Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 966 548 km-t sportoltatok
Ancsi futóblogja

I. Szeged Félmaraton - 10 km, korosztályos 3. hely :)

Hauanita | 2016-05-15 20:10:22 | 12 hozzászólás

Legutóbb ott fejeztem be, hogy megbántam, hogy beneveztem egy versenyre, mert futhattam volna anélkül is. 
Aztán eljött a tavasz és rengeteg helyi futós rendezvény kezdett körvonalazódni a városban: ott voltunk Zolival a Sziki túrán (de oké, az nem futóverseny, hanem gyalogtúra és egyébként ilyeneken részt is szoktam venni), április 10-én volt egy mezei futóverseny (de előtte szombaton mi ledolgoztunk egy napot, a heti egyetlen pihinapomon meg nem akartam időre kelni/menni), április 23-án volt Árkád-futás (3,4 km, először úgy volt, nem leszek itthon, végül ugyan itt voltam, tervben is volt, de szakadt az eső, akkor meg nem futok - vannak nekem elveim :), majd következett a mai Szeged Félmaraton, amire szintén úgy volt, hogy nem leszek itt, de végül kiderült, hogy az erre a hétvégére tervezett program csúszik egy hetet. Úgyhogy március közepén azzal a lendülettel be is neveztem... A 10 km-s távra, mert úgy éreztem, az most sok lenne, hogy félmaratonra rendesen fel is készüljek, de egy 10-es azért simán.

Üröm volt az örömben, hogy az elhatározást követően szembesültem azzal, hogy ezt a versenyt ugyanaz az Adrenalin SE szervezi, amelyik a Daru Futást ősszel, és az 5.000 Ft-os nevezési díjtól sem aléltam el, pláne, amikor napokig nem volt elérhető a verseny oldala, amikor pedig mégis, akkor a nevezést lebonyolító oldalon 7.000-et dobott fel a gép.
Mindegy, beneveztem.

 

Már csak edzeni kellett (volna). Amikor volt lehetőségem és az időjárás sem kavart be, akkor 30 km-s heteim voltak, rágyúrtam, hogy 15-6-ig el tudjak menni magabiztosan és egyre gyorsabban és elkezdtem gyorsítani, 100-akat, 500-akat, 1000-eket bele-belefutni (azt rövidebbekbe, persze). Jól ment, élveztem. :) Hogy épp ballagott a gimis osztályom és ezáltal rengeteg dolog volt, az nem segítette a projektet, de ezt leszámítva rendszeresen futottam. Mondjuk az elmúlt 10 hét futásainak heti átlaga 24-5 km körül volt, de azért nem adtam fel az "50 percen belüli" 10 km-ről szóló elképzeléseimet. Sőt, a keddi, 23:40-re sikerült gyors 5 km után 48 percen belüli vágyálmaim is voltak. Az most messzire vezetne, kellett-e még kedden az a futás, de már régóta húzódott és úgy gondoltam kipihenem. Nem tudom, végül sikerült-e. Mindegy is.

 

Mára persze megint esőt mondtak, de azért tegnap átvettem a rajtcsomagot, éééés az olyan jó érzés volt, hogy elkocoghatok érte és a saját városomban van szervezett, nagyszabású futóverseny !! És ma reggel is a melegítőkrémek illata, meg a néhány ismerős, akivel összetalálkoztam (persze mindenki félmaratonon), jóóó volt. Meg az is, hogy végül nem esett, mert szerettem volna futni. :)
Péter Attila fantasztikusan hozta a hangulatot, tetszett, ahogyan egy frappáns Forma 1-es hasonlattal magyarázta el, hogy bár nincsenek rajtzónák, de a felkészültebbek hadd álljanak előre, aki pedig csak néha megy ki futni, álljon hátra. Volt bemelegítés, megtudtuk, hogy Szeged vizi úton szomszédja New York-nak :D, meg a szokásos hangulat, visszaszámlálás és rajt!

