Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 561 107 km-t sportoltatok
Futkorászás a fődemen

2x2 néha öt üt  !

yoyo | 2011-02-27 15:31:38 | 15 hozzászólás

Üdvözlöm a kedves olvasót a 2x2 néha öt  ,téli extrém teljesítmény túrán

 

Ha ez a túra nem a Zemplénben van ,valószínű nem jövök  el .Egész télen hiányérzetem volt egy kemény havas túrára ,és ha ez a Zemplénben van akkor ide jönnöm kell. Aztán a következő héten töröltem az egészet ,túl nagy falatnak tünt ez a 110km  na és a  4000m szint ... Ritkán van olyan ,hogy hétvégén ráérek ,de most pont úgy alakult,hogy szabad hétvégém volt ,Gabi is hagyta,hogy menjek,mi kell még . . Aztán a Kitörésen  találkoztam Danival futtában ,és menet közben rákérdeztem,a  2x2 re  ? Jövök mondta ,és Te ? én még  nem biztos  válaszoltam ,és  kocogtam tovább .

 yoyokaaa gyereee  hallatszott a hangja az éjszakában , miután tovább futottam a síház felé ..

 

Az utazás :

 

Danival a keletiben találkoztam ,én már a vonaton ültem ,de egy hátizsákkal fogtam neki a helyet .. A 4 óra 10 perces dögunalomutat a  térképnézegetéssel töltöttük ,és jókat nevettünk,,, a völgy ,a  rét ,és a  hegy neveken..Terveztünk magunknak egy túrát ,ami a  Csöcs-rétről a   Koplaló –árokba ,onnan pedig a  Meleg-oldal és a Régi-strandon keresztül, felmegy a Bajusz –dűlőre:)

 

Aztán leszálltunk Sátoraljaújhelyen ,és 2,4 kilt mentünk  felfelé a villáig ,a jó nagy hátizsákkal,mert hogy vaddino azt írta vigyünk meleg ruhát mert hideg lesz .

Danival azt is beszéltem,hogy én nem fogom vele bírni ,az erős  gyalog  tempója miatt ,erre ő …, hát majd kocogsz mellettem ..100 + km vazze ?  Aztán felértünk a villához,és elfoglaltuk a szobánkat,mert,hogy hiába cipeltem ám  a hálózsákot,meg a matracot,ágyban alszunk ma este .A copfos úgy begyújtott nekünk ,hogy  a cserépkályha világított ,na jó kicsit túlzok,de legalább 25 fok volt ..kicsit még beszélgettünk előkerült István pálinkája ,én csak  1 kortyot ittam,az is égetet. Elfogyott néhány ü sör is ,én azt sem kértem,tartottam ám ettől a túrától nagyon ,semmit nem akartam elcseszni ,még teát sem kértem,mert ,hogy  vizhajtó . Igazság szerint nekem már 10 kor  nagyon villanyótás volt a fejemben, nem birom én az éccakát J) ,bedugtam a fülemet a füldugóval,és isteni jót alaudtam ,csak reggel ébredtem fel,pedig a többiek,még vagy éjfélig  kint voltak öblögetni ,de én semmit nem hallottam ebből . Úgy aludtam el hogy a rövidtáv járt a fejemben ,de Dani lebeszélt reggel,hogy ne próbáljam meg ,a hosszúra kell jönnöm és kész  .

 

Reggel aztán a legnagyobb gondot az okozta,hogy mennyi zabálni valót vigyek,mert ellátás ugye nem lesz ,na és mennyi ruhát ?

Na ezt most csak azért írom ide,hogy ha máskor is megyek ilyesmire akkor tudjam..

1 pár kolbász ,1 lekváros levél,2 banán , 3 dupla szelet kenyér,(sok !elég 1)  4gyümi  szelet , 20dkg tarja kenyér nélkül , 1l víz első mentben ,később újratöltve .. egyedül a két dupla kenyeret nem ettem meg !

Ruházat!

Áldom az eszemet,hogy beraktam az esődzsekit ,nélküle megfagytam volna az É Zöldön éccaka ,és a polár felsőt is jó, hogy vittem ..

 

Miután egymás hátizsákját emelgettük kiderült,hogy mindenkié egyformán kva nehéz ,és jó lesz ha  indulunk . A  hosszúra 9 en, a rövidre 11 en jelentkeztek  .Pontban 10 kor  kezdetét vette a zempléni őrület,hogy egészen vasárnap reggelig kitartson .

 

Magas-hegy 514m

Örültem neki,mert ezt legalább tudtam,bár fogalmam sem volt,hogy hogy lesz ezután,mert Daniék úgy lehagytak gyalog mint a szél. Micináljak micináljak szedtem a lábaimat ahogy tudtam .. Esett a havas eső,és erős szél fújt .hmm jól kezdődik ..A  p3 szögön lefelé jöttünk a Kazinczyn ,és szidtuk,,na most felfelé sem könnyű  ám a jeges hóban.. Mire felértem Daniék már jöttek lefelé,előttem Brigi,és István ért,fel,de már ők is jöttek  . Felmentem én is a toronyba ,oda volt kiirva,hogy Reszelt –bérc a következő hegy , Még most is látom magamon azt a  rémületet,hogy  akkor  most merre is keressem a térképen ?  Itt tudatosult bennem,hogy magamra leszek utalva , korosztályos vagyok én már ilyesmihez ,ráadásul  nem a budai hegységben,hanem egy nagy rengetegben vagyok.

