Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 561 107 km-t sportoltatok
Futkorászás a fődemen

T100  P85....részlet

yoyo | 2010-07-18 15:38:21 | 5 hozzászólás

Üdvözlöm a kedves olvasót a Terep száz (  26km -es ),és a Piros 85 (30km- es)rész távjánának útvonalán .

Ezt az edzést  hirtelen találtam ki,hogy kell nekem egy hosszú pénteken  mert szo.vas nem érek rá futni , Ilyen melegben talán én még nem is futottam ilyen távot ,én a hideget a fagyot a locspocsot szeretem ,ez nem az én világom ,hogy ragadok tapadok ,elveszi a meleg az erőmet,Akkor mi a csudának csináltad cillagom  ? Hát mert megyek a Kazinczyra vazze :) Igaz csak a 104 re ,de az is bőven elég lesz az északi ződön :P Szóval  futhattam volna a fődemen is ennyit ,de nagy lett volna a kísértés,hogy feladjam hamarabb . Így aztán az volt a terv,hogy jóó messzire elmenni.  Gabi sem jön elém sehová mert péntek van dolgozik ,a saját lábamon kell hazajönni bizony  . Péntek reggel korán akartam indulni a hűvösben ,de mivel csütörtök este történt amiről írtam is az edzésemben ,ezért igen nehezen aludtam el .. reggel fél nyolckor keltem , nálam ez nem megszokott ,és nem is akartam menni ,de mivel borult volt az idő ,valahol messze még hallottam ,hogy  dörög is ,ezért hüvösre számítottam . Előző nap megfőztem,hogy legyen ebéd a családnak aztán bedobáltam pár energi szeletet meg 2 flakon vizet az övtáskámba .
Gondoltam víz úgyis lesz ,és még ennivalót is tudok venni. A piroson mentem fel a Szénásra ,onnan ugye ellátok nagyon messzire .Láttam is,hogy a Pilis környékén elég párás borult az idő.Talán a dörgés is arról jöhetett. Futottam lefelé a Hosszú-árokba,majd tovább a Kéken a Kőris völgyben.Nagyon szépen kezdik visszatölteni az utat. Előbb egy nyulat,majd később két őzet is láttam :) A nyúl több tíz   méteren keresztül futott előttem az úton  ,nem tudom miért nem menekül a fák közé ,de nekem tetszett,és jó  volt a lendület lefelé .
Aztán elhagytam a fődemet ,és Piliscsabán mosakodtam egy kék kútnál ,és vizet is vettem ,viszont a kutat nem tudtam elzárni ,ezért hamar elhúztam a cikot :P  .A tizes úton hamar átjutottam ,még klassz fátyolfelhős volt az idő,de a dörgés egyre közeledett .  Piliscsévnél a homok mélyebb mint valaha :P  Szerintem amit elmosott a víz ,az vissza hordták tuti .   olyan jó kis futható rész lenne ,ha az ember nem süllyedne bokáig a homokba ,egyébként  szépen helyrerakták ezt a vízmosásos  részt is .  A Zuhi Klastrom előtt ért , ott ahol a kutyák nagyon ugatnak,és kertben van a kék jelzés ;)a keskeny ösvényen folyt lefelé a víz,a  fákról bokrokról minden rám folyt ,de jól esett ,csak épen a szúnyogírtót mosta le rólam ,elég korán

 A meredek  réten felfelé ,Tudjátok ahol a nagy magasles van ,iszonyú nagy   lett a fű ,és olyan sáros volt az erdő ,hogy a cipőmet majd lerángatta.  Remek rálátás volt innen a Kémény sziklákra .Klastrompusztán már semmi nem volt , sütött a nap ,én meg úgy jöttem ki az erdőből mint egy varacskos disznó,szerencsére sehol egy lélek,Mosakodtam leültem a padra, ettem ittam feltöltöttem a palackomat . Itt vizeztem a fejemet először .A sárgán mentem tovább ,jól követtem az utat eddig itiner nem kellett .  A sziklatömbök mellett haladok el amit az előbb említettem  nézelődök,most van idő :) elég jól felmentem a sárgán , 5 darab békáig számoltam ,azután abba hagytam,bakker tele volt az erdő békával,és mind a lábam előtt . A  Pilis nyeregből a zőldet meggyalogoltam ,és felértem a Z+ ra ,onnan végig lejtett , hogy aztán Dobogókőig megszakadjak felfelé . Már cak Matyi járt az eszembe , tudtam,hogy nincs mindig nyitva ,de ma péntek van ,és hátha .
De nem !! Matyi zárva volt ,és ha zárva van ,akkor pite sincs :/ csak néhány nyugdíjas kiránduló kódorgott .Hihetetlen volt a mult hétvégi szurdok után ez a kihaltság !  Mosakodtam a kútnál vizeztem a fejemet ,a trafikos nő bezzeg nyitva volt ,ki a francnak köll egy hegy tetején gumilabda meg frizbi  ? Zabálni meg nem lehet :)
 Leültem a padra Matyinál ,Gabit is  felhívtam,hogy érezze vele is törődök :) ettem egy energi szeletet ,bevettem a sótablettát ,ittam egy MgB 6ot .Olyan kellemes fáradtság volt rajtam,éreztem,hogy futottam már ,de azé még birok menni,ha nagyon muszály .   Még szép hogy bírsz cillagom,Gabi nem jön érted, Nagykovácsi meg kva messze van ,jól kicsesztél magaddal az ezer fokba :) Egyébként  3:40 alatt értem fel ,ez 26 kili 1104méter,és  34 fok .
Az hogy miért kellett öt óra a további  30 kilihez ?  ,ami végül 28 lett , és 550m szint van csak  benne ,nos majd azt is megírom miért ,és hová lett  két kili ,cak várjátok ki a végét :) Dobogókőről már csak a piros sávot kellett követnem ,az haza hoz . Térképet nem is vittem ,mert tudtam az utat ,csak a T100 as itinert vittem magammal , ami Dkőig vezetett ,de végül  az sem kellett.  A  Hosszú -hegy  lefelé ,eddig is köves volt ,éreztem lefelé a térdemet ,és a kövek is nyomták a lábujjamat .Kellet nekem aszfalt pegazusba jönni:/   Pszentkeresztre kiérve rögtön letámadtam a kék kutat , szinte ott volt az erdő aljában , teljes mosdás,a nagy bundás kutya meg ott feküdt a kerítés mellett, egy nagy fa alatt ,rám se hederített pedig szóltam hozzá kedvesen . hmm hát még a kutyát sem  érdekli,hogy én  most a Pilisben kínozom magam . Leértem a főúton ezer fok az aszfalt , a Matild kocsma asszem igy hívják ,,szóval nem mertem bemenni a kocsmába  innivalót venni :/  inkább használtam a kutakat :P  olyan 12 múlhatott ,mikor megláttam a cukrászdát . Fagyiii  ,Bementem sehol senki ,így bekiabáltam .Jött is a nő , Citrom fagyit kértem 2 gombit,Gyerekek igazi jégdarabos vizes fagyi volt ,és Citrrooom íííííí.  Máshol ilyenre fanyalogtam volna ,de ez nagyon izlett. Csináltam is képet róla :) A temetőig elnyaltam szépen .

