Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 276 340 km-t sportoltatok
Szalad, kocog, fut a manó :)

kérdések

futamanó | 2012-05-13 17:41:31 | 14 hozzászólás

Ma olyan vacakul ment a futás, hogy az összes hosszabb távú álom létjogosultságát megkérdőjeleztem a közel 5km alatt, amit nagyrészt legyalogoltam. Tudom, hogy még nagyon az elején vagyok ennek az egész futós történetnek, és hogy csakis a saját bőrömön tudom megtapasztalni ennek minden részét. És azt is tudom, hogy hosszú tanulási folyamat ez, amíg apránként megismerem testem és elmém igényeit és határait.

És azt is tudom, hogy türelmetlen vagyok. :)

 

Amiben tanácsot kérnék: hogyan lehet lassabban futni? Ha elkapok egy 6:30-6:45-ös tempót, akkor szinte leállíthatatlan vagyok, de ha ennél gyorsabban indulok el, akkor már képtelen vagyok lemenni a kényelmesebb iramra.

És akik reggel futottok: indulás előtt mennyivel keltek fel, illetve reggeliztek-e valamit?

14 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4402 napja
Czeglédi Ferenc képe

Leírom az én tapasztalataimat:

Lassabban futni, végtelenül egyszerű, fussál lassabban....

Én általában futás előtt 1,5-2 órával szoktam enni, persze ez nem azt jelenti, hogy egy alma, vagy pogácsa nem csúszna le akár pár perccel indulás előtt...

Ha reggel futok akkor indulás előtt 30 perccel kelek.

Meg kérdés az is, hogy milyen távot fut az ember, 10 km megy étkezés nélkül is, de pl 30 km ott nagyon figyelni kell az étkezésre is, meg függ a futás intenzitásától is!

De! Ez mind nagyon egyéni!!!!!! Ki kell neked is tapasztalni, hogy mi a jó neked!!!

nedus 4402 napja
nedus képe

Ezt így kimondani , hogy fuss lasabban , elég könnyűnek hangzik...de nem az . Talán azt próbáld meg , hogy kezdjél nagyon lassan . Szinte sétával , és abból kezdj el nagyon-nagyon lazán kocogni . Annyira lassan , hogy gond nélkül tudj(tudnál ) beszélgetni közben .

 Az evés : hidd el , én már 30 éve próbálgatom ezt a dolgot . Lehetne adni mindenféle tanácsokat , de neked kell ráérezni . Annyit tudsz tenni , hogy próbálgatod a dolgokat . Egyik nap egyél elötte ( ja , én , ha komolyabbat futok , tehát erösebb iram , vagy hosszabb táv akkor min. 2 és fél órával eszek csak elötte , azt is könnyűt ) fél órával egy-két kocka csokit , vagy kekszet . Aztán másnap próbálld meg egy fél pohár vizzel . Vagy teljesen éhgyomorra . Van olyan "iskola" ami azt mondja , hogyha jól táplálkozol , akkor nincs szükséged a futás elötti kajára , mert a szervezet elöszedi a tartalékokat . Ez lehet , hogy így van , de nálam , főleg a konfort érzet miatt nem jó a teljesen üres gyomor . Mostanában azzal csapom be magam , hogy közvetlenűl indulás elött a számba veszek 1-2 szem töltetlen kemény cukrot és azt szopogatva indulok el . Bevált .

A felkelés . Ez szeríntem teljesen egyéni ill. megszokás kérdése .Laza futásnál elég nekem 20perc is , de erössen biztos nem tudnék ilyenkor . 

Szóval : kezdj sétálni az elején , szopogass cukrot és már legyél ébren . Nálam bejön .

Szia

alouette 4402 napja
alouette képe

nehogy már elkeseredj és fel ne add! :)...a lábaid vinnének már, rákaptak a futás ízére, de a szervezetednek még szoknia kell, szerintem mindegyikünk átesett ilyen időszakon....lassan futni tényleg nehéz, én pl. azt vettem észre, minél melegebb van, annál gyorsabban futok és persze annál könnyebben purcanok ki. Ha tudsz korán kelni akkor talán próbáld a hűvös hajnalokat kihasználni és képzeld el azt, hogy valaki egy pórázzal/lasszóval húz vissza, fékez Téged, hátha segít, nekem szokott :)

Jó úton vagy, kitartás!

csiripiszli 4401 napja
csiripiszli képe

Nekem is furák voltak az első alkalmak, amikor nem esett jól vagy nem ment jól a futás. De aztán megfogalmaztam magamnak, hogy a futás nem mindig sunshine reggae, és azóta elvagyok az ilyen futásokkal is :)

mateve 4401 napja
mateve képe

Szerintem az a jó tempó amikor úgy tudod még venni a levegőt, mintha csak gyalogolnál, vagy ha nem egyedül futsz akkor közben tudsz beszélgetni.