 

 

Reszelt –bérc 709m

 

Siettem lefele ,mert zizegett  az egész kilátó a szélben. Fentről láttam ,hogy Daniék a sípályán mennek  ,Brigiék másfelé…

Istenem most hány felé szakadjak,ki után menjek ?  Végül Brigi és István után iramodtam ,akik toronyiránt mentek lefelé a hegyről. Akkora hivatalos kispista ,hogy ihaj,éppen  Daniék előtt értünk ki  a Zöldre . aztán még 1 levágás a zöldön Brigi és én is estünk , majd kiértünk Rudabányácskára ,itt egy pici aszfalt,majd be az erdőbe,és Daniékat már nem is láttuk . Brigi és István nagyon erős gyalogosok, én nem tudok  ilyen tempót menni, biztos lehet fejleszteni ,de nekem nem kényelmes ,,így  kénytelen voltam kocogni néha ,ha nem akartam lemaradni . Az volt a terv,hogy követem őket,mint gyilkos az áldozatát  :) ,és lesz ami lesz alapon, látótávolságon belül legyenek .

 

Nem lett megbeszélve semmi ,hogy kivel megyek,,egyszerűen követtem őket és kész ,

 

Az biztos ,hogy a kéken sokat mentünk , Daniék felvágtak egy meredeken mi pedig tovább  a kéken ,ahol két őz futott éppen előttünk .. Cseréptó-nyeregbe értünk  ,ahol rögtön előkotortam  a második .banánomat .Itt  találkoztunk  Álmos, Bálint Dani,és Gabi négyesével ,, Álmos épp akkor cincálta szét a táskáját ,és kérdezte,hogy van e bizti tűm, Sajna nem volt illetve a kamáslimom igen ,de az nekem is kellett Álmoska .

A kéken mentünk tovább lefelé egy völgyszerű árok mentén. .Elég sok kidőlt fa volt errefelé . Aztán a Völgyből egy jobb minőségű útra értünk ,ahol hullámozva mentünk lefelé ,egy meredek falú  patakparton. Víz csörgedezett benne,és egy nagyon szép jeges zuhatagban bukott át. Végre leértünk Vágáshutára ahol Daniék utól értek,épp  egy buszmegállóban voltunk  térképet nézegetni . Tovább innen Nagyhutára  . Itt  egy minőségi  kispistát tudtunk csinálni,mert a térképen látszik ,hogy a házak közt van egy üres telek,és ha ott felvágunk a hegyoldalba ,akkor a gerincen lesz egy ösvény . Így is tettünk meg lett az üres telek,mi meg egy nagy darabot levágtunk. Tapostuk a fekete negrót minden felé ,azt sem tudtam hová lépjek a vadak által megtrágyázott hegyoldalban..  . Aztán a Császár-völgy felett elsietve valahogy árkon bokron leértünk egy útra ahol nagy fakitermelés folyt.  A favágóktól  segítségét kértük ,hogy merre is menjünk tovább,illetőleg,csak egy megerősítés kellet,hogy jó úton járunk ..a vicc az volt,hogy azt mondta a favágó fiú,hogy az az út amit mi keresünk  elég messze van ..mondtuk neki,hogy nem lesz  probléma :) 

Így történ,hogy egy olyan csodálatos helyre a Kemence patak völgybe érkeztünk,vagyis   a Kőkapuhoz  . Egy befagyott Tó felett , balról a sziklaszírten egy vadászkastély áll ,

jobbról pedig egy mohás sziklafal emelkedik ki a patak felett ,és egy barlang bejárata is látszik. Nagyon örülünk ,hogy itt kötöttünk ki,mert gyönyörű hely,de egy teremtett lélekkel sem találkoztunk

Azt tervezetük,hogy átvágunk valahogy a hegyen ,nem kerüljük meg, felmegyünk toronyiránt

Aztán a levágások levágása egy sötét fenyőerdőbe vitt,kidőlt fákon keresztül mentünk lefelé egy völgynek . Majd miután nagyon meredek lett megálltunk ,és terveztük,hogy merről is menjünk ,,itt láttam meg  a medvét a fák közt leselkedni .

Természetesen senki nem ijedt meg tőle, mivel fából volt :)

Az a kis erdei faház nem tudom hol van ,sehol nem találom a térképen ,de talán ez volt a csapontos ház,,de ha nem akkor sem lövőm főbe magamat :)

A házat elhagyva ,egy völgymederben mentünk felfelé igen sokat. Aztán szinte szemmagasságban a hegyoldalon 7 muflon sétálgatott. Megálltunk néztük őket ,észrevettek ők is ,de nem szaladtak el,Olyan szépek voltak ,és nagyon beleolvadtak a környezetbe . Aztán eltüntek mivel egyre feljebb mentünk a hegyoldalban. .. Kisváratatva egy  erdészeti autó hangját hallottuk a magasból  ,és pont akkor értünk fel a völgyből mikor odaért az autó,egy pillanatra megállt,de nem kérdezett… szerintem elég volt ránk nézni a szakadó hóban ,és gázt adott  :)