 A Magashegyi nyereg felé az út,  maga volt a perzselő hőség ,éreztem,hogy égeti a vállamat a nap,a réten friss a széna illat ,keveredett a forró levegővel,visszanéztem a falura ,és befordultam az erdőbe .Ahol meglepetésemre lefestették a jeleket a fákon. így egy pillanatra megtorpantam  ,hogy merre is az arra,de egyébként meg egyből arra mentem :P  Ahol tavaly a piroson  óriásit szaltóztam ,és jó kis avar volt,most tele kővel keskeny vízmosással.  Kiértem az erdőből  Pilisszántó felett a  műútra , kocogás  lefelé majd jobbra fel a Boldogasszony kápolna felé , a fehér murvás út ,csak úgy verte a fényt ,és a hőt .és akkor egyszer csak mintha kutat látnék.De hát itt a hegyoldalban nincs is kút ,ez csakis délibáb lehet ,igen ez délibáb...és a Hortobágyon vagyok,csak  ott lehet  ilyen kva meleg . De ahogy közelebb érek ez bizony kút :)De tavaly még nem volt ! Most itt van, éppen volt is felhúzva víz ,ittam vizeztem magam . A Dűlőn  lefelé iszonyú rossz minőségű a piros ezt szalaggal szokták itt megerősíteni a túrán ,de most nincs szalag,keresem az ösvényt,ez nem az :/ egy picit lentebb rátalálok,emlékeztem,hogy egy csoffadt piros van valamelyik csenevész bokron,de ez most alig látszik nyár lévén,falevelek közt , de ott van és borzasztó kopott ,szinte egy körömnyi látszik csak. Követem az ösvényt ,kórok ,és szederindák kökény bokrok végig,alig birok kocogni ráadásul sehol egy árnyék. Még az erdőben a fák közt is iszonyat meleg van ,minden vizet pocsolyát kihasználok,legalább a kezemet megmosni . A Csévi  nyereghez érek,és ráfordulok a hullámos kis útra ,nagyon szépen helyreállították ezt a részt is ,látszik,hogy gyalulták az utat ,szomjasan tök üres kulacsokkal érek ki a Táloki erdőből .  Tudjátok ahol a kerítés mellett megy a piros a szederindába , na én nem ott megyek , hiszen út sincs ,szerintem évek óta nem megy arra ember ,párhuzamosan a dózeron megyek . A nap mintha még jobban tűzne a dűlőn a fejemre teszem a pólómat,úgy kocogok ,hogy közben fogom és lobog.. Szemben  a Kevély látszik a messzibe ,és az Oszoly csúcs . Megállapítom,hogy minél többet fényképezek ,annál jobban fáradok .Az elején még szinte nem is csináltam képet,most minden frinc francot lefényképezek ,és még ebbe a lejtős útba is belegyalogolok többször. Érjek már haza a pokolból ,cillagom a Zemplénbe is pokol lesz ,és nem cak a szúnyogok meg a csalán csíp majd ,de a viperák is lesznek bizony ,úgyhogy húzzad a testedet hazafelé ,oszt ne sírjon a szád :/ Hihetetlen de eddig még senkivel nem találkoztam az erdőben .
Minden normális ember vízpartra menekül,vagy a hüvös lakásából ki sem jön.   Tudjátok...én  meg erre azt mondom ,hogy úgy köll nekik :)  Még jó is ,hogy nem lát senki még azt hinnék bárányhimlős vagyok ,annyi a csípés rajtam . Jaj menjünk vissza  a vadföldekre  gyorsan ,nehogy lehüljön a testetek . Végre befordultam a kerítés felé,egy nagy pocsolya állta utamat ,néhány fahordalékon átjutottam,a túloldalra . Nem mondom meg mennyi szúnyog volt  bibibi :P  Bakker erre nem emlékeztem tavalyról,hogy itt ilyen kva meredek emelkedő jön,és végig nyílt rész,,itt is nagy vízmosás lehetett,mert teljesen helyre volt állítva ..sőőőt jobbat mondok.  szép fehér múrvával felszórták cillagomnak,hogy még jobban égesse a testét mire felér az erdőbe . Végre be az erdőbe .Na válassz cillagom,mi a jobb égjen a tested a napon ,vagy csipjenek a szúnyogok .Tessék mondani a  calánt nem lehet választani ? :) Iluska foráááás jött  ! Végre víz ,tök   üres tartállyal érek fel  ,igen ám ,de a víz úgy folyik ,hogy a cső félig beleér a vízbe..Nem baj tiszta forrás víz ez nyugodtan ihatok .Iszom mosakszom,iszom ,,szinte már fürdök igen ,,ezt fürdésnek hívják mikor az ember lába belecsúszik ,és zavaros lesz az egész,és a tartályom  még üres  :)

