Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 027 694 km-t sportoltatok
Utak, nem művek

Bartók, Balczó, JUhász Fecó ,Latinovits

Galamb | 2016-03-28 19:42:52 | 2 hozzászólás

" Egy barátom a minap bejelentette, hogy elege van, fogja a családját, és kimegy Amerikába. Azt mondta, nem akar egy olyan elveszett generáció lenni, mint a szüleink java része, akik tudták, hogy ez itt szar, de nem tudtak tenni ellene. Mi tudunk, amíg EU-s állampolgárok vagyunk, addig kell megoldanunk, hogy a gyerekeink ne egy ilyen acsarkodó, idegent és egymást gyűlölő, kilátástalan és nemzetközi szinten vállalhatatlan világban nőjenek fel. Én már szégyellem, hogy magyar vagyok. Mondj egy nevet, aki miatt még érdemes magyarnak lenni?

- Bartók - vágtam rá, magam is meglepődtem, milyen gyorsan.

- Oké, Bartókot fogok hallgatni a repülőúton – mondta, és tényleg elment.

Bartók-szakértő persze nem lett belőlem. De amióta többször hallottam a Kékszakállút élőben, mint lemezről, meg az I. hegedűversenyt, meg a Concertót, meg az Allegro barbarót, meg néhány vonósnégyest, azóta tudom, amit Molnár Antal zenetörténész így fogalmazott meg: Bartók zenéje démoni és groteszk. Minden élet halálarca mutatkozik benne.  De hiszen nem is tévedtem olyan nagyot akkor, ott, hetedik osztályban. Bartók zenéje csúnya. Továbbra is félek tőle. Nem akarok felelni belőle. Hát ezért kellett engem fejbe durrantani?"

 

https://www.youtube.com/watch?v=aLXszvzNjyE

Kósa Ferenc - Küldetés (Balczó András) 1/10  

 

Latinovits Zoltán a magyarságról  

https://www.youtube.com/watch?v=w4wBcZ37kQA

  

2 hozzászólás

Galamb 2959 napja
Galamb képe

Verebes méltatlanul halt meg.

A temetői gyászbeszédben hirtelen futballforradalmár és edzőzseni lett akkor, amikor éledzőink közül soha senki sem beszélt vele futbllszakmáról, soha senki sem kérdezte meg a Vereebes titkot, soha senki sem látta Verebes edzésmunkáját, Verebes edzőképzését, majd hirtelen megállapították, hogy forradalmár és korszakos zseni volt.

Mi alapján jutottak erre a következtetésre, hiszen egyedül játékosai álltak ki forradalmi szerepe mellett?

Hogyan lehet valakiről megállapítani, hogy zseni akkor, amikor sikereinek időszakában (1979-1990) egyetlen egy szakcikk, egyetlen egy edzésblokk, egyetlen egy szakmai írás, nyilatkozat nem jelent meg az akkori idők szaklapjában a Labdarúgó Edzőben? 

Hogyan lehet valakiről azt mondani, hogy zseni, amikor Győr-Sopron megyén kívül bohócnak, kóklernek, pojácának, hőbörgő megmondó embernek tartották?

Lehet-e valakit zseninek nevezni akkor, amikor saját korosztályának edzői még ma is vígan dolgoznak a futballban, jólétben és jó módban élnek, míg maga a zseni, nagykabátban tengette napjait, halálát megelőző teleken, mert fűteni alig tudott?

Zseninek lehet-e nevezni valakit akkor, amikor már évekkel ezelőtt, több döntéshozónál felvetettem, segítsenek neki munkát adni, mire a válasz az volt. Keresett már eleget, miért nem osztotta be? 

Hogy lehet valaki hirtelen a halála után zseni, hiszen amikor élt, a kutya nem volt rá kíváncsi? Szurkolók, névtelen emberek szerveztek neki gyűjtést, miközben azok, akinek dicsőséget hozott – maga az egész futballiparág – nem is érdeklődött felőle.

Galamb 2959 napja
Galamb képe

magyar futball megnyugodhat, mert nincs már olyan renitens, akinek véleménye van arról a futballközegről, amely szó szerint kicsinálja a másképp gondolkodókat. Varga Zoli és Verebes volt az utolsó két reménysége a változást sürgetőknek. Ők voltak a visszacsatolás és a minőségbiztosítás egyben.

Ma már egyik sincs közöttünk.

Cruyff is meghalt.

Az újságok tele vannak bölcseleteivel. Azonban bizton állíthatjuk, hogy Varga és Verebes tanításai semmivel sem értéktelenebbek, mint holland kollágáié.

Szép zárszó lenne, ha azt írhatnám, hogy tanuljunk Verebes halálából, de ennyire ne legyünk naivak, mert tudjuk, hogy mindez álom.

Verebes megmondta, hogy „a magyar futball itt senkit sem érdekel. A magyar futball csak ürügy a saját karrier építésre, ahol az egész rendszer arra van strukturálva, hogy a másik kudarcára spekulálunk, a másik bukására apellálunk."

Mondta mindezt üldöztetésének kezdetén a 1980-as évek elején. Azóta eltelt 35 év és láthatjuk, hogy a „szürke eminenciások" hová vezették futballunkat

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-04 hó (1 bejegyzés)
2017-12 hó (1 bejegyzés)
2017-06 hó (1 bejegyzés)
2017-05 hó (1 bejegyzés)
2016-10 hó (9 bejegyzés)
2016-09 hó (3 bejegyzés)
2016-08 hó (8 bejegyzés)
2016-07 hó (6 bejegyzés)
2016-06 hó (9 bejegyzés)
2016-05 hó (8 bejegyzés)
2016-04 hó (5 bejegyzés)
2016-03 hó (6 bejegyzés)