Aztán végre kiértünk egy jelölt útra a zöldre  ,már nagyon szerettük volna megtalálni a Reszelt –bércet főleg még világosban . A Z 3 szög  leágazás majdnem felhúzott minket a Hemzső-bércre,mert hogy a térkép szerint nekünk a Z3 kéne menni ,,de az meg a Hemzsőre visz ..Nem adtuk könnyen ,inkább tovább mentünk ,és úgy 500 m múlva volt még egy  Z 3 szög .De már erősen sötétedett,szinte az utolsó pillanatban értünk oda világosban.  Közel 6 óra kellett hogy a második hegyre felérjünk ..Vinatti félpucéran várt minket miközben úgy fújt a szél,hogy majd el vitt.akkortályt ért fel ,,,mondta ,hogy Daniék 20 p mentek el kb,és váltó ruhát vesz,mert ez a hegy nagyon megizzasztotta. Töltött nekem egy kis vizet ,meg néhány szem mogyorót is ettünk ,a narancs ugyan csábító volt,de senki nem akarta  megpucolni,,így is szétfagytunk teljesen mire a Szurok-hegyet betájoltuk ,,mert hogy megyünk a

 

Szurok hegyre 645m  ami a térkép felső végében van ..

 

Szurok-hegy Szurok-hegy de csodááás.szinte éreztük,hogy kapunk az északi zöldből,

A hegyet már sötétben hagytuk el ,fejlámpát bekapcsoltuk,és torony irányt levágtunk a zöldre.. Azért lámpafénynél már jobban kellett figyelni a sok kidőlt fákat átlépni , Lefelé a zöldön Telkibánya felé hagytuk el az erdőt .útközben találkoztunk  a katona sráccal aki sajnos feladta a hegytetőn ..

Telkibányára kiérve szerettünk volna átvágni torony iránt ,,igen ám de az út elfogyott lefelé,és egy kiserdő félébe vezetett minket,a kiserdőből kiérve viszont már nem tudtunk tovább menni ,mert kerítés volt minden oldalról, csak onnan nem ahol lejöttünk :)

Nincs más hátra mászni kell bizony ,de olyan ingatag volt a drót,hogy nem tartott meg,..Brigi talált egy farönköt amire rátudtunk állni ,és a drótot meghajlítva átléptünk rajta ,,szerencsére a másik oldalon meg egy kidőlt fa volt,és arra tudtunk lépni..

Mivel a kutyák ugattak ,csaholtak futni kezdtünk  ,de az én lábam beakadt egy kifeszített drótba alul ,és akkorát estem ,hogy majdnem leharaptam a nyelvemet . Pár pillanat kellett míg enyhült a fájdalom,de semmi gond nem volt . kiértünk az utcára és innen már a Kazinczyról is jól ismert piroson mentünk ,Most sem volt rövid a falu Bökikém :). Egy kőkorlátnál megálltunk enni ,elővettem a kolbászt,és nagyon cúnyány elbántam vele :)

Brigi ,és István is haraptak valamit ,,bár amennyit ezek egésznap ettek,én tuti felfordultam volna ,,Brigi egy kisújméretű műzlivel riogatott ,miközben én egy fél kolbászt letoltam ,,meg 20 dkg tarját .

 

Az aszfaltos úton elhagytuk Telkibányát,és balkéz felől vártuk a pirosat, A hó erősen esett,és fújta a szél, a szántás mellett aztán elindultunk a dűlőn . Az éles jobbosról emlékeztem a Kazinczyról ,Istvánék is észlelték,hogy tovább mentek .Először a nap folyamán  én is hasznosnak érzem magam .

A Kecske-hát környékén hárman három felé megyünk ,,nem találjuk a piros betérést az erdőbe ..

Aztán Brigiék rátalálnak ,én meg átvágok a fák közt . A lámpánk fénye prizmákra világít ,innen elég jól tudjuk követni a pirosat egy darabig,,De aztán kétszer is megviccel minket,mert  elég hiányos,vagy a farakások takarják a jelzést,de elég sokat ide oda szaladgálunk . Az út nagyon köves  már a nyáron is utáltuk Bökivel ,de a hó sem segít rajta ,mert az meg kökeményre van fagyva ,és billegünk a köveken végig.  A piros + is egy kellemes kis kaptató a Hálaisten –tetőig  .  A sárga háromszög már a Szurok-hegyre visz felfelé . Egyre hidegebb  az idő is, ahogy törjük a havat felfelé. Bár több órája jövünk a Reszelt-bérctől,de egyszer csak ott áll előttem a csúcskő .

Szurok-hegyről a   Nagy- Milic a következő hegycsúcs  895m

 

Valahogy senki nem kar az északi zöldön a Milicre menni .. Fel le ,fel le ez menne végig és a megannyi patakátkelés ..Olyan erősen fúj a szél,hogy az arcunk teljesen elfagy néhol vastag  hótorlaszokat emelve a gerincre .

Az esőkabátot szinte lobogtatja rajtam a szél,a hó helyenként lábszárig ér,és kökeményre van fagyva ,,Borzasztó hideg van ..Ístvánon  sildes sapka,az egész füle kint,Brigi is vékonyan van öltözve ,az apró fagyos hó pedig erős oldalszéllel taszigál. Lentebb enyhül a szél ereje majd kiérünk az aszfaltra , a határszélre ,,bár eddig is ott voltunk ,csak a hegytetőn ..

A széles út akár egy autó pálya,,csak a Magyar köztársaság tábla kék szine töri meg ezt  a sötét erdőt.

A szél ezen a nyilt részen nagyon erősen fúj, seper,és épít  .

Brigi fázik didereg, István is vacog,, Nem birom nézni ,oda adom a polár felsőmet Briginek ,nekem úgyis csak a derekamon volt tartaléknak  ..Kiderül ,hogy Istvánnak is van  széldzsekije,csak a hátizsák alján.