Vazze nem várhatok míg leülepszik ,meg szét cincálnak  a vámpírok . Mindegy... olyan amilyen ezt viszem el,majd  a Kopár csárdánál úgyis veszek valamit . Megyek tovább a Fehér- hegy felé ,de előbb tudjátok jön a keskeny kis út a kerítés mellet ,ott ahol a szép rét is van . Itt konkrétan magasabb a gaz mint én,legközelebb tuti novemberben lesz kitaposva,mikor a P85 lesz . A Fehér-hegy valahogy könnyebben adja magát ,de felgyalogolok ,nem lehet pihenni vazze annyi a szúnyog ,pisilni is úgy  tudok,hogy  közben csapkodom a fenekem :P Mennyivel egyszerűbb a fiúknak .  HP nicknevű sporink erre a  hegyre  rakatta le a határkövét,,innen tovább senkinek,cak engedéllyel :)  én simán tovább megyek pedig tudom,hogy HP kajatézik :) jön a Vörös-hegy amit annyira szeretek ,de tényleg ,ha már idáig eljutottam akkor tényleg megérdemlem ,ezt a finom forró fenyőillatot .Gyula pihenőnél rossz irányba megyek le,nem láttam az ágaktól a jelet,de semmi az egész vissza jövök,remek a kilátás,végig hullámzik a gerincen ,most süt a nap,és az a tömény fenyőillat egészen a tengerpartig röpít .Cillagom halucinálsz ,minnyá itt a Kopár csárda,és frissíthetsz .  Hallom is már az autók zaját ,kiérek a parkolóhoz,gyalogolok ,a pincér fehér ingben kint áll az ajtóban .talán levegőhöz próbál jutni a faházon kívül ,vagy engem vár . Cillagom viszont bejutni nem mer,,,nem megyek be ,nem mejek .Legalább ne bámulna ennyire,menj be !!  biztos van kólája ,vagy tonik ,,,igen toniiiik ez jó ötlet..Nem mejek akkor sem :)
Inkább előveszek egy csokit ,és elindulok a 10es úton,most többet kell várnom nagy a forgalom ,addig megeszem a csokit ,pár korty vizem is van . A Kakukk-hegy után úgyis jön Piliszentiván,és
biztos lesz kút. Kakukk-hegyre felhúztam magam kapaszkodtam a fenyőkbe ,ahogy szoktunk ,fentről,már láttam a fődem vonulatát is .. A faluba érve rohanok lefelé,rohanás,ugyan már vérszegény gyaloglás volt ,,szédelegtem mint az őszi légy ,szerintem nem zabáltam eleget ma ! Csak ilyen lim lom energi szeleteket ostyalapokkal .  De már hazáig kibirom, pedig van még nálam 1 szelet ,de nem köll.  Kút persze nem volt az egész faluban .
Közeledek a Villa negra vendéglátó egységhez  ,,bakker ezt nem hiszem el,éppen meccset játszanak a kocsma előtt ,és a  teraszról könyököl mindenki . Nem merek bemenni ,a hajam csimbókokba lóg a sok vizezéstől ,ragadok büdös vagyok mint a pumaketrec , tele csipéssel horzsolással,csupa sár vagyok,nem merek bemenni ,már csak 6 kili a fődem .  Igen már cak 6 kili ,nem érdemes cillagom .Azt csinálom,hogy megállok ahol nem látnak ,és erőt gyüjtök a szaladásra , ugyanis a tömegen kell tovább menni erre jön a piros ! még a szemüveget is felveszem ,hogy ne lássak senkit .Csapatban nem érdekel,de egyedül tényleg szaribaba  vagyok .  A jóisten viszont megsegített ez vízmosás folyik velem szembe ,hmm szoktam erre futni ,de itt soha nem volt víz.Nem baj most van ,alá teszem a kulacsomat ,hmm egész jó hideg,megmosom a karomat fejemet is ,megyek tovább ,és akkor látom,hogy ez annak a kis Jági Tónak  a túlfolyója  .A  gyerekek éppen pecáznak is ,a partján. Egészségedre cillagom a vizet :P
 A homokos részen nagyon rossz volt menni ,még gyalogolva is , tele volt pata nyomokkal .Vártam már a végét nagyon,és mikor megláttam a forgókaput ,a fődem bejáratát ,tudtam,hogy nincs az a pénz ,hogy én a Hosszú -árokból felmenjek a Nagy-szénásra .(a P- erre megy) .  Kizárt ,még akkor sem ha itt állna egy fegyveres bandita, és azt mondaná... vazze a két kilométer kerülőt  nem lehet büntetlenül lecalni .Vetkőzz  !!!  vagy mást is mondhatna mindegy ,,de lehet vetkőztem volna :P Szóval itt lecaltam a pirosból,ha nem lett volna szembe velem  az Antónia -árok ,akkor körbe mentem volna.De hát a sárga itt van ,és ezen megyek ,és nem kell vetkőzni sem :)  Az árok hosszabb volt mint gondoltam ,de azé felértem a Zsíros -hegyre .Nem fogjátok elhinni útlezárás volt van  ! új utat építenek ,és  felmarták az aszfaltot ,ezért kerülni kell cillagomnak ,,na akkor melyik árok is  a rövidebb  ? ...Nem érdekel itt megyek a törmelék közt ,nem érdekelnek a munkások sem ,1,5 kili és otthon lehetek . Szépen köszönök nekik,és különben is ,ha itt laknék ebben az utcában ? Nem kerülök egy métert sem , inkább ekocogtam a zöldön hazáig. Tanulságos edzés volt, nagyon elfáradtam tényleg ,eszembe is jutott,hogy talán váltóban kéne indulni ,de most,hogy ezt az edzést kipihenve írom, szó sem lehet róla .Már előneveztem ,és kell nekem a Kazinczy száznégyestűl mindenestűl .