Én 1 órával az indulás előtt kelek, de csak azért mert elszüttyögöm az időt a kutyáimmal.... :))) A reggeli futi előtt csak egy tejeskávét szoktam inni, ez általában elég 10-15 kilire.

Bozót 4401 napja
Bozót képe

Editnek az a jó tempó amikor tud beszélgetni, humorizálni és még a CG is könnyen csúszik dobozból :)))) Ugye? :P

mateve 4401 napja
mateve képe

nanáááááá.....mondja ezt a drága Bozót akit úgy kell legéppuskázni ha csendet szeretnénk vééégre... :D:D:D

HarcsaBarna 4401 napja
HarcsaBarna képe

tehát a recept, 3 körül felkelni, kávézni, cukrot szopogatni, és kényelmesen beszélgetve 20 perc bemelegítés után futni... egyébként mi bajod a 6.30-6-45 tempóval? szerintem fuss abban a jóleső tempóban sokat, nem szentírás, hogy 5.30-as tempóban kell futni... nekem több ismerősöm hétpercesekben fut és jól érzi magát... nem ez a lényeg? aztán idővel, ha a szervezeted is úgy akarja lehet gyorsítani, pl. nagyon jó az 5 km-es edzésterv... fontos a váltakozó terhelés... én a reggeli futások előtt iszom egy kv-t, azzal elkocogok egy órácskát...

Bozót 4401 napja
Bozót képe

@mateve : Nem akarsz te csendet.  :P

mateve 4401 napja
mateve képe

áááá.....dehogy....teged meg különösen szeretlek hallgatni.... :D:D:D

Bozót 4401 napja
Bozót képe

Naugye :P :D

india 4400 napja
india képe

Nekem a pulzusméréssel sikerült lassítani a tempón, mert egyfajta kontroll a türelmetlenségemmel szemben. Amikor megindulok, ahogy a nedus írta, a sétából indított laza kocogás az megoldás lehet, csak utána tudd tartani, én simán elveszek ha jön egy másik futó, aki ráadásul még gyorsabb is, pláne. Megindulok és meghalás a vége. Könnyű mondani a lassú futást, de mennyire lassan??? ezt még én is kísérletezem. Szóval hajrá, így tovább! A kitartás úgyis meghozza az eredményt.. :)

 

futamanó 4400 napja
futamanó képe

Nagyon köszönöm a sok hozzászólást, legyen az tanács vagy csak a jó hangulat fokozása! :)

Egyelőre csak Nedus tanácsát tudtam élőben is kipróbálni, és jelentem, bevált! :) Ma egy rövid sétából építettem fel a futást és kb 25 percen át kitartott a tempó. Erre pedig rájött még 3 perc kínszenvedés, de már csakazértis kibírtam hazáig. :)

A beszélgetéshez remélem, hamarosan lesz társam, a pulzusóra viszont még várat magára.

A reggelizést pedig azért kérdeztem, mert nincsenek látványos energiatartalékaim, de telihassal sem akarok nekiesni az erdőnek (és bokrainak).

HarcsaBarna: egyetlen problémám a 6.30-45-ös tempóval, h felgyorsulok és nem bírok úgy visszalassulni, hogy a lélegzésem újra kényelmes legyen.

lekike 4396 napja
lekike képe

Mikor futottam akkor úgy gyorsitottam a sebességet, hogy a megszokott tempó mellett kilométeres résztávokat iktattam be, 6:30-as tempó mellett 5 perces távokat és szépen fokozatosan egyre több gyorsabb résztávokat iktattam be és észrevettem hogy az edzéstempóm 5 perces lett, úgy hogy közben az edzéstárssal beszélgettünk közben, egy idő után hosszabb futóedzéseken azt vettem észre, hogy tudnék többet is futni.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!