Ráparancsolok,hogy vegye elő ,mármint a széldzsekit ,,,és máris komfortosabban érzi magát,,monnyuk arra már nem tudtam rávenni,hogy a kapucniját is vegye fel. Az aszfalton aztán felszerpentineztünk a Bodó-rétre a panoráma büféig..egyből felismertem ezt a részt is ,pedig  sötét volt . A kéken még mentünk egy jó darabon . Éreztem,hogy azért ez a hegy is megkéri az árát ,a nagy hóban a kökeményre fagyott nyomokban feltipegtünk a Nagy-Milicre  fél 12 körül értünk  .bő  13 órája vagyunk úton .

A sátorban a pontőrök a fagyás határán vannak,össze is pakolnak ,és lejönnek hamarosan ,mert elfagytak a végtagjaik .

Tüzet nem lehet gyújtani ,nagy a hó,és erős a szél .  Kiadják a pálinkás üveget ,egy picit iszom belőle,de cak az íz miatt.  A következő hegy a Fekete-hegy ,csakis azért,hogy érezzük a rendezői törődést a végére …A csatarét felé hagyjuk el a Milicet a kéken . A Tolvaj-hegy után talán ez a 2.legmeredekebb lefele.. Fától fáig zuhanunk komolyan ,,szinte nem lehet megfékezni magunkat ,Brigi  nekirohan egy fának..István is elesik,,megbeszéljük,hogy kicsit lemaradunk egymástól,mert könyen egymásra csúszunk. Aztán nekem is sikerül esnem egy akkorát a vállamra ,hogy még a lámpa is leesik a fejemről .Alattam egy kő  van ,és a vállamat ütöm be nagyon . Itt most nem tudok mindjárt felpattanni ,Istvánék jönnének vissza segíteni ,de mondom maradjanak,,csak pár pillanatot kérek .(míg feküdtem elővettem a telefonomat fényképezni )

Innen aztán elég keservesen érek le,egy kézzel kell magamat navigálni . vagy 2kili volt ez a lefele jövet mikor kiérünk az Alsó csatarétre, a házikó teraszán betájoljuk a nyomorult Fekete-hegyet.

 

. Mindenki az aszfaltra szavaz Kovácsvágásig , innen kicsit „szintútba „ megyünk ,de persze végig  lejt . Elhagyjuk a Senyánszki  rét,letérést,ahol látom magunkat amint a  Lefagyszon az utolsó 15 percet  megtesszük .Most viszont  még közel 8 óra menetidő hátravan ..  Leérünk a Három  forráshoz,iszunk ,és töltünk a már már langyosnak érzett vízből.

A füzéri vár sziluettje kirajzolódik előttünk az égbolton . Elhaladunk a Kazinczys bázis előtt,majd a „szállásunk „ előtt is .éjjel van csak a kutyák ugatnak,és kihalt minden , alszik a falu ez a kis ékszerdoboz . Az aszfalt tükör jég,,próbálok új technikát kipróbálni amolyan csoszogós tologatos menés,,igaz,hogy a cipőmnek már a fél talpa hiányzik,de jól esik,hogy nem kell emelgetni a lábat .

 

Órákat megyünk így a kihalt országúton ,aztán Pálháza előtt egy autó lassít. Gondoltuk felkapcsoljuk a lámpáinkat, de a kocsi megáll,és vaddino szál ki belőle,van nála forró tea ,ami nagyon jól esik ezen a fagyos éjszakán . Ha már tea ,akkor legyen kolbász is mellé nemigaz ? , ezzel a darabbal már nehezebben bánok el, mert kökeményre van fagyva . 

A teát megköszönve becsoszogunk Pálházára ,.Mindenki fáradt már nagyon ,nem csak testileg,de szellemileg is . Utóbbi abban mutatkozott meg,hogy  István minden áron rossz irányba akart menni , és nem lehetett meggyőzni ,hogy az rossz irány .

Még én is tudtam,hogy a Fekete-hegy nem arra van ,,de nem bírtunk vele..Éppen indulni akartunk ,mikor vaddinoék lassítottak mellettünk,,A milici pontőrséget hozták le ..Gyorsan megkérdeztük,hogy szerintük merre van Kovácsvágás,és hát persze,hogy nem arra volt amerre István akart menni .

 

Letértünk  Kovácsvágás felé, már nagyon sok órája úton voltunk ,ásítgattunk is néha ,,aztán lámpafényeket láttam jobbról a fák mögött. Kicsit úgy a domboldalban,,futottak ,és többen voltak..Mondtam  Istvánnak,hogy biztos Daniék . De István azt mondta ,hogy azok villanyoszlopok amit én látok..Nyeeem azok mozognak,és jönnek velünk párhuzamosan nézd csak  meg  ,,nem tudott meggyőzni ,hogy azok nem emberek ,,meg kellett állnom,és  várni..Erre ők isz megálltak és vártak ,..,és akkor tényleg elhittem,hogy ezek tényleg csak egy sz@ros villanyoszlopok és nem Daniék .