Az esetleges hibákért elnézést,de munkaidőben írtam ,igaz 2 nap alatt :P

telós képek :http://picasaweb.google.hu/yoyooka/DobogokoPirosSav#

Budapest Kupa

yoyo | 2010-07-15 10:33:56 | 3 hozzászólás

Na ez az ami nem lesz meg nekem ,pedig füzetem is van :)

Még a BHTCs-n  váltottam ki a füzetet ,minimum 10 túrát kell teljesíteni ,és a túra végén belepecsételtetni a füzetbe . év végén kupa jár érte.

Sajna nem minden túra tartozik bele ,csak ami a BHGYSG ben van ,vagy  azon keresztül vezet. 

Most a Budai tájakon lesz a következő ,de ha bele döglök sem lesz meg a tíz ,,

nyirmi nyirmi,nincs igazság  alig tudok eljutni a hétvégi túrákra:( jajjj cillagom majd mingyá' tócsát sírok magam elé ,micsoda capász ,hogy nem lesz még egy csetresz az asztalon  :)

De azért elmegyek a Budaira ettől függetlenül ,,meg a Beac  Maxira is, az is belszámít ,kár,hogy a Meteor is azon a napon van :/ aztán még a Budai kilátók,és a piros 85 is benne lesz  . A Gyermek vasút nyomába túrára ,még akkor sem megyek  ha ezen múlik, vagy  fegyverrel kényszerítenek :))

 

Hát így jártam elraktam a nyomorult füzetet ,oszt szinte az egész tavasz nyár kimaradt .febr.20 az utolsó pecsét benne . Bár ,hogy vigasztaljam magam azért tavasszal sérült is voltam .Tehát mielőtt bárki is meghúzgálná a hajamat ,ezt vegye figyelembe :P

Jó utat annak,akinek van ilyen füzete .

Szurdok 40

yoyo | 2010-07-14 20:07:34 | 8 hozzászólás


Szurdok Túra !

Három éve volt utoljára ,hogy csúsztam másztam a szurdokon ,igaz akkor csak a 25 ös távra mentem . A sok ismert árok közül amit végig jár a túra ,a Salanasinában,és a Holdvilágban nem voltam még . Reklámoztam is a fórumon,hogy milyen csodaszép túra  .  Korán keltem ,összedobtam 5 zsömlét ,és  a 6:03 as busszal mentem is , reméltem,hogy elérem a 6:50es hévet a Margit hídnál ,de öt perc híjján lekéstem . 25 perc várakozás ,de bőven időben vagyok ,addig megeszek két zsömit . 8 előtt már Pomázon vagyok. Már most is elég jó meleg van ,szerencsére "elloptam" Gabi zselés nyakpántját a székről ,ami miatt később hívott is,hogy tudom-e ,hogy éjszaka  betörők jártak a lakásban :)
A nyakpántban lévő zselé végig hideg érzetet ad .Talizok még Szilvivel is a rajtban , volt Kazinczys csapattársammal, de ők még nem indulnak .Nevezek hamar ,megkapom az itinert . 8 kor indulok is a zöldön  ,a kanyargós utcák után ,végre beérünk az erdőbe ,,itt velem van két srác Dávid, a másikat nem tudom hogy hívják ..bocsi .Már az elején  a Zöld hrszg ön elkavarunk a meredek emelkedőn , vagyis letérünk róla ,amit nem vettünk észre ,irány vissza pár száz métert . Más sporttárak is voltak előttünk . Ezután megint egy kisebb tévedés jött  ,és én már nem is látom a fiúkat ,jobb is így nem gyilkolom magam ,iszonyú meredek ez a háromszög a Nagy -csikóvár .
Éppen lehajtott fejjel küzdök felfelé ,mikor egy lánytól  megijedek, egy fa mögött támaszkodik,és próbál levegőhöz jutni  megdicsér ,hogy milyen jól megyek,hmm. Azt mondja ,hogy ez élete első túrája ,és biztos ,hogy a következő ponton feladja . Sajnálom,mert sok mindent nem lát ,de igazat is adok neki  ...ez nem kezdőnek való ,főleg ,hogy még egyáltalán nem túrázott . A  reggeli pakolásnál óriási hibát követtem el,nem vittem bugyit az itinernek ,így kb 8 kilinél már kezd akciós lenni a kezemben   . Elteszem ,de nnyira izzadok,hogy az övtáskámban is átvizesedik .  .  Köves úton érek le a Karolina -árokba ,majd egy meredek kaptatón fel a Remete barlanghoz . kis fahidon  megyek át  ,és az árokhoz érek .
A Holdvilág -árok ! júj egy pillanatra megborzongok ,mikor meglátom a létrát lefelé . Azt írja az itiner ,hogy a kevésbé bátor,illetve tériszonyos sporttársak részére a P+ javasolják.   Nos én nem vagyok sem tériszonyos ,sem bátortalan ,de mikor lenézek azé meglepődök ..egy merő víz a tenyerem ,és  a vaslétrát úgy markolom,hogy elzsibbadnak az újjaim. Féltem a kis életemet nagyon :P  Egy lánynak adom a gépet,hogy  cináljon már egy képet a szaribaba yoyokáról :)  A lány biztat ne nézzek le,csak 15 m a szakadék . Huh leérek csodaszép minden odalent ,hatalmas sziklák,technikás terep ,lépcsők. Az árok laposodik többször keresztezzük a patakot ,lehet mosakodni inni a Ramsas forrásból .Rátérek a P sávra itinert nem olvasok minek :/  ezért kihagyom a Salabasina árkot ,ami miatt ide jöttem :(  + 1,6 kili lett volna .Pedig még A4es papír is volt kitéve,hogy Szurdok túra 30-40 erre ,Salabasina árok kerülés meg arra .  De mivel senkit nem látok én megyek tovább.   Felérek a Tölgyikrekhez ,és moiwát kérdezem,hogy a sárgán kell az árokhoz menni ? Mikor mondja,hogy már rég elhagytam,és kb 2 kili vissza nagyon mérges vagyok magamra .

