Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 980 348 km-t sportoltatok

2013

powerhiker | 2013-12-20 11:00:33 | 20 hozzászólás

Régóta az szerint értékelem az évet, sikerült-e valamit elérnem, amit korábban nem. Ilyen lehet egy egyéni csúcs, fejlődés valamilyen területen, akár új kihívásra mozdulás, motiváció, inspiráció.


Az év bővelkedett ilyenekben, de a változás előszele is érezhető.

 

Mindig szerettem úgy gondolni magamra, mint régi, rutinos teljesítménytúrázóra. De erre egyre kevesebb alapom volt, a mai teljesítmények fényében a régi Kinizsi Százasaim meglehetősen haloványan pislákoltak már. Más százasom nem is volt még. Aztán megláttam az egyedi rendezésű Galyavár 110-et, és felpezsdült a vérem. Százas, téli, és ilyen szintkölönbségű, 7200 m, túrát Magyarországon még nem rendeztek. A terep még a papíron látható paramétereknél is nehezebb volt, rendkívül csúszós, jeges. A túra minden látványos szenvedés nélkül sikerült, régi dicsőség leporolva :) Most már tényleg el tudom hinni magamról, hogy minden dráma nélkül mozgásban tudok tölteni egy napot.

 

A következő hónapok jól sikerültek, nem túl sok (talán heti 100 km-ek), de következetes pulzuskontrollos felkészülés után sikerült a cél, ami 8 éven át nem, 200 kilométert futottam 24 óra alatt. Ebben azt hiszem, minden benne volt, sikeres felkészülés, és minden energiám mozgósítása a versenyen. Nem szoktam így járni, de alig, hosszas noszogatásra tudtam kimenni eredményhirdetéskor, mert feküdtem egy pléden, és azonnal elszédültem, mikor felálltam, féltem, hogy elesek vagy rosszul leszek. A frissítésben maradt még lehetőség, még mindig nem mondhatom el, hogy megfutottam a tökéletes 24 órámat.

 

Egy hónap maradt az Ultrabalatonig, éppen elég regenerálódásra, újbóli formába lendülésre már kevésbé. A sárvári forma már nem volt meg, de mégis igazi örömfutással, senkivel, még magammal sem versenyezve sikerült teljesíteni. Nem tudtam, és nem is akartam szigorú lenni magamhoz, élvezni akartam az utolsó tíz kilométert is. Azt hiszem, előre is vetíti ez, mit szeretnék a jövőben. Én sosem voltam jó versenyző, de már őszintén mondhatom, hogy nem is akarok lenni. Nekem az UB is teljesítménytúra. Szeretnék fitt lenni, erős és egészséges, barátok közt ott mozogni a pályán, de azért erőfeszítést tenni, hogy előbbre végezzek, jobb időt érjek el, erre már nem érzem az erőt.

 

Az UB után a következetes állóképességi edzés háttérbe szorult, keveset és ötletszerűen futottam, és ez így volt jó. Megcsináltuk még a Rockenbauer 130-at Bozóttal, kiköszörültem a csorbát, hogy 99-baen feladtam, és azóta se tértem vissza. Na, most se volt könnyű, de annál szebb.

 

Történt még egy esemény, ami új távlatokat nyit, letekertem a Tour de Bakony 300 kilométeres távját, és komolyan megjött a kedvem a Randonneur stílusú, országúti kerékpáros teljesítménytúrákhoz. Jövőre ennek biztosan lesz folytatása.



Nyár elejétől egyre következetesebben foglalkoztam erőedzéssel, először fekvőtámaszok, húzódzkodás, de már jópár hónapja rendszeresen járok konditerembe, nagyon élvezem, és szerintem előnyömre válik, nem csak esztétikailag.

 

Hogyan tovább? Mintha lezárult volna egy korszak, az egyéni csúcsokra, látványos teljesítményekre törekvés korszaka. Most sokkal többrétűbb, kiegyensúlyozottabb edzésre, életmódra érzek kedvet. Erő, állóképesség, futás, túra, bicaj, még az Ironmanra is beneveztem, de nem azért, hogy fogcsikorgatva minél jobb eredményt érjek el. Élvezni akarom.