 

A falut már majdnem  elhagytuk, pedig nem kellett volna ,túl mentünk kicsit ,jöhettünk vissza . Aztán egy dülő félén mentünk fel a hegy aljáig ,majd egy vadetető után vége lett az útnak..nincs tovább ,és az irány sem jó . Úgy döntöttünk,hogy toronyiránt felvágunk a hegyre . elindultunk egy ösvényen majd 100m múlva vége lett,és egy árokban kötöttünk ki.. Az árok tele volt kidőlt fával,,elindultunk rajta felfelé. De István azt mondta ki kell jönni ,mert nem jó felé megyünk. Kimásztunk belőle, és összegörnyedve a bokrok közt mentünk , Brigi előttem ment és a bokor úgy csapott vissza ,mint egy parittya  .úgy szájon vágott,hogy azt hittem kiköpöm a fogamat . Miután elmúlt a csípés ,újra egy árokban találtuk magunkat és  ,a túloldalt kimásztunk ,de nekem már annyira fájt a vállam,hogy nem bírtam  kijönni . Meg hát a patakok is egyre mélyebbek voltak ..Ístván kihúzott, Brigivel mondtuk a magunkét ,ezután még két ilyen árkot megmásztunk ,és akkor ott magaslott előttünk a Fekete-hegy .  

 

De akkora „várárok” őrizte ,hogy kizártnak tartottuk,hogy itt lemegyünk ,,illletve le még csak le mentünk volna ,,bár a lámpa fény sem ért le az aljára,de a túloldalon akkora partleszakadás volt,hogy ha azon elkezdünk felmászni tuti élve betemetjük magunkat,mert ránk omlik a föld .  Talán ez volt a Gyékényes-árok ? Ahhoz ,hogy felérjünk a hegyre ,meg kell kerülnünk a hegytömböt  ,el kell jutni valahogy a pirosra .,felértünk egy útra ,majd onnan egy másikra ,és vagy 2 óra bolyongás után a pirosra értünk. Ezen mentünk egy jó darabon ,,látszottak a visszafelé nyomok .Daniék már rég elfelejtették ezt a hegyet. A Fekete-réttől a piros 3 szög még megada a kegyelem döfést . István felajánlotta ,hogy felviszi a lapunkat szúrni , nyilván látta,hogy már rongybabák vagyunk Brigivel,De mi felmentünk a csúcsig.

A kilátóba felmentünk ,de nem vettük észre ,hogy van gumicukor,csak a célban tudtuk meg. Lefelé is durva volt lejönni ,és én már megint éhes voltam . Már nem akartunk többet pistikézni ,még ha hivatalos is ..élég volt a Fekete-hegy kikészített testileg lelekileg  ,mentünk vissza a piroson ,valahol itt virradt ránk ,és már világosban mentünk lefelé  a kéken ami annyira rossz minőségű út volt ,hogy csak botladoztunk  végig. Kiértünk egy aszfaltos útra.Brigi kitalálta ,hogy a Nagy nyugodóra ne menjünk fel,mert nagyon meredek..Na már most a zöld + sem volt gyenge ,.úgy éreztem hogy össze vannak kötve a lábaim ,és úgy kell mennem felfelé . Háromszor is felértünk valami nyeregbe,de még mindig volt feljebb  . Elő kellett vennem az utolsó kolbászdarabot ,mert jött  a kalapácosz ember  utánam , de nem adtam magam könnyen ,a kolbászt meg pláne ,,Végre  felértünk a  Vörös-nyeregbe .  Innen aztán a zöldön lefelé ,majd a kis tanakodás,hogy a zöldön tovább ,vagy a K+ ,Brigiék a K+ javasolták ,ellentétben az én zöldemmel ..

A lényeg,hogy már látszottak a házak is . Nem kérdés  hogy számunkra Sátoraljaújhely legszebb háza a Kovács villa volt . Már reggel 8 óra van ,de pár perc múlva pontosan 8:06 kor nyitottunk ajtót a villában 22:06 os menteidővel . Vaddino szalad elénk ,már izgultak értünk mert hamarabbra vártak .. Gyors fürdés,néhány palacsinta ,és rövid beszélgetés után  indultunk is a vonathoz. Mikor felvettem a hátamra a hátizsákot,úgy éreztem,hogy a földbe döngöl,,nehezebb volt mikor jöttem ,,hiába ettem meg a kaját a vizes ruhának volt súlya, Vaddino levitt minket a vonathoz,és Brigivel Istvánnal elfoglaltunk egy fülkét. A vonat elindult,mi pedig néztük ahogy elhaladnak a Sátoros-hegyek majd az éjszakai fagyoskodás után, a közel 30 fokos fülkében álomba ringat a zakatolás.

 

Az álomból pedig arra  riadtam ,hogy valaki azt mondja… Vigyázat !! A Zemplén sem viccel !

 de mikor felnéztem ,csak egy  kalauzt láttam, aki a jegyeket kérte ..

Kitörés 60

yoyo | 2011-02-15 16:49:29 | 4 hozzászólás

 

( Mivel nem is akartam  beszámolót írni ,  ezért nem let a szokásos ,vicces humoros,de azért remélem élvezetes lesz így is ) a Lefagyszot és a Vulkánt is félkészen hagytam abba ,nem ment ...

 

lássuk ezt ..

 

Ha már 60 , akkor 6 kor talizzunk  a Moszkván Zolival,és Mjocival . A fiúk  gyalog akartak felmenni a Várba ,de én a buszra szavaztam . Puffogtak meg minden ,de kussoltak mikor 2 perc múlva leszálltunk a Kapisztrán téren . A nagy meglepetés a tőmeg volt idén  , Mivel idén nem volt hó,sokkal többen jöttek el, közel  55 percet álltunk sorba . Már minden rongyot magamra szedtem, a táskából,hogy ne fázzak futóruhába . A rendőrök meg csak töltötték a munkaidejüket csendesen ,oda oda pillantottam,hogy vajon hány teherautó fog még jönni ? 