De nem megyek vissza , folytatom az utat a Sárga sávon tök jó kis nyereg ,még mindíg az árok miatt rágódok,mikor egy srác visszakiabál ,hogy nem arra kell menni . Köszi .. elhagyom őt is ,itt tök jól lehet kocogni igaz jó magas a fű,de kellemes az ösvény . Kiérünk a Torina nevű rétre .Hónaljig ér a fű ,és minden csupa virág, nagyon szép  . Hamarosan elérek a Szent -kúthoz ahol elég sok ember van ,persze nem mindenki túrázó . Talizok sistergővel . aki azt mondja hogy yoyoka te megint csalsz ;) mármint,hogy futok,de persze csak viccel . egy srácot kisegítek  sótablettával .  elköszönünk,és ,hogy ne kelljen elővennem a rongyos itinert elmondja,hogy a k+ en menjek . Tök jól lehet lefelé menni ,majd kiérek egy műútra,de a k+ bent megy a műúttal párhuzamosan az erdőben klassz kis csalános rész .Van is titkos ell pont ,zsirkrétás kereszt az itinerre ,és már megyek is tovább a szurdok aljába ,ahol nagy etető pont van .

Bevágok egy zsíroskenyeret ,két pofára eszem ,már épp rám fért közel 20 kilinél vagyok ,bár az övtáskámban ott vannak a zsömik . A szurdokot nagyon megtépázta a vihar, a szép fahidak,mint valami kisiklott villamos ,úgy ülnek a sziklák tetején . Néhol nem is tudom,hogy jutok át ,mert néhány farönkön kéne átmászni,de inkább lemászok a sziklák közé . Egy szalagot látok átmenni a hordalékon megyek is arra ,de a sajnos követem a kék sávot tovább .pedig az itiner mindent a számba rág , nem veszem észre ,hogy egy szalag balra bevisz a bozótba. Kiérek a műútra Pszentkereszten ,és kocogok a főúton felfelé , minek is mennék a jó kis zöld erdőben ,mikor a forró aszfalton is mehetek :/ .Különben is hová lett az a hátizsákos ember akit követtem,lehet nem is a túrához tartozott?  hogy hogy nem a s+ nál leülök,és előveszem  itinerem ,ezen a részen még volt betű ,így rádöbbenek,hogy baromira másfelé vagyok,vissza kell mennem a szurdokig :(  Éppen egy csoport érkezik ,szerintem már párszor elhagytam őket :P mindegy egy lány veszi észre ,hogy a szalag a partoldalon van ,hogy lentebb volt -e kitudja ,de eléggé felfelé kellett nézni ,hogy meglássuk. Görnyedve lehet csak haladni a fák alatt ,jó kis csalános gerzemürzés rész ,hatalmas lapulevelek közt haladunk el.Mindenfelé hordalék, ruhák ,rongyok műanyagok szerte szét ,amit a vihar ide sodort . Kiérünk a zöld sávra ,és a hegyoldal  forró kemencéjében kaptatok felfelé . A  Klastrom kútnál jéghideg vizet veszek ,megmártom a nyakpántomat is . A dülő olyan mint egy száritógép ,a perzselő napon majdnem megszárad  rajtam a ruha .  Végre beérek  a Vaskapu-szurdokba  ,de itt sem lehet kellemesen haladni ,mert a Vaskapu szikla  a hegy tetjén van ,de egy szuszra felgyalogolok..és sok minden eszembe jut

. A sziklákat elhagyva megeszem egy zsömit ,klaszul szintben megy az út ,legalább nem kell zihálnom . egy szép rét kelti fel a figyelmemet,csinálok egy képet is .Aztán lefelé a köves árokban bukdácsolok  ,majd  a völgyből felmászom a hegyoldalba . A s +  en sokáig megyek ,majd a Zsivány sziklák mellett haladok el  ,már közeledik Dobogókő ,hallom is a motorosok autók zaját. Fel  érek a Turista Múzeumhoz ahol egy halk jaj szó után átadom az itinerem . Csak nincs valmi probléma cillagom ? :) itt vége van a 30 as távnak,nekem van még egy finom kis kör, egészen le Dömösig . Sietek is  kitudja hová,és miért  ? üres víztartállyal indulok el :( pedig ott a kút, na nem baj lesz forrás gondolom. Három tanácstalan túrázó engem kérdez,merre tovább ,  Huha :P hát lefelé a piroson mondom .  Én elhagyom őket és ügyet sem veszek a sárgáról amin menni kéne ,jól lemegyek  a piroson , majdnem a Szakó nyeregig ,elgondolkodtam vagy mittudom én,de rosszat sejtettem sehol senki pedig egy hátizsákos fiút láttam magam előtt .  Lerogyok egy tuskóra ,és előveszem az itinert , a derekamnál volt idáig, de szerencsére csak a részletes nem látszik, az ellenörző pontos még igen.   megeszek két sportszeletet,meg egy müzlit ,vizem meg nincs hozzá ,de megérdemlem :)Elgondolkodom,hogy mi legyen ,menjek vissza Dköre ,és legyek szaribaba 30 ?  vagy menjek tovább.
Ráadásul  fentről látom az alsó múrvás utat ahol mennem kéne ,de levágni itt lehetetlen .
 