Egy dologtól viszont mintha távolodnék. Ez pedig a versenyszerű ultrafutás. Nem csak a sport része, valahogy a közeg sem az már, mint ami miatt annak idején elkezdtem. Az UB nevezési mizéria kapcsán megundorodtam, nem neveztem. Hiába, öreg vagyok, kikoptam :) Most inkább a hosszútávú túrák vonzanak, akár gyalog, akár bicajon. És szeretnék erős és egészséges lenni.

 

Ebben a kis szomorkodásban biztosan szerepe van Pék Imi halálának is, persze nem akarom azt mondani ezzel, hogy összefüggés van a futás és az eset között. Sárváron az utolsó órában előzött meg.

 

Az idei év legjei, meglepően hosszú lista:

Legtöbb szintkülönbség egy túrán: Galyavár 110, 7200 m
24 órás egyéni csúcs, 200 km (mikor megvolt, megálltam, egy lépést sem tudtam továbbmenni :)
Legjobb UB idő, 26:50 örömfutással
Leghosszabb biciklitúra: 300+ km
Leghosszabb túra, Rockenbauer 130, talán 125 km

20 hozzászólás

pudingman 3785 napja
pudingman képe

Miki,

nagyon örülök, és gratulálok az évedhez :)

 

Ezek szerint találkozunk Nagyatádon? 

 

Elgondolkoztam az életröl, mikor Pék Imi haláláról értesültem. Egy sportos, egészséges ember, csak úgy egyszerüen elalszik, és ott van a sok angyalföldi, alkoholista, dohányzó, zabáló ismerösöm, akik élnek és virulnak. 

Vagy az én esetem: a dokik két, három évet mondtak, de már több, mint hét éve élek, virulok.  

Lehet, hogy a sok, titokban megivott pálinka segített? :)

powerhiker 3785 napja
powerhiker képe

A pálinkával emlékeztetsz egy fontos eredményre, amit kihagytam. Amolyan rossz szokásként minden nap meg szoktam inni két sört. Pár hónapja sikerült abbahagynom, azóta csak néha ittam egy pohár pezsgőt vagy két deci forraltbort, azt is csak társaságban.

Kicsi 3785 napja
Kicsi képe

Szép évértékelő és igazán nívós lista a legekről. :)

Gratulálok!

 

pleko 3785 napja
pleko képe

Tettszik ez a hozzállás...Csak semmi erölkődés, teljesítménykényszer...Csak a mozgás örőméért,,,egészségért..Én is egyre inkább effelé tendálok...Hogy ez az életkorunkból fakadó bölcs bellátásból fakad...vagy egy menekülő mezsgye a számunkra...nem tudom...Éljen a hedonizmus!!!! Örömködjünk nem csak az ágyban, ha nem a futópályán is...

 

Bozót 3785 napja
Bozót képe

Lájk :)

monique 3785 napja
monique képe

örülök h ilyen jó lett az éved :)

Wojtek63 3785 napja
Wojtek63 képe

Nagyon ügyes vagy Miki!

Egész évben csak csodáltalak! :-)

benifurnstall 3785 napja
benifurnstall képe

Gratulálok Miki! :))
Szerintem csak annyi az egész hogy mivel elérted egyik nagy célodat , és nagyon jól mentél az egyik kedvenc versenyeden ! Nem csodálom hogy most nem csinálod olyan fanatikusan , de talán nem is baj , és nem is biztos hogy jó volt amikor 800km-es hónapokat csináltál megszállotan ( 1600perc kocogáshoz tuti hogy annak kell lenni:D ) .
Bár nem mérvadó a véleményem , de szerintem jobban jársz a triatlonnal illetve a teljesítmény turákkal!
Viszont a 3 órán belüli marathonodról szívesen olvasnék a 2014es visszatekintésedbe !:)

