Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 192 215 km-t sportoltatok
Futni - jelentős túlsúllyal

Fogyás és egyéb mellékhatások

gfm29 | 2012-08-01 14:56:11 | 38 hozzászólás

Nos elérkezett az idő, hogy erről is írjak, mert egy túlsúlyosnak ez kardinális kérdés. Illetve remélem másnak is motivációt, bíztatást ad a futáshoz a tapasztalatom. Szóval a fogyás. Természetesen, mint minden túlsúlyosnak, nekem sincs kicserélve az elem a digitális személymérlegemben és különben is mindig hazudik az a dög! De a fogyókúrás tapasztalatok alapján úgy ítélem meg, hogy kb 5 kg ment le az elmúlt 2 hó alatt rólam. Mindez úgy, hogy diétáról nem igazán beszélhetek, főleg nem a kánikulai melegek idején, amikor is a konyhai tevékenységeket igyekeztem minimálisra szorítai, aminek következtében főleg kenyeret és tésztát ettünk. Amit ugye nem igazán illdomos egy túlsúlyosnak. Úgyhogy a fogyást a futás számlájára írom.

Mellékhatások pedig a következők:

A hasam sokkal feszesebb, már - már kocka. Na nem sok kicsi, hanem 1 nagy. De akkor is. Ha kellőképpen behúzom, látszanak oldalt a hasizmai. Rég láttam őket! Viszontlátásuk örömmel tölt el.

Többen is kérdezték, hogy kozmetikusnál voltam vagy fodrásznál, mert olyan jól nézek ki. Én sejtelmesen mosolyogva válaszoltam, hogy egyik sem. Viszont a szerelem és a magabiztosság szépít. Szóval magabiztosabb, "sugárzóbb" lettem. Kedélyem sokkal kiegyensúlyozottabb.

A hálószobában is történtek pozitív változások. Jobban alszom! :)

És végül, de nem utolsó sorban, szert tettem egy támogató közösségre itt az EO-n, akik bátorítanak, bíztatnak és elismerik a teljesítményemet.

38 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4314 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gratulálok az elért eredményekhez, viszont az étkezéssel muszály, ismétlem nagyon-nagyon muszály valamit kezdeni!!! Nagyon egészségtelen, az új életmnódódhoz pedig nagyon nem illik, tehát az étkezéssel muszály valamit kezdeni, akkor is ha tartósan 40 fok is van a konyhában!!!!

mandita70 4313 napja
mandita70 képe

Nagyon jó bejegyzés, bírom a finom humorod és nagyon gratulálok. Ismerem az érzést. Hajrá!

Mamic 4313 napja
Mamic képe

Csak így tovább! :-)

Manyesz 4313 napja
Manyesz képe

-5 kg, nagyon szép teljesítmény,gratulálok hozzá.

Az étkezéssel is, sajnos egyetértek, nem kellene kenyér, de a legjobb, leglaktatóbb, legpraktikusabb, és leggyorsabb.

Czeglédi Ferenc 4313 napja
Czeglédi Ferenc képe

Vagy legalábbis némileg kevesebb, főleg ilyen összeállításban, hogy tészta, és kenyér!

Viszont megindult valami, és mindig elindítani valamit a nehéz!

gfm29 4313 napja
gfm29 képe

Köszönöm az elismerésiteket és a tanácsokat. Tisztában vagyok a szénhidrátok veszélyeivel, de tényleg ez a leggyorsabb kaja, ha éhes az ember/család.

Bozót 4313 napja
Bozót képe

A leggyorsabb kaja ilyenkor egy jó nagy dinnye :P :D  

Gratulálok a fogyáshoz!

Czeglédi Ferenc 4313 napja
Czeglédi Ferenc képe

csak nem tudom magamban tartani.....az elhízáshoz vezető út a gyors kajákkal kezdődik.

Nagyon kell torekedni az igényes ételekre, főleg ha a családról van szó.

