Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 605 694 km-t sportoltatok
Katt...

óriási kérdőjel....

dincsike70 | 2014-02-23 18:34:14 | 41 hozzászólás

Vajon mi lehet amit rosszul csinálok? 2013.júliusában kezdtem bele 2 év kihagyás után a sportolgatásba. Idő híján (napi 10 óra munka) voltak jobb hetek,voltak rosszabbak. November óta intenzíven mozgok,amikor csak tudok. AZ étkezésemre nagyon odafigyelek,40%ch,30-30% fehérje és zsír,max.1600 kalória. július óta  7 kg súlytöbbletem lett. nem egészségügyi vagy hormonális a probléma-kivizsgáltattam magam. Dietetikusnál ugyan nem jártam,de szerintem ez így nem normális. Kezdek reményvesztett lenni. A futás a téli időszakban,azaz 10 fok alatt nem megy, a tüdőm,torkom nem bírja,de a kardio munka meg van rendesen. Nem adom fel,nyárra el akarom érni a célom. félmaratonok,futások és egyéb próbatételek betervezve. De nagyon nehéz most már 20kg pluszt mellett teljesíteni...

41 hozzászólás

macmelon 3779 napja
macmelon képe

Csodák nincsenek: ha 1600 kalóriát viszel be, és ennél többet használsz föl, akkor nem tudsz hízni, vagy paks II-t át kell gondolni :)

Írod a napi táplálkozásod? Gondolom igen, onnan van a kalóriaadat.

Nagyon okosat mondani nem tudok, csak azt, ami közhelyes: időben minél hosszabb edzések (ez adott), kevesebb kalóriabevitel, változatos táplálkozás. Valahonnan a szervezet hozzájut az engerigához (hiszen elvégzed sportmunkát), és nálad emelett még raktározni is tud.

dincsike70 3779 napja
dincsike70 képe

Köszi a választ! :) Igen írom a napi táplálkozást,mérek mindent,számolom. Már automatikusan 1600 alatt vagyok,ha nem számolom akkor is. Vajon honnan jut többlet energiához? Kisérletezek tovább és írom,ha elindul lefelé a súlyom.

powerhiker 3779 napja
powerhiker képe

Nincs mit tenni, meg kell próbálni a több sportot, vagy az 1400 kalóriát :) A sport által felhasznált kalóriát minden bizonnyal túlbecsülik a kalkulátorok.

monique 3779 napja
monique képe

nem mész el a dietetikushoz akkor?

monique 3779 napja
monique képe

nagyon gyors pillantás az edzésnaplódra: elég kevés a futás, még futópadon se menne? azt sajnos nem tudom karaté mennyit éget el.  de nem mindennap edzesz. úgyhogy amikor nem edzesz lehet sok az 1600 kcal.

 

meg még kérdés h tényleg mindennap pontosan megvan a max 1600kcal? a részletekben van sokszor az ördög.

 

nekem most ennyi a tippem... bár a 7kg így is soknak tűnik.

dincsike70 3779 napja
dincsike70 képe

Köszi a segítséget,megyek 1400-1500 kalóriáig/nap. ez a tiszta bevitel,a sportot nem számolom,azaz ebből nem vonom az elhasznált kcalt. az igazság az,hogy 2.5 év alatt +20 kg,de csak júliustól edzem intenzívebben. elötte max 65 kg voltam. A héten kezdem a futást, a karate edzésekt 4-600 kcal intenzításuak a 1.5 óra alatt. azért ez jó. a köv. lépés a dietetikus. köszi Nektek mégegyszer! :)