Láttam egy túrázót,aki komoly felszerelésben indult el,,,csak úgy elképzeltem mikor monnyuk a Moszkván áthalad,és meglátják a fémsisakban ,és a dragonyos bokáig érő  nagykabátban :)

Közben Fjani is hívott ,hogy jön mindjárt,,, nevezzek neki is . A mázlista oda ért,és már indulhattunk is ,mert pont sorra kerültünk . Janika idén nem mert kitörni velem,tanulva a tavalyi túrából ,hogy nem bírja az éjszakát,és ugye tavaly elaludt a hazafelé úton, vezetés közben ..így hát csak a rövidre jött,de azé a Margitát még behúzta délelőtt .

 

Aztán 7 kor sikerül rajtolni , az aszfaltos részen hamar eljutottunk a János korházig ,az emelkedőt még kocogtuk egy darabon ,aztán a nagyon meredeken javaslatomra  már gyaloglásra váltottunk . A Széchenyi emlékmű volt az első ep 5,5km nél . Olyan udavariasak voltak ,hogy le a kalappal ,tessék hölgyem az itiner ,köszönöm hölgyem . Úgy emlékszem  Magyar katonák voltak . Aztán hamar a fogaskerekű ,majd a gyermekvasút  előtt jártunk ,Nagyon jól haladtunk ,itt már bőven voltak előttünk .Mosolyogtunk,hogy a rendőrök ide is utánunk jöttek,  Ennyi erővel már a túrán is végig jöhettetek  volna cillagaim :)

 

Normafa síháznál mentünk be az erdőbe először , ennyi aszfalt van az elejében  kb 7,7km ,innen aztán lámpákat bekapcsoltuk,és futás lefelé a csacsi rét felé. Egy katonasír előtt haladtunk el,a rengeteg mécses ,szinte beragyogta a sötét erdőt . Leértünk a csacsi-rétre 8,8km úgy gondoltam,hogy elég akciósan  világít már  a lámpám ,és elemet cseréltem . Volt is értelme,mert lefelé nagyon megindultam. Hallottam,hogy Zoli,és Joci futnak mögöttem ,folyamatosan előzgettünk ,köszöntem előre ,és jó utat kivántam ,így mindig tudtunk előzni . Aztán mikor  hátra szóltam a fiúknak,kiderült,hogy nem ők futnak  mögöttem,hanem két másik futó ,akikről kiderült,hogy edzésonlinosok . Márk,és Kornél .

 

Gondoltam,hogy majd utól érnek Zoliék  úgyis ,ezért nem álltunk ki a sorból .Zoli be is fogott a piroson ,de Janika ,és Joci lemaradtak ,velük csak a János-hegyen találkoztunk újra 12,4 km ,ahol kaptunk csokit.

A kilátó meredekét meggyalogoltuk ,majd a piroson futottunk lefelé  ,csak a kövekre ,és a gyökerekre kellett figyelni ,és hipp hopp már lent is voltunk a Szépjuhásznénál .

Janikáék ismét elmaradtak , hiába csak futott egy maront délelőtt,Joci meg kitudja miket  a héten .

Én viszont rápihentem erre a túrára,mert haladni akartam . Gondoltuk majd a Hárs-hegyi emelkedőn utól érnek mert gyalogoltunk ,de nem jöttek ,hiába mentünk már andalogva J

A Hárs-hegyi kilátónál hamar ment a pecsételés 15km.. egy technikai szünetet is tartottam ,míg felérnek a banditáim . Márk,és Kornél úgy tapadtak ránk, mint anya a gyermekére :)Féltek hogy eltévednek ami szinte lehetetlen volt ,mert voltak is előttünk bőven ,meg aztán fényvisszaverő prizmák is voltak. Bár igazság szerint, ezek inkább a gerecsei részen lettek volna jók,de arról majd később.

 

Joci,és Janika  felértek a pontra ,szegényeknek annyi időt sem hagytunk ,hogy kifújják magukat ,mert már indultunk is lefelé..azért ácsorogni várni hideg volt futóruhában . A hegyről lefelé kicsit már csúsztak a kövek,és a barlangnál jártunk mikor megcsörrent a telefonon,felvettem,beszéltem Gabihoz pár szót,és elraktam,de közben futottam is lefelé,csak hogy  Zoli  ezt nem látta ,azt hitte valamiért ,hogy állok,ezért várt ,és várt ,de csak  nem jöttem fentről ,,miközben már Hüvösvölgy felé robogtam.   Kornél és Márk is utól értek ,szinte ugyan ez a szitú játszódott le tavaly is .

Csörgött is a telefonom, Zoli hív ,hogy hol vagyok, mer ő még fent van a barlangnál ,és vár :P

Hmm lapitva bemondom,hogy már Hüviben járunk ,de tudom,hogy előbb utóbb utól ér.mert nagyon tud jönni lefele,monnyuk felfele is .  Valahol a vadaskert alján ért utól a sárgán felfelé. A határ nyerget elhagyva ,már csillogó út vezet az Újlaki –hegy felé,Elég hideg van már,hogy a zúzmara a fűszálakon megtapadjon,és szikrázó fényével világítsa meg az utat. Az Ujlaki-hegyre feltoltuk magunkat,én itt egy pár méterrel lemaradva a fiúktól, értem fel a nyeregbe,de onnan már együtt hóditottuk meg az Újlaki-hegy csodás panorámáját.

