Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 128 979 km-t sportoltatok
Mi volt?

Eheti - 7.hét (02.13. - 02.19.)

Új irányvonal .. a jelszó: Türelem!

Dex | 2012-02-19 20:03:30 | 4 hozzászólás

A tervek előtt a hét értékelése.

Mivel a bokafájdalom múlt héten nem múlott és nem javult túlzottan, ezért drasztikus pihentetésben részesítettem a bokám. Futás sztornó. Boka-láb tornáztatása sztornó. Séta közben sem terheltem, inkább kicsit sántítottam. Jégzselével kentem és bokaszorítót hordtam. Úszás közben a bukó fordulóknál is inkább a jobbot használtam, ballal csak rásegítettem. Ennek már meglett az eredménye. Igaz volt pár átmeneti nap, amikor azt hittem, hogy nincs fájdalom csak mert nem terheltem,de ha teljes súlyt rátettem, akkor azért éreztem. Mostanra séta közben semmi fájdalom. Lépcsőn se, sőt felfelé lendületből is megy. Egy-egy rossz mozdulatnál még érzek valamit, de nem komoly. A hét tehát a boka gyógyulás jegyében telt. Eddig 1,5 hét futás nélkül, ebből 1hét teljes pihentetés.

 

Úszás: egyértelműen erre helyeztem a hangsúlyt. Semmi összetett edzésprogram, egyelőre csupán főleg gyorson szelem a vizet és gyűjtöm a métereket. Ennek köszönhetően idén annyit úsztam, mint futottam. Azt azért észrevettem, hogy úszásnál sem tudom megállni, hogy ne siessek. Egy edzés sem volt, ahol végig lazán úsztam volna. Ez félig meddig magyarázható azzal is, hogy mindig úgy mentem, hogy csak bizonyos idő állt rendelkezésemre. Ennek ellenére ki kéne próbálnom majd egy ilyent is. Terv van erre is. Erre majd visszatérek még.

 

Görgőzés: 1 hete írtam, hogy elkezdem, már csak a futás mellőzése miatt is. Eddig max 45percet tekertem, de nem is tervezem nagyon hosszabbra, sőt intenzitást sem növelem. Ez csak téli kiegészítő, ha jön a jobb idő, akkor majd kinn a természetben bringázok többet. A legnehezebb részt a bringázásnál persze így legalább letudom. Méghozzá hozzászokni az üléshez. Egész pontosan a nyereghez, ugyanis első alkalommal olyan szépen feltör, hogy másodjára nem épp kellemes érzés. Régebben általában a második edzésen a nyeregből kiállva szoktam tekerni. 3 alkalom volt a héten, de ma is terveztem, de kicsit fáradt vagyok, így a negyedik elmarad.

 

Erősítés: ebből is megvolt a 3. Kettő volt a görgőzéskor, egy pedig ma. Első kettő szokásos: 5x5 húzódzkodás (csukló felém, befelé), 5x20 felülés, 5x20 fekvő (szélesebb). Harmadik: 5x5 húzódzkodás (csukló kifelé, fordítva fogva), 5x10 hátizom (hason fekvés, törzs felemelés), 5x10 fekvő (kéz szűken). Viszonylag könnyű és 1xű feladatok, ennél többet nem tervezek. Mennyiségben esetleg. Kiegészítő szerepe van csupán.

 

 

Tervek.

Van, amit kitaláltam már, van amin még gondolkodok. Elsősorban természetesen a futás okoz dilemmát. Hogyan lássak neki. Furcsa ezen filozni, de ez az új helyzet. Egyáltalán elkezdjem vagy várjak még. Bizonytalansági tényező is van, hisz a túlterhelésre fogtam a fájdalmat, de mi van ha más is komolyan közrejátszott. Érdemes-e változtatnom dolgokon (stílus, cipő, helyszín), vagy majd az első pár alkalom után választ kapok mindenre? De vissza az elejére.

  • Egyes opció: láb teljes körű „gyógytornájával” kezdem. Azaz futás nélkül felkészítem a futásra. Boka, Achilles, szalagok, izületek. Emellett gyaloglás, esetleg visszafogott kocogás.
  • Kettes opció: könnyű kocogás. A táv pár hétig csupán 4-6km, heti 2-3 alkalommal visszafogott tempóval. Figyelve a pulzust, hogy végig meglegyen az alacsony intenzitás. Pluszban pedig torna. Láb erősítése és sérülések megelőzése végett.
  • Illetve másik kérdés, hogy rekortán pálya (az van közelben), avagy aszfalt?
  • Ezeken gondolkozom, de egyszerűen nem tudom elképzelni az egyes opciót, hogy csak úgy gyalogoljak. Így esélyesebb a kettes opció. Ha így a táv és a tempó nem okoz gondot, akkor ezt tartom. De kellően türelmes leszek a táv és az iram növelésével kapcsolatban. Ez jelenti most az új irányt. Első bejegyzésnél sem írtam konkrét időpontot, hogy mikor és milyen szintre kívánok eljutni, és mikor próbálkozom meg először a maratonnal. Ez egyben egy új kihívás is lesz, mert főleg az elején biztos vissza kell fognom magam, ami nem lesz egyszerű, mikor látom, hogy itt az oldalon is milyen fantasztikus edzéseket teljesítenek jó páran.