 Vissza érek a kereszteződéshez ,és a sárga sávon lekocogok  a kövek közt. Kiérek a murvás útra ,azon megyek egy darabon,és mikor a piros sávra kell fordulni majdnem felpofozom magam :) Ha csak egy kicsit jöttem volna tovább a piroson jó is lett volna ,,,bár akkor csaltam volna ,úgy hogy jobb így . Végre leérek a Fényes forráshoz ,és feltöltöm magam vízzel a sportszelet is lement végre ;) A Lukács -árokhoz meredek partoldalon kell lemenni ,és aki akart a túloldalon felmehetett , gondolom vezet valami ösvény a sárgáig,én az árokban maradok ,itt hárman is összegyültünk ,ketten vissza fordultak azonnal ,inkább a felmennek az oldalába . Nekem viszont kell az árok ,meg is kapom ,az első szikla leugrásnál sikerül olyat tenyerelnem ,hogy  vissza hajlik a körmöm ,vérzik a tenyerem is  ,de a körmöm jobban fáj .
Egy fiú jön mögöttem ,ő segít a szederindából kigabajodni , ez a felső szakasz nagyon durva ,de tök jó ,legtöbbször lent van a kezem ,csúsznak a kövek tele van kidőlt fával,hatalmas sziklákkal . A közepe felé aztán kijutok az árokból tudok menni lefelé a sárgán ,kiérek az árokból,megyek a Rám-szakadék felé . A szakadéknál  többen is vannak itt talizok Szilviékkel  ,míg én másfelé  kódorogtam jól  megelőztek :) Nagyon megörülünk egymásnak ,Szilvi megy elől ,és mi lehet a téma mint a Kazinczy :)
 Nem tudom,de nekem mintha könnyebb let volna most a Rám -szakadék,mintha ez a rengeteg hordalék feltöltötte volna ,és a rengeteg feldarabolt tuskón könnyebb lett volna átmenni ,de egyszer csak már fent is voltunk ,és a lépcsősoron felszuszogtuk magunkat a Rám-hegyre ,,,hú de magas  és meredek vótazannyaúristenit ,ráadásul jó poros is ,és elég csúszós. Remek kilátás volta Vadálló kövekre ,és minden felé . Szilvivel csináltattunk  is egy közös képet magunkról .  Innen már csak ,bő 3,5 kili ,gondoltam felhívom Gabit jöhet elém ,még egy óra mire felérek .   Ezután még lenéztünk a Miklós forráshoz ,nem volt kötelező,de megérte inni ,úgyis kinyúlunk mire felérünk Dobogókőre  .

 A villanyvezeték alatt ,nem mondom meg meddig ért a fű ,és azt sem,hogy a Thirring körúton járt -e villamos :P Azzal vigasztaltam magam,hogy a Tolvaj -hegy úgyis meredekebb lesz ,tehát jobb ha szedem a lábam Szilviék útán,különben jól lemaradok ,és vehetem  elő az akciós itinerem :) Hát cillagjaim ,nem ment ez a nyomorult körút ,2 x egy egy pillanatra szusszannom kellett,mert olyan vehemensen szívtam a levegőt ,hogy néhány bogár is áldozatul esett .
A sziklák után sem enyhült a meredek, sőtt néhány kidőlt tölgy is utunkat állta . Gondolom fáradt voltam már, de lecsúszott a lábam a meredeken ,és pont egy kivágott fa tuskó szélére sikerült rátérdelnem ,de inkább a sípcsontomat kapta el. Abban a pillanatban nagyon fájt ,de később szünt a fájdalom, viszont tudtam,hogy holnapra szép kék leszek ,aztán  végre felértünk Dobogókőre . Átvettem a dijjazást ,és irány Matyi :) Gabi még nem ért ide ,az ő  forró almás pitéjét  is kikértem,és milyen jó,mert utána még evett volna ,de már nem volt .Felmértem a kárt a testemen , szoknya elfelejtve napokra , legfeljebb ha valaki megkérdezi mit cináltam, majd azt mondom kismacskáim vannak.   
Hazafelé kellemes volt a motoron , leszállni már nem annyira ,de teljesen megszáradt a cipőm a zoknim ,és a ruhám is . Nagyon jól szervezett túra volt ,szájbarágós részletes itinerrel A4 es papírokkal segitve csak ajánlani tudom mindenkinek,ahogy tettem ezt a túra előtt is .

Legközelebb remélem nem leszek ilyen nyugdíjjas Rózsinéni ,hogy  bugyi nélkül megyek túrázni :)

http://picasaweb.google.hu/yoyooka/Szurdok40#

Esti futás

yoyo | 2010-07-07 12:06:32 | 3 hozzászólás

Nos hát nem vagyok olyan aki könnyen felad bármit is ;) Tehát újra meg újra bepróbálkozom, hogy fussun egy jót a fődemen .16.án jövő hét pénteken ,Miért ekkor ? mert péntek este mindenki ráér ;) és a szombat vasárnapja szabad lehet ,mehet túrázni ,vagy futni .

A tegnapi esti futi Juditékkal nagyon nagyon jó volt, amolyan lendületes haladós,,amire én gondolok az  is elég jól futható lenne ,leszámítva egy két szakadékos részt ,ahonnét remek kilátások lennének.

de ez még mind semmi ,a futás után ott is aludnánk az erdőbe :))  Ez azért is lenne jó ,mert aki messze lakik ,legalább nem kell sietni . Szóval  a Nagy -szénás tetején a "gödörbe" aludnánk ,nem kell sátor sem ,mert hogy naon szigorúan védett terület, elég egy hálózsák meg polifóm meg néhány liter víz amiben futás után lemosnánk magunkat. Szombat  reggel  ott érne minket a napfelkelte, főznék egy instant kávét ébresztőnek ,utána mindenki mehet haza ,és előtte az egész hétvége . 