A pecsétet egy orosz katonától kaptam 20,5km nél. Míg én idegenvezetést tartottam Márknak ,és Kornélnak,hogy merre fussanak a Moszkva tér felé,addig Zoli eltünt .Hmm biztos azt hiszi már elindultunk ,ezért szedtük a lábunkat utána . Párszáz méter után be is fogtuk ,tudta ,hogy mögötte vagyunk ,ezért lassan ment ,aztán hipp hopp már a Boróka büfében is voltunk 22,4km ami a rövid táv célja is volt.Német katonák voltak a pontőrök ,szólt a korabeli zene ,és énekeltek .Nekem tetszett még talán a frizurája is németesre volt vágva ;)  Kaptunk fasírtot ,meg teát ,idén nem voltam eléhezve ,mert egy bő órával hamarabb is értünk ide ..Zoli ivott egy sört, taliztam Sipiékkel is ,letúrázták tánczival a rövidebb távot. Joci ,és Jani is beértek, aztán lassan indulni kezdtünk,mert meleg volt bent ,így is minimum 15-20 percet itt voltunk .

 

A nyeregből a sárgán kellett volna tovább menni ,de a katona sír után ,ami tele volt mécsesekkel ,valahogy tovább mentünk a zöldön . gondoltuk,hogy majd lemegyünk a sárgára  később ,de ehhez egy kunkort kellett tennünk .Úgy láttuk,hogy mások is kavartak erre , mert egy nagy tanácstanal társaságba botlottunk . A zöldröl egy kis kitérővel ismét a sárgán voltunk ,a hullámzó hegyoldalon nagyon jól lehetett futni ,ellentétben a tavalyi nagy hóval,mikor végig csúszkáltuk  ezt a részt .  Elhagytuk a kötők padját majd ezzel együtt Jocit is ;)  A völgybe leérve egy egész amerikai bázis volt a ponton 27,6km  legalább 5 kisebb  tábortüzet raktak körbe ,ami nagyon jól nyomta a meleget középre  . Joci is leért ,aztán mentünk tovább a Rózsika forrás  kis fahídjain,ki egészen a Solymár határáig.

Egy túrázó csoport ment előttünk a Kerek-hegy kaptatóján mi is gyalogoltuk ezt a hosszú szakaszt ,míg elértük a sárga letérést , itt nem láttunk szalagot a hivatalos „levágáshoz” de tudtuk,hogy merre kell menni ,mivel ez már az én fődem:)  A sárgára vissza térve még egy pár kilit futottunk majd egy kellemes jégbeszakadás után elmerültem a fagyos  vízbe . A lábamat hamar vissza fűtöttem,ezért nem is éreztem vizesnek ,Hamarosan  elértünk a Zsiroshegyi  TH romjához,, 33km nél. Rom ? már a lábazat is alig látszik annyira benőtték a fák a bokrok,,pedig pár évtizede   még szórakozni jártunk ide . A ponton  kaptunk teát,és forró frankfurti levest ,ami nagyon jól esett. Éjjel fél egy volt már, elég hideg volt ,ahogy elhagytuk a tűz melegét.

A kéken a szénás felé vezető úton, az előző nap eldugott kolámat 3 felé osztottuk,jól esett egy kis élénkítő ,bár álmosak nem voltunk egyáltalán .  Töltöttem a palackomba is ,az üres literes  flakont  ott hagytuk , amiért hétfőn vissza mentem és lehoztam . A kéken gyenge szellő lengedezett,és fent a Nagy-szénáson sem volt az metsző ,csontig hatoló szél . A hold épp a hegy tető felett rajzolódott ki, olyan volt alulról nézve,mintha rajta ülne a hegyen ,éppen felért két túrázó a csúcsra  ,és az  éles sziluettjük  tette még szebbé a látványt .

 

A lefelé úton Dávidékkat előztük meg ,vagyis őket láttuk a csúcson kirajzolódni. Aztán a Kutya-hegy gerincén végig kocogtunk,és Jocival megbeszéltük,hogy két éve itt combig ért a hó ,most pedig  szinte őszi időjárás van . A forgókaput sem kellett rángatni ,nem volt befagyva, simán áttekertük,és máris a ponton voltunk 38,5km nél  ,ami nekem a legjobban  tetszett.  Nem is tábortűz hanem egy nagy mágjarakás volt ,és szalmabálákon ültek,miközben tök jó mozgalmi zenék szóltak. Talán ezen a ponton éreztem úgy ,hogy egész éjszaka egy hatalmas Hadtörténeti múzeumban vagyunk ,ami 60 kilométeren keresztül tart. Még egy álcahálós autó is volt kint .  . A pontot elhagyva hosszú meredek lejtő várt ránk.Közel 6 km lefele . Ezen a szakaszon is mekkora hó szokott lenni, az egyik útkanyarulatnál megpillantom a következő pont fényeit ,még magasan vagyunk ,és egészen ellátni a Malom földekig ahol majd a pont lesz .