Bozót 4313 napja
Bozót képe

Feri, ne má!  Hosszú listát írhatnánk a nem hízlaló gyorskajákról. Egy folyton rohanó háziasszony nem mindig fog háromfogásos kaját feltálalni a családnak, és ez nem is baj. A tészta, a szendvics, a pizza mind lehet egészséges, finom és gyors, csak a mértéket kell ismerni és lehetőleg minőségi hozzávalókat választani. Ha a gyorséttermi kosztra céloztál, azzal kapcsolatban ugyanez a véleményem. Nem a hamburger a hibás és nem is aki árulja, hanem aki napi szinten azt eszi, nagy krumplival, nagy kólával, nagy sütivel, fagyival....

...és most eszem egy lekváros kenyeret, a frissen készült lekvárommal :P :-)

torolt_12 4313 napja
torolt_12 képe

Valahol hallottam, hogy igazából mindent lehet, ha mértékkel esszük! Hangsúlyt kell fektetni továbbá a változatosságra, hogy semmiből ne ártson meg, illetve széles legyen a paletta, szinte garantálható, hogy minden vitamin, nyomelemből jut a szervezetnek.

Házi koszt: láttátok/ettétek volna Nagyim ebédjét! Olyan zsirosan, cukrosan főzött, hogy kész. Amúgy a szegedi egyik büfében olyan finom hamburgert árulnak tele zöldséggel, hogy na! Lehet a hús minősge kérdőjeles, de tele paradicsom, reszelt káposzta, salátalevél, hagyma... :))

Nem, mintha Ferenc nem lenne túlsúlyos, ha ránéztek. Meg talán a kolbász, szalámi fogyasztását se reklámozná annyit, még hiteles lenne talán, amit álli, de igy??? :(

stojesz 4313 napja
stojesz képe

A pénteki előadásán dr. Zakariás Géza felhozta, hogy miből mennyit fogyaszt egy átlagember és miből mennyit kéne helyette.

 

Átlag: 70% szénhidrát, 15% fehérje és 15% zsír.

Optimális lenne: 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír.

 

A zsírral nincs semmi gond, az jön a fehérjével. A fő probléma a túlzott szénhidrátfogyasztással van. Ha belegondoltok, hogy ahhoz, hogy a bevitt szénhidrát felszívódjon, minden gramm szénhidrát mellé cirka 12-13 gramm vizet meg kéne inni. Most képzeljétek el, hogy amikor megesztek 15 deka kenyeret (vagy 3 zsömlét, ami szintén kb. 15 deka), akkor ahhoz meg kéne inni majdnem két liter vizet, hogy az energiává alakulva mind eljusson a sejtekhez.

Ehhez képest nézzétek meg, hogy mennyit isztok meg. (A sör nem jó, az nem higít.) Ami nem tud felszívódni az egyrészt ürül (tehát feleslegesen ettétek meg), másrészt a szervezet zsírként raktározza.

 

Ha esetleg valami hiba lenne a logikában, akkor a nálam hozzáértőbbek nyugodtan javítsanak ki :-)

torolt_12 4313 napja
torolt_12 képe

Én a szénhidrátnál 50%-ot hallottam, de lehet hüle vagyok, vagy eltérő nézetet olvastam... A 70 tényleg túl sok.

Bozót 4313 napja
Bozót képe

Egyetlen hibát látok Stojesz, baromi nagy zsemlékről beszélsz :D :D :D

 

stojesz 4312 napja
stojesz képe

Régi cikk, de talán ide megfelel :-)

zenoka 4312 napja
zenoka képe

Bozot ugye en merem a kaját grammra pontosan a diabétesz miatt a tapasztalatom is azt mutatja hogy a magyar iso minősített zsemle 52-57 gramm súlyú es kb 30 gramm szenhidrat van benne..:)

stojesz 4312 napja
stojesz képe

Ha 30 gr a szénhidrát, akkor talán 12-13 deci is elég hozzá :-)

Czeglédi Ferenc 4312 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ma reggeli mérés: 75 kg/175 cm

Viszont tagadhatatlan, hogy pocakból lenne bőven mit leadni...de az átlag jó.

Lehet, hogy félreérthető voltam, én a tobb hónapon keresztül, napi rendszerességgel evett gyorséttermi, vagy gyorséttermi jellegű ételekre gondoltam.

Cólát is lehet inni, én pl. 2 hónapja egy gyakorlatilag ugyanolyan ízű, de fele annyi energiát tartalmazót szoktam iszogatni, de naponta azt is csak 3-4 decit.