Bozót 3778 napja
Bozót képe

Szerintem, hacsak nem küzdöd végig az órát (amit kétlek), nem égetsz karatéval annyit. Nem tudom, hogy-mivel számolsz, nekem meglepetés volt, amikor tényleg mindent (!) leírtam a teába tett kiskanál méztől a gyerekek uzsijának készítése közben bekapott sajtszeletig :) 

macmelon 3778 napja
macmelon képe

Nekem még annyi jutott eszembe, hogy a küzdősport, és még jónéhány, amit csinálsz, az inkább erőfejlesztőnek hangzik nekem. Ha cél a súly csökkentése, akkor hosszabb, egyenletesebb dolgok. Meg amúgy is egészséges. Küzdeni lehet az életben is eleget :)

monique 3778 napja
monique képe

a karate edzések kalóriaigényét mi alapján számoltad ki?

de tényleg nem sok a heti pár alkalom

gfm29 3778 napja
gfm29 képe

Kedves Dincsike70!

Rutinos fogyókúrázóként annyit mondhatok, hogy a CH bevitel visszafogás drasztikusan (50-60g/nap) hozta meg nekem is az eredményt. A kcal számolásával soha nem jutottam messzire. Több mint 2 éve futok és a +30 kg túlsúlyból már csak kb 15 kg van. (Rutinos túlsúlyosként a mérleget kerülöm nagy ívben és egész alakos tükröm sincs otthon! :) ezért a becslés. ) De már 2 - 3 ruhamérettel kisebb vagyok.

Sok sikert neked!

dincsike70 3778 napja
dincsike70 képe

Nagyon sokat segítenek a hozzászólásaitok-köszi mindenkinek!

Bozót: A karate edzéseinből kb.1 óra kumite,azaz folyamatos küzdés-pulzusmérő órával mértem többször is,az órát az ővre akasztottam. :) 

Kalóriabázist használom a számoláshoz és a termékeken található adatokat. A bevitelem valós,még egy kanál valamit is írok.

Amire jutottam a Ti segítségetekkel:

elindulok futni,már ma

pulzusmérővel a megfelelő zónában maradva- folytatom amit tavaly elkezdtem.

Mellette marad a karate és néhány kardio óra. A bevitelt csökkentem 1500kcal-ra és a ch-t 92 g körülire,azaz a napi bevitel 25%-ára.

Mégegyszer nagyon köszönöm Nektek! :)

Bozót 3778 napja
Bozót képe

Szerintem az órák és a kalkulátorok nagyon túlbecsülik a tényleges energiafogyasztást. Ha nagyon intenzív az edzés akkor lehet igaz a 400-600.....talán....

 

A szénhidrátbevitel extrém csökkentését szerintem orvos se javasolná, ha elolvassátok például Manó blogját, neki elég komoly diétát írt elő a doki, de így is bevisz 150g CH-t, ennél kevesebbet csak konkrét betegség miatt szokás. 

dincsike70 3778 napja
dincsike70 képe

köszi Bozót! :)

 

monique 3778 napja
monique képe

80-85 kilósan másfél óra intenzív karatéra talán elképzelhető a 400kcal, de nem tudom :) a gond tényleg inkább az h relatív ritkák az edzések. jól hangzik h elkezdesz kocogni az üres napokon, hajrá! :)

 

az órafüggő is h mennyire saccol jól. olcsó generikus óra tényleg nem szokott jól, a Polart most nem tudom, futásnál a Garmin órám pedig meglehetősen jól saccol kalóriákat, véletlenül sem számol 500-600kcalokat 10km-re (csak akkor volt 500+ amikor pl nemrég stride közben sok sétát is tettem bele, a séták kalóriája is benne votl:)) ). olyan 450 körül számol, szóval sztem ha túlbecsül, akkor nem sokkal.

monique 3778 napja
monique képe

dincsike70: amúgy amit a 10km futásra írtam kcalnak, az rád nem vonatkozik :)) 50-55 kilónál annyi :)

Manó 3778 napja
Manó képe

Szia Hű most olvasom mivel küzdesz. Sok erőt kívánok hozzá! Egy dietetikus tényleg segíthet esetleg.

