Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 675 422 km-t sportoltatok
Egy hedonista önsanyargató

in medias res

cérnácska | 2013-09-02 22:21:50 | 2 hozzászólás

Hogy miért hedonista önsanyargató? Szerintem nem kell hozzá sok képzelőerő. Szeretem az élet nyújtotta örömöket. És ahogy a mondás tartja, az életben minden, ami élvezetes, az vagy hízlal, vagy erkölcstelen (esetleg rákot okoz kísérleti egerekben). Jelen blogban az erkölcseimmel nem foglalkoznék. Van egy másik, ahol az evésé a főszerep. Ide marad a súlyom, ill. ezzel összefüggésben az egészségem.

Ezzel pedig meg is érkeztünk az önsanyargatás részhez. Ha az ember szeret jókat enni, netán elmúlt negyven és ülőmunkát végez, akkor előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik, hogy a súlyával és az egészségével foglalkozzon. Kinek hol jön el AZ a pont... Egy bizonyos határon túl mutat a mérlerg? Vagy túl sok helyen fáj már? Nehezére esik valami, amit régen oly könnyedén tett meg? Vagy mindezek együtt? Mindezek együtt.

Vissza akarom kapni a testemet. Nem feltétlenül a húszévest, ezt a hedonizmusom nem teszi lehetővé :) De azt a testet, ami nem fáj, működik és nem kell kidobni a fél ruhatáramat, azt igen.

Kétségtelen, hogy nem nulláról kezdem, A sport 10 éves korom óta az életem része, bár előfordultak azért nagyobb kihagyások. De aki egyszer már versenyszerűen sportolt, az többé már nem fog kétségbe esni egy kis izomláztól, légszomjtól.

Szóval nem nulláról, de azért messziről... Viszont nem most, hanem februárban, csak most találtam erre a felületre, ami szinte mindent megad, amire szükségem van. Látom magam előtt, mikor mennyit edzettem és hagytam ki, nyomon követhetem a fejlődésemet, a súlyom változását. 

Egyelőre a futáson van a hangsúly, nálam ez válik be leginkább a zsírégetés beindításához. Valamint a cukor fogyasztás minimalizálása és a vacsorák megritkítása. 

Kb minusz 6 kilónál járok stabilan (néha már a 7 is meg van), futásban 8 km 7.15-ös tempóval. Pár évig úsztam több-kevesebb rendszerességgel, de egy váll sérülés miatt abba kellett hagynom, most próbálkozom újra, nagyon-nagyon óvatosan. A biciklizés nem az én világom, de azért most felvettem ezt is a repertoárba. Hamarosan újra indul a salsa is és gondolkodom a zumbán. Ennyi idő persze a világon nincs sportolásra... Azért megpróbálom.

2 hozzászólás

Goodwitch 3960 napja
Goodwitch képe

Halihó!

Üdv a klubban! Ígérem rendszeres olvasód leszek, és bátorítalak az önsanyargatásban. :-) Bár ha jól csináljuk, egy idő után visszajön a sanyargatás érzése helyett a mozgás öröme... Persze ha mindig feszegetjük a határainkat... Néha az izomláz is jól tud esni. 

Addig is hajrá! Én meg igyekszem kapaszkodni utánad, mert nekem még nem megy a 8 km 7:15-tel. :-(

 

 

necromedve 3959 napja
necromedve képe

Szerintem nem 40 felett kell elkezdeni az egészséggel foglalkozni, hanem születéstől. Az ember teste pedig úgy működik, hogy kb 25 éves kor felett mozgásszegény életmód mellett elég alaposan belendül az izmok kötőszövetekké alakulása, ha nincs semmi mozgás. Ezt a volt gimis évfolyamtársaimon elég jól látom is, ha összefutunk. Az a leányka még mindig 24-25-nek néz ki, aki versenyszerűen taekwondozik gyerekkora óta, az osztály sörözősebbik fele 35-nek. :P

Az önsanyargatás más tészta. Szerintem az a sanyargatás, mikor valaki savanyú pofával majszolja a zabkását, meg a grammra kimért natúr csirkemellet és brokkolit. Az ilyen nem jó. Meg a határtalan zabálás se. Egyébként utóbbit én is képes vagyok/szoktam művelni. Még csak a cukorfogyasztást sem kell minimalizálnom, meg a vacsorát sem hagyom el. Viszont kell mellé fizikai munka, plusz napi 2-3 óra kardió edzés. Utóbbiaknál nem gond, ha alacsony intenzitáson mennek,  csak soká tartson. Én akkor kaptam erre rá, amikor leszoktam a cigiről, és pár hónapig napi 2 tábla csokikat kezdtem el enni. Féltem, hogy visszaszedem az előtte kínkeservvel leadott 35 kilómat. Aztán úgy maradtam, azóta is ehetek szinte bármennyit. Szóval ez is egy járható út. Aztán majd idővel változik, a kor előrehaladtával lassul az anyagcsere. Ahhoz majd idővel muszáj lesz alkalmazkodnom.

Egyébként van 40 feletti ismerősöm, akinek huszonéves csajokat megszégyenítő alakja van. Definiált izomzat, minimális zsírral. Szóval ez is elérhető cél. Viszont ehhez sok edzés kell, meg a kajára is oda kell figyelni.

Előtte egyébként én sem gondoltam, hogy lesz rá ennyi időm, de lett. Fel kellett adni érte sok dolgot. Pl. a társasági életet, sörözést, dohányzást, másnaposkodást. :P Neked is érdemes szelektálni, fontossági sorrendet felállítani. Lehet, hogy pont a blogírást kell feladni fél óra futásért. :)

Ha csak a kinézet a cél, akkor az edzéstípus megválasztásával is sok időt spórolhatsz. A lényeg, hogy a zumbát, salsát egyéb alibi bohóckodást ne tekintsd ilyen szempontból sportnak. Biztos szórakoztató, meg mozogsz is közben valamit, de az ilyenektől szerintem nem lehet sokat várni. Menj el helyette súlyt emelni. Sokkal kevesebb idő ráfordításával lesz a trendeknek megfelelő kinézeted. Ha meg a nemfájós test a cél, akkor irány egy jógaoktató.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (3 bejegyzés)