Bozót 4312 napja
Bozót képe

Bocs, Zeno, ez esetben megkövetem a zsemléket :)  De most kiváncsivá tettél, mert amiket itt látok azok jórészt levegőből vannak, ugyan szép nagyok, de tuti nincs 5deka egy darab.....

zenoka 4312 napja
zenoka képe

szecso mindig is furcsa volt:D egy jo kornyhamerleg?!:)

Bozót 4312 napja
Bozót képe

Le fogom csekkolni!    Na ja, itt még a zsemle se ugyanolyan :))) Sőt, még a fű is másképp nő :P

kola 4308 napja
kola képe

Gratula a fogyáshoz !! Nekem is van túlsúly,kérdezik szoktam e nasizni??? Már nem, és tényleg nem- de néha egy kis kolbász, tepertő:))))) ?? lemegy:)))

gfm29 4308 napja
gfm29 képe

Köszönöm! Nekem inkább a libatepertő krém, lila hagymával!

monique 4306 napja
monique képe

hmm, stojesz által írtakra reagálnék-reflektálnék kicsit.

 

"Optimális lenne: 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír."

 

ezt amúgy mire alapozza az előadó? melyik divatos elméletre a sok közül? :)

 

sok helyen olvastam már arról, hogy mik lennének az ideális %-ok, de ilyen alacsony szénhidrátbevitelt sehol sem javasolnak, főleg nem állóképességi sportolóknak. bár Maffetone írja a táplálkozásról szóló könyvében, h egyeseknek szükséges lehet 50% alá menni, de ő sem a sportolókról írt. futásnál muszáj a glikogént visszapótolni, meg azért a zsírt is vissza kell pótolni, nem akar az ember a végtelenségig fogyni és 0% testzsírig eljutni (más kérdés, h nem is lehet kb. 5% alá menni tartósan :) )

 

a másik a fehérje aránya, max. 50g fehérjét ajánlanak nekem a legtöbb helyen a kb. 50kg testsúlyra (40g is elég ám már, de most maradjunk az 50-nél), tegyük fel nem sportolok, és így csak 1200kcal energiát viszek be egy nap. ez így 16-17% fehérjearány. most tényleg 90g fehérjét kéne ennem úgy, hogy nem is akarok testépítő lenni? :) annyi lenne ugyanis a 30%! itt valami nem stimmel! :P ha pedig még futok is, akkor meg még többet kéne, nemde? mondjuk elégetek 600kcalt futáson, akkor 135g fehérjét vigyek be aznap?!  még mindig nem testépítek! és a vesémet se akarom szétterhelni feleslegesen :) (gondolom kalóriaszázalékban volt értendő a 30%. mert súly alapon számolva még nehezebb megoldani a 30%-ot.)

 

nem tudok érdemben hozzászólni ahhoz a részhez, hogy tényleg ennyi vizet kell meginni a szénhidrát mellé, hogy ne zsírrá alakuljon, gondolom arra gondolsz, hogy glikogénraktározáshoz víz is kell... szóval el tudom képzelni a dolgot. de tegyük fel, hogy akkor egy része tényleg zsírrá alakul, de ez elkerülhetetlen is, hiszen limitált mennyiséget lehet glikogénként tárolni, sok helyet is foglal, sok súly is, a plusz víz stb miatt. és a futás vagy egyéb sport közben úgyis kell zsírt is égetni. nem olyan rossz dolog az a zsírraktározás egyébként se, mint írtam, kevesebb helyet foglal (egység kalóriára vetítve), mint a glikogén. :P úgyhogy nem látom be, mi a gond azzal, ha valaki rengeteg futás mellé 60-70% szénhidrátot eszik.

 

monique 4306 napja
monique képe

meg azért a zsírt is vissza kell pótolni => oké ez mehet másból is mint szénhidrát, szóval azt a részt hagyjuk :) de a többi továbbra is áll.

stojesz 4305 napja
stojesz képe

Azt írtam le, amit az előadáson hallottam, nem saját gondolatot. Hátha hasznosítható.