A terv konkrétabb oldala.

  • Nagyobb hangsúlyt fektetek az úszásra, és próbálok többször lejárni. Lassan majd beiktatok pár feladatot is, illetve laza úszást is. Ugyanakkor lehet úszom pár felmérőt is, hogy legyen egy támpont, hogy honnan indultam el. Eddig nagyon nem lett volna értelme, mert az úszásba kellett visszarázódnom előbb. Kitaláltam olyan felmérőt is, amit eddig soha nem úsztam. Az edzésnaplón felül, majd a heti bejegyzésnél is írok,hogy hol tartok, mik történtek, miket valósítottam meg.
  • A görgőzés megmarad nagyon kiegészítő résznek. 30-45percek, kellemesen, jólesően. Heti min. 1 alkalom, de időjárástól, hangulattól függően, akkor 3 is. Ha meg lesz egy-egy napra tavaszi idő, akkor irány a természet és/vagy az országút.
  • Erősítésben sem változtatok, főleg ha többször járok úszni. Tehát leginkább az úszással kell összhangba hozni.
  • Új elem a nyújtás, torna lesz. Ebben a témában majd még utána kell járnom, hogy milyen feladatokat érdemes csinálni, és igyekszem az infók alapján összeállítani valamit.

A kondim és állóképességem így tudom javítani, anélkül hogy a futásban teljesítenék komoly edzéseket. Bár ez nem ugyanaz, de alternatívának megteszi. És talán így lesz izgalmasabb a felkészülés, hogy minden eddiginél jobban kell figyelnem a részletekre, magamra, a körülményekre.

4 hozzászólás

kipage 4471 napja
kipage képe

Pihentesd amennyit csak lehet,hogy a szezonra rendbejöjjön tavasztól kell jól menni, nem az alapozáskor. Tavaly a teljes februáromat feláldoztam egy makacs térdprobléma miatt, de a szezon jól sikerült.

necromedve 4471 napja
necromedve képe

Ha nem bírja a lábad a futást, mert sérülékeny, akkor szerintem felesleges a maratont erőltetni bármi áron. Viszont amilyen jól úszol, szerintem simán ráállhatnál a maratoni távra (10 km) úszásban. Abban is lehet fantasztikus edzéseket teljesíteni.

A futásnál én se az aszfaltot, se a rekortánt nem ajánlom, főleg, ha sérülékeny a lábad. Az enyém is az, meg is érzi ezeket. Szerintem menj földútra, vagy salakos pályára, ha mindenképp futni szeretnél. A veszprémi atléták is kimennek a futóedzéseik állóképességi részére az erdőbe, csak a résztávozást csinálják rekortánon. Ott totál más stílusban kell futni, mert különben letapad az ember lába, aztán begyullad a vádli, illetve megtépázza az ízületeket, szalagokat. Vagyis valami ilyesmit magyarázott róla egy régebben versenyszerűen futó ismerősöm. :)

A torna meg nagyon jó dolog, szerintem 40 év múlva a mostani nyújtásoknak látjuk majd a legnagyobb hasznát. :)

Sok sikert!

zoles73 4471 napja
zoles73 képe

Szerintem ha panasz jelentkezik akkor leállni,visszavenni, előre ne fixáld a távot, csak ha már megy tünetmentesen, akkor meg már szinte mindent lehet úgyis. Lassan kezdeni, a terv többi része jónak tünik. 

Dex 4471 napja
Dex képe

Csütörtöknél előbb nem fogok tudni futni, szóval még van pár napja, de mostanra talán leírhatom, hogy tünetmentes. Így megvan a kellő pihentetés érzésre. Mindenképp lassú kocogás lesz és lehet tényleg csak pár km.

@necromedve korábban futottam viszonylag sokat, és pár kisebb sérülést leszámítva bírta a lábam, ezért gondolom, hogy a hosszú kihagyás után erőltettem túl. Ha jól emlékszem volt egy 30km-es futásom is anno edzésen, de alapvetően ennél jóval rövidebb távra készültem, szóval abból az állapotból fel lehetett volna készülni a maratonra. Most akarom pótolni, csak nem 2hónap alatt fog ez bekövetkeni, hanem lehet 1-1,5év múlva..

Terepfutáshoz pedig szerintem már egy olyan boka kell, ami bírja ha nyiklik-nyaklik.. később persze ez is jó lesz.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-01 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (5 bejegyzés)
2012-02 hó (6 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)