Az elgondolás az,hogy felmegyünk 8 ra a Szénásra ott eldugjuk egy megfelelő helyen a cuccot,és onnan indulnánk a körre .Hosszú-árok- Ördög torony - Disznó fő- Kőris-völgy -Boróka -árok-József-liget -Ezüst -rét- Zajnát-hegy kör- Mária-völgy -Kutya-hegy-Nagy-szénás-  20+km 

Ha rossz idő lenne akkor majd viszünk sátrat ,és máshol verjük fel ,,tehát kifogás ne legyen,mert  esőben a legjobb futni ;)

kiket írhatok a listára ? :)))

yoyo ...aki nem akar egyedül menni

Emlékek

yoyo | 2010-07-04 15:56:07 | 13 hozzászólás

A kitűzőket nézegetni ,simogatni ,és porolgatni kell ,nos  porolgatás közben ,eszembe jutott néhány olyan túra ,ami emlékezetes maradt nekem .
Mindegyik első teljesítés volt , kivétel a kitörés mert abból a második  is az volt....
Lássuk hogyan sikerül  így munkaidőben ezt a kis szösszenetet megírni   :P

Írottkő  50  Köszegi -Hegység.
 Baddival indultunk az 50 es távon. De Baddi gyorsabb volt mint én ,és lemaradtam tőle,amiből aztán az lett,hogy eltévedtem. Annyira megijedtem ,hogy egyedül vagyok a Kőszegi hegységben egy rossz útvonalon,és nem tudom Baddi számát ,hogy hasmenésem lett :) Ursikát hívtam fel  ,neki megvolt Baddi száma , újabb hasmenés :P és miután elküldte nekem esemesben a számot ,vazze újra Ursikát tácsáztam,,Borzasztó ideges voltam,remegett a hangom,és a sírból beszéltem mikor Baddit felhívtam :) ,kiderült,hogy ő is eltévedt ,csak ő nem fél ,és  nincs messze tőlem,csak  pár kilire .Mondta ,hogy menjek utána,de egyszerűen remegett a lábam,ilyet tényleg még nem éreztem ,majdnem sírtam neki a telefonba ,és cillagaim vissza jött értem,tehát ez a túra ettől lett nekem emlélkezetes :)Meg attól,hogy utána még párszor elkavartunk.


Kitörés túra 35 ami 42 lett Budai-hegység  -Gerecse .
Nem is tudom talán ez volt ez első éjszai túrám ,amit nyuszikával csináltunk meg ketten ,még most is látom magam előtt mikor Gabi kirakott minket Hidegkút határában ,és onnan gyalogoltunk fel a HHH  rajtba .
innen mentünk Szomorig,,
Különleges marad ,mert nyuszikával nagyon nagyon élveztük ,az Ural motort a Rózsika forrásnál,vagy a nagy eltévedést a fődemen a sárga helyett a Mária -völgyben mentünk le . és sosem felejtem el,amint Szomorra érve  a forró cserépkályhához dőlve kanalazzuk a forró gulyást levest reggel  fél hétkor :) elhatároztuk ,hogy jövünk máskor is,,én azóta minden évben jöttem ,de nyuszika kisbabát várt,az utáni évben meg ,még túl kicsi volt a gyerek.


Ez egy másik éjszakai  Kitörés 60 túra jelvény , Budai-hegység-Gerecse ...
 ami attól emlékezetes  ,hogy Jocinak csupasz volt a bokája ,mert olyan magas ,hogy nem ér végig neki ,de kamáslit azt nem vett. A Szénáson a viharos térdig érő hóban ,a csupasz bokájával tört utat,és mikor az  eltévedésből eltévedésbe estünk a papp földeken ,hmmm és botorkáltunk a fagyott szántóföld buckákon a sötétben  ,Aztán  00:15 kor Frankfurti levest ettünk a szabad ég alatt, és soha nem felejtem el,hogy Szomor főutcáján,hogy loholt utánam a banditája :)


Tortúra jelvény 65  Bükk  !
  Hát igen...A nagy Tortúra a Bükkben télen,mikor Andika Farkas,Ala ,és én indultunk útnak,később aztán Kevin,Piri,és Józsi,valamit Nemespet csapódott hozzánk,,itt is eltévedtünk ,és megtaláltuk a hatalmas vaddisznó álkapcsot :) Fáradt voltam,és szédelegtem az eléhezéstől ,ekkor farkas elkérte a hátizsákomat,és ő vitte, soha nem felejtem el .

Szomor 56 Ursikával a Gerecsében ,ami csodaszép túra,hiába sok a szántóföld benne ,nagyon tetszett nekünk, ritka jó  az ellátása .Ahol  mézes pálinkával várnak a ponton ,aminek a hatására  szinte felrepültünk  az Őr hegyre ,majd a tetején mámorosan kifeküdtünk :)  


Eötvös túra 50 a Pilisben nyaffal
. Emlékezetes ,mert jóval több volt a túra ,és az itiner is igen gyenge volt . Nyaffnak kegyetlenül feltörte a lábát a cipő,nekem meg 15 kilinél ,a fejemre ömlött másfél liter ragacsos víz,mikor lehajoltam cipőt kötni. A tartályom tartalma kiszivárgott a tartály zsebbe ,onan meg a fejemre .  A túra nagyon szép útvonalon ment ,ami nekünk akkor teljesen ismeretlen volt . Prédikáló -szék,és Rám -szakadék . jó  alaposan elfáradtunk mire vissza értünk Pomázra .


 BHTCS  40  éjszakai túra  Budai-hegység   Elekkel a fődemen . Egy Buék 20 túra után beszéltük,meg,hogy miért is ne mennénk éjsza is túrázni.A BHTCS n nincs itiner, a hegycsúcsokat tetszőlegesen kell felkeresni . Pár évvel ezelőtt még nem ismertem a fődemnek ezt a részét ,több mint 2 órát kerestük a csúcskövet .Az évtized legnagyob kavarása volt a fagyott éjszakában,keresve a nyomorult Fekete-hegyet. én a térképen térdelek,egy fűszállal,és távolságot mérek ,én felakarom adni a túrát ,Elek nem .. a pofánk szétfagyott ,beszélni alig tudunk -15 fok volt .A következő évben bosszút álltunk a Fekete-hegyeken ,de már Elek nélkül ,mert nem tudott eljönni.