 

Tök jól rajtoltam 4:50-ben, már csak az volt rémisztő, hogy még így is úgy éreztem, hogy elmegy mellettem a mezőny. Valszeg nem láttam, hányan voltak mögöttem, pedig nem legelső sorból rajtoltam nyilván. Az útvonalon lehetne vitatkozni. Kicsit össze-vissza volt, de végülis olyan helyeken vitt, amiket szeretek. Egy vízparti városban a hidat, rakpartot nem lehet megúszni, de nekem itt a rakpart edzőpálya, minden méterét ismerem. :) Szeretem a Szent István téri víztornyot, az nekem nagyon kiesik, most ott futottunk el alatta/mellette. A belvárosi kavargás után jöhetett a rakpart, ami nekem kedvezett, bár a szembeszelet nem kedveltem. Szépen jöttek a km-ek, egészen jól: 4:50, 4:45, 4:45, 4:53, 4:59. Lassultam, ez azért nem volt kérdés.
A fordítónál ittam és támadott a szembeszél, de az 5:49-es km-t nem éreztem reálisnak, de utána megint kb rendben volt, egészen addig, míg egy 4:12-esbe nem botlottam. De legalább megnyugodtam, mert az a 6-os km tényleg hosszabb volt. Akárhogy is, de élveztem a futást. Haladtam, pörgettem, de nem téptem szét magam, jó volt. A végén még gyorsítani is tudtam, az utolsó km az órám szerint 4:32 (ugyanez volt az első is, 4:50-nel, szóval ez nem volt rövidebb tuti). Aztán chipes mérés szerint 49:01-re értem be, ahol Péter Attila azzal fogadott, hogy megnyertem a korosztályomat. Kicsit furcsálltam, hogy egy ilyen idővel, de amikor utána jártam és kiderítettem hogy lesznek ugyan korosztályos jutalmak, de nem nagyszínpadi szólítással, csak külön és később; és addig hazajöttem megenni egy tányér meleg levest, akkor itthon kinyomoztam, hogy "csak" harmadik ez az első. Még így is furcsállom, de már kicsit reálisabb. Az EVOchip oldaláról azt is kiderítettem, hogy a 10km-en nőiben 9. lettem, 93 versenyzőből, úgyhogy megveregettem a vállamat. 
Sajnáltam, hogy nem lett meg ugyan a 48 percen belüli álomidő, de ennyi edzésből nem is lett volna reális. Rendben van ez így, főleg, hogy élveztem a futást.
Tetszett, hogy jól volt szervezve a verseny, a három együtt rajtoló táv résztvevőinek külöböző színű  rajtszám, ahol szétvált az útvonal, nagyon korrektül jelezték, melyik táv merre folytassa, 5 km-nél volt frissítés (bár kukákat tehettek volna ki, bár többen így se szórtuk szét a poharakat, hanem amíg fért, legalább a buszmegálló kukájába dobtuk - az előttem lévő fickó másodperceket veszített azzal, hogy visszament összeszedni a kiesett poharát).

 

Szumma-szummárum, jó volt a verseny. Az Adrenalin SE-nek ez most jobban ment, de van még fejlődési út előttük. 
Ami engem illet, élveztem a versenyzést és a felkészülést is, de nem esek visza a ló tulsó oldalára. Maradnak továbbra is a szegedi rendezvények és időnként 1-1 versenyre való készülés, ami ugyan motivál, de jó futni tét nélkül is, pusztán a futás öröméért. :)

12 hozzászólás

Liverpool 2905 napja
Liverpool képe

Szia! Uh, ez nagyon kellemetlen lehet, amikor az ember lányával közlik, hogy nyert, majd később kiderül, hogy mégsem... :(

(A 10 km-en én is gondolkodtam, de bevallom, elriasztott a nevezési díj...)

Hauanita 2905 napja
Hauanita képe

Hát, azon a szinten (=amatőr), amin én vagyok, azért nem olyan nagy csalódás ez :) Ráadásul tudom hova tenni az eredményt, nem egy nagy idő, de az enyém. :)
Nekem meg a bronzérem is jól mutat a falamon. :) Ennél sokkal nyomasztóbb, hogy a 31-40-es korosztályra, mint "40 évesek" hivatkoznak az oklevélen, holott többek szerint jó, ha 18-nak látszom. Na, sebaj.