Nekem most amúgy napi 170 gram CHt írtak elő és letolt a doki mikor mondtam, hogy hát az kevéssé jön össze. Van ismerős akinek max napi 40 g CH-t írtak elő, de ő nagyon régóta húzódó, későn diagnosztizált inzulin-rezisztens beteg! Nála azon küzdenek, hogy legyen még inzulin termelése egyáltalán és ne válljon cukorbeteggé. Az spéci eset. 

 

Én is híztam annó 8 kg-t mikor elkezdtem futni rendszeresen. Félmaratoni készülés és diéta mellett is keveset fogytam annó, most mentem kivizsgálásra. :) Eredmények értelmezésére a dokival meg holnap. Igaz régebben nem írtam mikor mennyit eszem, viszont most 1,5 hónap alatt simán fogytam. (Ja télen köhögés, megfázás nálam is szinte állandó. :) )

 

Egy dolog tűnt fel eddig, ami lehet sokat számít talán segít neked is. Régebben nálam többek között itt lehetett a gond. Fontos, hogy ne ugráljon a vércukor szinted! Szóval ha keveset is eszel azt próbáld meg nagyon egyenletesen elosztani. :) Nekem most napi 1200 kcalt írt elő a doki, 170 g CH-tal az alábbi elosztásban: 35-20-50-20-35-10 Vagyis napi 6 étkezés!


Másrészt a sok folyadék. Én irtózatosan keveset ittam régebben, most igyekszem napi 2-3 litert. Az is számíthat. Drukkolok neked nagyon! :)

monique 3777 napja
monique képe

Manó, azta, ez fura, h a futás elkezdésével egy időben lett a +8kg. :)

egyre kíváncsibb vagyok, mit mond a dokid! :)

 

részemről egy gondolat még: nekem az is bejön h nem eszem felkelés után még sokáig. nem egészen "harcosok étrendje" módjára, de egy hajszálnyit arra hasonlít :) a lényeg h alvás közben meg felkelés után így elég sokáig zsírégető módban lehet a szervezet :) (elvileg... nem vagyok se orvos, se táplálkozásszakértő)

Manó 3777 napja
Manó képe

Monique ez elvben lehet jó is (én se értek hozzá egy fikarcnyit se :) ), de hogy a vércukor szinted így esik a béka segge alá az biztos. Szóval ez akkor ha valakinek a leghalványabb gondja is van a vércukra terén biztos, hogy nem megfelelő.

Bozót 3777 napja
Bozót képe

Megszokás kérdése is talán...ha nem viszel be semmit akkor szerintem nem feltétlen esik a vércukor reggel. A hirtelen cukorbevitel után inkább. De én se értek hozzá :)  Viszont tapasztalom, hogy ha nem eszem reggel semmit, akkor simán lenyomok egy kétórás edzést is gond nélkül,  ha reggelizek akkor hamar leszek újra éhes, a tipikus light-headed kopogós szem érzéssel :)

 

 

monique 3777 napja
monique képe

Manó: lehet, akkor ezek szerint nekem nincs ilyen gondom :) sőt én kifejezetten energikusnak érzem magam a "zsírégető" módban :) 

Bozót: ez bármilyen fajta reggeli után így van? gondolm csak ha sok szénhidrátot eszel? nem tudom amúgy a kopogós szem milyen, álmosságot jelent?

Bozót 3777 napja
Bozót képe

Nem szeretem a CH nélküli reggeliket :)  De kb igen, nálam alapból az számít, hogy tettem valamit a gyomromba vagy nem :)

Ha valakinek kopog a szeme akkor nagyon éhes :)

monique 3777 napja
monique képe

ja, oké, akkor ez az érzés nekem nem ismerős :o

monique 3776 napja
monique képe

még egy gondolat. Manó blogját olvastad? nála kiderült enyhe inzulinrezisztencia. nem tudom h konkrétan ezt is kivizsgáltattad-e.

monique 3776 napja
monique képe

(ő is hízott mozgás mellett előtte.)

