Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 487 963 km-t sportoltatok
civil a pályán
a rövidített negyedik  
nada(m) | 2007-03-28 23:49:46 | 3 hozzászólás

IV.Tüzér utcai bolyongás

 

Ez a résztáv a szokásosan kezdődött - oda bicaj, bemelegítés (kevés ez az 5kör... de pályán nincs kedvem többet futni lassan... lehet, hogy az elkövetkező résztávedzések előtt a Ligetben melegítek be) majd az első ezres következett (ekkorra kiürült a pálya). Az első 200m-t elbambultam, ami meg is látszott: 3:53 lett az etap (8s volt az imbolygás a lassabb tempó felé a tervezett 45sectől.) A második ezres az éltető regeneráló 200-as után már terv szerint alakult (3:40), de közben megint észrevettem valamit. Ez pedig az, amit már párszor megfigyeltem: olyan érzésem van, mintha nem használnám megfelelően a combizmaimat... érzésre is inkább vádlicentrikusan futok, amikor figyelek a comb-felé való aktivitás-eltolásra, akkor harmonikusabb lesz a mozgásom (szóval a mindenirányú amplitúdóim mérséklődnek...) és érezhetően gyorsulok, de előjön a comb edzetlensége és a jóval magasabb oxigénfelhasználás is (beszáll a bőrlégzés is a fülön át való légzés mellé...).

Namármost ilyen van? Mármint hogy ennyire primer legyen a vádli? Avagy relatív munkanélküli a comb?

Bár akár van, akár nincs, a harmadik kör előtt egy osztálynyi kisgyermek érkezett edzésre és elkezdtek mindenféle tempóban mindenféle sávban futni - pont úgy, hogy BSI-verseny hangulata legyen a dolognak... pályán pedig (és ilyen térddel:) nem annyira poén előzni nekem, de így is 3:36 lett, pedig nem hajtottam ki magam igazán.

A gyermekek érkezését égi jelnek tekintettem és sürgősen berekesztettem az edzést (cca. 5,5km-nél), mert nem tudtam volna a zsúfoltság miatt tovább gyorsítgatni, ami nem is baj, mert vasárnap sárvári félmaraton, ideje rápihenni.

(jövő héttől pedig jönnek a terepfutások, juhhé!)

Derűs estét! 

 

 

3 hozzászólás

torolt_685 6290 napja
torolt_685 képe

Az a baj a futóstílussal, hogy az ember egészen más képet tárol a saját mozgásáról, mint a tényleges mozgásképe.
Sokáig kínlódtam azon, hogy a tanítványaim rosszul berögződött mozgáselemeit javítani tudjam, csekély hatásfokkal. Aztán - amikor már lehetőségünk volt videofelvételt készíteni - ők maguk lepődtek meg a saját mozgásukon, és így lényegesen könnyebb lett csiszolni rajta.
Talán érdemes lenne a Te futásodat is felvenni oldalról, elölről és hátulról, és ezt kielemezni.

Nem biztos, hogy a combjaid a gyengék.
Azok, akik mélyebb súlyponttal, enyhén "beleülve" futnak, szintén hasonlóan élik meg a saját mozgásukat, mert ilyenkor a combfeszítők merevebbek, a combhajlítók pedig nem tudnak bekapcsolódni a mozgásba.
Csak ebben az esetben nem a combizmok erősítése a megoldás, hanem a has és mély hátizmoké, ami kiemeli és helyrehúzza a csípőt.

Bocsánat, hogy beleszóltam, csak annyira szeretném, ha jól sikerülne majd az az ötezer... :))) 

zöldági 6290 napja
zöldági képe

pont ma láttam egy csajt, aki rettenetesen csúnyán fut. Sarkai szanaszét, csoszogva dobálja a lábát. Pont arra gondoltam, ha valaki engem lát, mit gondol:-))) Pont ma gondoltam arra, megkérek valakit videózza le....

Ha szeretnél kengurú combokat, akkor fuss lefelé (óvatosan) ezt zilacihoz is fűzöm, az ő hozzászólása mellé, nem helyette!

AAA 

nada(m) 6289 napja
nada(m) képe

Huhh, köszönöm szépen a tanácsokat ismét!

A lefelé futással a gond a térdemmel van, bár mostanában terepen lefelé nem fáj. De felfelé jobban szeretek futni:) (jövő héttől ez lesz a program részben - a Hűvösvölgy- Naqy-Hárs-hegy- János-hegy -Normafa alap útvonalamon meg van bőven felfelé és lefelé is) 

A mozgás megfigyelése tényleg nehézkes esetemben, mert mindig egyedül futok és szerencsére nincsenek testen kívüli élményeim futás közben:D De a felvétel a futómozgásomról jó ötlet, amint lehet, sort kerítek az elkészítésére, felrakom youtube-ra és lehet kacagni:) 

Hasizom felüléssel fejleszthető gondolom, de a mély hátizom mivel? (alagsori gyakorlattal?) 

Zilaci amúgy meg csak nyugodtan szólogass be, mert nagyon hasznosakat vágsz itt a fejemhez, köszi!:) 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2009-03 hó (1 bejegyzés)
2008-11 hó (1 bejegyzés)
2008-05 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (1 bejegyzés)
2007-11 hó (1 bejegyzés)
2007-09 hó (2 bejegyzés)
2007-07 hó (1 bejegyzés)
2007-05 hó (4 bejegyzés)
2007-04 hó (3 bejegyzés)
2007-03 hó (4 bejegyzés)