A Nagyerdő szélén aztán elhagyjuk végleg a fődemet ,átlépünk már a Gerecséhez tartozó szakaszba ,ami ismét meglepetést okoz . A pap földeken Gergőék tanácstalan csapatát érjük utól.Messziről azt hittük,hogy feljebb jött az ell.pont,kicsit  arra is vettük az irányt,aztán mikor megláttuk,őket,azt hittük valaki lesérült,de kiderült,hogy tétováznak,hogy merre is az arra. A sárgát nincs mire felfesteni ,mert szántás az egész ,és mivel nincs hó,ezért  nyomok sincsenek. Gergőékkel érjük el a békás patakot ahol könnyen átjutunk a 2 m széles kis folyáson ,némi fahordalékon vagy szalmabálán . A pontra úgy érünk,hogy közben találkozunk két járöröző katonával akik vaskos faágakat hordanak a közeli táborhelyhez. Malomföldek 44,7km  itt forró teát kapunk ,egy nagy fa tövében táborozó ,és egy lövészárokban klassz bunkert felállitó katonáktól .

A pontot elhagytuk,és hamar kiértünk a műútra ami Perbál határában volt ,kb 1,5km után elhagytuk a falu szélét ,és innentől kezdve mi a régi úton mentünk a gombatelep felé  ,vagyis arra amerre eddig is ment a túra . így utólag beleolvasva az itinerbe ,nem a gomba telep felé kellett volna jönni,hanem a lyuk földek felé. És mivel „rossz”felé mentünk szalag sem volt.Mondtuk is Zolival,hogy miért nincsenek szalagok ?  nem értettük,hogy miért nincs ember előttünk  ? állitólag 8 an voltak .

Szegény Gergőéket is magunkkal rántottuk  ,jöttek is utánunk egy darabig ,de aztán,nem derült,ki,hogy miért fordultak vissza ,és tévedtek nagyon  el.  Talán elolvasták az itinert ! ha mi is elővettük volna akkor kiderül,hogy idén nem erre megy a túra. Mindegy amarra nem tudom milyen volt az út,de itt kegyetlen feltúrt mély fagyott traktornyomba mentünk ,Aztán felértünk a Nyakas tetőre  és hangokat hallottunk az erdőből, akkor nem tudtuk kik és miért járnak ott,de így utólag már tiszta a kép ,hogy ott jött be valahol a sárga . Tulajdon képpen mi nem voltunk eltévedve ,mert számunkra ez volt a helyes út,aztán hirtelen szalagok lettek minden felé,és megint csak nem értettük,hogy eddig miért nem volt szalag ?  . Ez az út is csak a botladozásról szólt  , mély keréknyomba próbáltunk kocogni kevés sikerrel.  Zoli egy járöröző katonát vett észre aki terepruhába állt a szántáson ,és meg majd összecináltam magam tőle;)

Anyácsapuszta 52km nél ismét ellenörző pont volt ,innen már csak egy tizes a cél ,de még a Kakukk-hegyre menni kell. A szalagok nagyon jól irányítottak az Anyácsa tó felé . Eleinte mély traktornyomokba billegtük végig  az utat,majd a szántás megadta a végső döfést,hogy érezzük a rendezői törődést ,Így történt ,hogy  Anyácsa tót  ,elkereszteltem anyádba tónak :P

Aki ott volt úgyis tudja miről beszélek,aki meg nem vót , az örüljön neki:)

Előttem Zoli mondta a magáét, mögöttem Joci ,de ő nagyon  …én közömbös voltam, egyszerűen erre kellett menni és kész , Egy kis patakon 2x is átmentünk igazi gerzemürzés  rész volt , és ekkor  a másik lábam alatt is beszakadt a jég. de a szántáson az a pár kili alaposan megmozgatta a bokánkat . Végre kiértünk egy jobb földútra ,ami már sztrádának számított ezen a szakaszon ,és  tudtunk kocogni ,és már csak  a Kakukk-hegy utolsó emelkedőjével kellett leszámolni ,A  hegytető  meredek emelkedőjén ,már égett a combom  ,Jociért is jött a kakukkos ember ,egyedül Zoli tolta fel magát izomból ,ezért megszavazok neki egy szép kakukkos órát :) Aztán végre  felértünk a csúcsra ,itt egy kis bort vettünk magunkhoz, most először volt pont ezen a hegyen ..majd irány lefelé ,mert a hegy alatt,már Szomor  fényei látszottak. Jocit jól elhagytuk gondolom,még kakkukkolt a feje ezerrel :P   bár állitólag technikai szünetet tartott,de miután kiértünk az aszfaltra ,már csak egy kili volt a cél, gondoltuk beér a banditája ügyesen .

Aztán valamikor fél öt körül célba értünk ,megkaptuk a kitűzőt ,a virslit a forralt bort Joci is beért,aztán gyors átöltözés ,és lassan indultunk a buszhoz . Jó kis éjszaka volt ismét .A  kitörés minden évben tud újat mutatni  , köszönöm a barátaimnak ,és a rendezőknek a múzeumok éjszakáját ,a budai és a gerecsei hegyekben  . vasárnap reggel a kitörésről mentem  dolgozni ,,ezért a munkehelyem nyomokban yoyot is taltalmazott :)

2014-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (6 bejegyzés)
2011-06 hó (3 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (4 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (2 bejegyzés)
2010-07 hó (6 bejegyzés)
2010-06 hó (2 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2010-01 hó (2 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (2 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (2 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (2 bejegyzés)
2009-06 hó (2 bejegyzés)
2009-05 hó (2 bejegyzés)
2009-04 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (1 bejegyzés)
2009-01 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (4 bejegyzés)
2008-11 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (3 bejegyzés)
2008-09 hó (2 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (3 bejegyzés)
2008-05 hó (4 bejegyzés)
2008-04 hó (3 bejegyzés)
2008-03 hó (2 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (4 bejegyzés)