dincsike70 3775 napja
dincsike70 képe

MONIQUE: igen,mindent kivizsgáltattam és minden leletem szinte tökéletes. A válaszaitokból arra a következtetésre jutottam,hogy sokkal több kardio mozgás kell és kevesebb ch bevitel. amit megfigyeltem a táplálkozásomban a legkevesebb a tiszta fehérje. tehát arra kell törekednem,hogy ez a % emelkedjen. Mellesleg soha nem volt gondom a súlyommal és ezért bosszant ennyire. meg nagyon nehéz + 15-20 kg-val edzeni bármit is. Mégegyszer köszi mindenkinek,beszámolok ,ha elindulok a változás útján! :)

macmelon 3775 napja
macmelon képe

Bocs, hogy közbe szólok, de miért kéne több fehérje? Szerintem nem kell. Napi 1 kis hús/tojás és kész, annyi. Kivéve, ha bodyt akarsz bulidelni. De nem azt akarsz.

Bozót 3775 napja
Bozót képe

Megoszlik a tudósok véleménye is arról, hogy számít-e (mennyit számít) az egyes makrotápanyagok aránya vagy elég az összkalóriát figyelni. Ha izmot akarsz építeni akkor persze biztosan kell a magas fehérje bevitel, de egyébként talán nem lényeges, hogy mennyi. Az biztos, hogy amit a kalóriaszükségleteden felül viszel be az zsírként raktározódik. Tehát fehérjéből sem szabad túllőni a célon. 

macmelon 3775 napja
macmelon képe

Napi 1 g / 1 kg (fehérje/tömeged) elég (természetesen komplettálva), ha csak nem nagyon sok izmot nem építesz. Ha mondjuk 60 kg vagy, akkor ez 60 g/nap. Az kb 250 kcal. Ennél több már csak + energia, amit ha nem égetsz el, akkor + zsír.

(nem vagyok dietetikus, ezt vedd hozzá :)

macmelon 3775 napja
macmelon képe

Megnéztem: 2 BigMac pont fedezi, arra szokott lenni kupon :) :P

1020 kcal, és akkor tök jó, mert aznap már kb. semmi mást nem kell enni. :D

Bozót 3775 napja
Bozót képe

Igen, elvileg az "alap" izomtömeg fenntartásához elég az 1g/ttkg (testtömegkilogram). Legalábbis ezt mondják, de ha az összkalória kb harmada kéne fehérjéből származzon, akkor az a 250 elég kevés... Bonyolult ez :D

macmelon 3775 napja
macmelon képe

0,8 a javaslat fenntartásra. És ha jól értem, akkor nem kifejezett cél az izomtömegépítés.

Az egyharmad fehérjéből? Ennek mi a forrása?

Bozót 3774 napja
Bozót képe

Oké, tévedtem, az egyharmad már több, fenntartásra elég 20-25%, de akár kevesebb is

például itt de rémlik valami nem betegségekre kihegyezett is, csak nem találom

 

 

 

macmelon 3774 napja
macmelon képe

Én is láttam 30%-ot (33-at nem :) meg más arányokat is. De itt pl. más van: http://www.sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20090106/javasolt_napi_feherjebevitel. Viszont szerintem nem is ez a lényeg.

Nem vagyok szakember, de én a következőképpen értem a dolgokat:

- Fehérjére minden nap szükség van, másból előállítani nem tudjuk. Ráadásul a 20 féle aminosavra van szükség, ha bármelyik is hiányzik, akkor a szervezet elkezd leépülni. (Ezt szigorú vegetáriánusokat vagy extrém diétákat leszámítva nem nehéz feladat teljesíteni.)

- A fenntartáshoz ez a nagyjából 1g/kg (esetleg 0,8-2) elegendő.

- Izomtömeg növeléséhez jól jöhet picit több, de talán nem annyival, mint gondolnánk, vagy a táplálékkiegésztők gyártói szeretnék.