Dobj egy e-mailt Zakinak, biztos válaszolni fog, hogy honnan vette :-)

monique 4305 napja
monique képe

stojesz, tudom, hogy azt írtad le :) én meg leírtam miért nem találom praktikusnak :) egyébként olvastam olyat is, h egyénfüggő h kinek mennyi szénhidrát stb kell. még Maffetone könyvében is ez van =) futó ismerősöm pl. sokat kísérletezett ezekkel a %-okkal, és az a tapasztalata, h megsínyli a teljesítménye, ha 50% alá megy a szénhidráttal.

Czeglédi Ferenc 4305 napja
Czeglédi Ferenc képe

Papíron nagyon jól mutat, hogy ennyi g szénhídrát, és ennyi %, de ezt mindennap g-ra pontosan, meg %-ra pontosan kiszámolni......

Minden kaját gramra pontosan lemérni, meg száolgatni...meg mi van az olyan étel ami otthon készült? Pl. Bozót lekvárja...abból hogyan számoljak g-ra pontos értékeket?

zenoka 4305 napja
zenoka képe

Siman! Meg hazi langosnal is megy.. De neked nem árulom el mert bonyolult...

Bozót 4305 napja
Bozót képe

Feri, akinek ez valamiért különösen fontos az méri (mérleggel és számolással) pl. cukorbetegek, testépítők, magas szinten sportolók, stb. Akinek ennyire nem lényeges annak ott van a józan ész...vagy nincs

torolt_12 4305 napja
torolt_12 képe

Van, aki hallott már tápanyagtáblázatról, de sok élelmiszer csomagolásán is rajta van, hogy 100 gramm mennyi zsirt, cukrot, fehérjét tartalmaz... Ezt a nép általában tudja, pár kivétellel.

Czeglédi Ferenc 4305 napja
Czeglédi Ferenc képe

Orsi: édesanyád lekvárjának összetétele?

Bozót 4305 napja
Bozót képe

Az előbbihez annyi hozzátartozik, hogy én például elképzelni alig tudom az ilyen számlálgatást (mármint tudom, hogyan-miért csinálják mások, csak én úgy érzem, képtelen lennék rá - no persze, ha muszáj volna bizonyára meg tudnám szokni...)

Czeglédi Ferenc 4305 napja
Czeglédi Ferenc képe

Én is így vagyok vele!

Bozót 4305 napja
Bozót képe

Feri, ne izélj már. Viszonylag pontosan meg lehet határozni  minden étel tápanyagtartalmát. A lekvár esetében például, az érett gyümölcsre tömegarányosan van hozzávetőleges érték + tudom, hogy mit tettem még bele (cukor, méz, citromlé), ezek értékei is a mennyiség alapján egyértelműen meghatározhatóak. Macera? Igen. De ha valakinek valamiért fontos, akkor számolja.

torolt_12 4305 napja
torolt_12 képe

Kedves Ferenc! 

Baracklekvár esetén: barack cukortartalma a tápanyagtáblázatból, hozzá keverendő cukormennyiség - ezek a szénhidrátok. Fehérje, zsir tápanyagtáblázat. Fejből nem tudom a lekvár receptjét, még nem főztem. Fejből nem tudom a barack cukorartalmát, de online is van táblázat.

Szilvalekvár esetén: szilva cukortartalma tápanyagtáblázatból, többi ... (macskaköröm, ugyanaz)

Tömören, lényegretörően! Jó étvágyat kivánok! :))

torolt_12 4305 napja
torolt_12 képe

Jaj, bakker erről jut eszembe... régen egyszer Anyum kapcsolgatta a tévét, beszélgetős show, két roma asszony veszekszik. Kigyót-békát mondanak, mindkettő szeretne valami baromi terhelő dolgot mondani a másikról. Eccer aszondja az egyik : " Még tiz év után is szakácskönyvből főz! " - ezen besirok, komolyan! :D :D :D

Aki változatosan szeret főzni, nem fogja túl gyakran ugyanazt tenni az asztalra, nem tudja fejből az összes hozzávalót, mennyiséget. Mi van akkor, ha nem fújod a szakácskönyv összes betüjét??? Semmi! Fellapozod, utánanézel.

sultan albertovics 4305 napja
sultan albertovics képe

Jé az egyik roma asszony tud olvasni?

monique 4303 napja
monique képe

"annak ott van a józan ész...vagy nincs" - a "vagy nincsen" röhögtem egyet :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-04 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (2 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (3 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (3 bejegyzés)
2012-07 hó (6 bejegyzés)