Bozót 3784 napja
Bozót képe

3 órás? Talán sose volt reális, talán 10éve még az lehetett volna. (olyat kapok mindjárt... :P :)

monique 3784 napja
monique képe

Bozót: hm? ezt én nem értem:) miki futott már 1:30-on belül bőven félmaratont nem? szóval gondolom ez most vmi poén akart lenni

monique 3784 napja
monique képe

szeretnék én is majd 800km-es hónapot! ha másért nem, a feelingért :D

ewwwil 3784 napja
ewwwil képe

tetszik ez a hozzáállás...sokan elfelejtik hogy azért sportolunk hogy egészségesebbek legyünk....gratula:)

benifurnstall 3784 napja
benifurnstall képe

nekem is van 1:30as félmarartonom , de szerintem megduplázni elég nehéz ...főleg ha nem akarsz sokkal többet edzeni akkor meg pl nálam fenn áll a veszély hogy oké kibíromd valahogy de belassulok , nekem volt 680km-es hónapom szerintem nem akkora buli 6.40-6.50p/km-es átlaggal kocogni napi egy huszast hétvégén meg egy rövidebb ultrát :D
Illetve mostmár így gondolom :D... Miki meg ha jól emlékszek azt írta 8p/km-be tette meg ezt a 800km-t 800*8=6400perc
(O. o) brutál...

powerhiker 3784 napja
powerhiker képe

Én sem gondolom, hogy reális lenne egy háromórás maratonról álmodozni. 81-82 kiló vagyok, és szeretnék erősödni. Jó maratoni formához meg kéne szabadulni minden felesleges izomtól, és azt nem akarom. Az egyoldalú hosszútávfutó edzés pedig már nem válik egészségemre, öreg vagyok :)

 

Ha mindent feltennék egy lapra, és felkészülnék, szerintem a 3:10 lenne elérhető, a három óra nem. A mostani formámból talán 3:25 menne, de nem vonz a versenyszerű maratonfutás pillanatnyilag.

 

Sok egyéb kihívás van, amire jobbak az adottságaim, jobban egészségemre válik, és több rá a motivációm.

 

Másodlagos, hogy mit sportolunk, csak legyünk mozgásban, és ne tegyünk kárt magunkban.

monique 3783 napja
monique képe

beni: de nem 1:30-as hanem 1:30-on belüli van mikinek :)

amúgy mentálisan azért elég nagy buli lehet 8p-esben kocogni azt a 20-ast. :)) esetleg erdőben terepen oké.....  6:40-6:50-ben is kb. ugyanez a véleményem :D 

 

miki: szerintem reális lenne... max nem első próbálkozásra. de persze azt te döntöd el, mit szeretnél :)

picikét ellent is mondanék: szerintem az elsődleges az, hogy mihez van affinitásod, mert ha az nincs meg, úgyis abba fogod hagyni a mozgást. 

Bozót 3783 napja
Bozót képe

Ilyen szempontból hasonlítunk Mikivel, nem bánja a nagyon lassú tempót, lemegy a térképről is ha saját vagy annál lassabb tempót mehet :)Sokan mondják, hogy egy tempó "kellemetlenül lassú, jobban fáraszt,stb" és ezért nem szívesen mennek együtt náluk lassabbal. Ha olykor együtt mentünk valahol, én is kérdezgetem Mikit, hogy nem rossz-e alkalmazkodni és még a kérdést se értette :)

 

monique 3783 napja
monique képe

Bozót: én úgy tudtam, téged zavar a lassú tempó:) vagy ez ultrafutásnál más, akkor nem zavar téged?

 

én tudok 10p/km tempót is futni, tényleg futómozgás. igaz, már régen próbáltam. idén volt egyszer h vkivel mentem 8p-esben. az az (elülső) comboknak volt szokatlan, nyilván mert régen volt már ilyen. mentálisan mindegy volt végül is, biztos azért, mert nem egyedül futottam.

monique 3783 napja
monique képe

azért írtam, hogy egyedül erdőben futva nem lenne gond mentálisan a 8p-es (vagy 9p-es, mittomén, terepen lassabb az ember ugye), mert akkor leköt az ottani helyszín :) ..nem egyedül más

Bozót 3783 napja
Bozót képe

Olyan előfordulhat, hogy fejben zavar, frusztrál, de csak ha nem tudok azonosulni, kényszernek érzem. 

powerhiker 3782 napja
powerhiker képe

monique, attól az egytől nem tartok, hogy abbahagyom a mozgást. Mióta eszemet tudom sportolok valamit, talán egy két év maradt ki középiskolás koromban. Nekem már kitart ez a káros szenvedély az öregek otthonáig :) Az szerintem nem annyira fontos, hogy mit.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-01 hó (1 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)