Piros 85 !  Pilis- Visegrádi ,és Budai hegység
Hát persze,hogy az első pirosom,a sok 65 után végre bevállaltam a 85 terepfutó változatát. Attól lett nekem kedves,mert a barátaimmal lehettem  Stevével, Bökivel ,és Bélával. Ezen a túrán sikerült 2 hatalmasat esnem ,a második egy szaltó volt amit a mai napig alig hiszek el :)) De Böki látta,és tanu rá. Nagyon nagyon élveztük végig , Bélának rugós lett a térde ,csak út tudott futni ha dobálta,nekem a bokám fájt,így rajtam bokagumi volt Bélának meg adtam egy térdgumit,amit a combjáig húzott fel :) De jó kis bandázás volt istenem :))  A célba pedig kegyetlen tempót diktáltunk Budaörs utcáin , 5 ös tempóval repültünk a célba  .Kicsit kéken ződen ,de megcsináltuk azannyaúristenit .

Kinizsi 100  Editkével  .Pilis -Gerecse ...ami attól lett emlékezetes,hogy úgy szédelegtem a célba valami 22  40el ,mint az őszi légy . utána korházba mentem,mert idióta módon elszorítottam a bokabandázzsal a keringésemet,ráhúztam a vastag zoknira .Majdnem trombózist kaptam,de a vicc ,hogy a doki azt kérdezte a János kórházban ,hogy maga leforrázta a lábát ? nem vazze K100 on voltam :)

Hévizgyörk 35 Gödöllői-dombság  !
hmmm de  rég volt .Első 35 ös túrám cucuval ,asszem Sanyijani ,és Fazekasjanival. Lemaradtam  tőlük naná ,és pinkódgabival mentünk végig,neki is nyűgje volt a lábával,és együtt ügyesen megcsináltuk.
Majdnem elsírtam magam,hogy 35 kilit mentem :P

Tanúhegyek nyomában 40   Balaton felvidék
Ez a túra meseszép volt ,a felvidék hegyeivel,és a Bazalt orgonákkal de inkább a túra előtti éjsza maradt meg bennem,mert Ursikánál alaudtam,hogy korán tudjuk indulni,,Ursika udvariasan átadta nekem az ágyát,és ő aludt a polifómon,igen ám ,de cicánkával nem számoltunk ( istennyugosztalja)..egész éjjel nyávogott,mert Ursikával akart aludni az ágyban ,de most én feküdtem ott ,hiába cinciriztem hogy jöjjön fel hozzám nyugodtan ,nem jött a bitangja ,inkábbb kiment és kaparta az kavicsos almát a parkettára , Mindketten kellemesen ébredtünk reggel ,és így indultunk túrázni :)


Intersport Túranap Nyaffal= bolyhikával  = Judittal   a Pilisi hegységben !
Ez a túra azért maradt meg bennem ,mert a hosszú távra neveztünk Bolyhikával ,de nekem olyan kegyetlen térdfájdalmam lett,hogy alig bírtam emelni a lábamat.Hamar kiderült,hogy én röviditeni fogok Judit meg menjen csak tovább. A kevély nyeregben elköszöntünk,megölelgettük egymást és elindultam lefelé.bolyhika utánam szaladt,hogy ha én nem tudok tovább menni a hosszúra ,akkor ő sem megy .így együtt bevánszorogtunk a célba .
 

Buék 20 túra Budai-hegység.!
A legelső túrám kb 9 éves a jelvény ,de lehet nem is ez a szín volt akkor ,,,mindegy itt ,ezen a Túrán fertőződtem meg örökre, sok forumos volt csojmival mentünk végig,de Ursika ,és andikáék,és cucuék is ott voltak .


Zöld 30  a Budai-hegységben .
A nagy fórumos túra ,a sokat emlegetett zőőőd,mikor találtunk egy trabant roncsot az erdőbe ,és képesek voltunk belemászni egy fénykép miatt .a túrára  Ursikával,Bélával ,Gergővel , OJ vel , Biattal,talán még Gabesz is, bár ő nem biztos stb stb mentem .Hihetetlen jó túra volt ,végig sikoltoztuk a túrát, hó volt és jég ,és rengeteget nevettünk a nagyon meredek ződön lefelé Solymárra . Azóta sem voltunk így együtt , de kááár :/

Lefagysz 58  Zemplén !
 Mikivel,Farkassal,Stevével,egy igazi kaland túra ,ahol végig szívtunk az északi zöldön a térdig érő hóban ,és a végeláthatatlan patak átkelésekkel . Ahol mindíg csak 5 percig lehetett meleg az ember lába,és ahol farkassal egy pocsolya közepén táncolunk, a falu hangszórójából éppen akkor felcsendülő nótára. ,és ahol 3 csodálatos sportemberrel mehettem végig immár teljes sötétségben ,igaz Stevét elhagytuk,de akkor is velünk volt végig . A célba érés után ,pedig a szobánkban a vörös  borozás ,amit Miki hozott otthonról,ettől aztán  kellőkép lezsibbadt az agyunk ,és elaltatott minket a mámor .Kár,hogy csak 1x volt ilyen ,de nekem örök emlék lett ez is .

Esti futás

yoyo | 2010-07-02 12:42:51 | 16 hozzászólás

 

hahó cillagaim!

Nem lenne kedvetek egy esti fejlámpás futáshoz ? Nagyon megirigyeltem Mikitől,és Stevétől ,.hogy ők este futottak,,én nagyon szeretek este menni,de egyedül nem igazán merek :/

Na kinek lenne kedve egy 15-20-25  kilihez ? mondjuk este 8 .

Minimum 3 óra ,kevés szintel,és sok kilátással :))

Holnap szombat mindenki pihenhet ..naaaa ?

2014-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (6 bejegyzés)
2011-06 hó (3 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (4 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (2 bejegyzés)
2010-07 hó (6 bejegyzés)
2010-06 hó (2 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2010-01 hó (2 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (2 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (2 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (2 bejegyzés)
2009-06 hó (2 bejegyzés)
2009-05 hó (2 bejegyzés)
2009-04 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (1 bejegyzés)
2009-01 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (4 bejegyzés)
2008-11 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (3 bejegyzés)
2008-09 hó (2 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (3 bejegyzés)
2008-05 hó (4 bejegyzés)
2008-04 hó (3 bejegyzés)
2008-03 hó (2 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (4 bejegyzés)