Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 917 180 km-t sportoltatok
Első 5 kilométerem

3. hónap

Manyesz | 2012-07-29 10:38:23 | 6 hozzászólás

Lassan túl vagyok a 3. hónapon is, amióta futok. Túl vagyok az első 5 km-es programon is, igaz, nem tudom még 30 perc alatt lefutni. Kicsit szomorú vagyok miatta, de egyenlőre nincs ötletem, hogyan tudnék javítani az időn. Úgy érzem, nem tudok gyorsabban futni. Ahogy egyre többet futok, annál több kérdés vetődik fel bennem.

Általában a 25-30. perc után úgy érzem, hogy bármeddig bírnám, előtte viszont néha haldoklok bele. Vajon, mennyi is kellene melegítenem, hogy már a kezdetektől azt érezzem,hogy bírom.

Általában 5 percet szoktam bemelegíteni, de lehet, hogy ez kevés lenne? A futásom stílusa is sokat foglalkoztat, de mivel nem látom magam, így nem is tudom, milyen. Meg azt sem, hogyan is kellene stílusosan, helyesen.

Augusztus 19.-én lesz egy futóverseny, oda már beneveztem:)) Nagyon várom, előre izgulok, remélem, meg tudom csinálni:))))

6 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4289 napja
Czeglédi Ferenc képe

5 perc? Esetleg próbálj meg néhány perccel tobbet, és meglátod, hogy célravezető-e.

Nem kell szomorkodni, hiszen az 5 km már lazán megy, ezelőtt 3 hónappal meg még elképzelni sem tudtad, hogy egyben lefutod...

Hidd el ki fog az alakulni.

Én már lassan 4 éve futok, mégis úgy érzem, hogy sok mindent nem tudok, tudod ha valamennyire megismersz valamit akkor tudod meg, hogy mennyi mindent nem tudol, de ez a lényeg, hiszen akkor kérdéseket teszel fel, és keresed a válaszokat, és így megy előre a világ, hiszen a tudományos kutatók is a kérdéseikre keresik a választ.

Nem lehet-e megoldani, hogy mikor futol valaki menjen melletted, ill a hátad mogott és videózzon le téged, majd otthon megnézitek? Nagyon jó lenne. Viszont a futóstilus is erősen egyéni.

Fel a fejjel, alakulsz, hidd el sok kérdésedre választ kapol majd, ahogy telnek a km-ek gyorsulni is fogol majd, de most a kezdeteknél azon van a hangsúly, hogy 5 majd, 10 km-ek biztosan stabilan menjenek, ha mennek el lehet gondolkozni a gyorsuláson is. Itt oldalt nagyon jó edzéstervek vannak....

futamanó 4289 napja
futamanó képe

Én is kb 5 perc alatt melegítek be. Sosem gondoltam, hogy ez időre menne, ezzel szerintem csak az a cél, h elkerüljük az izületi és izomzati sérülést és ne hirtelen sokkoljuk a szervezetet.

"Hol" érzed azt, hogy nem bírod a futást? Izomzat terén vagy a légzés/pulzus jelzi ezt? Én 4 hónapja futok, és az első pár perc nálam is nehezebben megy (légzés/pulzus), de mivel már tudom, hogy mekkora távot futok vasárnaponként, túlteszem magam rajta. :)

Sebességet iramjátékkal és résztávokkal szokás növelni, de ebben végképp nem okoskodom. :)

A futóstílust pedig megnézetheted a tapasztaltabbakkal is, akikkel egy pályán futsz.

Manyesz 4285 napja
Manyesz képe

Cedlédi Ferenc, ezzel én is így vagyok, hogy egyre többet olvasok róla, és néha már kicsit összekavarodnak a dolgok. A fotót, videót tervezem, hogy megcsináltatom majd, mert kiváncsi vagyok magamra:)))

 

Futamanó, csak érzetre van, hogy nem fogom bírni-nem bírok futni, de aztán futok tovább, és megy. A teljesítményem 1-1 futás alkalmával elég állandó. Runkeeperrel futok, így tudom ellenőrizni is.

http://runkeeper.com/user/Manyesz/activity/106334505?&mobile=false

Már én is elkezdtem a 4. hónapot, további kitartást magunknak:))))

monique 4285 napja
monique képe

az segíthet még, ha lassabb tempóban futod az elejét.

Briel 4285 napja
Briel képe

Ó, hát nem vagyunk egyformák... :) Nekem kb 20 perc, mire elérem azt, hogy igazán jólesik a futás. És ez totál független a bemelegítéstől. Aztán van, hogy hamarabb bekövetkezik ez az érzés.

Majd ha többet tudsz futni, megoldódik, azt az első 25 percet tekintheted bemelegítésnek, utána jön az igazi futás! :) Ne keseredj el, jó úton jársz!

monique 4282 napja
monique képe

Briel, jaja nekem is így volt ez, amíg rá nem jöttem h az első 10-15p tempójától függ a dolog :) tehát ha túl gyorsan kezdtem akkor nem esett jól az eleje.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!