Folyamatosan kontrollaltam a mozgast, kicsit a bal vadlim alja fajt, de hát egy maratonon fajjon valami. Vegul 3:02:42 lett a vege, nagy eljenzes es unnepeltetes kozben futottam be. A vegere elfaradtam ,de nem hajtottam szet magam. Azt mondjak gyors a palya, de sok domb szerintem sokat kivesz az emberbol. Az idoeltolodassal meg mindennel egyutt jobbat futottam a vartnal, a heti 100-113 kmek ugy tunik mukodnek... Kiderult a 8. lettem. :o))

Maszat 2:15-os felmaratont futott az edzestervemmel keszulve 1 honap felkeszules utan! Erre buszke vagyok!

Ami rossz volt: az idoeltolodas, csak 1 het pihenes elotte, kicsit kesoi vacsora, korai indulas, meredek dombok, paras levego, keves tempofutas elotteAmi jo volt: a felkeszules (sok 100km feletti het), semmi nem fajt, szurt vagy dorzsolt, a pulzus (155-165 elso 21 km ,165-185 2. fele), az erobeosztas (2. fele 20mp-vel gyorsabb), a hangulatom, fejben ott voltam, jokat kajaltam (ketszersult, fagyi, shake keves hus), sokat frissitettem (2 merfoldenkent, ja es elotte a rajtig nagyon ovatos iszogatas), a vegen 3 energiaital es a benne levo koffein segitett, hogy ne zuhanjak nagyon be, na es a vartnal jobb eredmeny....folyt kov!!!!