Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 008 729 km-t sportoltatok
Évértékelés
Évértékelés
D.Attila | 2009-12-17 21:20:25 | 9 hozzászólás

Sziasztok kedves edzésonlájnosok!

Gondoltam én is írok valami évértékelő blogot.

Hát mivel is kezdjem. Rengeteget tanultam idén a futás elméletéről, és sok gyakorlati tapasztalatra is szert tettem(főleg egy nagyra). Februártól elkezdtem rendesen résztávozni, és a nyár elejére meg is lett tőle a gyorsaságom, csak a keringésem maradt nagyon ratyi.  Ekkor futottam egy 8:55-öt az utcai 2.6km-es pályámon(50m szinttel). Végülis ez maradt ennek az évnek az egyetlen értékelhető eredménye, igaz ezt a 3:25-ös tempót ha minden jól alakul, akkor ősszel 4-5 kilin is tudtam volna hozni… Aztán nyáron jött az alapozás című gondolat. (erről és a fáradásos törésről az előző blogomban részletesen is írok). Az bosszant az igazat megvallva, hogy pont azt nem élvezhettem, amiért azokat a 100+ kilis heteket futottam. 

Viszont így, hogy nincs a futás sokat szoktam otthon erősíteni. És januártól bevezetem azt is, hogy minden nap reggel 6-3/4 7-ig kondizni fogok, és így délután marad elég időm futni is, és legalább erős is leszekJ.  Meg még egy másik nagyon fontos dolgon is változtatnom kell. Mostanába nagyon keveset alszok, sajnos az iskola mellé elég nehéz beilleszteni a sok edzést, egy sportiskolába mennyivel könnyebb lenne, de amikor 6-osztályos gimnáziumot kellett választani, akkor még nem voltam ilyen sportos. Ez van, még 2.5év és egyetem. Tehát be kell szüntetnem a napi 4-5-6 óra alvásokat, szigorúan: 8 óra 22:00-6:00. Ez ha nagy nehezen is, de talán tartható lesz valahogy. Nekem ez lesz az újévi fogadalmamJ.

Hát befejezésül célok jövőre, nem is tudom. Fogalmam sincs mennyi idő lesz felépülni, mert ennyit még sohase kellett kihagynom. Az év második felébe jó lenne legalább azokat az időket megfutni, amikre idén ősszel egy nagy adag pihenés és résztávozás után valószínűleg képes lettem volna, azaz: 3km-9:50, 5km-17:30, 10km-37:30, 21km-1:25(félmarcsit nem biztos, hogy fogok futni, majd meglátom). Nem véletlen, hogy minél hosszabb a táv, annál gyengébb idő a számomra reális, mivel alapvetően gyors vagyok, és résztávozással még gyorsabb lehetnék. Viszont bármennyi hosszú, lazát futok sose leszek elég jó aerob képesség terén. És egyszer már szívesen versenyeznék pályán is, de csak ha képesnek fogom érezni magam  4:30-ra(1500m), vagy 9:50-re(3000m), ennél lassabb idő szerintem elég égő pályán, na jó nem biztosJ. Végezetül boldog, és kellemes új évet, és edzéseket kívánok minden sporttársamnak. És soha nem adom fel! Hajrá Haile Gebreselassie, hajrá Sashegyi Gepárdok, hajrá futás!!!!!

9 hozzászólás

Pierre 5252 napja
Pierre képe
És hajrá Junior!!!
Okosan és megfontoltan eddzél, biztos vagyok benne, hogy így minden kitűzött célodat eléred!
Csináld csak az erősítéseket is, de azért ne törd össze Fricit lelkileg... :D
(3000 méteren egyébként én is gondolkozom...)
D.Attila 5251 napja
D.Attila képe
Köszönöm Pierre! Majd az Ablon 1.5km-en megmérkőzünk, állítólag idén nem marad el:D
D.Attila 5251 napja
D.Attila képe
Azaz jövőre idén:)
kincsoo 5238 napja
kincsoo képe
Sok sikert kívánok az újévre is! Egyesületben futszvagy magadtól?
monique 5238 napja
monique képe
csak 1 megjegyzés: ne legyél olyan pesszimista aerob képességek terén, azt olvastam sok helyen hogy ez nem annyira genetika kérdése, és mindenkinél nagyon jól fejleszthető. csak sok gyakorlás kell hozzá:)
fiatalon a gimiben én is gyors voltam, szar aerob állóképességgel, de ez tényleg csak edzés kérdése, semmit nem sportoltam akkor. te szerencsés vagy, hogy már most felismerted, milyen jó dolog a sport.
 hajrá a köv. évhez!
D.Attila 5238 napja
D.Attila képe
Köszönöm a hozzászólásokat, és sok sikert nektek is! Mondhatnám hogy egyesületben futok, de nem vagyok leigazolva se, és már vagy fél éve nem voltam szervezett edzésen. De amikor járok, akkor is csak heti kétszer, a többiször teljesen egyedül futogatok. Sajnos elég macerás nekem pályára járni, ugyanakkor a lakóhelyem közelében jó futóterepek vannak, szóval inkább egyedül:S
csattogoboka 5237 napja
csattogoboka képe
Hát legyen momdjuk egyesület helyett: Sashegyi Gepárdok...: több okból is: legjobb barátunk a keringési rendszer, alapozás alatt halálosan lassan tötyögünk ezt erősítve, sokan vagyunk, szerintem jó fejek is vagyunk, szóval irgumburgum, szeretnénk már látni edzésen! :)
Hajrá és nagyon szurkolok, hogy minden sikerüljön, de szerintem még jobb lesz, mint ahogy eltervezted! Csak továbbra is ilyen okosan és megfontoltam csináld és tuti szuper éved lesz! BÚFÉK! :D
MungDaal 5237 napja
MungDaal képe
Ember! Fiatal vagy, ettől több nem kell!
Mondjuk a te hormonszinteddel lassan futni, igen komoly kihívás. ;)
Az alvás viszont rettenetesen fontos, ezen áll vagy bukik minden. Legalább egy két napot iktass be hétközben amikor este 8.00-kor bedőlsz az ágyba, hétvégén pedig bátran aludj végig akár egy egész napot! Hatalmasat tud dobni a következő héten!
D.Attila 5237 napja
D.Attila képe
Köszönöm! Nóri: Azon vagyok, hogy tudjak menni, valamikor majd csak összejön. Viszont ti is jöhetnétek hétvégente "hozzám" a HHH-ra, szerintem nagyon poén futóhely. Csak azért szóljatok előtte:) MungDaal: megpróbálom megfogadni a tanácsot.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!