Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 590 031 km-t sportoltatok
http://hegyi.blog.hu/

Tervek... - azok aztán vannak

zolo73 | 2008-07-28 18:12:30 | 5 hozzászólás

Korábban belekóstoltam az ultrafutásba, ami után most gyorsulni szeretnék. Korábban az volt a cél, hogy a félmratonon100 perc alá menjek. Most szeretnék 90 perc alá menni. Az 4:15 –ös átlag tempót jelent. Az az igazságtalan a dologban, hogy a jelek szerint túl nehéz vagyok ehhez. Illetve lehet, hogy a jelenlegi 81 kilómmal is menne, de egyrészt a csütörtöki tempó futások igénybe veszik a térdem, másrészt ezzel a súllyal ez nálam már a plafon közelében van.

Rengeteg időt töltöttem a neten, hogy valami összefüggést keressek, valami utalást találjak arra, hogy egy kiló súlyvesztés, ugyan olyan edzettség mellett, mekkora sebesség növekedéssel járhat. Persze hogy nem találtam ilyet. Biztos, ami biztos megcéloztam a 75-76 kilót és közben tolom a tempófutásokat.

Valahol nagyon igazságtalan, hogy heti 4 futás, 50-60 kilométer nem elég ahhoz hogy egy dekát is fogyjak.

Nulla szénhidrátos hetet tartok. Illetve majdnem nullás, mert hát ugye mozogni is kell valamiből. Rettentő kíváncsi vagyok, hogy milyen eredménye lesz.  

5 hozzászólás

nagymonik 5814 napja
nagymonik képe
Szia!
A nulla szénhidrátos diéta helytelen. Ha fogyni szeretnél akkor szénhidrtára, fehérjére és zsírra is szükség van. A kalóriabevitelre kell figyelni. Kicsit macerás számolgatni, de szerencsére már minden élelmiszeren megtalálható a kcal- tartalom. Kb. 1500 kcal/nap plussz az elégetett kalóriád bevitelével heti 2-3kg-ot fogyhatsz. De fontos, hogy szénhidrátbeviteled 56-60% legyen (főleg teljeskiőrlésű gabonákból készült kenyerekből, barna rizsből, barna tésztából, zöldségekből,gyümölcsökből álljon, mivel ezek lassan emelik meg a vércukorszintet, tehát az inzulinkiáramlásod nem ugrik meg, nem leszel gyorsan éhes). Fehérjebeviteled 13-20% (sovány húsok, tojás, halak), zsír 20-30%(növényi olaj). Futás közben fontos, hogy a pulzusod a zsírégető zónában maradjon.
A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet.
Be kell szerezni egy tápanyagtáblázatot, nem is gondoljuk, hogy mennyire kevés az az 1500 kcal.
pen 5814 napja
pen képe
Étrend ügyében egyetértek nagymonikkal. A nulla szénhidrátos étrendet én sem javasolom, abból nem lehet jól futni, és az egészségednek is árthatsz vele.

Ha a súlyvesztés - gyorsulás összefüggés érdekel: Nagy átlagban azt találták, hogy egy átlagos edzettségű, túlsúlyos futót tekintve a hosszabb távok esetében egy kiló fölös súly leadásával átlagosan 1-2 mp gyorsulás érhető el a kilométerre vonatkoztatott átlagtempóban. Félmaratonon tehát kizárólag  súlycsökkenéssel akkor lehet 10 percet gyorsulni, ha a futó kicsit több, mint 10 kilót lead.

A súlyvesztés - gyorsulás táblázatot itt tudod megnézni (angolul van):
http://completerunning.com/archives/2007/06/08/lose-weight-get-faster/

Amatőr 5814 napja
Amatőr képe
Szia zolo!
A futás/fogyás témakörét sokan sokszor boncolgatták, szakértők és laikusok egyaránt, minden álláspontra találhatsz pro és konra érveket...
Ami többször előkerült, hogy a kimondott tempófutások nem feltétlen járnak együtt a súlyveszteséggel, sőt, inkább "vastagítják" az embert. Tehát, amikor gyorsulni akarsz, és nyomod az anaerob felé tartó (vagy már át is lépő) futásokat, akkor bár tényleg a zsírokhoz nyúl a szervezet, de az izomfejlődés miatt nem feltétlen fogsz fogyni. A nulla szénhidrátos étrendben egyetértek a lányokkal: nem lehet komoly edzésmunka mellett megvonni magadtól a szénhidrátot nagy mértékben.
Van olyan edzésemélet is, amely szerint a sok lassú, aerob alapozó futás is gyorsít, csak hát ahhoz kellő idő, elszántság és hit is kell... :) 
Urs 5794 napja
Urs képe
Csigbék itt :)))!!!!
Az én receptem: menj el egy Nagy Hegyre, ott úgyis lefogysz, majd fussál félmaratont :)!!!
(Off: Portugáliáról is van szakirodalmam ám...)
szasza 5715 napja
szasza képe
na erről beszéljünk.
Tapasztaltam most 4 kg minuszt 3 hét alatt, igaz közel 400 km is kellett 1 hónap alatt hozzá :--)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2009-09 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (1 bejegyzés)
2009-02 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (1 bejegyzés)
2008-11 hó (1 bejegyzés)
2008-10 hó (1 bejegyzés)
2008-09 hó (1 bejegyzés)
2008-07 hó (1 bejegyzés)