Amúgy a verseny jó volt, de valóban sok érte az 5k HUF. Ha én is többet versenyeznék, valószínű kihagytam volna, viszont mivel rég voltam igazán nagy versenyen végülis beelfért.

Bozót 2904 napja
Bozót képe

Ez különösen akkor kínos, ha ki is hívnak úgy, hogy első lettél és aztán derül ki, hogy nem :) 

Hauanita 2904 napja
Hauanita képe

Szerencsére idáig nem jutottunk. :) Illetve én sem éltem bele magam a dologba, szóval engem így nem is érintett rosszul, amikor itthon megnéztem, akkor se.

De volt ilyen szitu: a párosok versenyében történt, hogy egy nevet félreolvastak és lány páros helyett vegyesváltó volt igazából vagy vegyesváltó helyett fiú, már nem emlékszem pontosan. Na, az hülye helyzet volt, pláne, mert a 4.-ről fogalmuk sem volt, így végül nem tudom, hirdettek-e 3. helyet. És ez már nagyszínpados eredményhirdetés volt...

monique 2904 napja
monique képe

gratula!

Alabárdos 2904 napja
Alabárdos képe

Gratulálok! :)

necromedve 2903 napja
necromedve képe

Gratula! Jó az idő is, bár nem tudom, egyéni csúcshoz képest ez hol van. Edzésnapló alapján is rendben van, a heti 3 edzésből 30km-ek bőven elegek is a 10-hez, több edzéssel max kicsit faraghattál volna az idődön, vagy rámehettél volna a 21-re gyenge időeredménnyel....

Bár úgy meg rosszra jött volna ki a ft/perc mutató a versenyen, a 7000 nevezési díjtól nekem konkrétan eléggé elkerekedett a szemem. Mire fel kértek el ennyit?

Hauanita 2903 napja
Hauanita képe

A 10-es 5000 volt, szóval a Ft/km itt sem volt kevés.

Nem tudom, mire kérték, de azt el kell ismerni, hogy BSI szintű szervezés volt, útlezárás, mentőszolgálat, profi speaker (Péter Attila), technikai póló a rajtcsomagban (igaz férfi S-es, hát azt igen csak át kell szabi, ha hordani akarom, szóval passz).

Az edzésmennyiség/megfutott idő arány is rendben van, ezt ecseteltem is fentebb, egyéb okokból kifolyólag több edzés most nem fért bele, szóval nem vagyok elégedetlen, de volt egy jobb edzésem, ami által bíztam egy 48 percen belüli időben. De nem baj, rendben van ez, valóban :)

Liverpool 2902 napja
Liverpool képe

Az 5000 vs 7000 Ft-os nevezési díhoz tegyük hozzá, hogy a kiírás szerint április 30-ig volt 7000, ezt követően 9000 Ft... ez azért még egy "BSI szintű" versenynél, technikai póló mellett is igencsak húzós összeg 10 km-ért. (Az, hogy mivel nem vagyok szegedi, ezért nálam még az útiköltséget is hozzá kellett volna adni ehhez, az az én egyéni szoc. problémám.)

Tény, van olyan szervező, aki bevallottan magas árakkal, cserébe magas színvonalon (ők mondják!) rendez verenyeket, de ez olyan régió(k)ban történik, ahol bőven akad olcsóbb, vagy akár jelképes/ingyenes indulási lehetőség. Pedig szeretnék már Szegeden is futni egyet, valamikor a múlt évezredben volt egy elég rosszul sikerült félmaratonom, azóta egy (két?) Vivicitta, de mintha a városban az adottságokhoz, illetve más hasonló nagyvároskhoz mérten jóval kevesebb futóverseny lenne... - de könnyen lehet, hogy csak hozzám nem jutnak el az információk... 

necromedve 2900 napja
necromedve képe

Hát, ezektől a technikai pólóktól még nem vagyok elájulva, bringás póló sokkal jobb, van rajta zseb is a cuccaimnak. Szóval azért, hogy álljon a szekrényben, nem örülnék a plusz díjnak. Költsék ehető befutócsomagra! ;)

Hauanita 2900 napja
Hauanita képe

Technikai póló: nekem az a bajom vele, hogy férfi S-es, vagyis nem elég, hogy nagy, még bő is. Vagyis vagy átszabatom vagy áll a szekrényben frankón. Mivel amúgy tetszik, az előbbi lesz. Persze ez messzire vezetne, hogy kell-e póló egy versenyen, mert sok aspektus, nézőpont és tapasztalat van.