- Ha a fenntartáshoz és építéshez szükséges mennyiség megvan, akkor a maradék egyszerűen az energiaellátást szolgálja. Azaz nem csak zsírtól hízunk, nem csak szénhidráttól hízunk, hanem fehérjétől is.

Összeségében azt mondanám, hogy a tápanyagokból (nem csak a 3 makroanyag) meg kell lenni a szükséges mennyiségnek, de a többi nem kell/kipisiljük/káros, illetve energia lesz belőle (ez csak a 3 makroanyagra), és végsősoron hízunk tőle, ha nem használjuk el. (Hiszen a szervezet egyedül zsírként tud hosszútávon raktározni, és ezt meg is teszi, ha van fölösleg, akkor is, ha nagyon sok van már raktáron.)

Röviden: legyen meg, ami kell, és ne vigyünk be több kalóriát, mint használunk, és nagyjából adottak a fogyás feltételei.

macmelon 3774 napja
macmelon képe

Jó, az a 20 az nem egészen 20, de most csak eszenciájában akartam jót mondani.

monique 3774 napja
monique képe

igen, én is a 0,8-at olvastam.

az egyharmados dolog, az általában ilyen szélsőséges táplálkozáselméletekből származik, mint pl maffetone-é, de van más hasonló is.

a Bozót által adott linken 15%-ról írnak (és 25%-ban ajánlják maximálni), az reális, közel van a 0,8g/ttkg-hoz az én esetemben is. :)

 

a linkből idézek is kicsit:

"In the laboratory study by McClellan et al (1930a,b) in which two men lived on a meat diet for a year without apparent ill effects (although calcium balance was negative), the per cent energy from protein ranged between 15 and 24%, except during a brief period when one of the men was asked to consume only lean meat (44% energy from protein). Within two days, this diet led to gastrointestinal disturbances, which resolved on resumption of the former diet."

hát igen, nemcsodálom, h nem szerette a hasuk. én megpróbáltam egyszer elérni azt a 30%-os képtelenséget. az én hasam se szerette :P

 
monique 3774 napja
monique képe

macmelon, a te linked most látom. szerintem az a reális. persze nem vagyok szakember én se, de tapasztalat alapján is ezt mondhatom.

Bozót 3774 napja
Bozót képe

Ezen nem veszünk össze :)  Macmelon, igen, a lényeg kb ez. Ilyesmit próbáltam írni fentebb (Az biztos, hogy amit a kalóriaszükségleteden felül viszel be az zsírként raktározódik. Tehát fehérjéből sem szabad túllőni a célon. )

 

(A fenti idézetben az van, hogy a kizárólagos húsevést követték az emésztőrendszeri panaszok, amúgy egy évig elvoltak a húsos étrenden gond nélkül. )  

macmelon 3774 napja
macmelon képe

Az valóban vicces lenne, ha összevesznénk ezen. Nem ilyesmin szoktak az emberek :)

 

Képzeljétek, összevesztem egy sráccal az edzésonlineon. Szerinte nem 33%, hanem 1g/kg fehérje kell. Mekkora majom!

monique 3773 napja
monique képe

macmelon: lol :) amúgy sztem Bozót azt a mondatot nekem írta. de ettől még igazad van és vicces is :)

Bozót 3772 napja
Bozót képe

Senkivel se veszünk össze :) pláne, mert elég ingoványos talaj ez a tudósembereknek is, hát még nekünk :)  

monique 3772 napja
monique képe

hát igen, már biztos írtam korábban h én az evésnél szeretek egyszerűsíteni pont emiatt. simán annyi az elvem h nem kell szélsőségeskedni, és figyelni a test reakcióira :) feltéve, h nincs külön gond, minden normálisan működik, stb.

mindenesetre hihetetlen érdekes egy téma h ilyen nehéz tudományos kísérletekkel rendesen kutatni :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!