 

Liverpool-nak. Én is drágállottam ezt a versenyt, de mint fentebb írtam, rég vettem részt hasonlón, megtetszett, ezért neveztem be.

Szegeden valóban nem sok nagyszabású verseny van, de kisebbek, olcsobbak azért akadnak. Íme a tavaszi menü:

Március elején volt a Sziki túra: 7-16-28 km-s távokon, terepen. Persze nem verseny, de jó volt.

Április 10. Mezei futóverseny volt Újszegeden, nem emlékszem a pontos távokra, mert nem indultam, de 5-6 és 10-12 km-s távok biztos rémlenek.

Április 23. Árkád futás, 3,4 km, szakadt az eső, nem mentem ki. :(

Április 28. Éjszakai villamos futás, éjféli indulással az 1-es villamos vonalán. Egyszer korábban indultam már rajta, jó buli :)

Május 7-én is volt vmi jótékonysági futás a ligetben.

Május 15. Szeged Fm. 5, 10, 21km.

Valami bormaraton (7 km-s táv rémlik erről is) mintha most hétvégén is lett volna, de nem voltam a városban, nem néztem utána.

Június 19-én Epam maraton (!) - szerintem ez nagyobb lesz megint, de ezen sem bírok (meg ilyenkor tájt nem is szivesen indulnék délelőtti versenyen) szóval nem tudok részleteket, de utána tudok járni, ha van rá igény.

Júniusban Szőregen Rózsa Felmaraton is lesz, 22,8km - ugyanaz az adrenalin SE rendezi, mint a Szeged Fm-t.

Így hirtelen ennyi. Ezek nem mind nagy rendezvények, de azért lehet futni itt, ha az ember akar :)

Liverpool 2899 napja
Liverpool képe

Köszönöm, ezek szerint valóban van verseny bőven :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-04 hó (1 bejegyzés)
2018-03 hó (1 bejegyzés)
2018-02 hó (1 bejegyzés)
2018-01 hó (1 bejegyzés)
2017-10 hó (1 bejegyzés)
2017-07 hó (1 bejegyzés)
2017-05 hó (1 bejegyzés)
2016-11 hó (3 bejegyzés)
2016-10 hó (5 bejegyzés)
2016-05 hó (1 bejegyzés)
2015-11 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (2 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (2 bejegyzés)
2011-05 hó (4 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (5 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (3 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-01 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (1 bejegyzés)
2009-09 hó (2 bejegyzés)
2009-08 hó (2 bejegyzés)
2009-07 hó (3 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (2 bejegyzés)
2009-04 hó (2 bejegyzés)
2009-03 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (1 bejegyzés)
2009-01 hó (2 bejegyzés)
2008-09 hó (1 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-07 hó (4 bejegyzés)
2008-06 hó (4 bejegyzés)
2008-05 hó (5 bejegyzés)
2008-04 hó (4 bejegyzés)
2008-03 hó (5 bejegyzés)
2008-02 hó (5 bejegyzés)
2008-01 hó (8 bejegyzés)
2007-12 hó (8 bejegyzés)
2007-11 hó (8 bejegyzés)
2007-10 hó (9 bejegyzés)
2007-09 hó (9 bejegyzés)
2007-08 hó (11 bejegyzés)
2007-07 hó (9 bejegyzés)
2007-06 hó (13 bejegyzés)
2007-05 hó (10 bejegyzés)
2007-04 hó (10 bejegyzés)
2007-03 hó (12 bejegyzés)
2007-02 hó (9 bejegyzés)
2007-01 hó (10 bejegyzés)
2006-12 hó (14 bejegyzés)
2006-11 hó (13 bejegyzés)
2006-10 hó (13 bejegyzés)
2006-09 hó (13 bejegyzés)
2006-08 hó (16 bejegyzés)
2006-07 hó (8 bejegyzés)